Batterijgrafiek op de iPhone.

Hoe vaak is de batterij van jouw iPhone of iPad opgeladen?

Check de gezondheid van jouw batterij

Merk je dat je batterij sneller leeg gaat? Wil je weten hoeveel oplaadcycli jouw batterij heeft doorgemaakt? Je kunt op allerlei manieren checken wat de gezondheid van je iPhone-batterij is. Ook de batterij van je iPad kun je controleren. Hier bespreken we de mogelijkheden.

Check de gezondheid van jouw iPhone-batterij

Merk je dat je iPhone batterij steeds minder lang mee gaat, dan is het handig om de gezondheid van je iPhone batterij te controleren. Gaandeweg wordt de batterijcapaciteit minder dan 100% en treedt slijtage op. Het is dan tijd om je batterij te laten vervangen. Apple heeft zelf de functie Batterijconditie, maar er zijn ook andere tools waarmee je de accuslijtage en meer van je iPhone, iPad en MacBook kunt raadplegen.


Batterijconditie en laadcycli
Sinds iOS 11.3 heeft Apple de functie Batterijconditie toegevoegd. Hiermee kun je precies zien wat de resterende batterijcapaciteit van jouw toestel is en krijg je ook meer inzicht in piekbelasting. Heb je een nieuwere iPhone, dan raden we aan om Batterijconditie te gebruiken voor het checken van je batterij.

Wat is een laadcyclus?

Je vraagt je misschien af wat precies onder een laadcyclus verstaan wordt. Je iPhone rekent één laadcyclus als je 100% van de batterijcapaciteit gebruikt hebt. Het maakt dan niet uit hoe vaak je tussendoor opgeladen hebt. Je kunt dus op één dat 75% van je batterijcapaciteit gebruikt hebben, tussendoor bijladen tot 100% en de volgende dag weer 25% gebruiken. Samen telt dit dan als één batterijcyclus. Een cyclus hoeft dus niet op één dag of achter elkaar te gebeuren.

Grafiek van laadcyclus van iPhone-batterij.

Laadcycli controleren

Bij Batterijconditie kun je niet zien hoevaak je iPhone of iPad is opgeladen. Je kunt het aantal laadcycli bekijken om in te zien hoe vaak je 100% van de batterijcapaciteit verbruikt hebt. Aan de hand van de volgende stappen kun je het aantal laadcycli achterhalen, zodat je nog meer over de conditie van je batterij krijgt te weten. Maar let op: deze stappen zijn redelijk omslachtig en werken niet altijd:

 1. Open Instellingen van je iPhone of iPad en scroll naar het kopje Privacy.
 2. Vervolgens vind je onderaan de pagina het kopje Analyse en verbeteringen. Tik daarop.
 3. Druk hierna op Analysegegevens.
 4. Er opent nu een lijst met logbestanden op alfabetische volgorde. Scroll verder naar beneden en zoek naar de bestanden die beginnen met log-aggrgated. In de bestandsnaam staat ook de datum. Kies het log-aggrgated-bestand met de meest recente datum.
 5. Kopieer het hele logbestand door langer op één woord te drukken en vervolgens de hele tekst te selecteren. Als je eenmaal onderaan bent, druk je op Kopieer.
 6. Lukt het kopiëren niet omdat het logbestand vastloopt, dan kun je ook het deelmenu gebruiken om het hele bestand te versturen naar een Mac of pc.
 7. Open de Notities-app en plak deze tekst in een nieuwe notitie.
 8. Druk vervolgens op het rondje met de drie puntjes rechtsboven in beeld en kies de optie Zoek in notitie.
 9. Type in de zoekbalk batterycyclecount en je ziet een deel van de tekst geel worden. Het eerst volgende getal is het aantal laadcycli dat deze batterij heeft gemaakt. Gebruik je een Mac of pc, open het bestand daar dan en gebruik de zoekbalk om te zoeken naar batterycyclecount

laadcycli-iphone-via-privacy-notitie

Onze iPhone 11 Pro Max heeft 423 laadcycli gemaakt. Zie je de logbestanden niet bij de analysegegevens? Dan zou het kunnen dat iPhone-analyse uitstaat. Ga naar Privacy > Locatievoorziening > Systeem > iPhone-analyse en zet de knop op groen.

CoconutBattery voor Mac: heeft jouw accu slijtage?

Een andere optie is om het te controleren met CoconutBattery. Dit is een Mac-app, waarmee je niet alleen de status van je MacBook-accu kan bekijken, maar ook van je aangesloten iPhone of iPad. Met CoconutBattery voor Mac ben je in één keer klaar voor Mac, iPhone en iPad. Je installeert de software op de Mac, dus niet op iOS.

Het werkt als volgt:

 1. Installeer de Mac-app via de website van de ontwikkelaar. Het gaat om een Mac-app, dus die kun je niet installeren op een iDevice.
 2. Start de app. Op het Mac-tabblad zie je de statistieken van jouw Mac.
 3. Sluit met een kabel de iPhone of iPad aan op de Mac. Je ziet nu ook statistieken van jouw iDevice.

Je ziet in een oogopslag hoe oud de iPhone is en hoeveel oplaadcycli er al zijn geweest. Dat is natuurlijk het interessantst om te zien bij een iPhone die al wat ouder is. Bij de iPhone 11 Pro Max die we hieronder (in januari 2020) hebben getest blijkt dat de ouderdom destijds 148 dagen was en dat er 110 oplaadcycli zijn geweest. Dat betekent dat niet elke dag de volledige 100% van de batterijcapaciteit verbruikt is. Deze iPhone kan nog steeds 100% van de oorspronkelijk ontworpen batterijcapaciteit benutten.

Coconut Battery

Als je wilt kun je ook nog zien wat de temperatuur van de batterij is, hoeveel procent van het geheugen vol is en meer nuttige info. Door op Device details te klikken, kun je ook zien wanneer het toestel is gefabriceerd.

coconutbattery-batterijconditie-mac-iphone-bepalen

Batterij van oudere iPhones controleren met Battery Life

Eén van de handigste apps om de gezondheid van je accu mee te meten, is Battery Life. Maar let op, want deze werkt alleen op iPhones die nog geen update naar iOS 12 of hoger hebben gekregen. Heb je een oudere iPhone, dan kun je deze tool nog steeds gebruiken. Hij is beschikbaar voor iPhone, iPad en Apple Watch:

 1. Download de app Battery Life.
 2. Start de app op en de app berekent meteen het slijtage-niveau (bij iOS-versies vóór iOS 12).
 3. Met kleuren geeft de app ook aan wat de gezondheid van je accu is.
 4. Open het menu linksboven en kies voor Ruwe gegevens om meer details te bekijken.

Battery Life

iMazing: deze tool kan bijna alles

iMazing is een bekende Mac- en pc-app waarmee je bijvoorbeeld backups kunt maken en gegevens kunt overzetten. De app geeft echter ook inzicht in allerlei technische stats van je iPhone. De gratis versie biedt beperkte opties, maar is genoeg om te zien hoe het er met de iPhone voor staat. Bij nieuwere iPhones kun je tegen beperkingen aanlopen en krijg je niet alle gewenste stats te zien. Gebruik in dat geval Coconut Battery, dat we hierboven hebben besproken.

iMazing device info

Behalve van je iPhone en iPad kun je ook de gezondheid van je MacBook accu controleren. Ook kun je zien hoe vaak een MacBook-accu opgeladen is. In onderstaande tips lees je daar meer over.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!