App Store

De beste iPhone-apps: deze zijn onmisbaar op je nieuwe iPhone!

Heb je een nieuwe iPhone en ben je op zoek naar de beste apps, die je echt moet hebben? In dit overzicht hebben we de beste apps voor je verzameld. Zo haal je meer uit je iPhone!

Er bestaan meer dan twee miljoen apps voor de iPhone. Waar moet je beginnen? Elke dag neemt het aantal nog verder toe, omdat ontwikkelaars altijd weer leuke ideeën hebben voor een nieuwe agenda-app of een game. Het positieve daarvan is dat er voor iedereen wel iets te vinden is: van foto-apps om meer met je camera te doen tot apps om de trein te halen, als je iets zoekt is er grote kans dat het al bestaat. Het nadeel is echter dat je door de bomen het bos niet meer zit. Hieronder vind je daarom een overzicht van de beste iPhone-apps volgens de redactie van iCulture. Heb je een nieuwe iPhone of iPad en ben je op zoek naar goede apps? Dan vind je hier onze aanbevelingen.

Top 20 iPhone apps

We beginnen met een lijstje van apps die geen verdere toelichting nodig hebben. Deze apps worden door veel mensen al standaard op de iPhone geïnstalleerd. Handig om te checken of je een bepaalde ‘onmisbare’ app vergeten bent!

  • De app van je bank
  • NOS
  • NU.nl
  • iCulture
  • DigiD
  • Berichtenbox
  • Tikkie
  • Buienradar
  • Flitsmeister
  • NS Reisplanner
  • NPO Start
  • YouTube
  • Google Maps
  • Facebook
  • WhatsApp
  • Instagram
  • Netflix
  • Spotify
  • Dropbox
  • Gmail

De beste Nederlandse apps
In bovenstaande lijst zag je al een aantal Nederlandse apps waarvan je misschien dacht: oh ja! De app van je bank en favoriete supermarkt bijvoorbeeld, de NS Reisplanner of de Buienradar-app. We hebben een uitgebreider overzicht van de beste Nederlandse iPhone-apps die je echt moet hebben.

Bekijk ook

Beste Nederlandse apps voor iPhone en iPad

We hebben de beste Nederlandse iPhone-apps voor je bijeen gebracht in dit overzicht van iCulture. Of je nou beginnend of ervaren iOS-gebruiker bent: deze apps wil je op je iPhone hebben!

>De beste iPhone-apps

Hieronder vind je in willekeurige volgorde onze favorietenlijst met de beste iPhone-apps die je in de App Store kunt vinden. Onze eigen app is een goed startpunt om nog meer goede apps te vinden, bijvoorbeeld in ons wekelijkse overzicht App Gemist, in de losse appbesprekingen of in onze maandelijkse rubriek met de Beste Nederlandse apps.

#1 iCulture-app
We zijn trots op onze eigen iCulture-app! Met onze app blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom Apple. Je leest reviews van apps en accessoires, bekijkt tips om meer uit je iPhone te halen en krijgt pushberichten als er breaking news is. We zitten er bovenop als er belangrijk nieuws is en zorgen dat jij altijd als eerste op de hoogte bent van leuke deals of geruchten over nieuwe Apple-producten. Met één app zorg je ervoor dat je geïnformeerd bent over het nationale en internationale nieuws rondom Apple. Uiteraard is de app volledig gratis te gebruiken, maar als je ons wilt steunen kun je een in-app aankopop doen.

#2 Fantastical

Fantastical is een van de beste agenda-apps voor iPhone en iPad. Je kunt er ook herinneringen mee beheren. Dankzij natuurlijke taal is het heel gemakkelijk om een nieuwe afspraak toe te voegen aan je agenda, te voorzien van locaties en deelnemers. Ook werkt Fantastical goed samen met de Herinneringen-app voor iOS, zodat je tijdgebaseerde herinneringen krijgt. Je hebt de beschikking over meerdere agenda’s en de ontwikkelaars hebben het zo makkelijk mogelijk gemaakt om een afspraak aan een specifieke kalender toe te voegen door een slash (/) te gebruiken. Zo hoef je minder te tikken.

