Back to school beste agenda apps iOS

Beste agenda-apps voor iPhone en iPad

Alleen de beste agenda-apps voor iPhone en iPad. Week Calendar, Easy Calendar, Fantastical en meer: welke past bij jou?

Back to school beste agenda apps iOS

Ben je de simpele standaardagenda op de iPhone en iPad zat? Er zijn talloze agenda-apps in de App Store die je als prima vervanger kan gebruiken. Om niet te verdwalen in het aanbod, zet iCulture alleen de allerbeste agenda-apps voor iPhone en iPad op rij. We lichten meteen uit waarom een app zo goed is, zodat je de app die aansluit op jouw wensen kan uitzoeken. Onderaan vind je nog meer goede alternatieven.

iCulture adviseert: Fantastical 2

Fantastical combineert een strak ontwerp met handige functies. De app deelt het scherm in tweeën. Boven zie je de dagen van de week of de maand, onderin prijken de komende afspraken onder elkaar op een witte of zwarte achtergrond. De app heeft verschillende handigheidjes. Zo kleuren afspraken die achter je liggen lichtgrijs. Ook is er een subtiele maar doeltreffende todo-integratie: op vandaag beheer je taken die synchroniseren met de Herinneringen-app op de iPhone of iPad. Het stokpaardje is het invoeren van taken. Door Engelse tussenvoegsels te gebruiken, kan je met een vloeiende zin een afspraak maken. Voer Feestje at Marthijs 20.30 in, en die zin wordt omgezet naar de afspraak Feestje, op de locatie Marthijs (die Fantastical er zelf bij zoekt) op 20.30 uur die dag. Fantastical heeft voor nog snellere invoer zelfs een cijferbalk op het toetsenbord geplakt. De devil is in the details bij Fantastical.


Meest flexibel: Week Calendar

Het Nederlandse Week Calendar is van alle agenda-apps het meest uitgebreid en flexibel, maar voelt daardoor soms ook wat rommelig en onoverzichtelijk. Afhankelijk van je voorkeur toon je je afspraken in een lijst, per dag of per week. Daarnaast zijn er twee maandoverzichten in de app. En de opties? Die zijn nog veelzijdiger. Zo kan je kleurenfilters of iconen instellen als bepaalde woorden in je afspraak voorkomen en kan je de app afspraken voor je laten afmaken. Handig als je veel afspraken met een vergelijkbare omschrijving plant. Desondanks kan een afspraak inplannen lekker snel, met alleen een titel ingeven, een tijdstip en de duur van de afspraak. Een dag in de maand uitlichten kan vanuit elke weergave met een dubbeltik. En duurt een afspraak wat langer? Dan trek je de afspraak gewoon wat langer. Week Calendar ondersteunt agenda’s van iCloud, Exchange en Google.


Briljante allrounder: Calendars 5

Net als Week Calendar, is Calendars 5 een agenda-app met verschillende bruikbare weergaven. Je schakelt tussen een overzichtelijke lijst aankomende afspraken, een dagweergave in een tijdlijn of ziet de hele maand in één oogopslag. De hoofdrolspeler is de bijzondere weekweergave, die onconventioneel is opgezet met de dagen onder elkaar en vierkante blokken in de lengterichting. Zo kan het wat vol komen te staan met veel afspraken en ook het tijdstip valt wat minder op, maar je hoeft een blok maar op te pakken om een afspraak te verplaatsen. Daarnaast is Calendars 5 een uitgebreide todo-app die synchroniseert met Apple’s eigen Herinneringen-app. De app heeft een inbox voor nieuwe taken, mappen voor verschillende projecten en sorteert de todo’s voor vandaag. De klapper is de vloeiende zin-invoermethode waarmee je doodeenvoudig een afspraak of taak aanmaakt: een zin als Vergadering with Bas at Restaurant Bolleboos 19.30 to 21.45 zorgt voor alle informatie die je anders handmatig invoert, inclusief locatie op kaart en uitnodigingen naar de juiste persoon. De gratis versie ontbeert die invoermethode, maar laat je wel al wennen aan het weekoverzicht.


