Conditie-app op iPhone

Zo gebruik je de Conditie-app op de iPhone

Vanaf iOS 16 ook zonder Apple Watch
De Conditie-app op de iPhone biedt allerlei opties om je sportactiviteiten in de gaten te houden. In deze gids lees je wat je met de Conditie-app zoal kunt doen.

Conditie-app op de iPhone

De Conditie-app op de iPhone verzamelt alle bewegingsgegevens van je Apple Watch, geeft je toegang tot Apple’s dienst Fitness+ en toont de statistieken op het gebied van sport en beweging.

Conditie-app vanaf iOS 16 ook zonder Apple Watch

Tot nu toe was de Conditie-app alleen beschikbaar als je ook een Apple Watch had gekoppeld aan je iPhone. Vanaf iOS 16 is dat niet meer het geval. De Conditie-app wordt standaard geïnstalleerd. Iedereen kan een bewegingsdoel instellen, maar het is minder uitgebreid dan wanneer je wél een Apple Watch hebt. Zo is het niet mogelijk om een trainingsdoel en staandoel in te stellen.

Conditie-app zonder Apple Watch

Als je een work-out uitvoert met een speciale app, zoals Runkeeper, worden de gegevens ook in de Conditie-app gezet. Het is niet zo nauwkeurig als met een Apple Watch, maar het kan helpen met het halen van een minimaal bewegingsdoel. Je kunt je activiteit ook met anderen delen om elkaar te motiveren.

Conditie-app op de iPad

De Conditie-app is niet aanwezig op de iPad. Je kunt de app eventueel handmatig installeren op de iPad, maar alleen in landen waar Fitness+ al is uitgerold. Dit zal voor veel mensen betekenen dat je naar een Amerikaans App Store-account moet omschakelen. Met een Nederlands of Belgisch App Store-account zie je de iPad-app niet.

Bekijk ook

Zo kun je Fitness+ in Nederland en België nu al proberen

Fitness+ is de nieuwe sport- en fitnessdienst van Apple. Het is nog niet officieel beschikbaar, maar met dit stappenplan krijg je Fitness+ toch werkend in Nederland, België en andere Europese landen.

Activiteitringen en -trends in de Conditie-app

Bij Apple’s Conditie-app draait alles om de activiteitringen. Deze laten zien of je je doelen van die dag hebt gehaald op het gebied van bewegen (calorieën), trainen (minuten) en staan (uren).

Daarnaast toont de app ook activiteitstrends, die aangeven of je de afgelopen 90 dagen goed bezig bent geweest. Pijlen geven aan of je trends aan het stijgen of dalen zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld of je de afgelopen tijd langere afstanden hebt gelopen, meer uren hebt gestaan en een betere cardioconditie hebt opgebouwd.

Samen geven de ringen en de trends een goed inzicht hoe je bezig bent. Je kunt er ook uit afleiden waar je meer aan moet werken om een gezonde levenstijl vast te houden.

Overzicht-tabblad
Het belangrijkste tabblad in de app is Overzicht. Hier vind je je voortgang van de activiteitringen, de uitgevoerde workouts, trends en verdiende medailles. Het biedt daarmee één dashboard voor al je activiteiten. Bij elk item kun je op Toon meer tikken om meer info op te vragen.

Tik je op Activiteit, dan krijg je een gedetailleerder overzicht van je voortgang van vandaag, met de mogelijkheid om je historie te bekijken. Zo kun je zien of je eerder die maand alle ringen hebt gesloten.

Workouts in de Conditie-app

Bij Workouts kun je zien welke activiteiten je hebt gedaan. Dit kunnen activiteiten zijn die je vanaf de Apple Watch hebt gestart, die je met Fitness+ hebt gedaan of via apps van derden. Ook hierop kun je tikken om meer details te zien, bijvoorbeeld je gemiddelde hartslag of de temperatuur tijdens het uitvoeren van de oefening. Je ziet op het overzichtsscherm het totale aantal uren dat je hebt besteed aan workouts (in dit geval 32 uur), de gemiddelde tijdsduur (38 minuten) en de totale en gemiddelde kilocalorieën. Via het linkje Alle workouts kun je filteren op een bepaalde sport.

Bij sommige workouts kun je een grafiek met hartslag en een kaartje met de afgelegde route opvragen. Ook vind je er meer statistieken.

Het onderdeel Trends is interessant als je meer wilt weten over je gemiddelden en in welke richting dit beweegt. Ben je juist meer of minder gaan sporten, ben je langere stukken gaan lopen of is je conditie er met sprongen op vooruit gegaan? Dat laten de Activiteitstrends zien. Het gaat hier om je huidige gemiddelden voor 8 verschillende trends op het gebied van sport. Slaap wordt hierbij niet meegenomen.

Trends en medailles in de Conditie-app

Het gaat om de trends voor Staan, Bewegen, Afstand, Cardioconditie (VO2 Max), Wandeltempo, Trainen, Minuten waarin gestaan en Hardlooptempo. Deze gekleurde blokjes worden ook getoond als je geen waarden hebt, bijvoorbeeld omdat je nooit aan hardlopen doet. Trends verscheen eerder als apart tabblad in deze app, maar is nu ondergebracht op het beginscherm.

Blader je nog verder naar beneden, dan zie je de Medailles die je hebt verdiend. Je ziet hier de drie meest relevante medailles, maar als je erop tikt zie je de volledige lijst, ingedeeld op thema. Tik je op een award, dan krijg je een uitleg, in welke maand je de medaille hebt verdiend en welke prestatie je hebt moeten leveren.

Fitness-tabblad

Op het middelste tabblad van de Conditie-app op de iPhone vind je het tabblad Fitness+. Deze is bedoeld voor Apple’s eigen sport- en fitnessdienst. Dit tabblad zie je alleen als je geabonneerd bent op Apple Fitness+ (nog niet officieel mogelijk in Nederland). Hiermee kun je workout-video’s bekijken voor 10 verschillende sporten waaronder krachtsport, hardlopen op een loopband en fietsen op een hometrainer. Dit werkt nauw samen met je Apple Watch: als je een fitnessvideo start vanuit de app zal de Apple Watch meteen beginnen met het meten van de workout-statistieken, zoals hartslag en tempo.

Tijdens high-intensity en cardio-workouts krijg je ook de Fitness+ Prestatiebalk te zien, waaruit je kunt aflezen hoe goed jouw prestatie is ten opzichte van sporters die overeenkomen in geslacht, leeftijd en gewicht.

De dienst is nog niet officieel van start gegaan in de meeste landen, maar via een omweg kun je Fitness+ in Nederland en België gewoon gebruiken.

Delen-tabblad
Het Delen-tabblad is bedoeld om je activiteitgegevens te delen met vrienden. Je kunt zien met wie je je activiteiten deelt en hoe het met hun voortgang zit. Ook kun je vrienden uitnodigen om je activiteiten mee te gaan delen. Je krijgt dan een melding als deze vriend een workout heeft voltooid of een medaille heeft gehaald.

Conditie-app: data delen

Ook interessant:

Wil je meer weten over de activiteitenringen en de Activiteit-app op de Apple Watch? Daarover hebben we een aparte gids.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!