macOS Monterey functies.

Round-up: Onze 10 favoriete (toekomstige) functies van macOS Monterey

In macOS 12 Monterey hebben we allerlei interessante functies aangetroffen. Maar welke zijn onze favoriet? Dat lees je in deze round-up van de beste verbeteringen in macOS Monterey, volgens de redactie van iCulture.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

macOS Monterey is de nieuwste update voor de Mac, die vanaf 25 oktober te downloaden is. Na maanden testen verschijnt de update nu voor iedereen en hebben we ook een goed beeld van welke functies van macOS Monterey nu al te gebruiken zijn. Wij bladerden alle vernieuwingen grondig door en selecteerden onze favoriete macOS 12 Monterey-functies!


#1 Energiebesparende modus
Na al die jaren komt de energiebesparende modus eindelijk naar de Mac. Op de iPhone is het al jaren mogelijk (sinds iOS 9!), maar op de MacBook loop je ook regelmatig tegen momenten aan dat je accu bijna leeg is, terwijl je nog wel even verder moet. Als je het inschakelt wordt het energieverbruik verminderd. Het scherm is minder fel, achtergrondupdates worden tijdelijk stopgezet en sommige visuele effecten krijg je niet te zien. Je krijgt een melding als het batterijniveau onder de 20% komt, maar je kunt het ook handmatig inschakelen.

Energiebesparing in macOS

#2 AirPlay op de Mac
AirPlay op de Mac is een functie waar we naar hebben uitgekeken. Wil je iets streamen vanaf je iPhone naar het scherm van je MacBook, dan is dat een heel gedoe. Je moet een AirPlay-server hebben die de verbinding regelt. Met macOS Monterey is dat niet meer nodig. Als beide apparaten op hetzelfde wifi-netwerk zitten kun je content streamen van je iPhone of iPad naar het scherm van je Mac.

Mac als AirPlay device

Heb je een Mac met goede speakers, dan kun je het ook gebruiken om muziek naar je Mac te streamen, als een soort tweede speaker voor je iPhone. De Mac werkt dus ook als een AirPlay-speaker en dat opent weer nieuwe mogelijkheden.

#3 Shortcuts op de Mac
Eigenlijk is het heel onlogisch dat we de afgelopen jaren Shortcuts op het kleine schermpje van de iPhone hebben zitten maken. Sommige automatiseringen zijn wel honderden stappen lang en daarbij raak je snel het overzicht kwijt. Met Siri Shortcuts op de Mac en de bijbehorende Opdrachten-app wordt alles een stuk makkelijker. Dat het wat langer heeft geduurd is wel te begrijpen: Apple wilde dat het goed samenwerkt met Automator, AppleScript, JavaScript en andere populaire scripttalen. Je kunt ook de al eerder gemaakte persoonlijke automatiseringen meenemen.

Bekijk ook

Zo werkt de Opdrachten-app op de Mac

Siri Shortcuts zijn ook op de Mac te gebruiken. In deze gids leggen we uit hoe de Opdrachten-app op de Mac werkt en hebben we wat aanraders voor je, waaronder Opdrachten starten vanuit het deelmenu.

#4 iCloud Private Relay
Met je MacBook in een koffietentje zitten is nu weer mogelijk. Zeker nu thuiswerken wat gebruikelijker is geworden, ben je misschien wel geneigd om wat vaker ergens anders te gaan zitten. Met Private Relay kun je zorgen dat je veiliger kunt internetten. Volgens Apple is het niet een VPN, maar toch zal de functie niet beschikbaar zijn in 10 landen, waar je een VPN nodig hebt om überhaupt bepaalde sites te bezoeken. Aandachtspuntje is wel dat je er het betaalde iCloud+ abonnement voor nodig hebt, maar dat is met een prijs vanaf €0,99 per maand voor iedereen weggelegd.

#5 Ruimtelijke audio op je Mac

Eindelijk! Ook op de Mac kun je nu ruimtelijke audio luisteren, dankzij de ondersteuning voor Spatial Audio in macOS Monterey. Je krijgt dus surround sound in Apple Music en in apps zoals FaceTime. Hier heb je wel een geschikt setje AirPods voor nodig of een ander type oordopjes, bijvoorbeeld die van Beats. Heb je een Intel-Mac, dan werkt het op nieuwere modellen met de ingebouwde speakers en bedrade hoofdtelefoons.

Spatial Audio voor FaceTime

#6 Memoji op het inlogscherm
Het hoeven niet altijd grote, baanbrekende functies te zijn waar we blij van worden. Soms zijn het kleine toevoegingen die echt heel leuk zijn. Zo kun je op het inlogscherm van de Mac nu een Memoji van jezelf zien, die ook gezichtsuitdrukkingen doet. In dit filmpje zie je hoe het werkt.