Lees meer over agenda-apps voor iOS.

#2 Pixelmator

Zoek je een uitstekende fotobewerker voor de iPhone of iPad, maar wil je geen handenvol geld betalen, dan is Pixelmator een uitstekende keuze. Je kunt er ook grafisch mee werken. Pixelmator verscheen in 2007 als Mac-app en in 2016 volgde de iOS-versie. Het werd snel een populaire app, als betaalbaar alternatief voor Photoshop omdat je er geen maandabonnement voor hoeft af te sluiten. Bovendien wordt de app heel regelmatig vernieuwd.

Pixelmator Photo keyboard trackpad

Pixelmator bevat de basisfuncties, maar ook allerlei opties voor retoucheren en effecten. Terwijl Photoshop maar een beperkte hoeveelheid functies mobiel aanbiedt is Pixelmator juist heel compleet. Je kunt er zelfs Photoshop-bestanden mee openen, ook meerlaags PSD’s. En het werkt op dezelfde wijze op de Mac, zodat je moeiteloos op een ander apparaat verder kunt gaan. Ook prettig: de ontwikkelaar verzamelt geen data.

Bekijk nog meer apps voor fotobewerking op de iPhone en iPad.

#3 Flitsmeister

De bekendste app voor flitsers en filemeldingen. Uitgegroeid tot een autoriteit. Je krijgt een waarschuwing als er een flitser is en kunt zelf ook flitsers melden. Ook handig in gebieden waar een snelheidsbeperking of trajectcontrole geldt, want de app laat dan je gemiddelde snelheid zien.

Flitsmeister (Gratis + IAP, iPhone, iOS 16.0+) -

#4 NOS

Het actuele nieuws op je iPhone, aangevuld met sportnieuws. Vooral handig voor voetballiefhebbers, al besteedt de NOS ook veel aandacht aan andere sporten. Je kunt het journaal terugkijken en elke ochtend wakker worden met het laatste nieuws.

NOS (Gratis, iPhone/iPad/Watch/TV, iOS 14.0+) -

#5 ING Bankieren

De grootste bank van Nederland, die vaak voorop loopt met vernieuwingen. Zo was ING de eerste bank in Nederland die officiële Apple Pay-ondersteuning aanbood. De app geeft overzichtelijk weer hoe je financiën ervoor staan, waarbij je geld kunt overboeken met Touch ID of de spraakassistent. Bevat alle info over betalen, sparen, lenen en beleggen en is ook te gebruiken op de Apple Watch.

#6 Tikkie

ING-concurrent ABN AMRO heeft ook een prima app voor mobiel bankieren, maar wij zijn vooral gecharmeerd van Tikkie. Met Tikkie maakt de bank het zo gemakkelijk mogelijk om geld over te maken naar anderen. Het maakt niet uit bij welke bank je zit. Nadat je je in de app hebt aangemeld vul je jouw IBAN-nummer in. Vervolgens kun je betaalverzoeken aanmaken en delen, zonder dat je het IBAN-nummer van anderen hoeft te weten. Het delen van een linkje via WhatsApp, Telegram of e-mail is voldoende.

#7 Buienalarm

Buienradar kent iedereen, maar als je een andere weerapp zoekt kan Buienalarm ook van pas komen. Ontwikkeld door een kleine zelfstandige ontwikkelaar, maar tegenwoordig in handen van een groot bedrijf. De app voorkomt dat je een nat pak haalt, door te waarschuwen voor naderende buiten, op basis van je locatie. Je kunt meerdere locaties toevoegen. Ook zit er een Buienradar-achtige kaart in, zodat je precies kunt zien hoe de buien over het land trekken.

#8 NU

Snel op de hoogte van het nieuws. De app is overzichtelijk en laat het nieuws zien in verschillende categorieën. Je vindt er ook een tv-gids in en je vindt er informatie over files, beurskoersen het weer en sport. Bovendien kun je nieuwtjes gemakkelijk delen vanuit de app. Niet zozeer voor de achtergrondverhalen.

#9 Marktplaats

Met de Marktplaats-app kun je ook onderweg bieden op tweedehands spulletjes. Bekijk wat er in de buurt te koop is, stuur en berichtje naar de aanbieder en nog veel meer.

