Fitbit Sense zwart

Fitbit in 2022: welke tracker past bij jou?

Weg met de coronakilo’s
Fitbit is een bekende naam voor fitnesstrackers en wearables. Er zijn armbanden en smartwatches die je dagelijkse activiteiten, slaap, voeding en gewicht in de gaten houden. Welke Fitbits zijn in 2022 de moeite waard om te kopen? We helpen je op weg!

Een Fitbit voor iedereen

De Apple Watch biedt veel mogelijkheden voor het bijhouden van je activiteiten en gezondheid. Maar het is niet de enige oplossing: Fitbit maakt al jaren fitnessarmbanden en activity trackers die je helpen om meer te bewegen. Belangrijk is dat je nadenkt of je een smartwatch of een fitnesstracker zoekt, want Fitbit heeft beide in het assortiment. Wat je kunt doen met een Fitbit en wat de verschillen zijn met de Apple Watch leggen we hier uit.

Deze raden we aan: Fitbit Sense

Alle Fitbits beschikken over functies om je beweging, sport en slaap te meten. De Fitbit Sense is het nieuwste model, met een aantal interessante verbeteringen. Dit is een geavanceerde smartwatch, die bedoeld is als directe concurrent van de Apple Watch.

De Fitbit Sense is vooral gericht op mensen die ontspanning en geestelijk welzijn belangrijk vinden. Nieuw is de elektrodermale activiteitssensor (EDA), die je helpt stress te beheersen. Ook is de hartslagmeter vernieuwd en zit er een nieuwe ECG-app in. Een huidtemperatuursensor meet of de temperatuur aan het oppervlak van je pols nog steeds binnen acceptabele grenzen valt.

Sense
€259,- Sense Fitbit

De meest geavanceerde smartwatch van Fitbit tot nu toe, met een batterijduur van 6 dagen.

De Fitbit Sense heeft ruim 6 dagen batterijduur en wordt geleverd met een proefabonnement van Fitbit Premium voor zes maanden. Fitbit Premium is ook in Nederland te gebruiken. Op het gezondheidsdashboard kun je je hartslagvariabelen, ademhalingsfrequentie en SpO2 raadplegen.

Fitbit Sense had oorspronkelijk een adviesprijs van €329,- maar is bij de meeste winkels inmiddels gezakt naar €259,-. Je kunt kiezen uit antraciet of ivoorwit, beide in roestvrij staal. Daarmee zijn ze een stuk goedkoper dan de Apple Watch Series 7 (€429,-) maar komt het qua prijs toch wel in de buurt van de Apple Watch SE (€299,-). Fitbit is meestal wel ergens met korting te krijgen.

Accessoires zijn verkrijgbaar vanaf €24,95/29,95 zoals geweven bandjes, een regenboogbandje, sportbandjes en meer. Behalve de officiële bandjes vind je bij Amazon en andere winkels ook allerlei third party-bandjes. Maar zoveel keuze als bij Apple heb je niet.

Goedkopere optie: Fitbit Versa 3

Zoek je een goedkopere smartwatch van Fitbit, dan kunnen we de Fitbit Versa 3 aanbevelen. Dit is alweer de derde generatie van deze compacte smartwatch. Deze heeft ingebouwde GPS, toont een kaart van je trainingsintensiteit in de app en heeft verbeterde PurePulse 2.0 technologie. De Versa 3 heeft meer functies gekregen, waaronder een ingebouwde luidspreker en microfoon om telefoongesprekken te voeren. Je kunt ook opdrachten geven aan Google Assistant, om bijvoorbeeld herinneringen in te stellen voor je training of om slimme apparaten thuis te bedienen.

Fitbit Versa 3 slaapfuncties

Er zit Fitbit Pay en Spotify op en je hebt toegang tot duizenden apps en wijzerplaten in de softwarewinkel van Fitbit. Het design en de interface zijn ook wat meer richting de Fitbit Sense getrokken, met zachtere lijnen en meer comfort. Alle functies die je op de Fitbit Versa 3 hebt, vind je ook op de Sense. De batterijduur is eveneens 6 dagen en je kunt accessoires onderling uitwisselen.

Fitbit Versa 3 met bandje

De Fitbit Versa 3 is verkrijgbaar voor rond de €169,- in zwart aluminium, antiekroze/zachtgoud aluminium en nachtblauw/zachtgoud aluminium. Ook hierbij kun je verschillende bandjes kopen.

In de winkel kun je ook nog de Fitbit Versa 2 aantreffen. Dit voormalige topmodel is inmiddels verkrijgbaar voor prijzen rond de €129,- en dat is echt een goede deal! Nu heb je echt geen excuus meer.

Fitbit Charge 5 fitnesstracker

Wil je geen horloge, maar iets wat eruit ziet als een armbandje, dan ben je beter af met de activitiy trackers van Fitbit. Dit zijn slanke bandjes die je onopvallend om je pols draagt.

