iOS 16 Update

iOS 16.3 en iPadOS 16.3 zijn nu beschikbaar: dit moet je weten over de nieuwste updates

De nieuwste updates voor je iPhone en iPad staan klaar. In iOS 16.3 en iPadOS 16.3 voegt Apple weer nieuwe functies toe en worden bugs opgelost. Lees hier hoe je de update downloadt en alle andere informatie die je moet weten.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

We beginnen het jaar weer met een frisse nieuwe update voor je iPhone en iPad. De afgelopen maand heeft Apple iOS 16.3 en iPadOS 16.3 al getest, maar nu staat deze update klaar voor iedereen. De update is minder groot dan de vorige versies van iOS 16, maar biedt toch een aantal handige en belangrijke verbeteringen. Misschien nog wel belangrijker zijn de diverse bugfixes. Dit moet je weten over iOS 16.3.

De nieuwste iOS-update wordt momenteel uitgerold. Het kan daardoor even duren voordat de update voor jou zichtbaar is. Meestal rolt Apple de updates uit vanaf 19:00 Nederlandse tijd. Het heeft geen zin om in de reacties te melden dat je de update nog niet ziet. Zie ook ons artikel over iOS-installatieproblemen.

iOS 16.3 en iPadOS 16.3 beschikbaar

Op het gebied van privacy en veiligheid heeft Apple twee verbeteringen toegevoegd. Zo kun je een beveiligingssleutel aan je Apple ID toevoegen, zodat je altijd een fysieke sleutel nodig hebt om voor het eerst op een toestel in te loggen met jouw Apple ID. Dit is een extra maatregel tegen hackers en is veiliger dan de standaard verificatiecodes. De tweede toevoeging op het gebied van privacy is de geavanceerde gegevensbescherming in iCloud. Daarmee zorg je ervoor dat veel meer onderdelen van iCloud (waaronder je reservekopie) met end-to-end-encryptie versleuteld zijn.

Bekijk ook

Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud: meer gegevens met end-to-end encryptie

Advanced Data Protection voor iCloud (oftewel Geavanceerde gegevensbescherming) is een nieuwe functie die ervoor zorgt dat meer data op iCloud worden versleuteld. We raden aan om het in te schakelen, zodat je beter beschermd bent. Sinds iOS 16.3 is het wereldwijd beschikbaar, dus ook in Nederland en België. Zo werkt het!

Maar iOS 16.3 biedt meer. Zo voegt de update ondersteuning toe voor de HomePod 2023, is er een nieuwe Unity-achtergrond en is de SOS-noodmelding functie verbeterd. Bugfixes zijn er ook. Zo is er een probleem opgelost waarbij op de iphone 14 Pro Max horizontale lijnen zichtbaar waren bij het opstarten van het scherm. Ook is er een probleem opgelost waardoor Siri sommige vragen in CarPlay niet juist begreep. Apple heeft vermoedelijk achter de schermen nog meer kleine problemen opgelost.

Voor een overzicht van welke functies nieuw zijn in iOS 16.3, lees je ons aparte artikel.

Bekijk ook

Wat is er nieuw in iOS 16.3 en de andere updates? Dit zijn de verbeteringen

iOS 16.3 voor de iPhone is voor iedereen te downloaden. Maar wat zijn de nieuwe functies van iOS 16.3? En welke nieuwe functies brengen de andere updates, zoals iPadOS 16.3 en watchOS 9.3?

Releasenotes iOS 16.3 en iPadOS 16.3

Dit zijn de officiële releasenotes die Apple heeft vrijgegeven:

Deze update bevat een nieuwe Unity-achtergrond ter ere van de zwarte geschiedenis en cultuur in het kader van de viering van Black History Month. Daarnaast worden met deze update geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud en beveiligingssleutels voor Apple ID geïntroduceerd. Ook bevat deze update andere verbeteringen, probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je iPhone.