#10 Forza Voetbal

Vraagt iemand of je een goede app voor voetbalstanden weet, dan hebben wij een standaard antwoord klaar: Forza natuurlijk. Deze app is het snelst om doelpunten en scores door te geven. Lees ook ons artikel over voetbalstanden-apps.

#11 Buienradar

De bekendste weerapp van Nederland kan niet in dit lijstje ontbreken, al zijn er de afgelopen jaren wat minder ontwikkelingen gaande. Buienradar is zo’n app die iedereen heeft, uit gewoonte of omdat het te veel gedoe is om een alternatief te zoeken. Die zijn er overigens genoeg: lees ons artikel over de beste weerapps voor je iPhone.

#12 NS Reisplanner

Met deze app plan je moeiteloos je treinreis, bekijk je vertragingen en zie je welke extra voorzieningen er op het station zijn.

#13 1Password

De bekendste wachtwoorden-app voor de iPhone, maar ook te gebruiken op de iPad, Mac en allerlei andere apparaten. Met één hoofdwachtwoord beveilig je je gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcardgegevens en nog veel meer. De makers van 1Password zijn er altijd vlot bij om nieuwe functies toe te voegen. Natuurlijk kun je je wachtwoorden ook ontgrendelen met Face ID en Touch ID. De app kan moeilijk te raden wachtwoorden voor je genereren en wachtwoorden invullen op websites.

#30 YouTube

De officiële YouTube-app werd vroeger standaard meegeleverd op je iPhone (ja, echt!), maar tegenwoordig zul je ‘m handmatig moeten installeren. Met de app krijg je toegang tot alle video’s, je afspeellijsten en de mogelijkheid om zelf filmpjes te uploaden. Je kunt de video’s in meerdere resoluties bekijken en ook versneld afspelen. Als Premium-abonnee kijk je zonder reclame. Lees meer over YouTube.

#31 Netflix

Als we het over YouTube hebben, dan mag de betaalde tegenhanger Netflix natuurlijk niet ontbreken. Met deze app krijg je toegang tot het volledige streamingaanbod van Netflix, met bij elke film of tv-serie een korte beschrijving en een coverfoto. Je kunt de ondertiteling regelen, wisselen tussen profielen en de beelden naar je Apple TV streamen (hoewel Netflix op tv kijken nog makkelijker gaat via de speciale Netflix-apps voor Apple TV en smart-tv’s).

#32 Tinder

Ben je in de markt voor een nieuwe relatie (of een one-night-stand) dan is Tinder de dating-app die je moet hebben. Het idee om links en rechts te swipen is door heel veel andere apps overgenomen. Je kunt nieuwe mensen in de buurt zoeken en interesses bekijken, waardoor je vrij gemakkelijk een match vindt. Nu maar hopen dat het wederzijds is! We hebben ook een lijst met de beste dating-apps voor je iPhone.

#33 WhatsApp

WhatsApp is bijna dé standaard geworden als het om berichtenapps gaat. Dat komt omdat de app op meerdere platformen werkt en makkelijk in gebruik is. Aanvankelijk stonden de ontwikkelingen bij WhatsApp wat stil, maar de afgelopen jaren is het aantal functies sterk uitgebreid. Je kunt de app nu op de desktop gebruiken, alle berichten zijn versleuteld en je kunt ook groepsgesprekken voeren. Uiteraard kun je ook in contact blijven met mensen die geen iPhone hebben, in tegenstelling tot Apple’s eigen iMessage-app. Lees meer over WhatsApp.

#34 Gmail

Zeg e-mail en de meeste mensen zeggen ‘Gmail’. je kunt al je Gmail in de standaard Mail-app bekijken, maar met de speciale Gmail-app werkt het toch een stukje makkelijker. Je krijgt notificaties, het werkt goed samen met de Google Agenda en de zoekfunctie is uiteraard ook prima voor elkaar. Makkelijk je mailtjes archiveren, markeren, verwijderen of voorzien van een label, het kan allemaal.

