Fitbit Sense zwart

Fitbit in 2023: welke tracker past bij jou?

Fitbit is een bekende naam voor fitnesstrackers en wearables. Er zijn armbanden en smartwatches die je dagelijkse activiteiten, slaap, voeding en gewicht in de gaten houden. Welke Fitbits zijn in 2022 de moeite waard om te kopen? We helpen je op weg!

Een Fitbit voor iedereen

De Apple Watch biedt veel mogelijkheden voor het bijhouden van je activiteiten en gezondheid. Maar het is niet de enige oplossing: Fitbit maakt al jaren fitnessarmbanden en activity trackers die je helpen om meer te bewegen. Belangrijk is dat je nadenkt of je een smartwatch of een fitnesstracker zoekt, want Fitbit heeft beide in het assortiment. Wat je kunt doen met een Fitbit en wat de verschillen zijn met de Apple Watch leggen we hier uit.


Deze raden we aan: Fitbit Sense 2

Alle Fitbits beschikken over functies om je beweging, sport en slaap te meten. De Fitbit Sense 2 is het nieuwste smartwatchmodel, met een aantal interessante verbeteringen. Dit is een geavanceerde smartwatch, die bedoeld is als directe concurrent van de Apple Watch.

De Fitbit Sense 2 heeft een aantal verbeteringen gekregen ten opzichte van zijn voorganger. Zo is er nu een fysieke knop aan de zijkant, die makkelijker te bedienen is. De interface is intuïtiever, de behuizing is compacter en de stressmeting (EDA) vindt nu continu plaats.

De Fitbit Sense heeft ruim 6 dagen batterijduur en wordt geleverd met een proefabonnement van Fitbit Premium voor zes maanden. Fitbit Premium is ook in Nederland te gebruiken. Op het gezondheidsdashboard kun je je hartslagvariabelen, ademhalingsfrequentie, SpO2 en je stressniveau raadplegen.

Fitbit Sense 2 is verkrijgbaar in de kleuren zwart, zilver en goud. Accessoires zijn verkrijgbaar vanaf €24,95/29,95 zoals geweven bandjes, een regenboogbandje, sportbandjes en meer. Behalve de officiële bandjes vind je bij Amazon en andere winkels ook allerlei third party-bandjes. Maar zoveel keuze als bij Apple heb je niet.

Sense 2
€299,- Sense 2 Fitbit

De meest geavanceerde smartwatch van Fitbit tot nu toe, met een batterijduur van 6 dagen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Goedkopere optie: Fitbit Versa 4

Zoek je een goedkopere smartwatch van Fitbit, dan kunnen we de Fitbit Versa 4 aanbevelen. Dit is alweer de vierde generatie van deze compacte smartwatch. Bij de Fitbit Versa 4 draait alles om fitness. Er zitten nu meer dan 40 sporten in (voorheen 20) met onder andere HIIT, gewichtheffen, CrossFit en dansen. GPS is ingebouwd, zodat je ook zonder smartphone een rondje kunt lopen. Het horloge geeft inzicht in je hartslagzones en legt vast hoeveel minuten je in actieve zones hebt doorgebracht.

Fitbit Versa 4 hardlopende man

Heb je Fitbit Premium, dan kun je ook je dagelijkse herstelscore bekijken. Deze Versa is dunner dan de vorige modellen, maar krijgt zoals hierboven is aangegeven ook een paar beperkingen: de muziekfunctie is weggehaald en het installeren van apps van derden kan niet meer. Alle eerder ontwikkelde apps zijn daarmee onbruikbaar geworden.

Vind je de Versa 4 te duur, dan zou je ook de voorganger Versa 3 kunnen kopen. In de winkel kun je ook nog de Fitbit Versa 2 aantreffen. Dit voormalige topmodel is inmiddels verkrijgbaar voor prijzen rond de €129,- en dat is echt een goede deal! Nu heb je echt geen excuus meer.

Fitbit Charge 6 (en Charge 5)

Wil je geen horloge, maar iets wat eruit ziet als een armbandje, dan ben je beter af met de activitiy trackers van Fitbit. Dit zijn slanke bandjes die je onopvallend om je pols draagt. De Fitbit Charge 6 is het nieuwste model, terwijl de Fitbit Charge 5 ook nog op brede schaal verkrijgbaar is. De Charge is de bestverkochte productlijn van deze fabrikant.

Fitbit Charge 6

De Fitbit Charge 6 lijkt sterk op zijn voorganger, maar brengt de fysieke knop aan de zijkant weer terug, zodat je niet meer alles via het aanraakscherm hoeft te doen. Ook is de hartslagmeter verbeterd, waarbij de algoritmes zijn overgenomen van de Pixel Watch. Bij stevig sporten zoals HIIT-trainingen of spinning is de hartslagmeter tot 60 procent accurater. De Charge 6 is via Bluetooth te koppelen met je smartphone, maar ook met fitnessapparatuur zoals een Peloton-fiets of een NordicTrack-loopband. Gebruikers kunnen dan de hartslag direct op het apparaat aflezen. De Charge 6 biedt bovendien support voor meer sporten, met twintig nieuwe opties zoals HIIT, krachttraining en snowboarden. Ook handig: met de Charge 6 kun je navigatie-aanwijzingen krijgen van Google Maps en betalingen doen met Google Wallet. De Charge 6 is waterdicht tot 50 meter en kan ook slaap meten.