De Fitbit Charge 5 is het meest veelzijdige model. Bij introductie had ‘ie een adviesprijs van 180 euro, maar ondertussen kun je wel betere deals vinden. Dit nieuwe model is de opvolger van de Charge 4 en heeft voor het eerst een always-on kleurenscherm (OLED), dat twee keer zo helder is. Vorige modellen waren voorzien van monochroom schermpje.

Fitbit Charge 5 kleuren

Dit nieuwe model is bovendien 10 procent dunner dan zijn voorganger. Toch gaat de accu nog steeds zeven dagen mee. In twee uur kun je de armband volledig opladen. Zwemmen kan ook: de Charge 5 is geschikt voor 50 meter onder water. Er is GPS ingebouwd en de tracker ondersteunt twintig verschillende trainingen, herkent automatisch als je aan het sporten bent en heeft een zogenaamde EDA-sensor. Deze electrodermal activity-sensor meet de reactie van het lichaam op stress. Daarbij wordt gekeken naar veranderingen aan de zweetklieren. Een dergelijke sensor vind je ook in de Fitbit Sense.

Verder beschikt de Charge 5 over een ECG-app voor het detecteren van hartritmestoornissen. Je krijgt er zes maanden Fitbit Premium bij. Je kunt kiezen uit een variant in zwart, wit of blauw. Daarnaast zijn er verschillende bandjes te koop, in siliconenrubber en textiel.

Zoek je een goedkopere variant, dan is er ook nog de Fitbit Charge 4. Deze fitnesstracker is heel compleet en laat ook het tijdstip zien. Daarnaast beschikt de Charge 4 over ingebouwde GPS, een hartslagmeter en slaapfuncties. Verder krijg je de typische fitnessfuncties, optische hartslagmeter, trilmotor, versnellingsmeter en waterdichtheid tot 50 meter, zodat je ermee kunt zwemmen.

De Fitbit Charge 4 heeft in vergelijking met de Inspire 2 (die we hieronder bespreken) ook ingebouwde GPS en een hoogtemeter, die aangeeft hoeveel verdiepingen je hebt geklommen. Ook krijg je bij de Charge 4 een Workout Intensity Map, om te zien hoe intensief je training op bepaalde plekken is.

Lees ook de review van de Fitbit Charge 4 voor onze ervaringen. De Fitbit Charge 4 kostte ooit 150 euro, maar is nu een stuk goedkoper.

Fitbit Inspire 2 fitnesstracker

Voor mensen die een iets eenvoudiger fitnesstracker zoeken is er de Inspire 2, de opvolger van de Inspire HR. De Fitbit Inspire 2 is niet de meest geavanceerde fitnesstracker (kijk daarvoor liever naar de Charge-modellen), maar er zit toch behoorlijk wat in qua functies. Zo zie je het aantal minuten in actieve zones. Het design is verbeterd en het scherm is levendiger. GPS zit er niet in, dus je zult een smartwatch moeten meenemen om de route vast te leggen.

Met een batterijduur van 10 dagen is dit het langste tot nu toe. Er zitten meer dan 20 trainingen in, je kunt je slaap en hartslag meten en kunt voeding, hydratatie en gewicht vastleggen. Hierbij krijg je één jaar Fitbit Premium.

Fitbit Inspire 2 met bloembandje

De Fitbit Inspire 2 heeft een adviesprijs van €99,95 en is verkrijgbaar in zwart, ivoorwit en antiekroze. Ook hierbij kun je accessoires kopen, zoals mesh en lederen bandjes vanaf €19,95.

Fitbit Inspire 2 lederen bandje

Fitbit Luxe: de high-end fitnesstracker

De Fitbit Luxe is wat minder op sport gericht dan de andere fitnesstrackers. Het gaat vooral om een mode-accessoire. De twee grootste verbeteringen zijn een behuizing van RVS en een kleuren AMOLED-scherm. De Inspire 2 had nog een plastic behuizing en een monochroom scherm. In de Luxe vind je ook een hartslagmeter, slaaptracking en de gebruikelijke functies voor activity tracking. De batterijduur is prima: 5 dagen bij normaal gebruik.

Actieve man met Fitbit Luxe

Wat echter ontbreekt is GPS voor het nauwkeurig tracken van je locatie. Wil je tijdens het hardlopen of fietsen toch je route vastleggen, dan kun je een smartphone meenemen. Volgens Fitbit is de doelgroep van deze tracker minder bezig met sporten en meer met welzijn en stressbeheersing. Op dat punt is de Luxe dan ook ruim voorzien, met onder andere een stress-score.

De Fitbit Luxe heeft een wat luxere uitstraling dan de gebruikelijke fitnesstrackers en dat blijkt ook wel uit de adviesprijs: €149,95. Je kunt kiezen uit drie kleuren: goud, platina en grafiet. Goud en platina zijn in hoogglans uitgevoerd. Fitbit gebruikte een nieuw proces voor metaalspuitgieten, waardoor met hoge precisie een RVS behuizing kon worden gemaakt. Het design is geïnspireerd op het menselijk lichaam, zodat het licht om je pols hangt en eruit ziet als een sierraad. Het is comfortabel genoeg om 24/7 te dragen.

