Apple Store shopping

Wanneer worden iPhones goedkoper?

Prijsdaling door de jaren heen

Zodra de nieuwste iPhones uitkomen, dalen de oudere iPhone prijzen. Niet alleen bij Apple, maar gedurende het jaar ook ook bij andere winkeliers. In dit artikel lees je op welke momenten iPhones doorgaans goedkoper worden, op basis van de prijsdaling bij iPhones uit het verleden.

Refurbished

Het beste moment om een iPhone te kopen

Ieder najaar vernieuwt Apple de iPhone line-up met de nieuwste toestellen. De komst van nieuwe iPhones betekent ook vaak goed nieuws voor de vorige modellen. Apple hanteert dan lagere adviesprijzen, zodat je een model van een (paar) jaar geleden vaak zo’n €100,- goedkoper in huis haalt dan vlak voor de komst van de nieuwste iPhone. Hoewel Apple zich altijd vasthoudt aan de adviesprijs die in september ingevoerd wordt, zien we bij andere winkeliers een duidelijke trend in de prijsdaling bij oudere iPhones. Dit artikel helpt je met het bepalen van het juiste moment om een nieuwe iPhone te kopen voor een lagere prijs en geeft advies wanneer je nog beter even kunt wachten. Zo weet je wanneer oudere iPhones goedkoper worden.

Prijsverloop oudere iPhone modellen

Om tot een goed advies te komen, hebben we gekeken naar de prijsontwikkelingen van enkele recente iPhone-modellen van de afgelopen jaren. We hebben daarvoor gebruikgemaakt van de prijshistorie van onze collega’s van Hardware Info en Tweakers Pricewatch, waar de prijzen door de maanden heen bijgehouden worden. Voor dit artikel kijken we naar de prijsontwikkelingen bij twee iPhones: de iPhone SE 2020 en iPhone 11.

Omdat kleur en opslag soms ook van invloed zijn op de prijs, vergelijken we de prijzen van de meest standaarduitvoeringen (spacegrijs/zwart en laagste opslagcapaciteit). Opvallende kleuren zijn vaak wat goedkoper en iPhones met erg veel opslag zijn ook in verhouding soms wat voordeliger, dus voor een eerlijker beeld zetten we de prijsontwikkelingen van de standaarduitvoeringen voor je op een rij. Door het prijsverloop van deze iPhones door de jaren heen te bekijken, krijg je een beter beeld van de prijsdaling bij de iPhone en weet je wanneer oudere iPhones goedkoper worden.

Het juiste moment

In deze analyse hebben we geen rekening gehouden met aparte aanbiedingen en acties. Gedurende het jaar zijn er vaker speciale kortingsacties bij winkeliers. Zo kun je tijdens Black Friday vaak ook wel een scherpe aanbieding vinden. En vind je via ons account @iCultureDeals regelmatig iPhone-afprijzingen. Check ook ons wekelijkse overzicht van iPhone-aanbiedingen. Wil je echt goedkoop uit zijn, dan kan je ook nog kijken bij een tweedehands iPhone of een refurbished iPhone kopen.

Voorbeeld 1: iPhone SE 2020 – 64GB zwart

Deze iPhone SE werd in 2020 uitgebracht en is begin 2022 vervangen door een nieuwer model. Deze was dus niet zo lang verkrijgbaar en je zou misschien verwachten dat het model wat sneller in prijs daalde toen de opvolger kwam, waardoor winkeliers van hun voorraad af wilden. Of dat zo is hebben we voor je uitgezocht.

Jaar 1 – maart 2020 tot maart 2021

De startprijs van de iPhone SE was €492,10. Dat is ook de adviesprijs die Apple gedurende de hele looptijd hanteerde. De eerste opvallende prijsdaling zien we in november 2020, toen er opeens twee varianten van dit toestel op de markt waren: de oude variant met usb-a-kabel, oortjes en oplader en een nieuwe variant met alleen een usb-c-kabel. Technisch gezien waren beide toestellen hetzelfde. Het vreemde daarbij was, dat juist het oude exemplaar in prijs steeg. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat mensen liever een compleet toestel met alle toebehoren willen, ook al is dat volgens Apple slecht voor het milieu.

De variant zonder adapter en oortjes daalde eind november 2020 al naar een gemiddelde prijs van €415,- en herstelde zich later weer een beetje. Na een jaar lag de gemiddelde verkoopprijs op €480.

