Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
iOS 15 features

iOS 15 FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen over de update

Heb je vragen over iOS 15? Ben je benieuwd wanneer de update verschijnt en wat de verbeteringen zijn? In deze iOS 15 FAQ lees je antwoorden op veelgestelde vragen.

iOS 15 FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen

Het is inmiddels traditie dat iPhone-gebruikers in het najaar uit kunnen kijken naar een gloed nieuwe software-update. Dit jaar staat iOS 15 op de planning en hoewel we al heel veel aandacht besteed hebben aan de vernieuwingen, zit je misschien toch nog met vragen. In deze iOS 15 FAQ beantwoorden we veelgestelde vragen over de update. De belangrijkste vragen komen voorbij, met doorverwijzingen naar onze andere artikelen voor meer informatie. Heb je dus nog vragen over iOS 15, dan ben je met deze FAQ aan het juiste adres.


#1 Wat is iOS 15?
We beginnen deze iOS 15 FAQ met de basis: wat is iOS 15 eigenlijk? iOS 15 is de eerstvolgende grote update voor de iPhone, waarin Apple weer allerlei functies toevoegt en het besturingssysteem verbetert. Apple brengt elk jaar in september een grote update uit, die je gratis kan installeren op jouw iPhone. In de update verbetert Apple de notificaties, zijn er functies om je beter te focussen en is Safari helemaal vernieuwd. De update is ook standaard geïnstalleerd op de nieuwste iPhones die later dit jaar verschijnen.

Bekijk ook

iOS 15 voor iPhone: alles over deze update van 2021

iOS 15 is de grote iPhone-update van 2021. Wil je iOS 15 downloaden, dan lees je hier precies hoe je dat moet doen. Ook vind je in dit iOS 15-overzicht alle belangrijke nieuwe functies en nog veel meer.

#2 Wanneer komt iOS 15 uit?
De grote iOS-update voor de iPhone verschijnt traditiegetrouw altijd in september en dat zal dit jaar ook weer het geval zijn. Apple heeft nog geen officiële releasedatum voor iOS 15 aangekondigd, maar zegt alleen dat de update dit najaar verschijnt. De update verschijnt waarschijnlijk in de derde of vierde week van september. iOS 15 verschijnt wereldwijd op hetzelfde moment, meestal rond 19:00 ’s avonds Nederlandse tijd.

Bekijk ook

Dit is de releasedatum van iOS 15 en meer: je hoeft niet lang meer te wachten

Wanneer komt iOS 15? En hoe zit het met de andere software-updates? Je leest hier alles over de releasedatum van iOS 15, evenals voor iPadOS 15, watchOS 8 en de nieuwste software voor de Mac: macOS Monterey.

#3 Ik wil nu al installeren, kan dat?
Hoewel de update pas in september voor iedereen beschikbaar is, kunnen testers de update al installeren op hun toestel. De beta van iOS 15 is sinds begin juni beschikbaar voor ontwikkelaars en verscheen later ook voor publieke testers. Iedereen die dat wil kan de publieke beta van iOS 15 installeren, maar hou daarbij wel rekening dat nog niet alles goed werkt. Beta’s zijn nog niet af en zijn vooral bedoeld om functies te testen voordat alles definitief is en voor iedereen beschikbaar komt. Er kunnen tussen de beta’s daardoor nog veel dingen wijzigen. We raden het gebruik van de beta alleen aan als je weet wat je doet.

Bekijk ook

Zo installeer je de publieke beta van iOS 17, iPadOS 17 en macOS 14

Ben je van plan om de publieke beta's te installeren van iOS 17, iPadOS 17, macOS 14 Sonoma? In deze tip leggen we uit hoe je je voorbereidt op de publieke beta's en hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma. Uiteraard vertellen we ook hoe je de publieke beta's kunt installeren.

#4 Voor welke toestellen verschijnt iOS 15?
Het goede nieuws is dat iOS 15 beschikbaar komt voor alle iPhones die ook iOS 14 hebben. Er vallen dit jaar geen toestellen af.

 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone SE 2020
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone SE 2016

Zoals gezegd is iOS 15 ook standaard geïnstalleerd op de toekomstige iPhones van dit najaar (de iPhone 13-serie).

#5 Hoe zit het met de iPad?
Net als de afgelopen twee jaar krijgt de iPad zijn eigen update in de vorm van iPadOS 15. Daarin zitten grotendeels dezelfde verbeteringen, maar dan ook nog met een aantal iPad-exclusieve functies op het gebied van multitasking. In ons overzicht lees je meer over iPadOS 15.

Bekijk ook

iPadOS 15: nieuwe functies voor je iPad in 2021

iPadOS 15 is de grote iPad-update voor 2021. Ook als je geen nieuwe iPad koopt krijg je met iPadOS 15 toch het gevoel dat je een upgrade hebt gemaakt. Er zitten allerlei nieuwe functies in die je meteen kunt proberen.

