Apple Watch gebruiken tijdens het sporten

Activiteitstrends: zo werken trends in de Conditie-app

Op de iPhone krijg je via de Conditie-app betere inzichten in de activiteit die door je Apple Watch is gemeten. Je ziet met de Activiteitstrends hoe je het afgelopen jaar hebt gepresteerd en hoe je ervoor staat. In deze tip leggen we uit hoe de Activiteitstrends werken.

Activiteit trends in Conditie-app

Je kan een weekoverzicht op de Apple Watch bekijken als je inzicht wilt hebben in je dagelijkse beweging. Met Activiteitstrends (of: Activiteit trends of Activity Trends) krijg je een veel uitgebreider overzicht van de afgelopen periode te zien. Welke gegevens houdt de functie bij en waar vind ik het? Hoe moet je dit interpreteren? Dat leggen we hier uit.


De trends bepalen ook welke persoonlijke uitdaging je maandelijks krijgt. Als je je doelen gemakkelijk haalt wordt je uitdaging steeds iets moeilijker. Zo niet, dan geeft de Apple Watch je een uitdaging die wat eenvoudiger is.

Zo vind je Trends in de Conditie-app

De Trends (ook wel Activity Trends genoemd) zijn beschikbaar voor iedereen die een Apple Watch gebruikt. De Apple Watch moet wel voldoende data verzameld hebben om de trends te kunnen tonen. De functie is beschikbaar sinds watchOS 6 en iOS 13, dus ook wat oudere modellen kunnen hier gebruik van maken.

Om jouw trends te zien, doe je het volgende:

  1. Open de Conditie-app op de iPhone die met je Apple Watch gekoppeld is.
  2. In het Overzicht-tabblad zie je halverwege de pagina een kopje Trends. Tik op Toon meer om alles te zien.
Workout trends op Apple Watch

Je ziet een overzicht van verschillende soorten activiteiten. In totaal houdt de Trends-functie acht activiteiten bij:

  • Bewegen
  • Trainen
  • Staan
  • Afstand
  • Minuten waarin gestaan
  • Wandeltempo
  • Hardlooptempo
  • Cardioconditie

Bovenin het scherm wordt getoond wat je al goed doet, onder het kopje Ga zo door. Activiteiten waar je nog aan moet werken staan onder het kopje Ga ervoor of Een kijkje waard. Je kunt ook aan de richting van het pijltje zien hoe je het doet. Wijst de pijl omhoog, dan doe je het goed. Omlaag betekent dat er werk aan de winkel is. Voor sommige gegevens is nog meer data nodig om een trend te kunnen tonen.

Zo werken de Activiteitstrends

Als je elke dag precies je doel haalt, betekent dat nog niet dat je een positieve trend hebt. Het gaat namelijk om relatieve data van het afgelopen jaar. Deze functie vergelijkt de gegevens per onderdeel van de afgelopen drie maanden met die van de negen maanden ervoor. In totaal wordt er dus van een heel jaar de data geanalyseerd. Heb je in de afgelopen 3 maanden meer bewogen dan in de 9 maanden ervoor, dan is dit een positieve trend.

Zijn er dingen waar je aan kunt werken? Dan zie je in het Trends-overzicht hoe je dit aanpakt per activiteit. Er staat ook bij hoeveel weken het duurt als je eraan werkt om het tij te keren. Zo probeert je iPhone je te stimuleren om te blijven bewegen en jezelf uit te dagen.

Wil je meer inzicht krijgen in een specifieke activiteit? Tik dan op de activiteit en je krijgt eerst een schematische weergave van je activiteit te zien. De gekleurde streepjes laten de afgelopen 3 maanden zien. De grijze strepen tonen de 9 maanden ervoor. Met de horizontale stippellijn zie je eenvoudig wat je gemiddelde is in deze twee periodes.

Als tweede zie je ook een overzicht van je gemiddelden per dag. Zo kom je erachter op welke dagen je minder actief bent, zodat je daar misschien aan kunt werken. Tenslotte bekijk je onderin hoe vaak je je doelen hebt bereikt in het afgelopen jaar.

Soms is er geen trend beschikbaar. In de meeste gevallen is dat omdat er dan niet genoeg gegevens beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld als je in de afgelopen negentig dagen niet voldoende gewandeld hebt in vergelijking met de afgelopen 365 dagen. Blijf daarom je Apple Watch dragen en voldoende bewegen om de trends te vullen.

Apple wil met deze functie de Apple Watch-gebruikers helpen die het lastig vinden om hun beweging op te schroeven. Door middel van trends geeft de Activiteit-app nog een motivatie om door te zetten. Je ontvangt geen medailles of andere belonen bij het verbeteren van je trends.

Lees meer wat je allemaal kan doen met de Conditie-app op de iPhone.

Bekijk ook

Zo gebruik je de Conditie-app op de iPhone (vernieuwd sinds iOS 17)

De Conditie-app op de iPhone biedt allerlei opties om je sportactiviteiten in de gaten te houden. In deze gids lees je wat je met de Conditie-app zoal kunt doen.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch