Prullenbak-icoon op de Mac

Zo kun je oude berichten in iMessage automatisch verwijderen

In iMessage kun je tekstberichten, audio en video automatisch wissen, zodat je meer opslagruimte vrij houdt. Deze tip legt uit hoe je dit instelt.

In de Berichten-app kun je berichten automatisch laten verwijderen na een aangegeven periode. Dat geldt zowel voor tekstberichten als voor audio- en videoberichten die je hebt uitgewisseld. Al die data neemt opslagruimte in beslag, dus het is verstandig om regelmatig te kijken wat er weg kan. Laat je de berichten in iMessage automatisch verwijderen, dan heb je er geen omkijken meer naar. Deze tip legt uit hoe je het instelt.

Prullenbak-icoon op de Mac

We bespreken hieronder twee opties: het automatisch verwijderen van tekstberichten en audioberichten.

Tekstberichten in iMessage automatisch verwijderen

Je kunt als volgt berichten in iMessage automatisch verwijderen na een bepaalde periode:

  1. Ga naar de Instellingen-app.
  2. Blader naar Berichten.
  3. Blader omlaag en tik op Bewaar berichten.
  4. Je kunt nu kiezen uit 30 dagen, 1 jaar of permanent.

Voor veel mensen zal 1 jaar de perfecte tijdsduur zijn: je hebt dan nog de mogelijkheid om een paar maanden terug te bladeren. Het ligt er maar net aan hoe je iMessage gebruikt: voor snelle berichtjes “Waar ben je?” of voor serieuze gesprekken met je partner of zakelijke contacten. Het is jammer dat Apple maar drie keuzes geeft, want we hadden liever ook 3 en 6 maanden gezien.

Nog mooier zou zijn geweest als je de berichten had kunnen archiveren (bijvoorbeeld op iCloud), zodat ze geen ruimte meer op je iPhone innemen maar nog wel te raadplegen zijn. Dit is echter wel via een omweg op te lossen. Deze instelling wordt niet gesynchroniseerd met andere apparaten. Dat betekent dat berichten niet automatisch worden verwijderd op bijvoorbeeld je iPad of Mac als je bovenstaande instelling op je iPhone toegepast hebt. Je kunt bijvoorbeeld een Mac dus ook gebruiken als back-up, door daar gewoon alle berichten te bewaren.

iMessage automatisch berichten verwijderen

Audioberichten automatisch verwijderen

Audioberichten zijn korte gesproken berichten die van pas komen als je niet in staat bent om teksten in te tikken, bijvoorbeeld in de auto. Die audioberichten nemen veel ruimte in, dus het is handig om ze automatisch te laten wissen zodra je ze hebt beluisterd.

Zo stel je in dat de audioberichten na het beluisteren worden gewist:

  1. Ga naar de Instellingen-app op de iPhone of iPad.
  2. Tik op Berichten.
  3. Blader omlaag naar Audioberichten en tik op Verwijder.
  4. Kies de optie Na 2 minuten. De andere optie is afhankelijk van de instelling die je bij het bewaren van berichten ingesteld hebt. De optie Nooit verschijnt als je bij de tekstberichten Permanent aangevinkt hebt, terwijl de optie Na 1 jaar alleen zichtbaar is bij dezelfde instelling bij tekstberichten.

Het is jammer dat de keuze bij audioberichten zo beperkt is. Hopelijk voegt Apple net als bij tekstberichten nog andere opties toe, zoals 1 dag, 1 week of 6 maanden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen berichten, imessage