#6 Wat is er allemaal nieuw in iOS 15?
In iOS 15 zitten tal van nieuwe functies en kleine verbeteringen. De belangrijkste vernieuwingen zijn:

 • Verbeterde notificaties: Nieuwe look en mogelijkheid om minder belangrijke meldingen te groeperen in een samenvatting.
 • Focus: Uitgebreide versie van niet storen, voor verschillende situaties zoals werken, gamen, lezen en autorijden. Je kan per focus aangeven welke apps wél meldingen mogen sturen.
 • FaceTime en SharePlay: Diverse verbeteringen voor FaceTime, zoals beter geluid en beeld en de mogelijkheid om content te delen via SharePlay (samen muziek luisteren, films kijken en scherm delen).
 • QuickPath: Het veegtoetsenbord, waarbij je dus met je vinger over letters veegt in plaats van één voor één aantikt, werkt ook in het Nederlands.
 • Weer-app: Gloednieuw design met meer statistieken en grafische kaarten.
 • Safari: Nieuw minimalistisch design met een zwevende adresbalk onderaan.
 • Livetekst: Selecteer en kopieer tekst uit afbeeldingen en foto’s.

In ons overzicht van de beste iOS 15 functies vind je nog veel meer handige verbeteringen die het meeste opvallen. Daarnaast zijn er nog veel meer kleinere ontdekkingen in iOS 15, oftewel kleine wijzigingen die het besturingssysteem net wat beter maken.

Bekijk ook

Round-up: de 15 beste iOS 15-functies van deze nieuwste update

Welke functies van iOS 15 mag je echt niet missen? We zetten de volgens ons beste functies voor je op een rij, die je vanaf vandaag op je iPhone kunt gebruiken.

#7 Wat gaat er allemaal veranderen in iOS 15?
In de basis verandert er niet zo heel veel in iOS 15. De update is geen drastische metamorfose van je iPhone, dus veel functies zullen nog hetzelfde werken als voorheen. Misschien wel de grootste verandering zien we bij het gebruik van Niet storen. Dit is flink uitgebreid met het overkoepelende Focus, met tal van extra opties. Je zult daarom misschien na de komst van iOS 15 even goed moeten kijken of jouw Niet storen-instelling nog wel klopt en of je hier niet iets wil wijzigen.

FaceTime ziet er ook wat anders uit, waarbij de knoppen verplaatst zijn van de onderkant naar de bovenkant van het scherm. Voor sommige functies moet je misschien even zoeken, maar uiteindelijk went dit wel.

De grootste verandering waar je aan zult moeten wennen, is Safari. Door het minimalistische ontwerp gaat het bedienen van de browser anders. De adresbalk staat nu onderaan en zweeft als het ware voor de website. De adresbalk kan dan soms wel in de weg staan. Bovendien zijn sommige knoppen, zoals de leeslijst, verplaatst achter een menu. Sommige mogelijkheden vereisen daardoor meer handelingen. Anderzijds gaat het wisselen tussen tabbladen wel een stuk makkelijker, want je hoeft alleen maar naar links of rechts te vegen over de adresbalk.

Safari verbeteringen iOS 15 beta 3

#8 Werken alle functies op mijn iPhone?
Voor een aantal functies heb je een specifiek model van de iPhone nodig. Daarom werken niet alle functies op iedere iPhone die iOS 15 ondersteunt. Een vuistregel is dat je een iPhone met A12-chip moet hebben voor de meeste functies. Heb je een iPhone XS of nieuwer, dan zit je eigenlijk wel goed. Heb je een iPhone 8 of ouder, dan moet helaas veel functies missen. Lees ook ons overzicht van iOS 15 op oudere iPhones.

Bekijk ook

Round-up: de 15 beste iOS 15-functies van deze nieuwste update

Welke functies van iOS 15 mag je echt niet missen? We zetten de volgens ons beste functies voor je op een rij, die je vanaf vandaag op je iPhone kunt gebruiken.

#9 Ben ik verplicht om de nieuwe functies te gebruiken?
Normaal gesproken ‘dwingt’ Apple je ieder jaar om te updaten naar de nieuwste grote update als je wil dat je toestel veilig blijft met de nieuwste beveiligingsupdates. Maar vanaf iOS 15 is dat niet meer nodig. Het is namelijk straks niet meer verplicht om te updaten naar iOS 15 en je kunt dus gewoon op iOS 14 blijven zitten. Je krijgt dan alsnog belangrijke beveiligingsupdates. Je iPhone blijft dan veilig om te gebruiken en krijgt bugfixes, zonder dat je nieuwe functies krijgt waar je misschien helemaal niet op zit te wachten.

Bekijk ook

iOS 15 is niet verplicht: zo kun je veilig op iOS 14.8 blijven zitten

iOS 15 is geen verplichte update. Apple dwingt je niet om iOS 15 te installeren. In plaats daarvan zullen er langer beveiligingsupdates voor voor de meest recente versie van iOS 14.8 blijven uitkomen. Wil je nog niet overstappen? Dan moet je deze stappen nemen om op iOS 14.8 te blijven!