#35 Instagram

Nog zo’n app die op jouw iPhone niet mag ontbreken. De app werd bekend door de vierkante foto’s met fraaie filters, maar tegenwoordig kun je er veel meer mee. De foto’s hoeven niet meer vierkant te zijn en je kunt er ook video’s mee maken, een dagoverzicht (‘Story’) in elkaar knutselen en nog veel meer. Elke lelijke foto knapt ervan op. Facebook nam de app in 2012 over voor meer dan een miljoen dollar en dat was geen slechte aankoop: met WhatsApp en Instagram hebben ze de populairste sociale apps in handen. Lees meer over Instagram.

#36 Garageband

Wil je muziek maken op de iPhone, dan is GarageBand voor Apple-gebruikers hét antwoord. De app wordt regelmatig bijgewerkt en bevat allerlei gratis functies, die je eventueel verder kunt uitbreiden met betaalde instrumenten en loops. Let wel op dat de app vrij groot is, dus heb je ruimtegebrek, dan is Garageband ook de eerste kandidaat die je weer wilt verwijderen.

#37 Spotify

Apple Music is de standaard muziekdienst die je in de Muziek-app op je iPhone vindt, maar veel mensen geven de voorkeur aan Spotify. Deze muziekdienst heeft een prima iOS-app waarmee je gratis naar nummers kunt luisteren. Kies je voor Spotify Premium, dan kun je de nummers ook offline beluisteren en in een betere (‘extreme’) kwaliteit. Nou ja, extreem… het is beter dan de standaard audiokwaliteit die Spotify mobiel levert. Met de zoekfunctie spit je door miljoenen nummers, of je laat je adviseren door de kant-en-klare afspeellijsten en toplijsten te beluisteren. Ook kun je vrienden en artiesten volgen en zelf afspeellijsten maken.

#38 Snapchat

Snapchat is vooral populair onder jongeren. Met Snapchat kun je foto’s en video’s uitwisselen met vrienden. Het oorspronkelijke idee was dat de berichtjes na verloop van tijd weer verdwijnen, maar gaandeweg zijn er veel meer functies toegevoegd. Snaps blijven 24 uur bewaard, waarbij je zelf bepaalt hoe lang de ontvanger ze mag bekijken. Met filters en stickers geef je er een grappig effect aan. Snapchat heeft ook een aantal AR-filters.

#39 Pinterest

Dit digitale prikbord is ideaal als je inspiratie zoekt voor je nieuwe tuin, woning, hobbyproject of recepten. Je kunt bladeren door mooie foto’s van auto’s, sportmomenten en nog veel meer. Ideaal als je met een project bezig bent, bijvoorbeeld het verbouwen van je huis. Creatieve ideeën komen tot leven door een eigen digitale ‘knipselmap’ te maken van foto’s die je inspireren.

LinkedIn: Een baan zoeken (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - CV’s schrijven hoeft niet meer, want als je vroegere banen en opleidingen staan al op LinkedIn. De LinkedIn-app maakt het zakelijke sociale netwerk mobiel. Hou je professionele profiel bij, kijk of er leuke banen zijn en leg contact met toekomstige werkgevers. Of zet je netwerk in om opdrachten te krijgen als je ZZP’er bent. Je kunt de app ook gebruiken om zakelijk te bloggen.

