shutterstock_135540548

Handige stappenteller-apps voor de iPhone

Met deze stappenteller-apps meet je hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel kilometer je hebt afgelegd. Kom in beweging met je iPhone!

Stappenteller-apps voor de iPhone

Wandelen heeft allerlei gezondheidsvoordelen, is geschikt voor alle leeftijden en je hebt er bijna niets voor nodig. Alleen een paar makkelijke wandelschoenen en een iPhone, want je wilt na afloop toch zien hoeveel kilometer je hebt afgelegd? Is 15 kilometer op een dag haalbaar? Of zoek jij na 5 kilometer al een café op? Dat weet je pas wanneer je je wandelactiviteiten vastlegt met een stappenteller-app.

Dit vinden wij de beste gratis stappenteller-apps:

iCulture adviseert: Human stappenteller

De uitstekende Nederlandse app Human biedt eigenlijk alles. Oorspronkelijk was de app bedoeld om te meten of je 30 minuten per dag beweegt. Maar gaandeweg is de app veelzijdiger geworden. Hij houdt automatisch bij wanneer je een wandeling maakt en laat op de kaart zien wat het afgelegde traject was. Je ziet er meteen bij hoe lang de wandeling duurde, hoeveel calorieën je hebt verbrand en wat de afgelegde afstand was. Bovendien meet Human je gemiddelde snelheid en maximale snelheid. Al die data kun je delen met vrienden. Je kunt ook clubs aanmaken, zodat je samen met familie of vrienden aan je gezondheidsdoelen kunt werken. Bedenk echter wel dat Human iedere gelopen minuut telt. Fysiotherapeuten raden ook aan om een half uur per dag te lopen, maar tellen hierbij alleen wandelingen van minstens tien minuten.

shutterstock_135540548

Om Human te gebruiken, hoef je eigenlijk niets te doen. Installeer de app en Human detecteert vanzelf wanneer je gaat wandelen. Elke wandelactiviteit wordt apart opgeslagen, ook als je binnenshuis flink aan het rondlopen bent. Je moet dan natuurlijk wel steeds de iPhone in je broekzak houden, want alleen dan kan Human je bewegingen meten. Op de profielpagina zie je je prestaties op het gebied van hardlopen, wandelen, fietsen en fitness. Het mooie van deze app, is dat ‘ie er dankzij de wallpapers ook nog mooi uit ziet. Die wallpapers zijn een samenwerking met Kuvva, een andere fraai uitgevoerde app van Nederlandse bodem die helaas niet meer bestaat. Grootste nadeel van Human is wel, dat het een aanslag op je batterij vormt. De app is altijd op de achtergrond actief.

Pedometer

Deze overzichtelijke app heeft wat minder opties en is daarom ideaal voor mensen die gewoon willen weten hoeveel stappen ze hebben gezet, zonder te veel poespas. Bij het opstarten kun je een energiebesparende modus kiezen, zodat je accu tijdens het wandelen niet wordt leeggedronken. Er is ook een hoge precisie-modus die wat nauwkeuriger is qua metingen. Het is maar net wat jij wil. Per dag, week of maand kun je zien hoeveel stappen je hebt gezet.

StepsApp

Deze app is behoorlijk compleet, maar wil je alles eruit halen dan zul je wel de pro-versie moeten hebben. Gratis gebruikers krijgen regelmatig een pop-up te zien om je over te halen voor de app te aan betalen. Die investering is het ook wel waard. Voor een klein bedrag van een paar euro haal je de advertenties weg en krijg je meer informatie over je loop. Zo zie je trends van uitgevoerde activiteiten en verbrande calorieën en krijg je de optie om data met de Apple Watch te meten en met HealthKit uit te wisselen.

Stepz

Een prima stappenteller voor je iPhone, waarmee je overzichtelijk kunt volgen of je wel genoeg stappen zet en hoeveel trappen je loopt (vanaf iPhone 6). Wil je 10.000 stappen zetten dan kun je dit instellen als badge op het appicoontje, zodat je in en oogopslag kunt zien of je al aan je doel zit. Ook kun je in de app grafieken bekijken. Leuk aan Stepz is dat je elkaar kunt motiveren, want je kunt vrienden toevoegen en uitdagingen volgen. Heb je geen vrienden die willen wandelen, dan biedt de app ook achievements die je motiveren om elke dag weer een stap verder te gaan.