Fitbit Charge 5: iets goedkoper

De Fitbit Charge 5 is het vorige model. Bij introductie had ‘ie een adviesprijs van 180 euro, maar ondertussen kun je wel betere deals vinden. Dit model heeft voor het eerst een always-on kleurenscherm (OLED), dat twee keer zo helder is. Vorige modellen waren voorzien van monochroom schermpje. Hij is bovendien dunner geworden, terwijl de accu nog steeds zeven dagen meegaat. In twee uur kun je de armband volledig opladen. Zwemmen kan ook: de Charge 5 is geschikt voor 50 meter onder water. Nieuw bij de Charge 5 is dat er geen fysieke knop aan de zijkant aanwezig is, zodat je alles via het aanraakgevoelige scherm moet bedienen. Bij de opvolger Charge 6 is deze fysieke knop weer teruggekeerd.

Fitbit Charge 5 kleuren

De Charge 5 heeft ingebouwde GPS en de tracker ondersteunt twintig verschillende trainingen, die hij automatisch herkent als je aan het sporten bent. De zogenaamde EDA-sensor (electrodermal activity) meet de reactie van het lichaam op stress, waarbij wordt gekeken naar veranderingen aan de zweetklieren. Een dergelijke sensor vind je ook in de Fitbit Sense.

Verder beschikt de Charge 5 over een ECG-app voor het detecteren van hartritmestoornissen. Je kunt kiezen uit een variant in zwart, wit of blauw. Daarnaast zijn er verschillende bandjes te koop, in siliconenrubber en textiel.

Fitbit Inspire 3 fitnesstracker

Voor mensen die een iets eenvoudiger fitnesstracker zoeken is er de Inspire 3, de opvolger van de Inspire 2. De Fitbit Inspire 3 is niet de meest geavanceerde fitnesstracker (kijk daarvoor liever naar de Charge-modellen), maar er zit toch behoorlijk wat in qua functies. Zo zie je het aantal minuten in actieve zones. GPS zit er niet in, dus je zult een smartwatch moeten meenemen om de route vast te leggen. De Fitbit Inspire 3 is een gebruiksvriendelijke tracker voor mensen die wat meer aan beweging willen doen. De tracker is dun en licht van gewicht, heeft een batterijduur van 10 dagen en is waterbestendig tot 50 meter diepte.

Fitbit Inspire 3

De Inspire 3 houdt de hele dag je activiteiten, workouts, hartslag, hartgezondheid, stress en slaapkwaliteit in de gaten. Je kunt vanaf je pols een workout starten, een alarm instellen of de stopwatch starten. Nieuw is het heldere always-on kleurenscherm. Je kunt kiezen uit de kleuren zwart, donkergeel en roze, waarbij je eventueel vervangende bandjes kunt aanschaffen in een klassieke stijl, doorschijnend en roestvrij staal.

De Fitbit Inspire 2 is ook nog steeds verkrijgbaar en is ondertussen behoorlijk afgeprijsd. Bij beide modellen kun je accessoires kopen, zoals mesh en lederen bandjes vanaf €19,95.

Hieronder vind je de prijzen voor de Inspire 2:

Fitbit Inspire 2 lederen bandje

Fitbit Luxe: de high-end fitnesstracker

De Fitbit Luxe is wat minder op sport gericht dan de andere fitnesstrackers. Het gaat vooral om een mode-accessoire. De twee grootste verbeteringen zijn een behuizing van RVS en een kleuren AMOLED-scherm. De Inspire 2 had nog een plastic behuizing en een monochroom scherm. In de Luxe vind je ook een hartslagmeter, slaaptracking en de gebruikelijke functies voor activity tracking. De batterijduur is prima: 5 dagen bij normaal gebruik.

Actieve man met Fitbit Luxe

Wat echter ontbreekt is GPS voor het nauwkeurig tracken van je locatie. Wil je tijdens het hardlopen of fietsen toch je route vastleggen, dan kun je een smartphone meenemen. Volgens Fitbit is de doelgroep van deze tracker minder bezig met sporten en meer met welzijn en stressbeheersing. Op dat punt is de Luxe dan ook ruim voorzien, met onder andere een stress-score.

De Fitbit Luxe heeft een wat luxere uitstraling dan de gebruikelijke fitnesstrackers en dat blijkt ook wel uit de adviesprijs: €149,95. Je kunt kiezen uit drie kleuren: goud, platina en grafiet. Goud en platina zijn in hoogglans uitgevoerd. Fitbit gebruikte een nieuw proces voor metaalspuitgieten, waardoor met hoge precisie een RVS behuizing kon worden gemaakt. Het design is geïnspireerd op het menselijk lichaam, zodat het licht om je pols hangt en eruit ziet als een sierraad. Het is comfortabel genoeg om 24/7 te dragen.

