Motion processor controller

Hoe werkt de motion processor in iPhone en iPad?

De motion processor in de nieuwste iPhones meet al je bewegingen, zonder veel batterijverbruik. Hoe werkt de motion processor en wat heb je eraan op de iPhone? Deze gids legt het uit!

De motion processor in de nieuwste iPhones en iPads legt ongemerkt je beweging vast, zonder dat dit belastend is voor de batterij. Hoe werkt de motion processor en wat heb je eraan? Dat lees je in deze gids!

Motion Processor iPhone

Motion processor in nieuwste iPhones

Op dinsdag 10 september 2013 kondigde Apple de de iPhone 5s aan. Deze iPhone heeft als eerste een M7 motion processor, een chip die het mogelijk maakt om uitgebreide bewegingsdata te verzamelen, zonder dat de accu van je iPhone snel wordt leeg getrokken. Sindsdien is de motion processor steeds vernieuwd en volgden er de typenummers M8, M9 en M10.

My motion-coprocessor keynote

Wat is de motion processor?

De motion processor is een op zichzelf staande processor die continu bewegingsdata verwerkt, afkomstig van de verschillende sensoren in de iPhone. Het gaat daarbij om metingen van de gyroscoop, versnellingsmeter en het kompas in de iPhone. De chip zorgt ervoor dat deze processen niet door de hoofdprocessor (de A7, A8, A9, A10 etc.) afgewerkt hoeven te worden, waardoor er minder energie nodig is. De iPhone blijft bewegingsinformatie verzamelen als hij in je broekzak zit, waardoor er bijvoorbeeld onderscheid kan worden gemaakt tussen lopen en fietsen.

Motion Processor M9

Wat heeft de iPhone aan bewegingsdata?

iPhone 5s Nike+ MoveHet grote voordeel van de motion processor is dat deze chip op een energiezuinige manier data kan verzamelen, waardoor apps dat niet afzonderlijk hoeven te doen via de energieverslindende GPS-chip. Door deze dataverzameling centraal te laten plaatsvinden voorkomt Apple dat diverse apps continu je locatie en beweging hoeven te tracken. Je hoeft dus niet meerdere sport- en bewegingsdata op de achtergrond te laten draaien.

Alle informatie die de motion processor verzamelt is toegankelijk voor geïnstalleerde apps, maar alleen je daar toestemming voor geeft. De meeste data zal via HealthKit in de Gezondheid-app worden verzameld, waarna andere apps er gebruik van kunnen maken.

Daardoor is het mogelijk om fitness-apps te ontwikkelen die data inlezen die al eerder is verzameld. Installeer je bijvoorbeeld een stappenteller-app, dan krijg je meteen de bewegingsdata van voorgaande weken te zien.

Uiteraard waren al langer iPhone-apps zoals Moves, die je dagelijkse beweging al in de gaten hielden. Maar omdat Moves tegenwoordig eigendom van Facebook is, zit niet iedereen te springen om continu je locatie te meten. Je data is waarschijnlijk veiliger bij Apple, die grote nadruk op je privacy legt. Bij apps zoals Moves werd het GPS-signaal gebruikt om te zien hoe snel je van punt A naar punt B bewoog, om vervolgens een schatting te maken van het aantal stappen. De motion processor neemt dit werk uit handen, zodat apps zoals Moves zelf geen metingen meer hoeven doen.

Motion processor concurreert met Fitbit, Garmin en meer

De functionaliteit van de motion processor lijkt erg op de mogelijkheden van activiteitentrackers zoals die van Fitbit, Garmin en andere fabrikanten. Deze armbanden houden ook bewegingsactiviteit bij en synchroniseren deze informatie met bijbehorende apps. Er is echter wel een verschil: dergelijke fitnessarmbanden draag je op je lichaam en meten dus ook je beweging als je op kantoor even van je bureau wegloopt. Als je je beweging met alleen de iPhone zou willen meten zou je elk moment dat je opstaat de iPhone in je broekzak moeten stoppen. De motion processor kan daarom minder compleet zijn bij het verzamelen van bewegingsdata.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorie Diensten
Onderwerp activiteit