HomePod mini en gewone HomePod speakers.

Deze 7 nieuwe functies vind je nu op de HomePod (ook het eerste model)

In HomePod software-update 16.3 zitten weer een aantal nieuwe functies voor alle HomePod-modellen. Zo heeft de eerste generatie HomePod er een aantal functies bij, zoals vernieuwde rustgevende geluiden, is er een praktische Siri-verbetering en heeft ook de HomePod mini wat extra mogelijkheden.

Apple brengt geregeld nieuwe software-updates voor de HomePod uit, maar daar zit lang niet altijd iets merkbaar nieuws in. Maar deze keer is daar wél sprake van, want in HomePod software-update 16.3 heeft elk model wat nieuws gekregen. Dus of je nou een HomePod mini of eerste generatie grote HomePod hebt staan, je krijgt er altijd wel meerdere nieuwe functies bij. Hou er wel rekening mee dat niet elke nieuwe functie voor elk model beschikbaar is. Dit is er nieuw in HomePod software-update 16.3.

#1 Temperatuur- en luchtvochtigheidsmetingen met HomePod mini en HomePod 2

Beschikbaar op: HomePod mini, HomePod (2e generatie, 2023)
In de HomePod mini zat altijd al een sensor waarmee je de temperatuur en luchtvochtigheid van de omgeving kan meten. Maar al die jaren was deze sensor niet geactiveerd. In HomePod software-update 16.3 is daar verandering ingekomen, want vanaf nu is deze sensor actief. De HomePod mini geeft daardoor in de Woning-app weer hoe warm het is en hoe de luchtvochtigheid in de kamer is. Deze sensoren zitten ook in de nieuwe grote tweede generatie HomePod 2023. De metingen zijn bedoeld voor binnenshuis, voor temperaturen tussen de 15 en 30 graden en luchtvochtigheid tussen de 30% en 70%. Na het installeren van de update worden de sensoren gekalibreerd, dus het kan even duren voordat de metingen zichtbaar zijn. In onze tip lees je hoe de temperatuur- en luchtvochtigheidssensor in de HomePod werken.

HomePod mini sensoren en accessoires bekijken

Bekijk ook

Temperatuur meten met de HomePod en automatiseringen maken: zo werkt het

De hedendaagse HomePods hebben een temperatuur- en luchtvochtigheidssensor. Die kun je gebruiken om automatiseringen met HomeKit uit te voeren. In deze tip leggen we het uit.

#2 Verbeterde omgevingsgeluiden

Beschikbaar op: HomePod mini, HomePod (2e generatie, 2023), HomePod (1e generatie, 2018)
De HomePod kan omgevingsgeluiden afspelen om je te helpen ontspannen of concentreren. In de nieuwste update heeft Apple deze functie verbeterd. De geluiden zijn meeslepender en je kan er ook meer mee doen. Behalve het simpelweg afspelen van het geluid, kun je ze ook toevoegen aan scènes, automatiseringen en alarmen in de Woning-app.

Bekijk ook

Ambient Sounds op de HomePod (mini): speel rustgevende omgevingsgeluiden

Met de HomePod en HomePod mini kun je Ambient Sounds afspelen, oftewel omgevingsgeluiden. Dit zijn rustgevende achtergrondgeluiden die je kunnen helpen met ontspannen. In deze tip leggen we uit welke geluiden er zijn en hoe je ernaar kunt luisteren.

#3 Nieuwe Zoek mijn-functies

Beschikbaar op: HomePod mini, HomePod (2e generatie, 2023), HomePod (1e generatie, 2018)
Je kunt de HomePod al gebruiken om bepaalde Zoek mijn-functies te gebruiken, zoals het lokaliseren van je iPhone of AirTag. Met software-update 16.3 kun je ook de locatie van vrienden en familieleden opvragen als zij de locatie in de Zoek mijn-app met je delen. Handig dus als je met iemand afgesproken hebt en thuis nog even wil weten waar diegene is. Je hoeft het dan alleen maar aan Siri op de HomePod te vragen.

#4 Automatiseringen maken met je stem

Beschikbaar op: HomePod mini, HomePod (2e generatie, 2023), HomePod (1e generatie, 2018)
Het is al mogelijk om eenmalige automatiseringen (zet de lampen aan om 15:00) te maken met Siri. Maar met de nieuwste update is het ook mogelijk om terugkerende automatiseringen met je stem aan te maken. Je hoeft dan niet in de Woning-app te duiken om deze handmatig aan te maken. We adviseren om een automatisering alleen met je stem in te stellen als deze relatief eenvoudig is (zet de lamp in de woonkamer aan als de zon onder gaat), want met ingewikkelde automatiseringen met meerdere accessoires adviseren we om toch gewoon de Woning-app te gebruiken.

Eve Energy met HomePod

#5 Siri-bevestigingstoon

Beschikbaar op: HomePod mini, HomePod (2e generatie, 2023), HomePod (1e generatie, 2018)
Siri geeft op de HomePod nu een bevestigingstoon na het uitvoeren van een HomeKit-opdracht, maar alleen als het om een accessoire gaat dat geen zichtbare verandering toont of als het accessoire in een andere kamer dan de HomePod zelf staat. Het is een subtiel geluidje, maar helpt je wel om goed te begrijpen als een actie correct is uitgevoerd. Het is een vervanging van de bevestiging die Siri voorheen met de stem gaf. Je kunt deze toon helaas niet uitschakelen als je het liever niet wil.

#6 Gesproken audio klinkt beter op grote HomePods

Beschikbaar op: HomePod (2e generatie, 2023), HomePod (1e generatie, 2018)
Deze verbetering is er alleen voor de grote HomePods, zowel de eerste generatie als de nieuwste tweede generatie. Dankzij audio tuning klinkt gesproken audio, zoals een podcast, een stuk beter. Volgens Apple is er sprake van een helderder geluid, zodat je de audio beter kan verstaan. Luister je dus graag naar podcasts, dan zul je blij zijn met deze verbetering. Op de HomePod mini vinden we deze verbetering niet.

#7 Verbeterde volumebediening op eerste HomePod

Beschikbaar op: HomePod (1e generatie, 2018)
Tot slot heeft Apple gesleuteld aan de volumebediening van de eerste generatie HomePod. Bij lagere volume’s kun je het geluid gedetailleerder aanpassen. Dat betekent dat het geluid in minder grote stapjes harder of zachter gaat als je bij lagere volumes het geluid aanpast. De kans dat de HomePod dus net te zacht of juist net te hard staat, is daardoor minder groot.

De HomePod software-update 16.3 is nu voor iedereen beschikbaar voor alle HomePod-modellen. Apple bracht eerder deze week ook iOS 16.3 en meer uit. Lees ook over de nieuwe functies in iOS 16.3.

Bekijk ook

Wat is er nieuw in iOS 16.3 en de andere updates? Dit zijn de verbeteringen

iOS 16.3 voor de iPhone is voor iedereen te downloaden. Maar wat zijn de nieuwe functies van iOS 16.3? En welke nieuwe functies brengen de andere updates, zoals iPadOS 16.3 en watchOS 9.3?

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 25 januari: Artikel bijgewerkt en geactualiseerd na release van de update.

HomePod

Alle belangrijke artikelen over de Apple HomePod onder handbereik. Apple heeft momenteel twee modellen in het assortiment: de kleinere HomePod mini en de grotere HomePod (2e generatie, 2023). De beste tips, gidsen en wat je moet weten over deze slimme speaker, bedoeld voor het luisteren van muziek, het geven van spraakopdrachten met Siri en het bedienen van je smart home. De HomePod fungeert ook als woninghub voor HomeKit en is geschikt als Thread Border Router.

HomePod

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.