macOS Sierra kantoor

Opslagruimte vrijmaken op je Mac: 4 tips voor meer ruimte

Zit de opslag van je Mac helemaal vol? Met deze 4 tips leggen we uit hoe je ruimte vrijmaakt in macOS, door o.a. geoptimaliseerde opslag in te schakelen.

Door de jaren heen verzamelen we ontzettend veel documenten op onze MacBooks en iMacs. Je schijf raakt vol en extra harde schijven zijn duur. In deze tip lees je hoe je gemakkelijk ruimte vrijmaakt.

macOS Sierra geoptimaliseerde opslag

macOS Sierra: geoptimaliseerde opslag

We maken in deze tip gebruik van de functie ‘Goptimaliseerde opslag’, die in macOS Sierra werd toegevoegd. Daarmee kun je eenvoudig ruimte maken op je computer. Zo werkt het:

 1. De functie pakt bestanden die je in de iCloud hebt gezet en haalt ze van je computer af als je lokale opslag te vol wordt.
 2. Zodra een bestand verwijderd is, verschijnt er een icoontje naast.
 3. Wil je het bestand later toch nog openen, dan hoef je dus niet uren te zoeken. Klik simpelweg op het bestand en het wordt opnieuw gedownload naar je computer. Het voelt dus alsof het bestand lokaal staat, maar dankzij de snelle internetverbindingen van vandaag haal macOS het razendsnel uit de cloud.

Geoptimaliseerde Opslag in macOS Sierra

Opslagruimte vrijmaken op 4 manieren

Nu steeds meer Macs beschikken over SSD-opslag, komt het veel vaker voor dat je opslag vol raakt. SSD is relatief duur waardoor je vaak maar 128GB of 256GB tot je beschikking hebt, terwijl je met een harde schijf al snel 1TB of 2TB hebt om mee te werken.

Daarom is het belangrijker dan ooit om ruimte te kunnen maken op je computer. Dat kan op vier manieren:

 1. Optimaliseer opslag aanzetten
 2. Bewaar in iCloud
 3. Automatisch je prullenbak legen
 4. Schoon documenten op

Je kunt deze vier manieren afzonderlijk of in combinatie gebruiken. Wij leggen je uit hoe je de vier functies gebruikt.

Opslag beheren in macOS Sierra

#1 Geoptimaliseerde opslag
Met geoptimaliseerde opslag sla je media die eerder nog niet in iCloud stonden alsnog op in de cloud. Hierbij gaat het vooral om films en series die je al op iTunes gekeken hebt. Gebruik je geoptimaliseerde opslag, dan worden de bestanden van je computer verwijderd. Wil je ze opnieuw bekijken, dan kun je ze nogmaals downloaden vanuit iTunes. Deze feature neemt overigens geen ruimte in binnen je iCloud-opslag.

Er zijn twee verschillende manieren om geoptimaliseerde opslag te activeren. De eerste optie is niets te doen totdat je opslag vol raakt. Je krijgt dan een notificatie met de vraag of je je opslag wilt optimaliseren. Klik op Ja en je komt direct bij de instellingen voor geoptimaliseerde opslag.

De andere optie is er handmatig naar toe navigeren. Dit doe je als volgt:

 1. Klik op het Apple-icoon () in de linkerbovenhoek.
 2. Klik op Over deze Mac > Opslag.
 3. Klik bij Macintosh SSD op de knop Beheer.
 4. Tik bij Optimize Storage op de knop Optimize. Let wel: in de beta van macOS Sierra zijn deze opties nog niet vertaald naar het Nederlands.
 5. Je krijgt nu de mogelijkheid om bijvoorbeeld de opslag van iTunes-films en tv-shows te optimaliseren. Video’s die je al hebt bekeken zullen worden verwijderd en oude e-mailbijlagen zullen ook worden verwijderd uit je lokale opslag.

macOS kan automatisch oude bestanden verwijderen of opslaan in iCloud. Het gaat daarbij onder andere om Safari-cache, oude software-updates en downloads. Daarnaast worden bestanden opgeslagen in iCloud, waarbij er een snelkoppeling op je Mac wordt geplaatst.

#2 Bewaar in iCloud
Met Bewaar in iCloud doe je eigenlijk niets meer dan het opslaan van foto’s en video’s in iCloud. Op de Mac blijven alleen geoptimaliseerde foto’s en video’s beschikbaar als er gebrek aan opslag is, dus in een lagere resolutie. Je kunt op elk moment de originelen weer downloaden.

Het inschakelen doe je via  > Over deze Mac > Opslag > Beheer > Aanbevelingen > Bewaar in iCloud.

macOS Sierra: geoptimaliseerde opslag

Uitschakelen doe je via  > Systeemvoorkeuren > iCloud > iCloud Drive. Schakel daarna de optie Optimaliseer Mac-opslag uit.

#3 Leeg je prullenbak automatisch
Ja, je gooit alle bestanden die je niet langer nodig hebt altijd braaf weg. Maar hoe vaak leeg je je prullenbak nu eigenlijk? Zolang de bestanden daar nog in staan, nemen ze ruimte in beslag op je computer. En deze prullenbak raakt nooit vol.

macOS Sierra: prullenbak automatisch legen

Ook daar heeft Apple iets op bedacht, namelijk de functie Leeg de prullenbak automatisch. Hiermee worden bestanden die langer dan dertig dagen in de prullenbak staan automatisch verwijderd worden. De feature zet je als volgt aan:

 1. Ga naar  > Over deze Mac > Opslag > Beheer > Aanbevelingen.
 2. Bij het onderdeel Empty Trash Automatically (deze tekst is nog in het Engels) klik je op de knop Schakel in.
 3. Je krijgt een melding of je het zeker weet. Klik nu op Schakel in.

#4 Schoon documenten op
Helaas, deze feature doet niets automatisch. Voor het verminderen van rommel op je Mac zul je echt handmatig te werk moeten gaan.

Documenten opschonen in macOS Sierra

 1. Ga naar  > Over deze Mac > Opslag > Beheer > Aanbevelingen en kies voor Schoon documenten op.
 2. Je krijgt nu een lijst te zien met een overzicht van je documenten, met onder andere downloads en grote bestanden.
 3. Je kunt de bestanden eerst nog raadplegen of meteen verwijderen door op het kruisje te klikken. Op dezelfde manier kun je Programma’s en andere bestanden opruimen.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorie Mac
Onderwerp macOS Sierra
Devices Mac, MacBook
Software macOS