iPhone OS logo

macOS 12 Monterey: alles over de Mac-update van 2021

De nieuwe grote software-update voor je Mac komt eraan. In macOS 12 Monterey krijgt je Mac allerlei vernieuwingen die we hier voor je op een rij zetten. We praten je ook bij over de releaseperiode.

In juni 2021 kondigde Apple de nieuwste versie van macOS aan, onder de naam ‘macOS Monterey’. Dit jaar krijgen we geen groot nieuw design zoals bij Big Sur, maar wel allerlei handige functies. Veel functies werken samen met je iPhone en iPad.

macOS 12 Monterey in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van macOS Monterey:

 • Opvolger van macOS Big Sur.
 • Aangekondigd op 7 juni tijdens WWDC 2021.
 • Release in oktober/november 2021.
 • Nieuwe functies die samenwerken met je iPhone en iPad
 • Gratis update voor alle geschikte Macs.

Welke Macs zijn geschikt voor macOS 12 Monterey?

De hamvraag is natuurlijk of jouw Mac deze update überhaupt zal ondersteunen. Heb je in de recente jaren een nieuwe Mac gekocht, dan hoef je je absoluut geen zorgen te maken. Dit zijn de Macs met ondersteuning voor macOS 12:

Weet je niet welke MacBook je hebt? Bekijk in een apart artikel hoe je erachter komt welk model je hebt. Heb je een Mac desktop, dan hebben we daarvoor een ander artikel.

Functies macOS 12 Monterey

Er zitten veel nieuwe functies in macOS Monterey. Sommige functies zul je bijna nooit tegenkomen, maar de update bevat zeker handige toevoegingen. Wij leggen de belangrijkste uit.

 1. Universal Control
 2. AirPlay naar een Mac
 3. Nieuw Safari design
 4. Opdrachten-app voor Mac
 5. Focus
 6. Meer functies

#1 Universal Control: makkelijk je muis en toetsenbord delen

Universal Control is in ieder geval één van de meest indrukwekkende nieuwe functies van macOS Monterey. Gebruik je een Mac en iPad naast elkaar, dan kun je zonder moeite je toetsenbord op beide apparaten gebruiken. Het is ook mogelijk om bestanden heen en weer te slepen. Universal Control werkt met meerdere apparaten. Je kunt dus een MacBook links hebben, een iMac in het midden en een iPad rechts. Deze drie apparaten zullen gewoon samenwerken op dezelfde wijze.

Een voorbeeld: Je hebt op je iPad een website geopend en je ziet een foto die je in een Keynote-presentatie op je Mac wil plakken. Leg je je iPad rechts van je Mac neer, dan kun je je muiscursor op je Mac naar rechts verplaatsen en de cursor loopt over naar je iPad. Hier kun je de foto vasthouden door je muisknop ingedrukt te houden. Vervolgens sleep je de foto naar het scherm van je Mac en laat je hem los op de plek waar je ‘m wil hebben.

Het enige wat je in dit voorbeeld hebt gedaan is je muis verplaatsen en een foto vastpakken. Je kunt ook typen op je iPad met het toetsenbord van je MacBook. Voor Universal Control is het niet nodig om een speciale verbinding op te zetten. De enige vereisten zijn dat je apparaten beide op hetzelfde iCloud-account zijn ingelogd en minimaal macOS Monterey en iPadOS 15 hebben geïnstalleerd.

#2 AirPlay werkt nu ook náár een Mac

Je kunt voortaan content vanaf je iPhone streamen naar een Mac dankzij AirPlay. Voorheen was het alleen mogelijk om vanaf je Mac naar een ander apparaat te streamen, zoals je Apple TV. Vanaf macOS Monterey kun je bijvoorbeeld muziek of video’s van je iPhone op je Mac afspelen. Geef je een presentatie in Keynote, dan dient je iPhone nu makkelijker als afstandsbediening voor je Mac.

Wanneer je muziek wil streamen naar je Mac doe je dit op dezelfde manier als bij een Apple TV. Je kunt zelfs het scherm van je iPhone of iPad delen, wat vooral handig is als je met meerdere mensen een scherm wil bekijken.