Endomondo stappenteller

Endomondo Life is enigszins vergelijkbaar met UP by Jawbone. Deze app meet hoeveel stappen je hebt gezet en maakt op basis daarvan een schatting hoeveel calorieën je hebt verbrand. Zonder dat de batterij daarbij leeg raakt. Je stelt een doel in en de app houdt bij of je op schema zit. In grafieken bekijk je de voortgang. Je ziet ook de totale afgelegde afstand en kunt eventueel je gewicht bijhouden. Net zoals de meeste andere apps die we hier bespreken, wisselt deze app alle data uit met de Gezondheid-app van Apple.

Map My Walk stappenteller

Map my Run is een redelijk bekende app om hardlooprondjes vast te leggen. Er is ook een tegenhanger Map My Walk voor wandelen, die vooral bedoeld is voor wandelactiviteiten. Start de timer, ga wandelen en na afloop zie je op een kaartje waar je geweest bent en met welke snelheid je hebt gelopen. Je kunt zelfs splits bekijken, zodat je weet hoe snel je was tijdens de eerste, tweede, derde en opeenvolgende kilometers. De app komt ook meteen van pas als je andere sportactiviteiten wilt gaan doen, want je kunt er meer dan 600 activiteiten mee vastleggen, van schaatsen tot curling. Ook gewicht, slaap en workouts leg je vast met deze app, die na een overname in handen is gekomen van sportkledingfabrikant Under Armour.

Runkeeper stappenteller

Bij wandelen denk je misschien niet meteen aan RunKeeper, maar deze veelgebruikte app is ook heel geschikt om wandelingen vast te leggen. Je kunt dit zelfs automatisch doen: als de app merkt dat je een kwartier of langer aan één stuk aan het lopen bent, zal RunKeeper de wandelfunctie inschakelen. Na afloop kun je zien hoe ver je gelopen hebt en hoeveel stappen je hebt gezet. RunKeeper is het beste geschikt voor mensen die trajecten gaan lopen, bijvoorbeeld de Wandelvierdaagse of een ander wandelevenement. Je kunt dan per traject de prestaties opvragen. RunKeeper is minder geschikt voor mensen die de hele dag stappen willen meten, bijvoorbeeld als je bezig bent met afvallen.

UP Smart Coach stappenteller

Jawbone mag dan de handdoek in de ring hebben gegooid, de app is recent nog bijgewerkt. Het mooie van UP by Jawbone, is dat deze app je helpt om op meerdere vlakken je leven te verbeteren. Je ziet hoeveel stappen je op een dag hebt gemaakt en hoe het zit met slaap, waterconsumptie, voedingswaardes en gewichtsveranderingen.

De Smart Coach geeft je elke dag nuttige tips om gezondere keuzes te maken. De app probeert daarbij uit te leggen wat de metingen te betekenen hebben. UP by Jawbone is daardoor vooral geschikt voor mensen die aan hun gezondheid willen werken en minder geschikt voor mensen die alleen een stappenteller voor wandelevenementen nodig hebben. Je hebt voor deze app geen activiteitentracker of fitnessarmband nodig, maar het kan wél.

De app wordt nog wel bijgewerkt, maar omdat fabrikant Jawbone niet meer zo actief is op het gebied van fitnesstrackers staat deze app wat meer onderaan de lijst. Toch is er niks mis mee: het is een gratis app en er zitten best leuke en handige functies in.

Wokamon

Met Wokamon doe je meer dan alleen lopen. Je kunt virtuele dieren vangen, wat een beetje vergelijkbaar is met Pokémon. De stappen die je zet leveren energie op, die je in de game kunt gebruiken om je Wokamons te laten groeien en te voeden. Hoe meer je loopt, hoe groter je wereld wordt. Net als in het echte leven. Met beloningen probeert Wokamon je te stimuleren vaker de deur uit te gaan. Zo kun je nieuwe diertjes verdienen of accessoires zoals kleren en petjes voor je Wokamon.

Stappentellen op je iPhone

Eigenlijk heb je geen aparte app nodig, om stappen te kunnen tellen. Heb je een recente iPhone, dan kun je daarmee je dagelijkse stappen meten. Hoe dit werkt, lees je in de tip: Stappenteller op de iPhone. Een nadeel van de standaard stappenteller op de iPhone, is dat je niet het afgelegde traject en de prestaties per wandeling kunt zien. Doe je mee aan een wandeling of wandelwedstrijd, dan zie je niet alleen het aantal stappen tijdens het evenement, maar ook alle stappen die je de rest van de dag hebt gemaakt. Met apart verkrijgbare apps van derden kun je dit veel nauwkeuriger meten.

Openingsfoto: Dudarev Mikhall, via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2018
Categorie Apps
Onderwerpen stappenteller, wandelen
Device iPhone
Software iOS