  • Microsoft Word (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Vision Pro, iOS 16.0+) - Microsoft heeft een uitstekende collectie apps voor iOS en daar hoort ook Word bij. In de App Store vind je bovendien aparte apps voor Excel, PowerPoint en OneNote. Het handige op de iPhone is dat je alle functies kunt gebruiken zonder dat je abonnee van Office 365 hoeft te zijn. Op grotere iPads is dat wel het geval, omdat Microsoft die beschouwt als een ‘computer’.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Bij fotobewerking denk je meteen aan Photoshop en uiteraard heeft Adobe ook aan de iPhone gedacht. Adobe Photoshop Fix bevat niet de volledige functies van de desktopapp, maar is dan ook een stuk goedkoper: gratis. Je vindt hierin makkelijke bewerkingsfuncties zoals retoucheren, lichter maken en uitvloeien.
  • Dropbox: Drive-opslag en Cloud (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Zoek je een alternatief voor iCloud, dan ligt Dropbox waarschijnlijk op het puntje van je tong. De populaire opslagdienst heeft een eigen app, waarmee je ook foto’s en video’s van de iPhone meteen kunt uploaden, zodat ze veilig zijn. Je kunt ze op al je apparaten bekijken. Ook heb je snel toegang tot je favoriete documenten. Je kunt Dropbox goed gebruiken om bestanden te delen die te groot zijn om te versturen als e-mailbijlage, omdat je alleen het linkje uitwisselt.
  • Zoek mijn iPhone (Gratis, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Een van de weinige iPhone-apps van Apple zelf die we hier bespreken, omdat ‘ie écht onmisbaar is. Met Zoek mijn iPhone vind je snel je zoekgeraakte iPhone terug. Kijk op de kaart, blokkeer je toestel op afstand of laat een geluidje afspelen, zodat je meteen weet of ‘ie tussen de kussens van de bank ligt.
  • Facebook (Gratis + IAP, iPhone/iPad/TV, iOS 13.4+) - Facebook heeft een heel imperium opgebouwd van bekende mobiele apps. Hoewel de app niet altijd hoog gewaardeerd wordt (vandaar ook een plekje onderaan deze lijst) wordt de Facebook-app toch veel gebruikt. Je kunt gemakkelijk statusupdates delen, je nieuwsoverzicht bekijken en reageren op berichten van anderen. Alle functies die je ook op de normale site van Facebook vindt. Merk je dat de app te veel resources verbruikt waardoor je iPhone traag wordt of de batterij snel leeggaat, dan kun je ook kiezen voor de mobiele website van Facebook, via de Safari-browser. Dan mis je wel de meldingen. Lees meer over Facebook.
  • Beste iPhone-apps: uitstekende vervangers

    Apple levert een aantal standaardapps mee op de iPhone, bijvoorbeeld voor Mail en Kaarten. Maar er zijn ook uitstekende vervangers, die vaak iets meer functies hebben en prettiger in gebruik zijn.

