Nieuw: deze functies vind je met iOS 15.2 op de iPhone en iPad
Nieuwe functies in iOS 15.2
Naar verwachting brengt Apple deze week iOS 15.2 uit, de tweede grote aanvullende update van iOS 15. Daarin voegt Apple een aantal functies toe die eerder uitgesteld waren, maar er zit ook een aantal andere extra verbeteringen in. Zo krijgt de TV-app een aantal handige verbeteringen en zijn er ook nieuwe mogelijkheden om aan te geven wie je toegang tot je gegevens wil geven zodra je komt te overlijden. Dit zijn alle nieuwe functies van iOS 15.2:
- Privacyrapport
- Erfeniscontact
- Verberg e-mailadres in Mail-app
- TV-app
- Apple Music Voice Plan
- Vernieuwd gepland overzicht van meldingen
- Extra schakelaar noodmelding
- Macro-knop
- Zoeken in afspeellijsten
- Tags verwijderen en bewerken in Herinneringen
- Zoek mijn iPhone
- iMessage Communication Safety (VS)
- Overige verbeteringen
iOS 15.2 releasenotes bekijken
iOS 15.2 adds Apple Music Voice Plan, a new subscription tier that provides access to music using Siri. This update also includes the App Privacy Report, new safety features for children and parents in Messages, and other features and bug fixes for your iPhone.
Apple Music Voice Plan
- Apple Music Voice Plan is a new subscription tier that gives you access to all songs, playlists, and stations in Apple Music using Siri
- Just Ask Siri suggests music based on your listening history and likes or dislikes
- Play it Again lets you access a list of your recently played music
Privacy
- App Privacy Report in Settings lets you see how often apps have accessed your location, photos, camera, microphone, contacts and more during the last seven days, as well as their network activity
Messages
- Communication safety setting gives parents the ability to enable warnings for children when they receive or send photos that contain nudity
- Safety warnings contain helpful resources for children when they receive photos that contain nudity
Siri and Search
- Expanded guidance in Siri, Spotlight and Safari Search to help children and parents stay safe online and get help with unsafe situations
Apple ID
- Digital Legacy allows you to designate people as Legacy Contacts so they can access your iCloud account and personal information in the event of your death
Camera
- Macro photo control for switching to the Ultra Wide lens to capture macro photos and videos can be enabled in Settings on iPhone 13 Pro and iPhone 13 Pro Max
TV app
- Store tab lets you browse, buy, and rent movies and TV Shows all in one place
CarPlay
- Enhanced city map in Apple Maps with road details like turn lanes, medians, bike lanes, and pedestrian crosswalks for supported cities
This release also includes the following enhancements for your iPhone:
- Hide My Email is available in the Mail app for iCloud+ subscribers to create unique, random email addresses
- Find My can locate iPhone for up to five hours when in Power Reserve
- Stocks allows you to view the currency for a ticker and see year-to-date performance when viewing charts
- Reminders and Notes now allow you to delete or rename tags
This release also includes bug fixes for your iPhone:
- Siri may not respond while VoiceOver is running and iPhone is locked
- ProRAW photos may appear overexposed when viewing in third-party photo editing apps
- HomeKit scenes that include a garage door may not run from CarPlay when your iPhone is locked
- CarPlay may not update Now Playing information for certain apps
- Video streaming apps may not load content on iPhone 13 models
- Calendar events may appear on the wrong day for Microsoft Exchange users
Some features may not be available for all regions or on all Apple devices. For information on the security content of Apple software updates, please visit this website:
https://support.apple.com/kb/HT201222
#1 Privacyrapport voor apps
Eén van de grootste nieuwe functies in iOS 15.2 is het privacyrapport voor apps. Daarmee bekijk je per app welke activiteiten ze uitgevoerd hebben. Je krijgt op die manier een beter inzicht in welke gegevens apps gebruikt hebben (zoals je locatie) en welke netwerkactiviteiten apps uitgevoerd hebben. Het is een soort tegenhanger van de privacyrapport in Safari, dat weergeeft welke trackers op websites verschijnen. In onze tip lees je hoe het privacyrapport voor apps werkt.
#2 Erfeniscontact voor na je overlijden
Deze nieuwe functie in iOS 15.2 heb je hopelijk nog lang niet nodig, maar kan toch van pas komen. Met de functie Erfeniscontact kun je instellen wie er toegang mag krijgen tot de gegevens op jouw iPhone na je overlijden. Je erfeniscontact heeft de toegangssleutel van iCloud en een kopie van je overlijdensakte nodig. Op het moment dat jij komt te overlijden, heeft je erfeniscontact toegang tot je gegevens zoals foto’s, video’s en documenten. Een geruststellende gedachte, vinden wij.
