SharePlay op Apple TV

Apple stelt SharePlay uit, weggehaald uit iOS 15 beta

Als dit najaar iOS 15.0 uitkomt zal daar geen SharePlay in zitten. Apple heeft de nieuwe functie voor FaceTime uitgesteld, zo blijkt uit de releasenotes van de nieuwste iOS 15 beta.

SharePlay uitgesteld

Het uitstel is te lezen in de zesde beta van iOS 15, iPadOS 15 en tvOS 15. SharePlay voor FaceTime is uit deze beta’s gehaald en zal ook niet meer terugkeren voor de officiële release, komend najaar. In plaats daarvan zal SharePlay beschikbaar komen in een toekomstige versie iOS 15.x, die later dit jaar wordt verwacht. Apple gaat al wel met ontwikkelaars aan de slag om SharePlay te testen, maar biedt daarvoor een aparte tool en een profiel dat er speciaal voor moet worden gedownload. Deze kun je hier vinden.


Apple schrijft in de releasenotes:

SharePlay has been disabled for use in iOS and iPadOS 15 developer beta 6 and will be disabled for use in its initial release this fall. SharePlay will be enabled for use again in future developer beta releases and will launch to the public in software updates later this fall. To continue your development, we have provided a SharePlay Development Profile which will enable successful creation and reception of GroupSessions via the Group Activities API.

Daarmee vervalt een van de grote nieuwe functies in iOS 15. SharePlay maakte het voor FaceTime-gebruikers mogelijk om hun scherm onderling te delen, samen films en tv-shows te kijken en naar muziek te luisteren. Je kunt ook samen een afspeellijst samenstellen. Tijdens het kijken en luisteren blijft alles in sync, zonder dat er bij één van de deelnemers vertraging optreedt. Het gebeurt wel vaker dat Apple nieuwe functies vlak voor de release toch uitstelt.

Bekijk ook

SharePlay: zo kun je samen kijken, luisteren en gamen

SharePlay is een nieuwe manier om samen met anderen films te kijken, muziek te luisteren en je scherm te delen. Dit werkt op afstand, ook als je niet bij elkaar kunt zijn. Vanaf iOS 16 werkt SharePlay ook voor multiplayergames in Game Center.

Dat SharePlay op de nominatie stond om te worden uitgesteld, was al een beetje te verwachten: met nog een maand tot het verwachte september-event begint de tijd te dringen en de functie zat er tot nu toe nog niet in. Apple meldt dat ze blij zijn over het enorme enthousiasme van ontwikkelaars voor SharePlay en dat ze niet kunnen wachten om het uit te brengen… maar nu even niet. Ondertussen wordt er hard aan gewerkt om SharePlay toch binnen afzienbare tijd af te krijgen.

Mocht je als ontwikkelaar al plannen hebben gehad om SharePlay te ondersteunen in een toekomstige appupdate, dan moet je het verwijderen. Apple zal de ontwikkelaars op de hoogte brengen als het in een toekomstige developer-beta weer wordt geactiveerd.

Een andere functie is ook nog niet uitgebracht: Universal Control. Hiermee is het mogelijk om met je muis en andere accessoires tussen Mac en iPad te wisselen. Ook dit was een grote vernieuwing in iPadOS 15 en macOS Monterey, maar in de beta’s is het nog niet aangetroffen.

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.