Apps opruimen op de iPhone.

App verdwenen van je iPhone of iPad? Dit is er aan de hand

Is er zomaar een app verdwenen van je iPhone? Er kunnen twee dingen aan de hand zijn: je hebt de app handmatig verwijderd of de app is automatisch opgeruimd dankzij een nieuwe functie in iOS 11. In deze tip lees je hoe je je verdwenen app weer terug krijgt en hoe je het automatisch opruimen van apps kunt inschakelen om ruimte vrij te maken.

App zomaar verdwenen

Ben je opeens een app kwijt? Eén van de mogelijkheden is dat je de app per ongeluk hebt weggegooid. Misschien heb je het niet bewust gedaan, maar zat de iPhone in je jaszak en heb je per ongeluk de iconen laten wiebelen. Er kan ook iets anders aan de hand zijn, namelijk de functie Ruim apps op die sinds iOS 11 beschikbaar is op je iPhone en iPad. Je kunt deze functie ook bewust inschakelen om ruimte op je toestel vrij te maken. Apps worden daarbij na verloop van tijd gewist, waarbij de gegevens van de app bewaard blijven.


Als je opslagruimte op je iPhone of iPad beperkt is, dan kun je ervoor zorgen dat er ruimte vrijgemaakt wordt door apps automatisch te verwijderen. Hierdoor wordt de app zelf verwijderd, maar blijven de gegevens uit de app behouden. In deze tip lees je hoe je werkt en hoe je plotseling verdwenen apps weer terugkrijgt.

Apps opruimen op de iPhone.

Apps automatisch verwijderen

Door apps automatisch te verwijderen, zorg je ervoor dat de ruimte op je toestel alleen in beslag wordt genomen door apps die je echt gebruikt. Het gaat om apps die je een tijdje niet heb gebruikt. Als er ruimte nodig is zal iOS zelf ruimte maken. Het gaat alleen om de app zelf, niet om de data en instellingen die je hebt ingevoerd. Bovendien blijft het appicoontje van de verwijderde app op je beginscherm staan, maar dan met een klein wolkje erbij. Dit geeft aan dat de app zelf verwijderd is, maar dat de gegevens nog wel op je toestel staan. Hieronder zie je hoe je zo’n app eenvoudig kunt herkennen.

Opgeruimde app op beginscherm van je iPhone.

Automatisch verwijderen van apps instellen

Je kunt je iPhone of iPad zo instellen dat apps die je niet veel meer gebruikt, automatisch op deze manier verwijderd worden. Doe hiervoor het volgende:

  1. Ga op je iPhone of iPad naar de Instellingen-app.
  2. Kies voor iTunes en App Stores.
  3. Zorg ervoor dat je bovenaan ingelogd bent met een Apple ID.
  4. Scrol naar onderen en zet de schakelaar bij Ruim apps op aan.

Als je een automatisch opgeruimde app weer opnieuw wil installeren, hoef je alleen maar op het appicoontje met het wolkje te tikken. Let er wel op dat dit alleen kan als de app nog steeds in de App Store staat.

Apps automatisch verwijderen en opruimen.

Apps handmatig verwijderen

Behalve dat je apps automatisch kunt opruimen, kan dit ook handmatig. Dat is dus wat anders dan apps compleet verwijderen. Om alleen de app zelf te verwijderen en de gegevens te behouden, volg je deze stappen:

  1. Ga op je iPhone of iPad naar de Instellingen-app.
  2. Kies voor Algemeen > iPhone opslag.
  3. Onderaan zie je een lijst van alle geïnstalleerde apps. Selecteer de app waarvan je alleen de app zelf wil verwijderen, maar de gegevens wil behouden.
  4. Tik vervolgens op de optie Ruim op om alleen de app zelf te verwijderen, maar de gegevens te behouden. Bovenaan zie je hoeveel ruimte de app en de gegevens apart innemen.

Ook als je meer dan voldoende opslagruimte hebt kan dit een interessante feature zijn. Zo kan je eenvoudiger uitzoeken welke apps je niet gebruikt en behoud je alleen de apps die je echt nodig hebt. In een andere tip lees je meerdere manieren hoe je apps verwijdert van je iPhone of iPad.

Verdwenen apps weer terugzetten

Zijn er apps van je toestel verdwenen en wil je ze weer terug? Het maakt niet uit of je ze handmatig hebt weggegooid of dat ze door iOS zijn verwijderd: je downloadt ze opnieuw vanuit de App Store. Bij handmatig verwijderde apps moet je vaak de instellingen weer invoeren en opnieuw inloggen. Bij automatisch verwijderde apps hoeft dat niet.

Merk je regelmatig dat apps verdwenen zijn en vind je dit maar onhandig, dan kun je de functie ‘Ruim apps op’ het beste uitschakelen. Het is in dat geval beter om de functie uit te schakelen en pas weer in te schakelen op het moment dat je ruimte nodig hebt.

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen apps, ios 11
Devices iPad, iPhone
Software iOS 11

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie.

iOS 11