Lees onze review van de Fitbit Luxe om te kijken hoe goed deze fitnesstracker bevalt.

Fitbit Ace 3: fitnesstracker voor kinderen

Het is de bedoeling dat kinderen een gezondere levensstijl aanleren door een Fitbit Ace 3 te dragen. De Fitbit Ace bestond al langer, maar is in 2021 verbeterd met een langere batterijduur en nieuwe interactieve wijzerplaten. Het design is volgens de fabrikant ook kindvriendelijker gemaakt, met speelse accessoires van bijvoorbeeld Minions. De Fitbit Ace 3 is gericht op kinderen van 6 jaar en ouder en gaat 8 dagen mee op een batterijlading. De armband is bovendien waterdicht.

Fitbit Ace 3 blauw met kind

Je kunt competities starten met de Family Face off, of mijlpalen vieren met virtuele badges en trofeeën. Verder kunnen de kinderen contact leggen met andere personen, mits ze door de ouders zijn goedgekeurd. Ace 3 probeert kinderen te motiveren om 60 actieve minuten per dag te halen. Elk uur moeten de kinderen 250 stappen doen, maar tijdens schooltijd mag dat wat lager liggen.

Wat is een Fitbit?

Een Fitbit is een fitnesstracker die je dagelijkse activiteiten meet. Veel mensen denken dat elke fitnesstracker een ‘fitbit’ is, maar de enige echte worden gemaakt door Fitbit zelf. Daarnaast maken Garmin, Xiaomi, Polar en andere merken hun eigen fitnesstrackers.

Fitbit Versa mensen

Er zijn verschillende modellen te koop, met en zonder hartslagmeter. Sommige maak je als een clip vast aan je kleding of draag je in je broekzak, andere draag je om je pols. De afgelopen jaren waren fitnessarmbanden het meest populair, meestal in de vorm van een zwart rubberen band die je om je pols draagt. Fitbit heeft hiervoor de modellen Flex, Alta, Charge en Inspire. Wil je iets wat meer op een smartwatch lijkt, dan kom je terecht bij de Fitbit Ionic, Versa en Sense.

Sinds de Apple Watch is verschenen is de verkoop van fitnessarmbanden namelijk afgenomen en kiezen mensen liever voor een smartwatch. Je kunt bij Fitbit ook apps installeren, maar de mogelijkheden zijn vaak wat beperkter dan op de Apple Watch.

Fitbit smartwatch-modellen

Fitbit heeft in de loop van de tijd meerdere smartwatch-modellen uitgebracht. Hieronder vind je een line-up van de verschillende modellen.

Fitbit Ionic smartwatch

Fitbit activity trackers

De volgende activity trackers van Fitbit zijn verschenen:

Eerder maakte Fitbit andere modellen, zoals de One, Flex, Flex 2, Charge, Charge HR, Charge 2, Alta, Alta HR, Blaze, Zip en Surge. Deze bieden qua functionaliteit vrijwel hetzelfde, maar de hartslagmeter ontbrak vaak.

Andere Fitbit-producten

Naast de sportieve smartwatches en de fitnesstrackers brengt Fitbit ook nog allerlei andere producten op de markt, zoals slimme weegschalen. De twee bekendste zijn de Fitbit Aria en Aria Air. Deze krijgen maar zelden een update.

Fitbit Aria Air

Bekijken: Fitbit-weegschalen bij Coolblue

Fitbit-app voor iPhone

Al deze producten werken samen met de iPhone dankzij de bijbehorende app. Daarnaast zijn er ook andere apps die data met Fitbit kunnen uitwisselen, zoals RunKeeper en Endomondo. Fitbit werkt echter niet samen met Apple’s HealthKit en de Gezondheid-app. Alleen via een omweg en apps van derden is het mogelijk om data uit te wisselen.

Fitbit heeft een eigen betaaldienst met de naar Fitbit Pay. Op deze pagina lees je de aanbieders. Ook enkele Nederlandse banken doen mee.

Fitbit Ace

Verschillen met de Apple Watch

Als je kijkt naar verschillen tussen de Apple Watch en de Fitbit-producten, dan maakt het nogal wat uit of je met de fitnessarmbanden of met de smartwatches van Fitbit te maken heeft.

De Fitbit-fitnessarmbanden zijn vooral bedoeld als tracker voor je dagelijkse activiteiten. Je krijgt inzicht in je dagelijkse stappen, slaapgedrag en dergelijke. Ze zijn minder geschikt voor het meten van sportactiviteiten omdat er geen GPS is ingebouwd. Wel beschikken de nieuwere modellen over een hartslagmeter. De nadruk ligt echter op dagelijkse beweging. Smartwatch-functies zoals notificaties en apps zitten er niet op. Daardoor gaat de batterij wel veel langer mee.

Fitbit-smartwatches zoals de Ionic, Versa en Sense bieden veel meer overeenkomsten met de Apple Watch. Je kunt op deze horloges apps installeren, notificaties ontvangen en hebt toegang tot allerlei functies die je productiviteit verhogen.

Wil je meer lezen? Hier vind je een overzicht van al onze artikelen over Fitbit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!