iOS 15.2 functies.

Nieuw: deze functies komen met iOS 15.2 binnenkort naar je iPhone

Bijgewerkt voor beta 3

Apple voegt in iOS 15.2 weer nieuwe functies toe aan je iPhone. Er komen nieuwe functies voor je privacy, maar ook een aantal andere handige toevoegingen. We zetten ze op een rij.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Nieuwe functies in iOS 15.2

Later dit jaar brengt Apple iOS 15.2 uit, de tweede grote aanvullende update van iOS 15. Daarin voegt Apple een aantal functies toe die eerder uitgesteld waren, maar er zit ook een aantal andere extra verbeteringen in. Zo krijgt de TV-app een aantal handige verbeteringen en zijn er ook nieuwe mogelijkheden voor het opsporen van een AirTag.

De nieuwste ontdekkingen in iOS 15.2 Beta 3 zijn te herkennen aan het nieuw!-label. Dit zijn alle nieuwe functies van iOS 15.2:

#1 Privacyrapport voor apps

Eén van de grootste nieuwe functies in iOS 15.2 is het privacyrapport voor apps. Daarmee bekijk je per app welke activiteiten ze uitgevoerd hebben. Je krijgt op die manier een beter inzicht in welke gegevens apps gebruikt hebben (zoals je locatie) en welke netwerkactiviteiten apps uitgevoerd hebben. Het is een soort tegenhanger van de privacyrapport in Safari, dat weergeeft welke trackers op websites verschijnen. In onze tip lees je hoe het privacyrapport voor apps werkt.

#2 Erfeniscontact voor na je overlijden

Deze nieuwe functie in iOS 15.2 heb je hopelijk nog lang niet nodig, maar kan toch van pas komen. Met de functie Erfeniscontact kun je instellen wie er toegang mag krijgen tot de gegevens op jouw iPhone na je overlijden. Je erfeniscontact heeft de toegangssleutel van iCloud en een kopie van je overlijdensakte nodig. Op het moment dat jij komt te overlijden, heeft je erfeniscontact toegang tot je gegevens zoals foto’s, video’s en documenten. Een geruststellende gedachte, vinden wij.

Erfeniscontact

#3 Verberg e-mailadres in Mail-app

Je kent de functie Verberg mijn e-mailadres misschien wel al, dat Apple in iOS 15 toegevoegd heeft. Iedereen met iCloud+ kan in de instellingen een willekeurig e-mailadres aanmaken, bijvoorbeeld als je je ergens moet registreren. De e-mails worden dan doorgestuurd naar jouw eigen persoonlijke e-mailadres, zonder dat die dienst weet welk adres dat is. Mocht er dan een datalek zijn, dan wordt alleen dat willekeurige e-mailadres buitgemaakt dat je specifieke voor die dienst gebruikt hebt. Vanaf iOS 15.2 vind je deze functie ook meteen in de Mail-app. Je kan daardoor rechtstreeks vanuit het opstellen van een nieuwe e-mail een willekeurig mailadres aanmaken.

#4 TV-app krijgt zijbalk op iPad en Store-tabblad

De TV-app krijgt twee handige verbeteringen. Op de iPad is de knoppenbalk onderaan vervangen door een zijbalk, zoals veel meer apps op de iPad dat hebben. Je hebt dan dus niet meer losse knoppen onderaan, maar alles aan de linker zijkant netjes onder elkaar. Dat is een stuk overzichtelijker én makkelijker in het gebruik. Maar ook op de iPhone is er wat nieuws. De TV-app krijgt namelijk een eigen Store-tabblad. In dat deel van de app vind je uitsluitend films (en in de VS en enkele andere landen ook series) die je los kan kopen of huren. De TV-app krijgt vaak veel kritiek dat het onoverzichtelijk is en dat content uit Apple TV+ en de iTunes Store door elkaar heen staat. Eerder kreeg de TV-app al een aparte knop voor Apple TV+-originals, maar nu dus ook voor iTunes Store-content.

TV-app met Store tabblad in iOS 15.2.

#5 AirTag-verbeteringen om tracking te voorkomen

Als je bang bent dat een onbekende AirTag jou stiekem volgt, heeft Apple al allerlei anti-stalking maatregelen voor genomen. Zo gaat een onbekende AirTag piepen als deze een bepaalde tijd met je meebeweegt en krijg je een melding op je iPhone. Maar als je toch bang ben dat er een onbekend object in de buurt is, heeft Apple daar nu een functie voor gemaakt. Met de knop Objecten die mij kunnen tracken in de Zoek mijn-app, wordt er gescand op AirTags en andere objecten die de Zoek mijn-app ondersteunen. Ook is er een vernieuwde knop Help bij het retourneren van verloren objecten. Deze vervangt de knop Identificeer gevonden object en helpt je om te achterhalen of de eigenaar een bericht heeft achtergelaten bij het object dat je gevonden hebt.

AirTag en Zoek mijn-verbeteringen in iOS 15.2.

#6 Gepland overzicht van meldingen vernieuwd

De functie met het geplande overzicht van meldingen krijgt een visuele update. In plaats van dat de meldingen onder elkaar staan, verschijnen ze nu als losse ‘kaarten’ in een groter blok, waarbij de kleur van de ‘kaarten’ overeenkomt met die van de app. Zo krijgt het blokje van WhatsApp een groene kleur en is die van de iCulture-app wit.

