Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
Universal Control op Mac en iPad

Deze uitgestelde iOS 15 functies komen pas later beschikbaar

Aantal functies ook nog niet in Nederland & België
Nu iOS 15.1 is verschenen, hebben we een paar uitgestelde functies alsnog gekregen. Maar er zijn nog steeds enkele functies waar we op zitten te wachten. In dit artikel vind je een overzicht van deze iOS 15-functies die pas later komen.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Helaas lukt het Apple niet altijd om alle functies van een grote release op tijd af te hebben. Dat gebeurde in 2018 met FaceTime-groepen en vorig jaar moesten de privacylabels in de App Store nog wat langer sudderen. Een deel van de functies in iOS 15 zal later dit jaar komen. Sommige functies zullen in Nederland en België echter nog lang geen daglicht zien.


#1 Privacyrapport voor apps
Ironisch genoeg werd in iOS 14 ook al een privacyfunctie uitgesteld tot een latere release, namelijk de privacylabels in de App Store. Ook dit jaar zijn niet alle nieuwe privacyfuncties aanwezig in de grote release. Het gaat om het privacyrapport voor apps. Dit is een overzicht in de Instellingen-app waar je nauwkeurig kunt bekijken welke apps bepaalde privacygevoelige informatie hebben opgevraagd.

Met deze functie kun je als gebruiker eenvoudig spotten welke apps relatief veel privacygevoelige gegevens van je willen hebben. Je zou naar aanleiding hiervan ervoor kunnen kiezen om een app te verwijderen of de toegang tot je gegevens te beperken wanneer mogelijk. Deze functie heeft tot dusver nog niet in de beta van iOS 15 gezeten, los van de mogelijkheid om het rapport als een tekstbestand op te vragen. We verwachten dat het in iOS 15.2 zit.

#2 Universal Control
Met Universal Control kun je je iPad heel makkelijk als een soort tweede scherm voor je Mac gebruiken, zonder dat je hier veel voor hoeft te doen. Zet je iPad neer naast je Mac met macOS Monterey en je kunt je muis en toetsenbord op beide apparaten gebruiken. Het is zelfs mogelijk om afbeeldingen van het ene naar het andere scherm te slepen.

Universal Control op Mac en iPad

Het is niet zo gek dat Universal Control niet meteen in iOS 15 zat. Je hebt er namelijk een Mac voor nodig met macOS Monterey. Deze update is nog maar net beschikbaar gesteld. We hopen daarom dat het in iPadOS 15.2 zit.

Universal Control is één van onze favoriete functies in macOS Monterey.

Bekijk ook

Round-up: Onze 10 favoriete (toekomstige) functies van macOS Monterey

In macOS 12 Monterey hebben we allerlei interessante functies aangetroffen. Maar welke zijn onze favoriet? Dat lees je in deze round-up van de beste verbeteringen in macOS Monterey, volgens de redactie van iCulture.

#3 Digitale erfenis
Het leek erop dat deze functie de grote iOS 15-release wel zou halen, maar in een beta van iOS 15 werd het helaas weggehaald. Met de ‘Digitale erfenis’-functie kun je contactpersonen instellen die toegang tot jouw account krijgen, mocht je overlijden. Ze hebben hiervoor niet jouw wachtwoord nodig, maar wel een overlijdensakte.

Apple heeft bevestigd dat het aanwijzen van contacten als erfeniscontact in een latere release van iOS 15 komt, maar geeft wederom geen preciezere indicatie. Meer over Digitale erfenis lees je in onze tip.

Bekijk ook

Erfeniscontact: zo krijgt familie toegang tot jouw iPhone bij ongeval of overlijden

Het is niet iets waar mensen graag over nadenken: wat als er iets met je gebeurt, waardoor je zelf niet meer je iPhone kunt bedienen? Bijvoorbeeld als je bewusteloos of in coma raakt, of in het ergste geval overlijdt. Hoe zorg je dat familie toegang krijgt tot jouw iPhone, wachtwoorden, sociale media-accounts en dergelijke?

Inmiddels toegevoegd in iOS 15.x

Gelukkig heeft Apple een aantal functies waarop we zaten te wachten wel toegevoegd. Het gaat dan specifiek om SharePlay en het terugvinden van je AirPods.