#7 Verbeterde Safari
Deze konden we natuurlijk niet tot het laatst bewaren: Safari. Je gebruikt de browser misschien wel intensiever op de Mac dan op de iPhone. Safari krijgt in macOS Monterey behoorlijk wat extra functies en een vernieuwde interface (mits je daarvoor kiest). Met de Compact-weergave zitten tabbladen nu in dezelfde rij als de adresbalk, zodat je meer ruimte op het scherm hebt. Ook kun je tabs bundelen zodat ze wat overzichtelijker worden. Verder kun je ervoor kiezen om de tabbalk in de compacte modus de kleur te laten krijgen van de webpagina die je bezoekt. Dat ziet er net iets mooier uit. Voor wie er niet aan kan wennen, is er alsnog de afzonderlijke weergave. Daarbij zien je tabbladen eruit zoals je van macOS Big Sur en eerder gewend bent.

#8 TestFlight op de Mac
Misschien niet zo spectaculair voor de doorsnee gebruikers, maar voor de iCulture-redactie een functie die al jaren over datum is: TestFlight op de Mac. Ontwikkelaars kunnen nu hun apps als betaversie beschikbaar stellen en testen, waarbij zaken als feedback en fouten melden helemaal gestroomlijnd zijn. Dat werkt een stuk makkelijker, niet alleen voor ons maar ook voor ontwikkelaars.

TestFlight voor Mac

#9 Binnenkort: Universal Control
Universal Control geeft je de mogelijkheid om met één toetsenbord en muis twee apparaten te bedienen. Je wisselt moeiteloos tussen je Mac en je iPad. Hoe weet elk apparaat waar je bent? Simpel: als je met je muis naar rechts beweegt, terwijl daar een iPad staat, kan Apple wel raden dat de cursor een sprongetje moet maken van het Mac-scherm naar het iPad-scherm. Je kun op deze manier ook bestanden klikken en slepen tussen je Mac en je iPad. Dit is perfect voor mensen die de iPad als een tweede scherm gebruiken. Beide apparaten moeten uiteraard wel op hetzelfde account zijn ingelogd. Het geeft je een extra reden om in het Apple-ecosysteem te blijven hangen.

Universal Control op Mac en iPad

Helaas werkt Universal Control nog niet in de eerste versie van macOS Monterey. Apple zegt dat ze de functie op een later moment dit najaar toe gaan voegen, in een aanvullende update. Je hebt er dus nog niet meteen iets aan, maar het is in ieder geval iets om naar uit te kijiken.

#10 Binnenkort: SharePlay op de Mac
SharePlay komt met iOS 15.1 en iPadOS 15.1 naar de iPhone en iPad, maar helaas komt het met de eerste versie van macOS Monterey nog niet naar de Mac. Apple gaat SharePlay later dit najaar toevoegen naar de Mac, waar het misschien wel een stuk beter tot zijn recht komt. Samen kijken naar series, samen muziek luisteren of je scherm delen, het kan allemaal via FaceTime. Net als in videobel-apps zoals Zoom kun je allerlei content met de hele groep delen. De nieuwe grid-weergave in Facetime zorgt dat je alle deelnemers goed in beeld hebt.

Samen series kijken met SharePlay op de Mac

Meer interessante Monterey-functies

In dit overzicht konden we alleen onze favoriete functies bespreken, maar er zitten er natuurlijk nog veel meer in. Zo zitten er nieuwe privacyfuncties in de Mail-app, kun je Livetekst gebruiken met foto’s en zie je duidelijker of de microfoon en de camera van de Mac actief zijn. Ook de Focus-mode komt naar de Mac, zodat je geconcentreerder kunt werken. Maar vergeet ook niet de kleine details, zoals het feit dat je het de muispijl een andere kleur kunt geven.

macOS functies in Monterey

Wil je meer weten over macOS Monterey, check dan ons overzicht. De update is vanaf 25 oktober 2021 beschikbaar voor iedereen met een geschikte Mac. Lees in ons stappenplan hoe je je kan voorbereiden op het installeren van macOS Monterey.

Bekijk ook

Zo bereid je je voor op het installeren van macOS Monterey

Vandaag verschijnt macOS Monterey! Ben je van plan om macOS Monterey te installeren, lees dan goed ons stappenplan hoe je je Mac en jezelf kan voorbereiden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 25 oktober: Artikel geactualiseerd voor de release van macOS Monterey.

macOS Monterey

macOS 12 Monterey is de grote software-update van macOS uit 2021. Het is de opvolger van macOS Big Sur (macOS 11). Nieuw zijn onder andere een Focus-functie om je te helpen geconcentreerd te werken, maar er zijn ook vernieuwingen in Safari, FaceTime, Berichten en meer. En met Universal Control kun je één muis en toetsenbord gebruiken voor zowel je Mac als iPad. In oktober 2022 is deze versie opgevolgd door macOS Ventura.

macOS Monterey

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.