#3 Verberg e-mailadres in Mail-app
Je kent de functie Verberg mijn e-mailadres misschien wel al, dat Apple in iOS 15 toegevoegd heeft. Iedereen met iCloud+ kan in de instellingen een willekeurig e-mailadres aanmaken, bijvoorbeeld als je je ergens moet registreren. De e-mails worden dan doorgestuurd naar jouw eigen persoonlijke e-mailadres, zonder dat die dienst weet welk adres dat is. Mocht er dan een datalek zijn, dan wordt alleen dat willekeurige e-mailadres buitgemaakt dat je specifieke voor die dienst gebruikt hebt. Vanaf iOS 15.2 vind je deze functie ook meteen in de Mail-app. Je kan daardoor rechtstreeks vanuit het opstellen van een nieuwe e-mail een willekeurig mailadres aanmaken.
#4 TV-app krijgt zijbalk op iPad en Store-tabblad
De TV-app krijgt twee handige verbeteringen. Op de iPad is de knoppenbalk onderaan vervangen door een zijbalk, zoals veel meer apps op de iPad dat hebben. Je hebt dan dus niet meer losse knoppen onderaan, maar alles aan de linker zijkant netjes onder elkaar. Dat is een stuk overzichtelijker én makkelijker in het gebruik. Maar ook op de iPhone is er wat nieuws. De TV-app krijgt namelijk een eigen Store-tabblad. In dat deel van de app vind je uitsluitend films (en in de VS en enkele andere landen ook series) die je los kan kopen of huren. De TV-app krijgt vaak veel kritiek dat het onoverzichtelijk is en dat content uit Apple TV+ en de iTunes Store door elkaar heen staat. Eerder kreeg de TV-app al een aparte knop voor Apple TV+-originals, maar nu dus ook voor iTunes Store-content.
#5 Apple Music Voice Plan (maar nog niet bij ons)
Apple voegt in iOS 15.2 ook het eerder aangekondigde Apple Music Voice Plan toe. In een aantal landen kunnen gebruikers zich straks abonneren op een voordeliger Apple Music-lidmaatschap. Het Voice Plan, dat €4,99 per maand kost, geeft je de mogelijkheid om Apple Music te gebruiken, maar alleen met je stem. Je gebruikt dus voornamelijk Siri op je apparaten om muziek te luisteren, afspeellijsten af te spelen en meer. Andere beperkingen is dat ruimtelijke audio niet beschikbaar is en je nummers dus ook niet offline kan opslaan.
#6 Gepland overzicht van meldingen vernieuwd
De functie met het geplande overzicht van meldingen krijgt een visuele update. In plaats van dat de meldingen onder elkaar staan, verschijnen ze nu als losse ‘kaarten’ in een groter blok, waarbij de kleur van de ‘kaarten’ overeenkomt met die van de app. Zo krijgt het blokje van WhatsApp een groene kleur en is die van de iCulture-app wit.
Apple voegt ook een knop toe waarmee je alle meldingen in een gepland overzicht tegelijk kan verwijderen. Ook is het ontwerp bij het uitklappen van het geplande overzicht wat aangepast.
#7 Extra schakelaar voor SOS-noodmelding
Er zijn meerdere manieren om SOS-noodmelding te activeren: door vijf keer op de zijknop te drukken of door de zijknop en een volumeknop ingedrukt te houden. Voorheen was er één schakelaar om alleen het vijf keer indrukken uit te zetten, maar nu kan je beide individuele functies in- of uitschakelen. Verder is er een langere 8-seconden durende countdown voordat de nooddiensten en SOS-contacten worden gebeld. Voorheen was dit 3 seconden.
#8 Macro-knop in de camera
Op de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max kun je macrofoto’s maken. Apple heeft op deze toestellen de schakelaar in de Instellingen-app om de automatische macrofunctie uit te schakelen hernoemd. In iOS 15.2 heet de schakelaar simpelweg Macro-bediening (in plaats van Autom. macro). Zet je dit aan, dan krijg je in de Camera-app tijdens het maken van een foto een nieuwe optie te zien. Met een icoontje van een bloem kun je handmatig naar de macromodus overschakelen. Voorheen moest je zelf wisselen naar de ultragroothoeklens en dichtbij een object gaan staan als de automatische macrofunctie uitgeschakeld was. Dit nieuwe icoontje maakt het een stukje makkelijker.
#9 Zoeken in afspeellijsten in Muziek-app
De Muziek-app heeft al een uitgebreide zoekfunctie waarmee je binnen de Apple Music-catalogus en je eigen bibliotheek kan zoeken. Er zijn ook zoekvelden binnen de secties Nummers, Albums, Artiesten en Afspeellijsten. Maar met die laatste optie kun je alleen zoeken naar afspeellijsten. Er was geen mogelijkheid om binnen één afspeellijst naar nummers te zoeken. Dat kan nu wel in iOS 15.2. Je vindt de zoekbalk in een afspeellijst helemaal bovenaan, boven de artwork van de desbetreffende afspeellijst.
#10 Tags verwijderen en hernoemen in Herinneringen
Het is in iOS 15.2 mogelijk om meerdere tags in de Herinneringen-app tegelijk te hernoemen of verwijderen. Nu kan dat alleen vanuit een Herinnering waar een tag in staat, maar als de Herinnering al voltooid is kan dat onhandig zijn. Behalve voor de Herinneringen-app, werkt dit ook voor de Notities-app.