    1. Google Maps (Gratis, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.0+) - Misschien wel beter dan Apple’s eigen Kaarten-app op de iPhone. Voor navigeren kun je prima uit de voeten met Apple Kaarten, maar zoek je meer info over nuttige plaatsen (POI’s) dan ben je vaak beter af met Google Maps. Vroeger werd deze app standaard meegeleverd op de iPhones, maar sinds Apple een eigen kaartenapp heeft zul je je ‘m zelf even handmatig moeten installeren. Navigeer naar plaatsen, vraag informatie op over locaties en bedrijven of sla kaarten offline op, zodat je ook zonder internetverbinding de weg kunt vinden. Uiteraard is de app helemaal gratis, in ruil voor het verzamelen van data over je zoekgedrag.
    2. Proton Mail - Encrypted Email (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 14.7+) - Versleutelde e-mail, zodat je zeker weet dat anderen jouw e-mailberichten niet kunnen onderscheppen. ProtonMail is opgericht door drie ex-medewerkers van het Zwitserse CERN en de servers staan dan ook in Zwitserland. Je krijgt dezelfde functies als de Gmail-app, maar bent zeker van end-to-end encryptie. Niet alleen voor geheime boodschappen natuurlijk; je kunt er ook gewoon met e-mailen of berichten na bepaalde tijd laten verdwijnen.
    3. Spark Mail + AI: Email Inbox (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.0+) - Zoek je meer een ‘normale’ e-mailapp dan is Spark wellicht wat je zoekt. Deze slimme inbox is ingedeeld in verschillende categorieën, in de vorm van mapjes. Je kunt ze allemaal afzonderlijk openen of alles in één keer verwijderen. De app leert van de manier waarop jij e-mails leest en beantwoordt, zodat je uiteindelijk alleen nog notificaties krijgt van e-mails waarvan Spark denkt dat het belangrijk is.
    4. Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Zoek je een alternatief voor de officiële Twitter-app, dan kun je niet om Tweetbot heen. Deze app heeft een overzichtelijke interface die je kunt aanpassen, filters en statistieken. Grootste nadeel is het prijskaartje, maar je hebt dan wel een app die door de ontwikkelaars goed wordt onderhouden en telkens de nieuwste iOS-functies krijgt. Uiteraard zit er ook een Apple Watch-app bij.
    5. Overcast (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 16.0+) - Apple’s Podcasts-app is niet de meest handige. Fanatieke podcastluisteraars kiezen daarom liever voor een alternatief. Overcast is een van de beste, gemaakt door een zelfstandige ontwikkelaar. Deze heeft slimme functies zoals ‘Voice Boost’ om de verstaanbaarheid van gesproken tekst te verbeteren. Ook kan de app stiltes wegfilteren en de snelheid dynamisch aanpassen. Veel functies, offline opslaan en ondersteuning voor hoofdstukken, eigenlijk zit alles erin. Gratis met de mogelijkheid om te doneren.
    6. Telegram Messenger (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Telegram is minder bekend dan WhatsApp, maar heeft wel een aantal pluspunten. Zo zijn notificaties naar eigen voorkeur in te stellen, kun je gifjes en stickers gebruiken en is er al jarenlang een prettige desktopapp. Een handige functie van Telegram zijn de geheime chats, waarmee je kunt zorgen dat alleen jij en je gesprekspartner de berichten kunnen zien. Uiteraard met end-to-end encryptie. De dienst wordt gemaakt en gehost in Europa – een ander pluspunt ten opzichte van WhatsApp. Nu alleen nog proberen je vrienden over te halen om naar Telegram over te stappen.
    7. Google Foto's (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Google Foto’s kan een goede vervanger zijn voor de Foto’s-app op je iPhone. Het is vooral handig omdat je er automatisch backups van foto’s mee kunt maken, waarbij de opslagruimte onbeperkt is. Google Foto’s bewaart ze daarbij in een acceptabele kwaliteit. Zo raak je nooit foto’s kwijt als je iPhone kapot gaat of gestolen wordt. Met een Google-account kun je de foto’s op meerdere apparaten bekijken, omdat alles onderling wordt gesynchroniseerd. Ideaal als je wat opslagruimte op je toestel wilt vrijmaken.
    8. Waze-navigatie en live verkeer (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Naast de Google Maps-app heeft Google nog een andere app waarmee je goed kunt navigeren: Waze. Het grote voordeel is dat gebruikers ongevallen, vertragingen en stilstaande auto’s kunnen melden, zodat je weet of je op tijd op je bestemming aankomt. Dure apps zoals TomTom en Navigon heb je niet meer nodig. De app biedt allerlei functies die gemakkelijk in gebruik zijn, bijvoorbeeld snel naar huis of naar je werk navigeren. De community is het sterkste punt van Waze. Zelf geef je ook heel gemakkelijk een melding voor verkeersinformatie door.