SharePlay
Eén van de iOS 15 functies waar Apple het meest trots op is, is SharePlay. Met deze functie kun je met anderen films kijken en muziek luisteren op verschillende apparaten. Het werkt ook op de Mac en Apple TV. Via FaceTime kun je dankzij SharePlay ook je scherm delen met de rest, wat goed van pas komt als je iets moet uitleggen over je toestel. Apple bevestigde in augustus dat SharePlay uitgesteld is tot een nadere release. We moesten tot iOS 15.1 wachten, maar kunnen er nu wel gewoon gebruik van maken. Althans, ten dele. Het werkt namelijk al wel op de iPhone, iPad en Apple TV, maar nog niet op de Mac omdat het ontbreekt in Monterey.

Zoek mijn AirPods
Zoek mijn AirPods werd uitgesteld naar “later dit najaar” in 2021. Inmiddels is de functie beschikbaar gesteld, dankzij een firmware-update voor je AirPods.

Met de functie kon je gemakkelijk de AirPods Pro en AirPods Max terugvinden door gebruik te maken van het Zoek mijn-netwerk. Anderen helpen je dan met het lokaliseren van je zoekgeraakte audioproduct en je kunt zelf in de Zoek mijn-app kijken waar je ze hebt laten slingeren. Ben je dicht genoeg in de buurt, dan kun je via Bluetooth een geluidje laten afspelen. Handig, dat Zoek mijn AirPods en je kunt het nu al gebruiken.

Bekijk ook

AirPods kwijt of gestolen? Zo kun je ze terugvinden!

Het gebeurt sommige mensen helaas regelmatig: je AirPods raken zoek of worden zelfs gestolen. In deze tip leggen we uit hoe je zoekgeraakte AirPods kunt terugvinden door een geluidje af te spelen of op de kaart te kijken.

iOS 15 functies die nog lang niet naar Nederland en België komen

Zoals wel vaker het geval is, zullen niet alle nieuwe functies in Nederland en België komen. Dat heeft te maken met verschillende factoren. Zo is er een visueel aantrekkelijkere manier om te navigeren met Apple Kaarten. Hiervoor heeft Apple tot in de kleinste details straten vastgelegd (met bijvoorbeeld zebrapaden, wegbelijning en gedetailleerde gebouwen), maar slechts in een beperkt aantal steden. In CarPlay komt dit zelfs voor ondersteunende steden in een latere update. Het duurt naar verwachting nog wel een aantal jaar tot Nederlandse steden aan de beurt zijn.

Verder biedt Wallet in iOS 15 ondersteuning voor Amerikaanse id-kaarten en rijbewijzen. Je kunt zo langs de grenscontrole in Amerika zonder fysiek identiteitsbewijs. Houd simpelweg je iPhone tegen een speciale scanner en het is in orde. Deze functie komt later pas in de VS beschikbaar, maar we verwachten dat het nog veel langer duurt tot we in Nederland en België deze digitale identificatie kunnen gebruiken. Bovendien lijkt het er niet op dat Apple actief andere landen uitnodigt om er nu al aan mee te doen.

Dit zijn enkele van de iOS 15-functies die naar verwachting pas veel later in Nederland en België komen:

  • ID-kaarten en rijbewijs in Wallet
  • Nieuwe extra gedetailleerde weergave in Apple Kaarten en CarPlay
  • Offline Siri en verbeterd dicteren
  • Vertalingen in Live Text
  • Meldingen aankondigen met AirPods (alleen in het Engels)
  • Weer-meldingen (alleen voor specifieke locaties in de VS)

Lees nog veel meer Apple-functies die nog niet in Nederland en België werken in ons grotere overzicht. Naast de nieuwste iOS 15-toevoegingen, vind je daar ook andere diensten als Apple Card, Apple News en Apple Fitness+.

Bekijk ook

Deze Apple-diensten en -functies zijn nog niet in Nederland en België beschikbaar

Apple kondigt aan de lopende band nieuwe producten, diensten en functies aan, maar lang niet alles is ook meteen in Nederland en België te gebruiken. In dit overzicht vind je de belangrijkste nieuwe producten en diensten die nog niet in Nederland en België beschikbaar zijn.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Of lees onze uitgebreide iOS 15 review. De meest recente iOS-versie is iOS 17.5.1.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en is sinds 20 september 2021 voor iedereen te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16, maar voor sommige oudere modellen heeft Apple daarna nog beveiligingsupdates voor iOS 15 uitgebracht.

iOS 15

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.