‘Verwijderen van Facebook-app scheelt 15% batterijduur’

Verwijder de Facebook-app en je iPhone-batterij gaat zo'n 15 procent langer mee, zo blijkt uit een meting van meerdere mensen op initiatief van The Guardian.

We weten allemaal dat de Facebook-app de batterij van je iPhone sneller leegtrekt. We weten ook hoe dat komt: Facebook gebruikt allerlei trucs om te zorgen dat de app op de achtergrond actief blijft. Facebook beloofde het op te lossen. Is dat inmiddels gelukt? Samuel Gibbs van The Guardian besloot de proef op de som te nemen en gooide de Facebook-app weg. Het scheelde 15% batterijduur.


Facebook nieuwsfeed

Facebook-app scheelt 15% batterijduur

Het probleem doet zich niet alleen voor op de iPhone. Onlangs bleek dat het weggooien van de Facebook-app op Android-toestellen zo’n 20% meer batterijduur oplevert. Om te kijken welke batterijwinst op de iPhone te behalen viel checkte Gibbs een week lang om 22:30 uur de resterende batterijlading mét de app. Daarna gooide hij de Facebook-app weg en keek opnieuw een week lang naar de resterende batterijlading om 22:30 uur. Om te zorgen dat alle metingen hetzelfde zouden verlopen, haalde hij de iPhone elke ochtend om 7:30 uur van de oplader, na een nachtje laden. Hij gebruikte de iPhone normaal.

Bekijk ook

Op deze manieren slurpt de Facebook-app je accu leeg in iOS 9 [Update]

Facebook blijft de iOS-app op de achtergrond verversen, ongeacht de instellingen die de gebruiker de app geeft. Op deze drie manieren misbruikt Facebook privileges van apps in iOS 9.

‘Mobiele Facebook-website net zo goed’

In de periode dat hij de Facebook-app had verwijderd, schakelde Gibbs over naar Facebook in de mobiele browser. De Facebook Messenger-app liet hij gewoon op het toestel staan. Aan het einde van de week maakte Gibbs de balans op. Hij had gemiddeld 15% meer batterijduur. Ook scheelde het nogal wat opslag, want de Facebook-app nam voorheen 500MB in beslag (111MB voor de app zelf en de rest in de vorm van gecachte bestanden).

Bekijk ook

Facebook houdt bijna 700 gegevens van je in de gaten - en daar wordt je accu ook niet happy van

Facebook trackt bijna 700 gegevens van gebruikers via de iOS-apps. Een ontwikkelaar zet een paar van de Facebook-trackers op rij.

Het is eenvoudig om ook zo’n meting te doen en te kijken of iPhone-gebruik bij andere mensen leidt tot andere percentages. Maar dat heeft Gibbs al voor je gedaan: hij vroeg een aantal andere fanatieke Facebook-gebruikers om ook een week lang de batterijmetingen mét en zonder Facebook-app uit te voeren. Zij kwamen rond hetzelfde percentage uit. Ook merkten de proefkonijnen dat Facebook via Safari bezoeken eigenlijk net zo prettig is als met de app, zeker als je een snelkoppeling (webclip) op je homescreen zet.

Bekijk ook

Favoriete websites snel openen in Safari op iPhone en iPad

Een eigen startpagina instellen is niet mogelijk in Safari op de iPhone. Maar er zijn wel drie andere manieren om snel toegang te krijgen tot je favoriete websites, bijvoorbeeld met een bookmark of snelkoppeling op je beginscherm. Deze tip legt uit hoe je dat doet.

Er zijn wel een paar functies die op de mobiele webversie ontbreken, zoals Instant Articles, maar voor het in contact blijven met vrienden en familie heb je genoeg aan de mobiele Facebook-website.

Reacties: 46 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.