    Beste iPhone-apps: minder bekende uitblinkers

    1. Apollo for Reddit (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Wat ons betreft het beste alternatief voor de officiële Reddit-app. Deze app is gemaakt door een zelfstandige ontwikkelaar en zit vol met handige functies. Ook heeft de ontwikkelaar gezorgd dat alles zoveel mogelijk lijkt op de apps die Apple zelf maakt, zodat je zonder moeite je weg weet in deze app. Lees ook onze review van Apollo.
    2. Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Misschien heb je uit gewoonte de Gmail-app geïnstalleerd. Maar Google heeft eigenlijk een veel betere app, die ontstaan is uit een overname. Met Inbox probeert Google e-mail opnieuw uit te vinden. E-mail wordt hierin gepresenteerd als een takenlijst, die je kunt uitstellen, als voltooid markeren of beantwoorden. Handig is dat Inbox je berichten bundelt in groepen, zodat je beter overzicht houdt van de gesprekken die je met een bepaalde persoon hebt gehad. Door te swipen kun je veel sneller je mailbox doorwerken.
    3. Bear - Markdown Notes (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 14.0+) - Zoek je een app om notities te maken dan is Bear een van de beste die er is. Deze minimalistische app is ook in iMessage en op de Apple Watch te gebruiken en is ook inzetbaar als takenlijst. Eindelijk meer overzicht en een goed alternatief voor Evernote, de app die vroeger zo populair was.
    4. Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Voor het schrijven van wat langere teksten kun je terecht bij Ulysses. Deze schrijfapp geeft je snel toegang tot je favorieten en de teksten die je de afgelopen dagen hebt bewerkt. Niet zozeer voor je dagelijkse notities, maar voor je volgende boek, proefschrift of zakelijke rapport.
    5. Microsoft SwiftKey AI Keyboard (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Zoek je een vervanger van het standaard toetsenbord op de iPhone, dan is Swiftkey zeker het overwegen waard. Deze app werkt in het Nederlands en laat je swipen om woorden in te tikken. Dit gaat sneller dan elk lettertje apart aantikken. Swiftkey leert van je taalgebruik, biedt autocorrectie en stelt woordsuggesties voor. Zo kun je nog sneller typen. Ook kun je meerdere talen instellen, handig als je afwisselend Nederlands en Engels wilt tikken. Met thema’s geef je de app een eigen uiterlijk.
    6. Slack (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Wil je zakelijk chatten met je collega’s, dan is Slack de dienst die veel start-ups gebruiken, al dringt het ook steeds meer door in gevestigde bedrijven die voorheen gebruik maakten van Microsoft en andere bekende spelers. Je kunt makkelijk overleggen met collega’s, privé chatten en wisselen tussen de chatkanalen van meerdere organisaties. Onmisbaar als je freelancer bent. Werkt samen met allerlei diensten zoals Dropbox en met de bijbehorende desktop-app blijf je ook op de hoogte als je achter de computer zit.
    7. Sleep Cycle - Sleep Tracker (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.0+) - De meest populaire app om je slaap te meten is Sleep Cycle. Deze app brengt je slaapritme en slaapkwaliteit in beeld, zonder dat je iets hoeft te doen. De slimme app kan je ook op het ideale moment wakker maken, namelijk op het moment dat je in een niet te diepe slaap bent. Sleep Cycle kan je slaapkwaliteit op twee manieren meten: via de bewegingssensor van de iPhone (waarbij je de telefoon onder je matras ligt) of via de microfoon. In dat geval leg je de iPhone op je nachtkastje. Lees meer over Sleep Cycle.
    8. HeartWatch: Hartslagmetingen (€6,99, iPhone/Watch, iOS 11.0+) -
      Met HeartWatch haal je veel meer informatie uit de hartslagmetingen op je Apple Watch. HeartWatch laat zien wat je rusthartslag in de loop van de tijd was, in welke hartslagzones je tijdens een workout zat en wat op dit moment je hartslag is. Omdat de app historische data kan inlezen krijg je na het installeren meteen een goed overzicht van de afgelopen maanden.
    9. ASICS Runkeeper: Hardloop App (Gratis + IAP, iPhone/Watch, iOS 15.0+) - Runkeeper is de bekendste sportapp voor de iPhone en is niet alleen geschikt om te hardlopen. Je kunt er ook mee wandelen, fietsen en andere sportactiviteiten mee uitvoeren. Je kunt met de app trainginsschema’s maken, de prestaties van jezelf en vrienden bekijken en metingen doorsturen naar Apple’s Gezondheid-app. Met de Apple Watch-app kun je tijdens het sporten je prestaties vastleggen en je gemiddelde snelheid, verstreken tijd en afstand bekijken. Je hoeft dus niet meer je iPhone mee te nemen om onderweg te sporten.