Jaar 2 – maart 2021 tot maart 2022

In de zomermaanden van 2021 bereikte het oude model een gemiddelde verkoopprijs van maar liefst €540,- en dat is bijna €50,- boven de officiële adviesprijs bij Apple! Apple zelf was ondertussen gestopt met de verkoop van dit oude model, dus we vermoeden dat het vooral handelaren zijn geweest die nog een slaatje wilden slaan uit de verkoop van de laatste exemplaren. De variant zonder oortjes en adapter ging ondertussen overal weer voor de normale prijs van €490,- over de toonbank.

Toen in de eerste maanden van 2022 de geruchten toenamen dat er een opvolger aan zat te komen, zou je misschien denken dat winkeliers alvast flink gingen stunten. Maar dat gebeurde niet. Er waren een paar prijsstunts, maar de gemiddelde prijs bleef stabiel.

Jaar 3 – maart 2022 tot heden

Ook na februari bleef de gemiddelde verkoopprijs van de iPhone SE 2020 redelijk hetzelfde, al kwamen er wel steeds meer prijsacties van rond de €440-450. In de zomer van 2022 daalde de gemiddelde prijs naar €450 maar wie goed zoekt kan voor €400 dit toestel op de kop tikken.

Bij dit toestel is duidelijk te zien dat de ongeïnformeerde gebruiker een veel te hoge prijs betaalt. Stap je naar een willekeurige elektronicawinkel in de buurt om een iPhone SE 2020 te halen, dan betaal je vrijwel altijd te veel. Het loont hierbij echt de moeite om buiten je vaste rijtje met winkels te kijken naar een leuke deal. Uiteraard kies je dan wel een betrouwbare winkel en niet een pas opgerichte Bol-partnershop.

iPhone SE 2020 Daling 1 Daling 2 Prijs
Introductiedatum (mrt-20) €492,10
Jaar 1 (mrt-20/feb-21) €25,- (jan-19) €35,- (jun-19) €490,-
Jaar 2 (mrt-21/feb-22) €490,-
Jaar 3 (mrt-22/heden) €15,- (mei-22) €40,- (aug-22) €589,-
Totale afprijzing €40,-

Prijsdalingen zijn schattingen op basis van gemiddelde prijzen op dat moment.

Voorbeeld 2: iPhone 11 – 64GB zwart

De iPhone 11 verscheen in september 2019. Tot op dit moment maakt de iPhone 11 deel uit van Apple’s iPhone 2022 line-up.

Jaar 1 – september 2019 tot september 2020

Ook bij dit toestel hebben we te maken met een tussentijdse overstap van een variant met usb-a-kabel, oortjes en lader naar een ‘kale’ variant waarbij je alleen nog een usb-c-kabel krijgt. De prijzen van deze twee uitvoeringen hebben zich verschillend ontwikkeld. De oude variant met usb-a-kabel is ook bij

De adviesprijs van de iPhone 11 was €809,- en dat was vijftig euro minder dan de iPhone XR van een jaar eerder. De gemiddelde prijs bleef het eerste jaar nagenoeg hetzelfde en waren er nog weinig deals te vinden. Vanaf ongeveer maart 2020 daalde de laagste prijs een paar tientje en in juni 2020 tikte prijs eenmalig heel even €600 aan.

Jaar 2 – september 2020 tot september 2021

In september 2020, bij de aankondiging van de iPhone 12-serie, ging de officiële adviesprijs van de iPhone 11 naar beneden naar €709,- en dus ook bij Apple. Het duurde echter tot het voorjaar van 2021 totdat de gemiddelde iPhone 11 prijs naar ruim onder de €700,- zakte. In de zomer zakte de prijs nog een beetje. De gemiddelde prijs daalde in september naar €640,-.

iPhone 11 kleuren op tafel.

Jaar 2 – september 2021 tot heden

De adviesprijs van de iPhone 11 is sinds de introductie van de iPhone 13-serie verder gedaald naar €589,-. De gemiddelde prijs nam echter niet spectaculair af, maar er waren wel goede deals te vinden. Wie goed zocht kon in juli en augustus 2022 zo’n honderd euro besparen ten opzichte van de adviesprijs en voor €480,- heb je dan een prima deal te pakken. Dat geldt trouwens ook voor het oude model met usb-a-kabel en alle accessoires, die af en toe nog eens opduikt. Met een gemiddelde verkoopprijs van €570,- valt er bij de doorsnee winkel echter nauwelijks te besparen ten opzichte van Apple.

iPhone 11 Daling 1 Daling 2 Daling 3 Prijs
Introductiedatum (sep-19) €809,-
Jaar 1 (sep-19/sep-20) €20,- (apr-20) €789,-
Jaar 2 (sept-20/sept-21) €80,- (okt-20) €10,- (jun-21) €60,- (sep-21) €639,-
Jaar 3 (sept-21/sept-22) €30,- (mei-22) €589,-
Totale afprijzing €220,-

Prijsdalingen zijn schattingen op basis van gemiddelde en de laagste prijzen op dat moment.