#11 Zoek iPhone langer gebruiken
Met de Zoek mijn-app kun je de locatie van bijvoorbeeld je iPhone achterhalen. Dat werkt sinds iOS 15 ook het toestel uit staat omdat de batterij leeg is, bijvoorbeeld. Tijdens deze Power Reserve-mode kan de Zoek mijn-app een iPhone vanaf iOS 15.2 tot zo’n 5 uur lokaliseren. Je hebt dus nog extra lang de tijd om een zoekgeraakte iPhone waarvan de batterij leeg is, te achterhalen. In dit soort situaties telt elke minuut, dus dit is een fijne kleine verbetering.
#12 iMessage Communication Safety-functie (alleen in de VS)
Afgelopen zomer kondigde Apple een reeks maatregelen aan om kinderen te beschermen tegen naaktbeelden. Twee van die functies waren het scannen van iCloud-foto’s op naaktbeelden en het waarschuwen en blurren van mogelijke gevoelige foto’s via iMessage. Beide functies werden voor onbepaalde tijd uitgesteld, na de bakken kritiek. Het detecteren van misbruikfoto’s in de iCloud-fotobibliotheek is nog steeds voor onbepaalde tijd uitgesteld, maar de functie Communication Safety in iMessage maakt wel zijn comeback in iOS 15.2. Maar vooralsnog komt de functie alleen beschikbaar in de VS.
Ten opzichte van de oorspronkelijke werking, heeft een kind nu zelf meer controle over de functie. Kinderen kunnen nu zelf bepalen of ze een melding willen sturen naar een ouder of voogd, zodra ze een mogelijke gevoelige foto ontvangen. Een kind kan ook altijd zelf beslissen om de geblurde foto toch te bekijken. Maar nogmaals: de functie wordt vooralsnog alleen uitgerold in de VS. Ook in Siri, Spotlight en het zoeken in Safari heeft Apple maatregelen ingebouwd om kinderen en ouders te beschermen tegen ongevraagde naaktbeelden.
#13 Overige kleine verbeteringen en aanpassingen
Apple voert in iOS 15.2 nog een aantal kleine verbeteringen en aanpassingen door:
- Apple Arcade: Bij het zoeken naar apps via Spotlight zie je nu een Apple Arcade-logo aan de rechterkant. Zo weet je beter dat de game speelbaar is via Apple’s gamedienst.
- iCloud Privédoorgifte: In de instellingen bij je wifi-netwerk en je mobiele netwerk is de schakelaar voor privédoorgifte in iCloud hernoemd naar Beperk IP-adrestracking om duidelijker te maken wat de schakelaar doet.
- Verberg e-mailadres: In de Mail-app zie je een banner als een ontvangen e-mail verstuurd is naar een door jou willekeurig gemaakt e-mailadres en doorgestuurd is naar je persoonlijke inbox met de Verberg e-mailadres-functie.
- CarPlay met verbeterde weergave: Sommige grote Amerikaanse steden tonen in CarPlay een meer gedetailleerdere weergave met onder andere rijstroken, oversteekplaatsen, fietspaden en meer. Dit werkt helaas niet in Nederland.
- Aandelen: Bekijk de valuta en de beurs van het huidige aandeel en bekijk Year-to-Date-grafieken.
- Diverse bugfixes: Apple heeft nog diverse bugs opgelost, met onder andere Siri en VoiceOver, ProRAW-foto’s, het niet laden van content in video streaming-apps op iPhone 13-modellen, agenda-afspraken met een verkeerde dag voor Exchange-gebruikers en het niet updaten van het Huidige-scherm in CarPlay.
iOS 15.2 wordt naar verwachting deze week (week 50) voor iedereen uitgebracht, samen met iPadOS 15.2, watchOS 8.3, tvOS 15.2 en macOS 12.1. Lees ook ons eerdere artikel over de beta’s van iOS 15.2.
- 2021 - 13 december: Artikel bijgewerkt voor de aankomende release van iOS 15.2.
- 2021 - 17 november: Artikel bijgewerkt met nieuwe funcites na iOS 15.2 Beta 3.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Met iOS 18.1 kun je telefoongesprekken opnemen (maar niet in Nederland) (29-10)
- Apple Intelligence in Nederland: zo kun je het nu al proberen op de iPhone (29-10)
- iOS 18.1 functies: dit zit er in de nieuwste update voor je iPhone en meer (29-10)
- iOS 18.1 en iPadOS 18.1 nu beschikbaar: dit moet je weten (28-10)
- tvOS 18.1 en HomePod software-update 18.1 nu uit: zo download je ze (28-10)
iOS 15
iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en is sinds 20 september 2021 voor iedereen te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16, maar voor sommige oudere modellen heeft Apple daarna nog beveiligingsupdates voor iOS 15 uitgebracht.
Reacties: 23 reacties