Gepland overzicht met meldingen in iOS 15.2.

Apple heeft het ontwerp in de tweede beta echter weer wat aangepast. Het is daardoor nog even afwachten voor welk ontwerp Apple uiteindelijk in de definitieve versie van iOS 15.2 kiest. In de derde beta heeft Apple wel een knop toegevoegd waarmee je alle meldingen in een gepland overzicht tegelijk kan verwijderen.

#7 Extra schakelaar voor SOS-noodmelding

Er zijn meerdere manieren om SOS-noodmelding te activeren: door vijf keer op de zijknop te drukken of door de zijknop en een volumeknop ingedrukt te houden. Voorheen was er één schakelaar om alleen het vijf keer indrukken uit te zetten, maar nu kan je beide individuele functies in- of uitschakelen. Verder is er een langere 8-seconden durende countdown voordat de nooddiensten en SOS-contacten worden gebeld. Voorheen was dit 3 seconden.

#8 Macro-knop in de camera

Op de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max kun je macrofoto’s maken. Apple heeft op deze toestellen de schakelaar in de Instellingen-app om de automatische macrofunctie uit te schakelen hernoemd. In iOS 15.2 heet de schakelaar simpelweg Macro-bediening (in plaats van Autom. macro). Zet je dit aan, dan krijg je in de Camera-app tijdens het maken van een foto een nieuwe optie te zien. Met een icoontje van een bloem kun je handmatig naar de macromodus overschakelen. Voorheen moest je zelf wisselen naar de ultragroothoeklens en dichtbij een object gaan staan als de automatische macrofunctie uitgeschakeld was. Dit nieuwe icoontje maakt het een stukje makkelijker.

#9 Zoeken in afspeellijsten in Muziek-app

De Muziek-app heeft al een uitgebreide zoekfunctie waarmee je binnen de Apple Music-catalogus en je eigen bibliotheek kan zoeken. Er zijn ook zoekvelden binnen de secties Nummers, Albums, Artiesten en Afspeellijsten. Maar met die laatste optie kun je alleen zoeken naar afspeellijsten. Er was geen mogelijkheid om binnen één afspeellijst naar nummers te zoeken. Dat kan nu wel in iOS 15.2. Je vindt de zoekbalk in een afspeellijst helemaal bovenaan, boven de artwork van de desbetreffende afspeellijst.

#10 Tags verwijderen en hernoemen in Herinneringen

In de releasenotes van de beta staat dat je in iOS 15.2 meerdere tags in de Herinneringen-app tegelijk kan bewerken of verwijderen. Nu kan dat alleen vanuit een Herinnering waar een tag in staat, maar als de Herinnering al voltooid is kan dat onhandig zijn. Hoe de nieuwe manier precies werkt weten we nog niet, maar Apple zegt in ieder geval dat het mogelijk moet zijn.

#11 iMessage Communication Safety-functie (alleen in de VS)

Afgelopen zomer kondigde Apple een reeks maatregelen aan om kinderen te beschermen tegen naaktbeelden. Twee van die functies waren het scannen van iCloud-foto’s op naaktbeelden en het waarschuwen en blurren van mogelijke gevoelige foto’s via iMessage. Beide functies werden voor onbepaalde tijd uitgesteld, na de bakken kritiek. Het detecteren van misbruikfoto’s in de iCloud-fotobibliotheek is nog steeds voor onbepaalde tijd uitgesteld, maar de functie Communication Safety in iMessage maakt wel zijn comeback in iOS 15.2. Maar vooralsnog komt de functie alleen beschikbaar in de VS.

Veiligheid voor kinderen

Ten opzichte van de oorspronkelijke werking, heeft een kind nu zelf meer controle over de functie. Kinderen kunnen nu zelf bepalen of ze een melding willen sturen naar een ouder of voogd, zodra ze een mogelijke gevoelige foto ontvangen. Een kind kan ook altijd zelf beslissen om de geblurde foto toch te bekijken. Maar nogmaals: de functie wordt vooralsnog alleen uitgerold in de VS.

#12 Overige kleine verbeteringen en aanpassingen

Apple voert in iOS 15.2 nog een aantal kleine verbeteringen en aanpassingen door:

  • Apple Arcade: Bij het zoeken naar apps via Spotlight zie je nu een Apple Arcade-logo aan de rechterkant. Zo weet je beter dat de game speelbaar is via Apple’s gamedienst.
  • iCloud Privédoorgifte: In de instellingen bij je wifi-netwerk en je mobiele netwerk is de schakelaar voor privédoorgifte in iCloud hernoemd naar Beperk IP-adres tracking om duidelijker te maken wat de schakelaar doet.
  • Verberg e-mailadres: In de Mail-app zie je een banner als een ontvangen e-mail verstuurd is naar een door jou willekeurig gemaakt e-mailadres en doorgestuurd is naar je persoonlijke inbox met de Verberg e-mailadres-functie.

iOS 15.2 wordt ergens later dit jaar voor iedereen uitgebracht, samen met iPadOS 15.2, watchOS 8.3, tvOS 15.2 en macOS 12.1. De komende tijd brengt Apple eerst nog een aantal beta’s van iOS 15.2 uit.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 17 november: Artikel bijgewerkt met nieuwe funcites na iOS 15.2 Beta 3.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
17 november 2021 om 13:20
Onderwerp
Categorie
iOS
Software
iOS 15

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 beschikbaar. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15.

iOS 15
19 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.