Lees onze review van de Fitbit Luxe om te kijken hoe goed deze fitnesstracker bevalt.

Fitbit Ace 3: fitnesstracker voor kinderen

Het is de bedoeling dat kinderen een gezondere levensstijl aanleren door een Fitbit Ace 3 te dragen. De Fitbit Ace bestond al langer, maar is in 2021 verbeterd met een langere batterijduur en nieuwe interactieve wijzerplaten. Het design is volgens de fabrikant ook kindvriendelijker gemaakt, met speelse accessoires van bijvoorbeeld Minions. De Fitbit Ace 3 is gericht op kinderen van 6 jaar en ouder en gaat 8 dagen mee op een batterijlading. De armband is bovendien waterdicht.

Fitbit Ace 3 blauw met kind

Je kunt competities starten met de Family Face off, of mijlpalen vieren met virtuele badges en trofeeën. Verder kunnen de kinderen contact leggen met andere personen, mits ze door de ouders zijn goedgekeurd. Ace 3 probeert kinderen te motiveren om 60 actieve minuten per dag te halen. Elk uur moeten de kinderen 250 stappen doen, maar tijdens schooltijd mag dat wat lager liggen.

Wat is een Fitbit?

Een Fitbit is een fitnesstracker die je dagelijkse activiteiten meet. Veel mensen denken dat elke fitnesstracker een ‘fitbit’ is, maar de enige echte worden gemaakt door Fitbit zelf. Daarnaast maken Garmin, Xiaomi, Polar en andere merken hun eigen fitnesstrackers.

Fitbit Versa mensen

Er zijn verschillende modellen te koop, met en zonder hartslagmeter. Sommige maak je als een clip vast aan je kleding of draag je in je broekzak, andere draag je om je pols. De afgelopen jaren waren fitnessarmbanden het meest populair, meestal in de vorm van een zwart rubberen band die je om je pols draagt. Fitbit heeft hiervoor de modellen Flex, Alta, Charge en Inspire. Wil je iets wat meer op een smartwatch lijkt, dan kom je terecht bij de Fitbit Ionic, Versa en Sense.

Sinds de Apple Watch is verschenen is de verkoop van fitnessarmbanden namelijk afgenomen en kiezen mensen liever voor een smartwatch. Je kunt bij Fitbit ook apps installeren, maar de mogelijkheden zijn vaak wat beperkter dan op de Apple Watch.

Fitbit smartwatch-modellen

Fitbit heeft in de loop van de tijd meerdere smartwatch-modellen uitgebracht. Hieronder vind je een line-up van de verschillende modellen.

Fitbit Ionic smartwatch

Fitbit activity trackers

De volgende activity trackers van Fitbit zijn verschenen:

Eerder maakte Fitbit andere modellen, zoals de One, Flex, Flex 2, Charge, Charge HR, Charge 2, Alta, Alta HR, Blaze, Zip en Surge. Deze bieden qua functionaliteit vrijwel hetzelfde, maar de hartslagmeter ontbrak vaak.

Andere Fitbit-producten

Naast de sportieve smartwatches en de fitnesstrackers brengt Fitbit ook nog allerlei andere producten op de markt, zoals slimme weegschalen. De twee bekendste zijn de Fitbit Aria en Aria Air. Deze krijgen maar zelden een update.

Fitbit Aria Air

Bekijken: Fitbit-weegschalen bij Coolblue

Fitbit-app voor iPhone

Al deze producten werken samen met de iPhone dankzij de bijbehorende app. Daarnaast zijn er ook andere apps die data met Fitbit kunnen uitwisselen, zoals RunKeeper en Endomondo. Fitbit werkt echter niet samen met Apple’s HealthKit en de Gezondheid-app. Alleen via een omweg en apps van derden is het mogelijk om data uit te wisselen.

Fitbit heeft een eigen betaaldienst met de naar Fitbit Pay. Op deze pagina lees je de aanbieders. Ook enkele Nederlandse banken doen mee.

Fitbit Ace

Verschillen met de Apple Watch

Als je kijkt naar verschillen tussen de Apple Watch en de Fitbit-producten, dan maakt het nogal wat uit of je met de fitnessarmbanden of met de smartwatches van Fitbit te maken heeft.

De Fitbit-fitnessarmbanden zijn vooral bedoeld als tracker voor je dagelijkse activiteiten. Je krijgt inzicht in je dagelijkse stappen, slaapgedrag en dergelijke. Ze zijn minder geschikt voor het meten van sportactiviteiten omdat er geen GPS is ingebouwd. Wel beschikken de nieuwere modellen over een hartslagmeter. De nadruk ligt echter op dagelijkse beweging. Smartwatch-functies zoals notificaties en apps zitten er niet op. Daardoor gaat de batterij wel veel langer mee.

Fitbit-smartwatches zoals de Ionic, Versa en Sense bieden veel meer overeenkomsten met de Apple Watch. Je kunt op deze horloges apps installeren, notificaties ontvangen en hebt toegang tot allerlei functies die je productiviteit verhogen.

Wil je meer lezen? Hier vind je een overzicht van al onze artikelen over Fitbit.