Dit zijn de beste weerapps voor iPhone en iPad

Dit zijn de beste weerapps voor de iPhone en iPad. Wat is de beste gratis weerapp en welke is het mooist? Welke andere weerapps zijn nog meer de moeite waard? In deze gids zetten we de leukste en meest betrouwbare weerapps voor je op een rij.

Weerapps die je niet mag missen

Soms wil je weten of het gaat regenen of dat het droog blijft, maar ook wat de temperatuur vandaag, morgen of volgende week wordt. Of je nou gaat wandelen, schaatsen, fietsen of naar het strand gaat, voor veel activiteiten zijn we afhankelijk van het weer. Met deze weerapps voor de iPhone en iPad weet je altijd hoe het zit. We bespreken zowel de must-haves als de uniekere weerapps voor de iPhone die net wat extra’s bieden.

Om te weten hoe het weer is, heb je de apps uit deze lijst niet per se nodig. Standaard vind je op de iPhone al de Weer-app van Apple, maar de apps in dit overzicht bieden allemaal net wat extra’s.

iCulture adviseert: Buienradar

Het is waarschijnlijk de bekendste weerapp die er is en dat is terecht. De app van Buienradar zit goed in elkaar en laat meteen zien of er een regenwolk aan komt of niet. Met verschillende soorten radars, bijvoorbeeld voor wind, sneeuw, pollen of zon, kun je in één oogopslag zien hoe het met het weer is gesteld. Buienradar kan bovendien meldingen geven als er een bui op jouw locatie aan zit te komen, zodat je weet of je een paraplu moet pakken of je fiets beter thuis kan laten. De app heeft ook een 14-daagse verwachting, waarbij je bij de meest recente dagen ook het weer per uur kan zien. Dit is niet de beste weergave, maar een weerapp gebruik je vooral om het weer voor de komende paar uur te bekijken. Buienradar werkte voorheen ook op de Apple Watch, maar deze is onlangs verdwenen. De makers hebben wel beloofd dat de Apple Watch-versie terugkeert, al weten we nog niet wanneer. Wel heeft de app een duidelijke widget voor je beginscherm. Voor België is er ook een speciale Buienradar België-app met grotendeels dezelfde functies.

Pluspunten: Duidelijke en betrouwbare informatie, bewegende weerkaarten direct in beeld.
Minpunten: Reclame kan storend zijn (maar is met in-app aankoop te verwijderen), 14-daagse verwachting wat onduidelijk.

CARROT Weather

Een andere hooggewaardeerde en veelgebruikte weerapp is CARROT Weather. De app is uniek, omdat het een totale andere aanpak heeft dan de andere standaard weerapps. CARROT Weather kiest voor een getekende stijl met grafiekjes. De app begroet je altijd met een sarcastische tekst die door de stem van de app uitgesproken wordt. Kenmerkend van de app zijn de vele mogelijkheden om hem uit te breiden en aan te passen, via een in-app abonnement vanaf €2,49 per maand, maar als je dat ervoor over hebt zijn de mogelijkheden eindeloos. De data van de app is afkomstig van onder andere Dark Sky, een populaire weerapp die niet in de Nederlandse App Store te vinden is. De informatie is voor Nederland niet altijd 100% accuraat, maar CARROT Weather is zonder twijfel de leukste weerapp. De app schittert ook op de Apple Watch, die ook naar eigen smaak aan te passen is.

Pluspunten: Leukste weerapp met een unieke stijl en komische ondertoon, grotendeels zelf aan te passen.
Minpunten: Alleen in het Engels, informatie soms wat lastig af te lezen.

Bekijk ook

Carrot Weather 5.0: nieuwe versie van populaire weerapp kan je zelf samenstellen

Carrot Weather, de populaire en sarcastische weerapp, heeft een grote update naar versie 5.0 gekregen. Carrot Weather 5 heeft een geheel nieuw design dat je zelf kan aanpassen.

Buienalarm

Zien wanneer het regent in de komende twee uur. De website Buienradar begon met die handige functie, maar Buienalarm voert hem het best uit op de iPhone en iPad. Op basis van je favoriete locaties toont Buienalarm een grafiek waarin je de hoeveelheid regen in de komende twee uur ziet. Met een veeg naar onder zie je de neerslag weergegeven op kaart, inclusief indicatie voor de komende twee uur. Maar je hoeft de app niet eens te openen om de neerslag te zien. Dan kan je ook de handige Buienalarm-widget gebruiken in het berichtencentrum. Zo zie je de neerslaggrafiek van je huidige locatie zonder dat je de app opent. De app wint niet de schoonheidsprijs, maar doet wel wat ‘ie moet doen.

