iPhone opslag kiezen voor de 2019 modellen.

Tips voor iPhone opslag kiezen: 64GB, 128GB, 256GB of 512GB?

Hoeveel iPhone-opslagruimte heb jij nodig? Is 64GB genoeg of heb je 128GB, 256GB of zelfs 512GB opslag nodig? Je leest het allemaal in dit artikel!

iPhone opslag kiezen: hoeveel opslagruimte heb ik nodig?

Bij Apple heb je bij de iPhones keuze uit meerdere opslagcapaciteiten. Het begint bij 64GB en loopt door tot zelfs 512GB! Twijfel je welke hoeveelheid opslag het meest ideaal is voor jouw situatie, dan leggen we in dit artikel uit wat je zoal kunt overwegen bij de keuze. Wij helpen je met iPhone opslag kiezen.

Zoveel iPhone opslag biedt Apple

Eén van de belangrijkste beslissingen bij het kopen van een iPhone is hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Je kunt dit namelijk achteraf niet meer uitbreiden, maar het is wel sterk bepalend voor de prijs. Apple hanteert verschillende prijzen voor 64GB, 128GB, 256GB en 512GB. Elke hogere stap in opslagruimte betekent meestal een prijsverhoging tussen de €50 en €200, dus je moet er even goed over nadenken.

Dit zijn de huidige opslagcapaciteiten voor iPhones die bij Apple verkrijgbaar zijn:

Het tijdperk van 16GB ligt ver achter ons en voor de nieuwste modellen is 64GB de standaard. Bij de duurdere modellen kun je zelfs voor 512GB kiezen, al is dat voor de meeste mensen helemaal niet nodig. Lees meer over de opslag van de 2019 iPhones. Je leest daar ook precies wat de meerprijs is voor elke hogere opslag.

Hou er rekening mee dat oudere modellen nog wel verkrijgbaar zijn bij externe winkels, zoals Coolblue, MediaMarkt en Bol.com. Voor vorige generatie iPhones gelden deze opslag:

Hoeveel iPhone-opslag heb je nodig?

Omdat de opslagruimte van de iPhone niet uitbreidbaar is, is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid kiest. Kies je te ruim, dan ben je eigenlijk te duur uit. Neem je te weinig, dan krijg je steeds meldingen dat je opslag vol zit. Je kunt geen extra geheugenkaartjes in de iPhone steken of de opslag laten vervangen. Wel zijn er allerlei USB-sticks met Lightning, waarmee je bijvoorbeeld foto’s kan overzetten.

Ook zijn er alternatieve oplossingen, zoals het gebruik van iCloud en het opslaan van video’s op Dropbox, Flickr of Google Foto’s. Muziek hoef je niet meer lokaal op te slaan als je gebruikmaakt van een streaming muziekdienst. TV-series en films kun je streamen via Netflix, Videoland en andere diensten. Ook kun je documenten online opslaan en pas ophalen als je ze nodig hebt. Foto’s? Ruim ze regelmatig op of maak een back-up op een externe harde schijf. We hebben een aparte tip als je iPhone-opslag vol is.

Goed om te weten is dat foto’s sinds iOS 11 minder ruimte innemen. Apple maakt vanaf dat moment gebruik van nieuwe bestandsformaten HEIF en HEVC. Bij video’s bespaar je zo’n 40% opslagruimte, terwijl dit bij foto’s oploopt tot wel 50%. Als je dus van plan bent om veel foto’s te maken, dan kun je dankzij deze opslagbesparing overwegen om toch niet voor de hoogste opslagcapaciteit te kiezen. Meer over de nieuwe bestandsformaten HEIF en HEVC lees je in ons artikel.

Opslagruimte is niet 100% beschikbaar

Een andere afweging om rekening mee te houden, is dat je niet alle opslagruimte volledig tot je beschikking hebt. Op een 128GB iPhone is rond de 113GB beschikbaar voor het opslaan van eigen documenten. Het besturingssysteem en de standaardapps nemen namelijk ook nog ruimte in. Als je hebt berekend hoeveel opslagruimte je nodig hebt, dan kun je er het beste nog zo’n 20% bovenop tellen, om zeker te weten dat je safe zit.

Goedkoopste model of nog even doorsparen
Er zijn mensen die krap bij kas zitten en alleen geld hebben voor het goedkoopste model met de laagste hoeveelheid opslag. Met een 32GB exemplaar heb je toch een echte iPhone op zak. Toch zou je nog het volgende kunnen overwegen:

 • Als je nog een extra maand doorspaart, kun je misschien toch die 128GB iPhone kopen. Dan heb je de nieuwe iPhone weliswaar wat later in huis, maar je hebt er daarna wel twee of drie jaar lang plezier van.
 • Zijn die nieuwe functies echt zo belangrijk? Als je een toestel van de vorige generatie neemt, kun je een model met meer opslagruimte kiezen.
 • Misschien kun je via je provider een gunstige deal krijgen. Dan hoef je niet meteen het volledige bedrag op tafel te leggen, maar je betaalt het geleidelijk af.