    10. LastPass Password Manager (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.0+) - LastPass is het bekendste alternatief voor 1Password. Met deze wachtwoordenbeheerder kun je veilig alle gebruikersnamen en wachtwoorden beheren en moeilijke wachtwoorden genereren, die je niet hoeft te onthouden. Met één hoofdwachtwoord krijg je toegang tot al je vertrouwelijke info. De app vult inloggegevens automatisch in en synchroniseert ook tussen apparaten. Je kunt LastPass gratis gebruiken maar om toegang te krijgen tot alle functies heb je een Premium-account nodig.
    11. Camera+ Legacy (€5,99 + IAP, iPhone/Watch, iOS 14.0+) - De camera in de iPhone wordt steeds beter, maar je haalt met de standaard camera-app maar een fractie van de mogelijkheden eruit. Camera+ is al jarenlang de best verkochte camera-app voor de iPhone en dat heeft een goede reden. De app barst namelijk van de functies. Met Camera+ bepaal alles zelf, ook de ISO-waarde, sluitertijd en presets voor witbalans, zoals bewolking, schaduw, schemering en flitslicht. Er zit ook een macro-stand op. Wat kan Camera+ eigenlijk niet?
    12. Duolingo - Taallessen (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Wil je een nieuwe taal leren, dan is Duolingo dé plek om te beginnen. Met de gebruiksvriendelijke app ga je woordjes en zinnen oefenen op een speelse manier. Het is gratis en werkt motiverend, omdat je punten verdient en moet proberen om een dagelijkse streak vast te houden. Dat houdt in dat je probeert om elke dag 1 of meer opdrachten te doen. Je kunt je punten vergelijken met anderen, leert woordjes vertalen en kunt met de spraakfunctie zelfs controleren of je de taal wel goed uitspreekt. Gratis met reclame, dat je kunt afkopen door een maandabonnement af te sluiten.
    13. Feedly - Smart News Reader (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Het lezen van RSS-feeds is minder populair geworden omdat er zoveel andere alternatieven zijn on nieuws te lezen. Maar wil je op de hoogte blijven van je favoriete websites en alle nieuwtjes gestructureerd langslopen, dan kan Feedly erg handig zijn. Wat ons betreft is het de beste RSS-app voor de iPhone. Je voegt zelf feeds toe die je per categorie kunt afwerken, maar je kunt ook snel even kijken wat er vandaag speelt in de Today-weergave. Niet specifiek naar iets op zoek? Dan kijk je in de Explorer-Weergave voor wat inspiratie om nieuwe artikelen te ontdekken. Alle functies zijn gratis te gebruiken en je kunt de gevonden artikelen meteen delen op Twitter, Facebook en dergelijke.
    14. Pocket: blijf op de hoogte (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 16.0+) - In Safari op de iPhone heb je een Lees later-functie, maar je kunt er ook een aparte app voor installeren. Deze app heeft een overzichtelijke interface en laat je artikelen met gemak opslaan om later te lezen. Je kunt ze indelen in categorieën, zodat je interessante achtergrondartikelen over Apple kunt scheiden van grappige comics die je op het web hebt gezien. Door te vegen kun je een artikel automatisch archiveren. Als je je Pocket-account synchroniseert met de desktop of iPad kun je ze daar verder lezen, wat vooral handig is voor langere artikelen.
    15. Google Keep - Notities/lijsten (Gratis, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.0+) - Google Keep is een wat minder bekende dienst van Google, die wel erg goed van pas kan komen als je makkelijk dingen wilt bewaren. Korte notities, takenlijstjes, leuke uitspraken en dergelijke. Met de herinneringen zorg je dat de app je tijdig waarschuwt als je een bepaalde actie moet uitvoeren. Die herinneringen kun je ook koppelen aan een locatie. Je krijgt bijvoorbeeld automatisch een melding als je in de buurt van de supermarkt of het postkantoor bent. De notities zijn met kleurtjes gemakkelijk van elkaar te onderscheiden.
    16. Citymapper (Gratis + IAP, iPhone/Watch, iOS 15.0+) - Woon je in de Randstad, dan is de Citymapper-app een prettige reisgenoot. Deze app is ook erg handig in wereldsteden wereldwijd. De app laat je in een oogopslag zien hoe je het snelst thuis of op je werk komt, zonder dat je steeds opnieuw de route hoeft te plannen. Citymapper geeft je duidelijke aanwijzingen voor het openbaar vervoer en kan ook een kaartje met alle bus-, tram- en metrohaltes in de buurt tonen. Ook tijdens een weekendje weg erg handig. De app houdt ook rekening met vertragingen en werkzaamheden.

    Bekijk ook eens onze applijsten over specifieke onderwerpen:

    Informatie

    Laatst bijgewerkt
    december 2020
    Onderwerp
    Categorie
    Apps
    Devices
    iPad, iPhone
    Software
    iOS