Pluspunten: Direct betrouwbare meldingen als het gaat regenen, meldingen zelf in te stellen.
Minpunten: Niet de mooiste weerapp, je hebt hem vooral voor de meldingen.

Weerbericht Nederland

Weerbericht Nederland is een overzichtelijke weerapp met informatie die afkomstig is van het KNMI. De app is overzichtelijk zonder al teveel poespas. De app is gratis met advertenties, maar als je je daar aan stoort kun je ze afkopen.

Je bekijkt op een kaartje het actuele weer, maar je kan ook de voorspellingen voor de komende zes dagen bekijken. De app geeft ook pushmeldingen voor weerswaarschuwingen en je kan zelf kiezen voor welke provincie je dat wil of voor het hele land. Uniek van deze Nederlandse app is dat hij werkt op iPhone, iPad, Apple Watch én Apple TV. Op alle apparaten biedt de app nagenoeg dezelfde opties. Een nadeel is dat de app relatief veel tekst heeft en wat minder grafieken en kaartjes.

Yahoo Weer!

De weerapp van Yahoo kent een grappig verhaal. Jony Ive, de designbaas bij Apple, was jarenlang jaloers op de uitstraling van Yahoo Weer. Met mooie openingsfoto’s die zich aanpassen aan het weerbeeld, zie je meteen wat het weer is zonder dat je naar de cijfertjes hoeft te kijken. Het is dan ook geen wonder dat de standaard Weer-app wat weg heeft van Yahoo Weer. Maar behalve de mooie foto’s van allerlei plekken ter wereld, zie je natuurlijk ook gewoon de keiharde cijfers. Met grafiekjes en icoontjes zie je altijd wat het weerbeeld is. Er is ook een weerkaart, maar die vinden wij minder duidelijk. Yahoo Weer is prima om er als gratis app bij te hebben, zeker als je op zoek bent naar mooie weerfoto’s.

Pluspunten: Prachtige foto’s die veranderen met het weer en je locatie, duidelijke informatie.
Minpunten: Mogelijkheden wat karig.

Weeronline

Weeronline heeft wat weg van Buienradar, al is de indeling wel anders. Bovenaan de startpagina zie je niet meteen een kaartje, maar een simpele mededeling met hoe het weer de komende paar uur verandert. Daaronder volgt een 48-uurs verwachting en pas daaronder komt het kaartje van je huidige locatie. Je kan op elk onderdeel tikken om meer informatie te zien, maar het is in de gratis versie bijvoorbeeld niet mogelijk om zelf de indeling van het startscherm te bepalen. De app ondersteunt ook widgets op het beginscherm. Helaas kun je op dit moment geen regenmeldingen van de app meer ontvangen. Wil je geen advertenties, dan betaal je €3,49 per jaar.

Pluspunten: Mooie iPad-versie, vormgeving is niet te druk.
Minpunten: In gratis versie geen indelingsmogelijkheden, standaard weergave beperkt.

Tinyclouds

Een van de leukste weerapps is Tinyclouds: een mooie weerapp die doet denken aan Minecraft. Zowel het design als de animaties lijken op Minecraft, waarbij het weer invloed heeft op wat je ziet. De 3D-stad toont de huidige weersomstandigheden. Veeg je omlaag, dan krijg je de weersvoorspelling per uur en week te zien. De informatie van Tinyclouds is afkomstig van de Dark Sky-weerdienst en wordt continu bijgewerkt. Ook kun je locaties en interessante plaatsen opslaan in Tinyclouds. Minpuntje is dat de stad in de afbeelding nooit verandert: je ziet altijd de wolkenkrabbers, ook als je in de natuur bent. Er is ook nog een Mac-versie in de maak.

Pluspunten: Speelse app, erg nauwkeurig.
Minpunten: afbeelding gaat na verloop van tijd vervelen.

WeatherPro (vervallen)

WeatherPro wordt niet verder ontwikkeld en dat betekent dat een van de populairste weerapps op de iPhone op termijn zal verdwijnen. WeatherPro is een bekende naam onder de weerapps op de iPhone. De app wordt gemaakt door de Duitse tak van MeteoGroup, een bedrijf dat oorspronkelijk door de Nederlandse weerman Harry Otten is opgericht. Het bevat een schat aan informatie over het weer. Op de hoofdpagina zie je meteen een regenkaart, het huidige weer en daaronder het weertype per dagdeel en het weer voor aankomende dagen. Als er een weerwaarschuwing geldt, wordt die meteen aangekondigd en zie je voor welk dagdeel die geldt. Handig is ook de grafiekknop, waarmee je de weerlijn van vandaag en de komende dagen kan bekijken als je de iPhone liggend houdt. Verder kan je verschillende favoriete locaties opslaan in WeatherPro en daarover het weerbeeld lezen en verscheidene weer- en satellietkaarten zien. Desgewenst kan je de app uitbreiden met betaalde functies zoals wintersportinformatie en heatmaps. De Apple Watch-app van WeatherPro werkte lange tijd niet meer, maar kwam in september 2020 terug.

