iPhone laten vallen van een tafel.

iPhone-schade minder vaak gedekt op inboedelverzekering

Val- en stootschade aan je iPhone is lang niet altijd meer gedekt op een allrisk inboedelverzekering. Verzekeraars stellen steeds meer beperkingen en vragen zodanige eigen risico's dat je beter zelf kunt laten repareren.

Allrisk inboedelverzekeraars vergoeden niet meer altijd meer stoot- en valschade aan smartphones. Met eigen risico’s, maximale bedragen en andere beperkende voorwaarden proberen ze te voorkomen dat klanten schade kunnen claimen. Helaas communiceren de verzekeraars niet erg duidelijk over de beperkingen.


iPhone laten vallen van een tafel.

Smartphone niet meer gedekt bij 5 verzekeraars

Update 14 juli: Zeker vijf verzekeraars hebben de dekking voor smartphones uit de inboedelverzekering gehaald. Het gaat om Unigarant, Inshared, ASR, Ditzo en ING. Drie daarvan hadden we al genoemd in onze eerdere berichtgeving. Volgens de verzekeraars wordt er te veel schade geclaimd: in 2011 kreeg Unigarant nog 500 meldingen van kapotte smartphone-schermen, terwijl dat in 2016 was gestegen naar 8500 meldingen. Volgens de verzekeraar wordt er niet alleen steeds vaker geclaimd, maar gaat het ook om steeds hogere bedragen. Verder vermoedt de verzekeraar dat mensen ook een claim indienen als ze de smartphone buitenshuis hebben laten vallen. Ze doen dan alsof de schade binnenshuis plaatsvond, zodat het gedekt is. Bij 37 procent van alle inboedelclaims gaat het om schade aan smartphones, aldus een woordvoerder van Unigarant. Ook blijft het aantal claims van mensen die hun smartphone in de wc laten vallen hoog, ondanks het feit dat toestellen steeds vaker waterbestendig zijn.

De verzekeraars gaan nu aparte verzekeringen met smartphone-dekking aanbieden, die ongeveer net zoveel kost als een standaard inboedelverzekering. De verzekeraars zeggen niet anders te kunnen, omdat er te veel wordt geclaimd. Ze stonden voor de keuze: de premie voor inboedelverzekeringen voor iedereen verhogen, of een aparte elektronicapolis aanbieden. De vijf genoemde verzekeraars hebben voor een aparte polis gekozen.

iPhone-schade niet altijd gedekt

Het is volgens financieel communicatiebureau SevenEight lastiger geworden om een barst in je scherm vergoed te krijgen op een allrisk inboedelverzekering. Het bureau onderzocht de voorwaarden van 23 grote verzekeraar en ze ontdekten dat 56% de schade aan smartphones specifiek heeft beperkt. Bij deze verzekeraars hanteert 34% een verplicht eigen risico van €100 tot €150, dat vaak hoger is dan de kosten van een schermreparatie. Je kunt in dat geval dus beter zelf voor de kosten opdraaien.

Wel verzekerd bij Klaverblad en Univé

Twee verzekeraars springen er gunstig uit: Klaverblad en Univé. Zij hebben op hun meest uitgebreide dekking geen verplicht eigen risico voor smartphones en tablets. In de polisvoorwaarden staan ook geen beperkingen of speciale bepalingen voor deze apparaten.

Onduidelijke voorwaarden
Bij drie verzekeraars is val- en stootschade helemaal uitgesloten van dekking. Het gaat hier on Inshared, Ditzo en ING. Inshared biedt de mogelijkheid om mobiele elektronicaa apart bij te verzekeren, maar die extra dekking pakt veel duurder uit dan de verzekering van de rest van je inboedel. Bovendien geldt er een eigen risico van €50 per schadegeval.

Ditzo en ING sluiten de dekking ook uit, maar doen dit in bewoordingen die opzettelijk een beetje vaag zijn geformuleerd. Ditzo omschrijft het als volgt:

Wij vergoeden het herstel of vervanging van je mobiele elektronica. Je mobiele elektronica is alleen in het woonhuis verzekerd. De dekking is als Inboedel Basis. Dat geldt ook als op je polisblad staat dat Allrisk is meeverzekerd.

Concreet houdt dit in dat smartphones en tablets niet zijn verzekerd voor val- en stootschades, al staat het er niet zo letterlijk. Alleen bij ‘klassieke’ oorzaken zoals brand, storm en diefstal zijn ze verzekerd.

Allrisk inboedelverzekeringen zijn een relatief nieuw verschijnsel. In de polisvoorwaarden staat vermeld wat er niet is verzekerd, in plaats van andersom. Alles is dus gedekt, tenzij in de voorwaarden staat dat er geen dekking is. Inmiddels blijken veel inboedelverzekeraars zich te hebben ingedekt tegen schades waarbij je iPhone op de keukenvloer stukvalt. Bijvoorbeeld door een (extra hoog) eigen risico te rekenen of door een maximum bedrag te vergoeden.

Op de verzekeringskaarten staan de beperkingen voor smartphones niet altijd duidelijk vermeld, terwijl ze wel behoren tot de meest geclaimde zaken op een dergelijke polis. De verzekeringskaarten werden in 2016 ingevoerd om gemakkelijker verzekeringsvoorwaarden te vergelijken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 18 juli: Dit artikel opnieuw gepubliceerd vanwege poliswijzigingen bij 2 extra verzekeraars.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.