Rijbewijs en andere ID-bewijzen in Wallet in iOS 15.

Deze 6 verbeteringen in iOS 15 maken de Wallet-app veelzijdiger

Niet voor iedereen
De Wallet-app heeft nieuwe functies gekregen in iOS 15. Je kan nu meer soorten kaarten bewaren en het beheren en toevoegen gaat ook makkelijker. Maar helaas kan niet iedereen daar meteen van profiteren.

Wallet-app in iOS 15

De Wallet-app is de plek waar je niet alleen je Apple Pay-kaarten bewaart, maar ook je klantenkaarten van winkels, kortingscoupons, toegangstickets en nog veel meer. Met de komst van iOS 15 en watchOS 8 kan de app nog meer. Je kan meer soorten kaarten bewaren en gebruiken en er komen nieuwe opties voor bestaande functies bij. Deze verbeteringen vind je in Wallet in iOS 15.


#1 ID-kaart op je iPhone (maar alleen in de VS)
De Wallet-app heeft officiële ondersteuning voor ID-kaarten. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een rijbewijs aan je iPhone toevoegen. Maar helaas heb jij hier voorlopig alleen nog wat aan als je in één van de staten in Amerika woont waar deze functie ondersteund wordt. Voorlopig komt het opslaan van je rijbewijs in Wallet dus nog niet naar Nederland, waardoor je je portemonnee nog niet thuis kunt laten.

Rijbewijs en andere ID-bewijzen in Wallet in iOS 15.

#2 Huissleutels van HomeKit
Met een HomeKit-deurslot kun je je voordeur openen en dichtdoen via de Woning-app op je iPhone en Apple Watch. Sinds iOS 15 en watchOS 8 kan dat ook via NFC, wat een stuk praktischer is. Je hoeft dan alleen maar je iPhone of Apple Watch tegen het slot te houden om hem open te doen. Het is nog niet bekend welke modellen van slimme deursloten de functie gaan ondersteunen, maar Apple toonde wel al een aantal partners. Eén daarvan is Aqara, een bekend merk als het om domotica gaat. Andere bekende merken zijn Assa Abloy en Schlage.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

#3 Hotel- en kantoorsleutels
De Wallet-app ondersteunt ook andere soorten deursloten, bijvoorbeeld van hotelkamers en kantoorgebouwen. In kantoren worden vaak tags en soortgelijke systemen gebruikt voor zowel de hoofdingang als individuele kantoren binnenin het gebouw. Fabrikanten van dergelijke systemen kunnen in iOS 15 de Wallet-app ondersteunen, zodat je alleen maar je iPhone of Apple Watch tegen het slot hoeft te houden.

Hetzelfde geldt voor hotels. Voor hotels voegt Apple nog een extra handige functie toe. Je kan de Wallet-kaart voor je hotelkamer namelijk op afstand ontvangen, nog voordat je ingecheckt bent. Je ziet dan meteen in de Wallet-app wat je kamernummer is en hoeft zo niet langs de receptie om je sleutel op te halen. Hotelketen Hyatt gaat dit systeem ondersteunen in duizenden vestigingen wereldwijd.

Hotelsleutels in de Wallet-app in iOS 15 en watchOS 8.

#4 Car Keys met U1-chip
Apple CarKey is het systeem van Apple waarmee je via een Wallet-kaart op je iPhone een auto kan openen en zelfs kan starten. Dit werkte al via NFC, maar sinds iOS 15 en watchOS 8 is er ook ondersteuning voor de U1-chip. Met Ultra-Wideband is het dan zelfs niet meer nodig om je iPhone uit je broekzak te halen om de auto te openen of te starten, want door de U1-chip ziet die auto dat je dichtbij genoeg bent. BMW gaat het ondersteunen op nieuwe modellen. Helaas zijn er nog geen andere automerken aangekondigd.

Daarnaast is het met Car Keys ook mogelijk om vanuit de Wallet-app op een knop te drukken om de auto te openen of het alarm af te laten gaan. Dit werkt alleen als je dichtbij genoeg bent, dus niet op afstand als je kilometers ver van je auto vandaan bent.

Car Keys in Wallet in iOS 15 met bedieningsknoppen.

#5 Wallet-kaarten archiveren
Is jouw Wallet-app een zooitje, net als vroeger je portemonnee dat was, met allemaal gebruikte en verlopen pasjes, toegangskaarten en meer? Dan kun je in iOS 15 verlopen Wallet-passen automatisch verbergen. Je hoeft ze dan niet zelf te verwijderen, maar ze worden automatisch in een apart overzicht gezet. Dat is vooral handig voor boardingpassen en toegangskaartjes voor de bioscoop, die je misschien wel wil bewaren, maar niet meer nodig hebt.

Bekijk ook

Houd je Wallet opgeruimd met deze handige functie

Is je Wallet-app een puinhoop geworden? Je kunt je Wallet-kaarten automatisch opruimen door verlopen passen te verbergen. We laten je zien hoe het werkt en hoe je verborgen kaarten weer kan terughalen.

#6 Meerdere tegelijk downloaden
In Safari is het makkelijker geworden om meerdere Wallet-kaarten tegelijk te downloaden. Als je bijvoorbeeld bij het kopen van toegangskaartjes voor een evenement zowel een parkeerkaart als een toegangskaart voor Wallet krijgt, kun je deze met één tik allebei aan de Wallet-app toevoegen. Je hoeft ze dan dus niet meer stuk voor stuk in je Wallet te zetten.

Dit zijn slechts de belangrijkste verbeteringen in de Wallet-app in iOS 15. Apple past nog een aantal kleine dingetjes in het design aan. Zo zie je in het transactieoverzicht van je Apple Pay-kaarten nu symbolen om de winkels en apps waar je iets gekocht hebt, makkelijker te herkennen.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ. De meest recente iOS-versie is iOS 17.3.1.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16.

iOS 15

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.