Het is jammer dat de app gaat verdwijnen, want er werd nog gewerkt aan een compleet nieuwe versie 5.0 van de app die in februari 2020 beschikbaar kwam in beta. De kans is echter klein dat deze versie nog wordt uitgebracht. MeteoGroup is overgenomen door het Amerikaanse concern DTN, dat nu bezig is met een compleet nieuwe weerapp voor wereldwijd gebruik. Wanneer deze beschikbaar komt en of er coulance is voor bestaande WeatherPro-gebruikers is nog niet bekendgemaakt.

Pluspunten: Professionele weerapp van groot Europees weerbedrijf, duidelijke icoontjes.
Minpunten: App niet het meest overzichtelijk, er komen geen updates meer.

 
 

Overige weerapps

Er zijn nog veel meer weerapps waarmee je allerlei interessante weersinformatie kan opvragen, waaronder deze:

 • Weerplaza - complete weer app (Gratis, iPhone, iOS 15.0+) - Een Nederlandse app met regenradar, buiengrafiek, 14-daagse verwachting en wereldwijd onweeralarm.
 • Weather Underground: Local Map (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 14.0+) - Buitenlandse weerdienst die ook informatie geeft over luchtkwaliteit. Je kan ook het weer van nu vergelijken met die van jaren geleden.
 • Het Weer in Nederland - Weer (Gratis, iPhone/Watch + IAP, iOS 13.0+) - Weerapp die specifiek gericht is op Nederland, met informatie uit de KNMI-systemen.
 • Zeeweer - Maritieme app (€2,99, iPhone, iOS 12.0+) - Van dezelfde maker is er ook Zeeweer, waarbij de focus ligt op de maritieme weersverwachtingen.
 • Weerzien (Gratis, iPhone + IAP, iOS 14.0+) - Mooie en originele weerapp: bekijk eenvoudig het weerbericht uit het verleden met heel veel nuttige informatie van het KNMI. Zit goed in elkaar en pakt het net wat anders aan dan de meeste weerapps. Weerzien is voor het grootste deel gratis te gebruiken en een must voor de echte weer-liefhebbers.

Warm aanbevolen door onze lezers

Via de feedbackoptie onder dit artikel hebben we van onze lezers nog meer suggesties van leuke weerapps gekregen:

 • Windy.com - Weather & Radar (Gratis, iPhone/iPad/Watch + IAP, iOS 14.0+) - Deze app vertelt je waar het waait.
 • AccuWeather weerbericht (Gratis, iPhone/iPad/Watch/TV + IAP, iOS 15.0+) - AccuWeather heeft een ruim weersvooruitzicht.
 • KNMI Weer (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Officiële weerapp van het KNMI.
 • KMI - Het weer in België (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Belgische weerapp van de KMI, het Koninklijk Meteorologisch Instituut.
 • Weer Nederland XL PRO (Gratis, iPhone/iPad/Watch + IAP, iOS 12.0+) - Gratis weerapp met mooie animaties. Oogt wel wat druk.
 • Weer & Radar - het origineel (Gratis, iPhone/iPad/Watch + IAP, iOS 15.0+) - Van oorsprong een Duitse weer-app. Uitgebreide voorspellingen en voor een bedrag per maand of jaar ook reclamevrij.
 • The Weather Channel: weersverw (Gratis, iPhone/iPad/Watch/TV + IAP, iOS 15.0+) - The Weather Channel verzorgt al de weersinformatie voor Apple’s eigen weerapp. Hun eigen app werkt op de iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV.
 • meteoblue weather & maps (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 12.0+) - Uitgebreide app met weerkaarten, voorspellingen en meer. Ondersteunt meer dan zes miljoen locaties, geeft voorspellingen voor 7 en 14 dagen, heeft een widget en satellietbeelden.
 • Regenmelding (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.0+) - Deze app toont veruit de meest soepele animaties als het om radarbeelden gaat, maar de app zelf vinden niet echt mooi.
 • Rainy Days Rain Radar (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 15.0+) - Deze populaire Android-app is er nu ook voor de iPhone. Toont met radarbeelden waar de wolken hangen en bewegen.

Bekijk ook

Deze regenapps waarschuwen voor een nat pak

Het regent! Welke iOS apps houden je droog? Deze regenapps voor iPhone en iPad sturen notificaties als er een regenbui aankomt en laten met grafieken zien wanneer de bui op z'n hevigst is.

Openingsfoto: Peet Sneekes/Flickr CC