#3 Safari krijgt nieuwe functies en aangepast design

Net als de iPhone en iPad krijgt ook de Mac een aangepaste versie van Safari. Waar je in de oudere versies van macOS nog een witte of grijze menubalk hebt (in lichte modus), wordt dat in macOS Monterey aangepast aan de kleur van de website die je bezoekt. Bezoek je het FD, dan krijgt de bovenkant van Safari hun bekende sepia-achtergrondkleur.

Safari macOS Monterey

Een andere nieuwe functie wordt tabgroepen genoemd. Hiermee kun je een set tabbladen bij elkaar zetten en openen wanneer je wil. Dat komt van pas als je bijvoorbeeld voor je werk altijd dezelfde websites moet openen. Je hoeft ze dan niet meer iedere keer te openen, maar je selecteert simpelweg de tabgroep. Deze groepen worden met je andere apparaten gesynchroniseerd.

#4 Opdrachten-app komt ook op de Mac

Al jarenlang vind je Automator op de Mac. Deze app helpt bij het automatiseren van verschillende taken en is vrij geavanceerd. Het nadeel is dat het vrij lastig kan zijn om de juiste instellingen te vinden. Daarom zijn we blij dat je vanaf macOS Monterey ook een Opdrachten-app hebt op je Mac. Dit zit al enkele jaren op de iPhone en iPad.

Opdrachten-app macOS Monterey

Met de Opdrachten-app kun je allerlei taken automatiseren. Denk aan je smart home-apparatuur activeren of aanpassen, maar ook het veranderen van systeeminstellingen onder bepaalde voorwaarden. Is je batterij bijna leeg, dan kun je bijvoorbeeld je Mac automatisch laten overschakelen naar een energiebesparende modus. Het is ook mogelijk om takenreeksen uit te voeren op een door jou gekozen moment. Je kunt een opdracht in je Dock of menubalk zetten om hem snel te activeren. Ook Siri kan het voor je doen.

De Opdrachten-app heeft enkele Mac-specifieke functies gekregen. Zo kun je met één druk op de knop twee apps naast elkaar openen in Split View. Ook kun je meteen je downloadmap leegmaken.

#5 Focus laat je beter concentreren

In iOS 15 vinden we dit een van de beste nieuwe functies: Focus. En raad eens, het komt ook naar de Mac! Met Focus kun je precies instellen welke meldingen je wel en niet wil ontvangen op een bepaald moment. Zo kun je een werk-focus maken waarbij alleen werk-apps en collega’s je een bericht kunnen sturen. Het omgekeerde kan ook: de vakantie-focus. Per app en persoon stel je in of ze je mogen bereiken.

Focus macOS Monterey

Wanneer je een focus instelt op één van je apparaten, dan wordt dit meteen overgenomen op andere apparaten. Je kunt instellen hoe lang de focus actief moet blijven, bijvoorbeeld voor een uur, tot de avond, tot morgen of altijd.

Meer functies in macOS Monterey

We hebben een speciaal artikel over de beste macOS Monterey functies. Hier lees je ook over enkele kleinere functies die je dit najaar kunt gebruiken.

Helaas zullen niet alle functies geschikt zijn voor alle gebruikers. Apple heeft sommige functies beperkt tot Macs met een Apple Silicon-chip. In ons artikel over macOS Monterey M1 functies lees je welke dat zijn. Gelukkig zijn de belangrijkste functies gewoon voor iedereen beschikbaar.

Releasedatum macOS 12 Monterey

Apple heeft nog geen officiële releasedatum vrijgegeven, maar afgaande op eerdere jaren kunnen we er vanuit gaan dat de definitieve versie dit najaar op jouw Mac staat. In de praktijk betekent dit meestal oktober of november. Je kunt eerder al aan de slag met de testversies.

Deze tijdlijn kun je ongeveer aanhouden:

 • 7 juni 2021: aankondiging macOS 12 tijdens WWDC
 • 7 juni 2021: eerste beta van macOS 12
 • Juli 2021: publieke beta van macOS 12
 • Oktober/november 2021: release macOS 12

In de zomer worden regelmatig nieuwe betaversies vrijgegeven, waarbij steeds meer bugs worden opgelost. Aan de hand van de beta’s is vaak af te leiden of de uiteindelijke release ook echt stabiel wordt. Uiteraard komen er in de loop van 2021/2022 nog enkele kleinere 12.x updates.