Ben je eruit? We hebben aparte artikelen over de prijzen en aanschaf van de nieuwste toestellen:

Prijs van cloudopslag
Wat kan meespelen is hoeveel het kost om je bestanden bij clouddiensten op te slaan. Bij Apple krijg je standaard maar 5GB opslag en dat is nauwelijks genoeg om al je iOS-apparaten te backuppen. Je kunt extra opslagruimte bijkopen (tot wel 2TB) en dat is gelukkig steeds goedkoper geworden. De meest veilige strategie is om je bestanden te verspreiden over meerdere diensten, zodat je niet misgrijpt als een bepaalde dienst storing heeft, gehackt wordt of helemaal stopt.

Het kiezen voor meer cloudopslag in plaats van lokale opslag op je iPhone heeft een aantal voordelen. Zo is het zeker op de korte termijn vaak goedkoper. Voor €2,99 per maand heb je al 200GB opslag, terwijl je voor extra lokale opslag vaak al zo’n €100 meer kwijt bent. Bovendien neem je cloudopslag gewoon mee naar het volgende toestel. Dit is niet gebonden aan de nieuwe iPhone die je gaat kopen.

iPhone-opslag kiezen: 32GB, 64GB of zelfs 512GB?

Welke iPhone opslag je moet kiezen, is ook afhankelijk van hoeveel je nu op je huidige toestel verbruikt hebt. Je kan dit controleren via Instellingen > Algemeen > Info. Je ziet daar de capaciteit en hoeveel er nog beschikbaar is.

Kies 16GB als je…

 • Je iPhone alleen gebruikt om te bellen en verder niets.

Je zult wel moeten zoeken bij andere winkels, want Apple verkoopt geen toestellen met 16GB meer. Waarschijnlijk kun je het beste even bij refurbished iPhones kijken.

Kies 32GB als je…

 • … voorheen een 16GB toestel had gehad en behoefte hebt aan meer opslag.
 • … niet het nieuwste toestel nodig hebt, maar een iPhone 7 ook aan je wensen voldoet

Kies 64GB als je…

 • … één van de nieuwe modellen wil, maar er zo weinig mogelijk geld aan wilt uitgeven.
 • … een gemiddelde gebruiker bent; 64GB is voor de meeste mensen wel voldoende.
 • … een vast rijtje apps gebruikt zoals Instagram en WhatsApp, maar geen behoefte hebt om veel nieuwe apps te proberen.
 • … een ander apparaat (zoals een iPad) hebt voor games en vermaak.
 • … een abonnement hebt op streaming diensten zoals Spotify, Apple Music of Netflix, zodat je weinig muziek hoeft mee te nemen.
 • … gewend bent om je iPhone regelmatig op te ruimen (bijv. foto’s en zelfgemaakte video’s).
 • … je toestel zakelijk gebruikt en alleen gebruikt voor enkele business-apps.

iPhone opslag kiezen voor de 2019 modellen.

Kies 128GB of 256GB als je…

 • … het maximale wilt halen uit de foto- en videofuncties van de iPhone.
 • … geen discipline hebt in het opruimen van je toestel. Met 128GB of meer kun je foto’s en video’s maandenlang op je toestel laten staan en hoef je maar een paar keer per jaar op te ruimen.
 • … extra zekerheid wil. Ben je van plan om je iPhone meer te gaan gebruiken, dan kun je misschien beter het zekere voor het onzekere nemen.
 • … voor je werk te maken hebt met grote bestanden, bijvoorbeeld als muzikant, fotograaf of architect.

We hebben speciaal advies voor de iPhone 11. Wil je een iPhone 11 los kopen, dan adviseren wij voor de meeste gebruikers om te kiezen voor het 128GB-model. Voor deze verdubbeling vanaf 64GB betaal je namelijk maar €50 extra. Heb je nu een 64GB-toestel en is deze al voor 75% gevuld, dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Voor mensen die minder dan de helft van de 64GB gebruiken, is de upgrade naar 128GB wel teveel van het goede.

Kies 512GB als je…

 • … groter dan groot wil. In jouw ogen geldt Bigger is better.
 • … de nieuwste iPhone wil waar je alles op wil doen.
 • … het absolute topmodel wil. Uiteraard ga je dan helemaal voor groter dan grootst, met de 512GB iPhone 11 Pro Max.
 • … van plan bent om jaren met het toestel te doen en verwijderen niet in jouw vocabulaire staat.
 • … steenrijk bent. Geld speelt in jouw ogen geen rol.

Maar let op: wil je graag 512GB, dan kan je alleen terecht bij de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. De iPhone 11 en XR gaan maximaal tot 256GB.

Bekijk ook ons overzicht voor het goedkoopste iPhone abonnement of ons overzicht met alle iPhone-aanbiedingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2019
Categorie Devices
Onderwerpen iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, opslagcapaciteit, opslagruimte
Device iPhone