Deze update bevat de volgende verbeteringen en oplossingen voor problemen:

  • Nieuwe Unity-achtergrond ter ere van de zwarte geschiedenis en cultuur in het kader van de viering van Black History Month
  • Met geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud wordt het totale aantal iCloud-gegevenscategorieën, waaronder iCloud-reservekopie, -notities en -foto’s, dat met end-to-end encryptie is beveiligd uitgebreid tot 23, waardoor je informatie zelfs bij een datalek in de cloud beschermd blijft
  • Met beveiligingssleutels voor Apple ID kunnen gebruikers de beveiliging van hun account verbeteren doordat er voor het inlogproces met twee-factor-authenticatie op nieuwe apparaten een fysieke beveiligingssleutel wordt vereist
  • Ondersteuning voor de HomePod (2e generatie)
  • Voor SOS-noodmeldingen moet je nu de zijknop samen met een volumeknop ingedrukt houden en vervolgens loslaten om onbedoelde noodoproepen te voorkomen
  • Er is een probleem in Freeform verholpen waarbij sommige tekenstreken die met de Apple Pencil of je vinger zijn gemaakt mogelijk niet op gedeelde borden werden weergegeven
  • Er is een probleem verholpen waarbij de achtergrond op het toegangsscherm zwart werd weergegeven
  • Er is een probleem verholpen waarbij er op de iPhone 14 Pro Max tijdelijk horizontale lijnen werden weergegeven nadat deze uit de sluimerstand werd gehaald
  • Er is een probleem verholpen waarbij de Woning-widget op het toegangsscherm de status van de Woning-app niet nauwkeurig weergaf
  • Er is een probleem verholpen waarbij Siri mogelijk niet correct reageerde op muziekverzoeken
  • Er zijn problemen verholpen waarbij Siri-verzoeken in CarPlay mogelijk niet correct werden begrepen

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio’s of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:
https://support.apple.com/kb/HT201222

iOS 16.3 en iPadOS 16.3 downloaden

Om iOS 16.3 en iPadOS 16.3 te downloaden, doe je het volgende:

  1. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Wacht tot de update in beeld verschijnt.
  2. Tik op Download en installeer.
  3. Wacht tot je toestel opnieuw is opgestart en de installatie voltooid is.

Je kunt de update ook uitvoeren via iTunes of de Finder. Sluit daarvoor je iPhone of iPad met een kabel aan aan je Mac of pc en open iTunes of de Finder in macOS Catalina en nieuwer. Klik op je aangesloten apparaat en kies voor Zoek naar update. De update wordt vervolgens gedownload en daarna op je toestel geïnstalleerd.

Bekijk ook

iPhone updaten: zo kun je de nieuwste iOS-versie installeren

Hoe kun je de software op je iPhone bijwerken naar de nieuwste versie van iOS? In deze tip leggen we uit hoe de iPhone updaten werkt, met of zonder computer.

Wil je geen beta’s meer ontvangen? Vergeet je niet af te melden voor het betaprogramma mocht je geen beta meer willen draaien.

Waarom zie ik de update (nog) niet?
Het kan soms even duren voordat jij de update op jouw toestel te zien krijgt. Dat heeft ermee te maken dat Apple deze updates gefaseerd uitrolt. Hoe dit zit lees je in dit artikel: Dit is waarom het langer duurt voordat iOS-updates automatisch geïnstalleerd worden. Als het na een tijdje nog niet lukt om iOS te updaten, lees dan ons artikel over iOS-installatieproblemen.

Bekijk ook

iOS-update installeren lukt niet: hoe los je dit op?

Loop je tegen iOS installatieproblemen aan bij de nieuwste iOS-update? Verschijnt de nieuwste iOS-update niet op je iPhone? Wij helpen je op weg als iOS-updates downloaden en installeren niet lukt en als er andere problemen optreden.

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 24 januari: Inmiddels is ook HomePodOS 16.3 uit, waardoor de temperatuur- en luchtvochtigheid van je HomePod(s) na update van je HomePod ook zichtbaar moeten zijn in de Woning-app op iOS 16.3 of iPadOS 16.3.

Reacties: 35 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.