Batterijgrafiek op de iPhone.

Hoe vaak is de batterij van jouw iPhone of iPad opgeladen?

Check de gezondheid van jouw batterij
Merk je dat je batterij sneller leeg gaat? Wil je weten hoeveel oplaadcycli jouw batterij heeft doorgemaakt? Je kunt op allerlei manieren checken wat de gezondheid van je iPhone-batterij is. Ook de batterij van je iPad kun je controleren. Hier bespreken we de mogelijkheden.

Check de slijtage van jouw iPhone-batterij

Merk je dat je iPhone batterij steeds minder lang mee gaat, dan is het handig om de gezondheid van je iPhone batterij te controleren. Gaandeweg wordt de batterijcapaciteit minder dan 100% en treedt slijtage op. Het is dan tijd om je batterij te laten vervangen. Apple heeft zelf de functie Batterijconditie, maar er zijn ook andere tools waarmee je de accuslijtage en meer van je iPhone, iPad en MacBook kunt raadplegen.


Batterijconditie en laadcycli
In iOS 11.3 heeft Apple de functie Batterijconditie toegevoegd. Hiermee kun je precies zien wat de resterende batterijcapaciteit van jouw toestel is en krijg je ook meer inzicht in piekbelasting. Heb je een nieuwere iPhone, dan raden we aan om Batterijconditie te gebruiken voor het checken van je batterijstatus. Je kunt hier niet het aantal oplaadcycli zien, maar dat lukt wel met de apps die we verderop bespreken.

Bekijk ook

Zo werkt 'Batterijconditie' op de iPhone

Met de functie 'Batterijconditie' kun je zien wat de conditie en maximale capaciteit van je batterij is. Je kunt hier ook het vertragen van je iPhone uitschakelen. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt en wat de gevolgen zijn van een vertraagde iPhone.

Wat is een laadcyclus?

Je vraagt je misschien af wat precies onder een laadcyclus verstaan wordt. Je iPhone rekent één laadcyclus als je 100% van de batterijcapaciteit gebruikt hebt. Het maakt dan niet uit hoe vaak je tussendoor opgeladen hebt. Je kunt dus op één dat 75% van je batterijcapaciteit gebruikt hebben, tussendoor bijladen tot 100% en de volgende dag weer 25% gebruiken. Samen telt dit dan als één batterijcyclus. Een cyclus hoeft dus niet op één dag of achter elkaar te gebeuren. Het achterhalen van het aantal oplaadcycli is niet zomaar op de iPhone te vinden, maar met speciale apps heb je het zó achterhaald.

Grafiek van laadcyclus van iPhone-batterij.

CoconutBattery voor Mac, iPhone en iPad

CoconutBattery is een Mac-app, waarmee je niet alleen de status van je MacBook-accu kan bekijken, maar ook van een aangesloten iPhone of iPad. Met CoconutBattery voor Mac ben je in één keer klaar voor Mac, iPhone en iPad. Je installeert de software op de Mac, dus niet op iOS.

Het werkt als volgt:

  1. Installeer de Mac-app via de website van de ontwikkelaar. Het gaat om een Mac-app, dus die kun je niet installeren op een iDevice.
  2. Start de app. Op het Mac-tabblad zie je de statistieken van jouw Mac.
  3. Sluit met een kabel de iPhone of iPad aan op de Mac. Nadat je toestemming hebt gegeven zie je nu ook statistieken van jouw iDevice.

Deze iPhone heeft 10 laadcycli gehad. De belangrijkste gegevens (waaronder dus het aantal oplaadcycli) zijn gratis te raadplegen. Voor allerlei extra data heb je de betaalde versie van de app nodig.

Coconut Battery batterijcyclus controleren

Batterij van oudere iPhones controleren met Battery Life

Battery Life is alleen handig als je niet beschikt over de eerder genoemde functie Batterijconditie. Heb je een toestel met iOS 11 of eerder, dan kun je met deze tool zien hoe het zit met de batterijstatus van je iPhone, iPad en Apple Watch. Heb je iOS 12 of nieuwer, dan kun je de app wel installeren, maar het biedt dan geen nuttige info. Voor de batterijstatus wordt simpelweg verwezen naar de standaard Instellingen-app.

Zo werkt het op iPhones met iOS 11 en eerder:

  1. Download de app Battery Life.
  2. Ga naar het tabblad Ruwe gegevens.
  3. De app berekent het slijtage-niveau van de batterij (bij iOS 11 en nieuwer).
  4. Met kleuren geeft de app ook aan wat de gezondheid van je accu is.

Battery Life

iMazing: deze tool kan bijna alles

iMazing is een bekende Mac- en pc-app waarmee je bijvoorbeeld backups kunt maken en gegevens kunt overzetten. De app geeft echter ook inzicht in allerlei technische stats van je iPhone. De gratis versie biedt beperkte opties, maar is genoeg om te zien hoe het er met de iPhone voor staat. Bij nieuwere iPhones kun je tegen beperkingen aanlopen en krijg je niet alle gewenste stats te zien. Gebruik in dat geval Coconut Battery, dat we hierboven hebben besproken.

iMazing device info

Behalve van je iPhone en iPad kun je ook de gezondheid van je MacBook accu controleren. Ook kun je zien hoe vaak een MacBook-accu opgeladen is. In onderstaande tips lees je daar meer over.

Bekijk ook

Zo controleer je de gezondheid van je MacBook-accu

Hoe gezond is de accu in jouw MacBook nog? Volg de stappen in deze tip om te zien wat de huidige batterijstatus van je MacBook is. Ook leggen we uit wat de verschillende statussen betekenen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!