Wil je de nieuwe functies wel, maar wil je eerst nog even de kat uit de boom kijken? Dat kan natuurlijk ook. Niemand dwingt jou om meteen te updaten zodra de eerste versie van iOS 15 uitkomt. De eerste grote versie bevat soms nog wat foutjes, dus je kan ook altijd nog de eerste reacties van het grote publiek afwachten.

#10 Wordt mijn toestel trager en hoe zit het met de batterij?
Of jouw iPhone trager wordt na het updaten naar iOS 15, is nu nog lastig te zeggen. Over het algemeen zijn de reacties onder betatesters best positief. Maar hoe dat voor de definitieve versie zal zijn zodra de update voor iedereen te downloaden is, is nog niet te voorspellen. Ieder jaar duiken er wel weer wat bugs en problemen op die in de weken of maanden daarna opgelost worden. Hoewel Apple er alles aan doet om de software op zoveel mogelijk toestellen te testen, gebruikt iedereen zijn of haar iPhone weer net even anders met verschillende instellingen. Dat kan allemaal invloed hebben op de prestaties en ook de batterijduur van de iPhone.

Hoe ouder het toestel, hoe meer deze last kan krijgen van mindere prestaties. Dat hangt ook samen met de leeftijd van de accu. We adviseren dan ook om gebruikers die twijfelen nog even te wachten met updaten.

iOS 15 functies

#11 Zitten er nog bugs in iOS 15?
Omdat iOS 15 nog in de betafase zit, zitten er nog bugs en andere foutjes in de software. Apple gebruikt deze testperiode om deze bugs er zoveel mogelijk uit te halen, maar er kan ook na de publieke release nog altijd sprake zijn van bugs die optreden bij bepaalde iPhones of onder specifieke voorwaarden. Er is bijna geen software die helemaal bugvrij is, ook iOS niet. Apple zal in vervolgupdates (iOS 15.0.1 en verder) de eerste grote bugs oplossen. Ben je daar bang voor, wacht dan de eerste weken af.

#12 Moet ik meteen updaten?
Het is niet nodig om meteen te updaten zodra iOS 15 voor iedereen uit is. Je kan zelf op ieder moment kiezen om over te stappen, op een moment dat het voor jou uitkomt. Hoeft het voor jou allemaal niet, dan kan je ook gewoon nog op iOS 14 blijven zitten. Op den duur zal je iPhone automatisch updaten naar iOS 15, als je de instelling voor automatische updates aan hebt staan. Wil je dat niet, check dan van tevoren ook even je instellingen.

Bekijk ook

Automatische iOS-updates downloaden en installeren op iPhone en iPad

Als je geen zin hebt om in de gaten te houden of de nieuwste iOS-versie op je toestel staat, kun je ook automatisch iOS-updates laten downloaden en installeren. Lees in deze tip hoe je automatische iOS-updates kunt downloaden en installeren, zowel 's nachts als op een later moment.

#13 Ik las iets over het scannen van foto’s in iOS 15. Ziet Apple al mijn foto’s in mijn bibliotheek?
In iOS 15 voegt Apple een functie toe om de verspreiding van kinderporno tegen te gaan. Eén van die maatregelen is het scannen van foto’s op zogenaamde CSAM (Child Sexual Abuse Material). Je iPhone scant lokaal jouw foto’s en vergelijkt dit met kenmerken van bekende CSAM-afbeeldingen. Daarbij worden jouw volledige afbeeldingen niet gezien en ook niet naar Apple gestuurd. Bovendien werkt dit nog niet in Nederland, want Apple gaat dit voorlopig alleen in de VS toepassen. Meer over dit onderwerp lees je in onze FAQ over CSAM en iCloud-scannen van je foto’s.

Bekijk ook

FAQ: Apple’s functies tegen kindermisbruik; privacygevaar of noodzakelijk kwaad?

Apple kondigde een reeks maatregelen aan om kinderen te beschermen en verspreiding van kinderporno tegen te gaan. Zo gaat Apple foto's van kindermisbruik detecteren in iCloud-foto's van gebruikers. Maar het leidt tot veel vragen. Betekent dit dat Apple jouw complete bibliotheek gaat scannen? En wat betekent het voor je privacy?

Heb je na het lezen van deze iOS 15 FAQ nog mer vragen over de update? Wil je weten wat onze ervaringen zijn met iOS 15 tot dusver? In onze iOS 15 preview lees je er alles over.

Bekijk ook

iOS 15 review: vooral verbeteringen waar je elke dag wat aan hebt

In deze iOS 15 review lees je wat onze ervaringen zijn met deze nieuwste versie van iOS. Zijn de verbeteringen de moeite waard en hoe gaat dit het gebruik van je iPhone veranderen? Zet Apple met iOS 15 een belangrijke stap in de verdere ontwikkelingen van de update of is er toch sprake van stagnatie?
Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ. De meest recente iOS-versie is iOS 17.0.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2021
Software
iOS 15