IKEA STARKVIND slimme luchtreiniger bijzettafel.

IKEA vermomt slimme luchtreiniger als bijzettafeltje [update]

IKEA komt binnenkort met STARKVIND, een slimme luchtreiniger. Deze zit verstopt in een bijzettafeltje, al komt er ook een losse variant op de markt.

Update 3 augustus 2021: Tegenover HomeKit Authority zegt een IKEA-woordvoerder dat de IKEA STARKVIND ook samenwerkt met HomeKit en Apple’s Woning-app, zodra deze verbonden is met de Tradfri-hub. Hoewel er in het persbericht niets over HomeKit of andere smart home-systemen vermeld wordt, zou dit dus wel mogelijk zijn. We hopen dat dit ook echt het geval is, want IKEA deed wel vaker beloftes over nieuwe producten en HomeKit-ondersteuning. Zo duurde het langer voordat de Tradfri-stekker en -rolgordijnen de HomeKit-update kregen.

Oorspronkelijk artikel 2 augustus
IKEA heeft de afgelopen jaren diverse slimme producten op de markt gebracht die meerdere functies hebben. Het bekendste voorbeeld is de SYMFONISK-lijn, een samenwerking met Sonos. De nieuwste is de IKEA SYMFONISK schilderijlijst, een schilderij waarin een speaker verwerkt zit. Nu komt het Zweedse woonwarenhuis opnieuw met een slim product dat ook dienst doet als een meubel: de STARKVIND luchtreiniger.

IKEA STARKVIND slimme luchtreiniger is bijzettafeltje

IKEA had al de FORNUFITG-luchtreiniger, maar die was niet slim en kon je alleen slim maken met een aparte stekker. Vanaf oktober komt daar dus een slimme luchtreiniger bij. De IKEA STARKVIND komt in twee varianten. Er komt een losse luchtreiniger in meerdere kleuren, maar het meest interessant is de bijzettafelvariant. Dit model is in feit een houten bijzettafeltje, waarbij de luchtreiniger onder het tafelblad verstopt zit.

IKEA STARKVIND slimme luchtreiniger bijzettafel.

De STARKVIND heeft vijf verschillende standen voor de ventilator en een automatische modus. Daarmee wordt de kracht van de luchtreiniger aangepast aan de hand van de hoeveelheid PM2.5-deeltjes in de kamer. Deze deeltjes kunnen van invloed zijn op de luchtkwaliteit in huis. Er zitten drie filters in. Het grote filter vangt haar en stof op, terwijl het kleinere filter die kleine PM2.5-deeltjes en pollen wegnemen. Ook bepaalde gassen en VOC’s worden door de luchtreiniger opgevangen. Kookgeurtjes of rooklucht moet een stuk minder worden. De STARKVIND is geschikt voor ruimtes tot 20 vierkante meter en vangt 99,5% van de deeltjes op.

De STARKVIND is op zichzelf te bedienen via de knop aan de zijkant, maar door hem te koppelen aan de IKEA TRADFRI-hub kun je hem ook met je iPhone bedienen via de IKEA Home Smart-app. Je kan schema’s instellen en via de app aflezen hoe de luchtkwaliteit in huis is. Er is voor zover bekend geen ondersteuning voor andere smart home-systemen, zoals HomeKit of de Google Assistent.

IKEA STARKVIND slimme luchtreiniger.

De IKEA STARKVIND wordt vanaf oktober uitgerold, maar of hij dan ook meteen in Nederland verkrijgbaar is, is niet duidelijk. De bijzettafelvariant (donker of lichte kleur) kost $189,-, terwijl de losse versie (zwart of wit) $129,- moet gaan kosten.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 03 augustus: Informatie over HomeKit-ondersteuning toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit.

Smart Home
9 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.