Wanneer eerdere iPhone-modellen kopen?

Wat ook van invloed kan zijn op de prijs, is de mate van beschikbaarheid. Doorgaans houdt Apple standaardmodellen drie jaar in het assortiment (jaar van introductie, gevolgd door twee keer een iPhone-prijsdaling). De Pro-modellen worden na het eerste jaar al meteen vervangen door de laatste generatie Pro iPhones. Als een iPhone bij Apple uit het assortiment gaat, is de beschikbaarheid vanzelfsprekend ook beperkter en verandert ook de prijs. Vaak zijn deze modellen nog wel langer verkrijgbaar bij sommige winkeliers, ook al heeft Apple het model uit het assortiment gehaald.

Zo zit het met de verkrijgbaarheid van de modellen:

  • iPhone XR: verkrijgbaar sinds 2018, uit het assortiment in 2021 (3 jaar officieel beschikbaar)
  • iPhone 11: verkrijgbaar sinds 2019, nog steeds in het assortiment in 2022 (3+ jaar officieel beschikbaar)
  • iPhone 11 Pro (Max): verkrijgbaar sinds 2019, uit het assortiment in 2020 (1 jaar officieel beschikbaar)
  • iPhone 12 (mini): verkrijgbaar sinds 2020, nog steeds in het assortiment in 2022 (2+ jaar officieel beschikbaar)
  • iPhone 12 Pro (Max): verkrijgbaar sinds 2020, uit het assortiment in 2021 (1 jaar officieel beschikbaar)

Conclusie iPhone prijsdaling

De conclusie voor de prijsdaling bij de iPhones is dat de iPhones op een aantal vaste momenten in prijs dalen. Het eerste moment dat een iPhone in prijs daalt, is vlak na de introductie van de nieuwste modellen. Dat is dus meestal in september.

Een ander belangrijk moment om in de gaten te houden bij de prijsdaling bij oudere iPhones, is het voorjaar. In januari, februari of maart daalt de prijs vaak, al zien we dit vooral in het eerste jaar na introductie.

Een volgend belangrijk moment is de zomer. In juni en augustus daalt de prijs van oudere iPhones vaak, meestal met zo’n €50,-. Maar dit is niet het beste moment om te kopen, want de iPhones zullen in september weer verder in prijs dalen en bovendien worden op dat moment de nieuwe modellen aangekondigd. De meeste mensen willen liever even de nieuwe toestellen afwachten, om te kijken wat de vernieuwingen zijn.

Gemiddelde prijs geen goede graadmeter
Wat we ook hebben gemerkt is dat de gemiddelde prijs vaak geen goede graadmeter is, omdat deze wordt vertekend door winkels die relatief hoge prijzen rekenen – soms nog hoger dan de adviesprijs van Apple. Zonder boosdoeners te willen aanwijzen zien we dat winkels zoals RedShell, Max ICT, Otto en EP vaak wat hogere prijzen hanteren. Daardoor lijkt het alsof een toestel nauwelijks in prijs is gedaald, terwijl je elders bij prijsstunters zoals Amazon.nl wel degelijk vele tientjes kunt besparen. Ook bij BCC, Coolblue, Bol.com en Belsimpel kun je regelmatig een scherpe prijs vinden, maar je moet dan wel het juiste moment afwachten.

Dit zijn in het kort de beste momenten om een oudere iPhone te kopen na een prijsdaling:

  • Na introductie van nieuwe iPhones (september)
  • In het voorjaar (januari-maart)

Bekijk ook

De beste iPhone aanbiedingen van week 47-2022

Vergelijk de beste iPhone aanbiedingen! Wekelijks zoeken we voor jou de goedkoopste iPhone-aanbiedingen (ook refurbished)! In dit overzicht vind je een iPhone met korting en zie je welke acties er bij providers zijn. Met deze tips vind jij de goedkoopste iPhone!

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2022