CarPlay automatiseren met Opdrachten-app: open navigatie-app automatisch.

Zo start je automatisch je favoriete navigatie-app als je in de auto stapt

Met CarPlay of Bluetooth

Gebruik je tijdens het autorijden altijd dezelfde navigatie-app? Dan is er een manier om automatisch je favoriete verkeersapp te starten als je in de auto stapt. In deze tip lees je hoe je automatisch een app start als je verbinding maakt met Bluetooth of CarPlay.

De één kan niet zonder Flitsmeister, terwijl de ander altijd navigeert met Waze. Heb jij ook een favoriete navigatie-app tijdens het autorijden, dan is het wel zo handig dat deze automatisch opent zodra je in de auto stapt. Je hoeft daardoor niet zelf handmatig de app op te zoeken. Zo kun je automatisch je favoriete navigatie app openen, zowel met je draadloze Bluetooth carkit als via CarPlay.

Automatisch je favoriete navigatie app openen bij verbinding via Bluetooth of CarPlay

Het instellen van deze truc doe je via de Opdrachten-app. Zorg ervoor dat je iOS 15.4 of nieuwer hebt voor de beste werking. Volg daarna deze stappen:

 1. Open de Opdrachten-app en tik onderaan op Automatisering.
 2. Tik op het plusje rechtsboven. Kies voor Persoonlijke automatisering.
 3. Heeft je auto CarPlay, kies dan onder Reizen voor de optie CarPlay.
  Maak je gebruik van een generieke Bluetooth autoradio, kies dan onder het kopje Instellingen voor Bluetooth.
  Als je wilt, zou je zelfs beide automatiseringen in kunnen stellen.

Persoonlijke automatiseringen in Opdrachten-app in iOS 15.

 1. Bij CarPlay kies je Verbinding maken.
  Bij Bluetooth selecteer je het apparaat uit de lijst van bekende Bluetooth-apparaten. In dit geval is dat dus je draadloze carkit.
 2. Tik op Volgende.

Automatisering in Opdrachten-app voor CarPlay en Bluetooth.

 1. In de zoekbalk onderin tik je Open app in. Onder het kopje Scripten kies je de optie Open app. Let op: zoek niet de gewenste app onder het kopje apps, maar kijk ietsje lager. Je herkent de taak Open app aan het paarse icoontje met het pijltje.
 2. Tik op Kies in de geselecteerde taak om de app te kiezen die geopend moet worden zodra je verbinding maakt. Dat kan bijvoorbeeld je favoriete navigatie-app zijn, zoals Flitsmeister of Google Maps.
  Als je na Flitsmeister weer een andere app wil openen (omdat Flitsmeister slechts op de achtergrond hoeft te draaien), kun je stap 6 en 7 herhalen en een tweede app toevoegen die na Flitsmeister geopend moet worden.

Persoonlijke automatisering: Open-app taak voor starten Flitsmeister bij verbinding met CarPlay.

 1. Selecteer Volgende en bekijk het resultaat van je automatisering. Tik rechtsboven op Gereed om je automatisering op te slaan.
  Bij CarPlay kan je kiezen om de optie Vraag vóór uitvoeren en Meld indien uitgevoerd uit te schakelen. Dan wordt de opdracht automatisch geactiveerd en krijg je ook geen meldingen.

CarPlay automatiseren via Opdrachten-app: zet Vraag voor uitvoeren uit.

Als alles goed ingesteld is, wordt automatisch de gekozen app geopend zodra je verbinding maakt met CarPlay. In het geval van een Bluetooth verbinding met je auto moet je nog wel op de melding tikken die op het toegangsscherm verschijnt. Tik dan op de knop Voer uit en de gekozen app wordt automatisch geopend. Zoals gezegd hoef je de automatisering bij CarPlay niet te bevestigen als je Vraag vóór uitvoeren uitgeschakeld hebt.

Met de Opdrachten-app is nog veel meer mogelijk. In onze uitleg van Siri Shortcuts en de Opdrachten-app lees je wat de mogelijkheden zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!