De eenvoudigste: Easy Calendar

De succesvolle Nederlandse agenda-app Easy Calendar is letterlijk een papieren weekagenda op de iPhone en iPad. Op de linker schermhelft zie je de maandag, dinsdag en woensdag en hun afspraken, rechts de rest van de week. In de liggende stand van de iPad-app zie je zelfs drie weken naast elkaar. In beide apps ga je met veegbewegingen naar andere weken. Een afspraak maken is een kwestie van dag aantikken, tijd en agenda kiezen en de afspraak een naam geven. Lekker overzichtelijk. Pas met een extra tik zie je alle gedetailleerde afspraakopties die je vaak niet nodig hebt, zoals herhaalde afspraken. Als je constant een andere duur van een afspraak wilt invoeren, is dit niet de app voor jou: die optie vind je ook pas na de extra tik. Afspraken laten zich wel lekker simpel verplaatsen of kopiëren. Het weeknummer staat altijd prominent bovenin beeld. Easy Calendar is heerlijk overzichtelijk. Zo ben je lekker weinig tijd kwijt in de app.


Voor de Google-gebruiker: Google Agenda

Voor wie zijn agenda’s al via Google Calendar beheert is de gratis officiële Google Agenda-app waarschijnlijk een prima alternatief. De app heeft 4 verschillende agendaweergaven om uit te kiezen: dag, 3 dagen en week. Standaard zie je de overzichtelijke lijstweergave, die Planning wordt genoemd. Van hieruit heb je een overzicht van afspraken en kan je met één tik op de +-knop rechtsonder een afspraak, herinnering of doel toevoegen. Die doelen zijn eigenlijk best handig. Je kan bijvoorbeeld opgeven dat je drie keer per week wil hardlopen en vervolgens plant de app dat automatisch voor je in. Handig is ook dat Google de informatie van afspraken die je in Gmail ontvangt voor je kan verrijken. Zo wordt bijvoorbeeld je vlucht- en hotelinformatie getoond of de restaurantreservering die je hebt gedaan. Helaas is er geen iPad-versie, maar al met al is Google Agenda een prima en bovendien gratis alternatief dat alle agenda’s (dus ook iCloud en Exchange) op je iPhone ondersteunt.


Voor de weerman: Horizon 3

Horizon 3 – Calendar + Weather pakt het anders aan dan de ontelbare andere agenda-apps in de App Store, door je afsprakenlijst te combineren met een weer-app en een prachtig strak en slim design. De app bewijst dat de combinatie van agenda en weer-app helemaal niet zo’n gekke is. Check bijvoorbeeld snel het weer als je vanavond een strandwandeling wilt maken, of kijk alvast vooruit om te zien of je dit weekend met je korte broek de tuin in kan. Ook krijg je met de betaalde versie notificaties als er slecht weer op komst is als je net de deur uitgaat. Horizon 3 maakt het heel gemakkelijk om afspraken aan te maken op vrije momenten. Dit doe je door bijvoorbeeld iets in te plannen op de ‘Next free Friday at 2:00pm’, waarna Horizon 3 direct op zoek gaat naar de (vrij)dag die aan deze criteria voldoet.


Meer aanraders

Er zijn meer overtuigende agenda-apps voor de iPhone en iPad. Ook deze applicaties in de App Store zijn het overwegen waard:

Outlook

Helaas is Sunrise Agenda als losse agenda-app verdwenen. Maar de fans van Sunrise kunnen nu terecht in Outlook voor iOS. In deze fijne mail-app is de vertrouwde agendafunctionaliteit van Sunrise (deels) geïntegreerd. Ook kan je, net als in de losse Sunrise-app, bijvoorbeeld Evernote, Facebook en Wunderlist koppelen om taken en afspraken in je agenda weer te geven. Hopelijk kunnen we in toekomstige versies nog meer Sunrise-functies verwachten.

NOW Calendar

NOW Calendar is een eenvoudige agenda-app voor iPhone van Nederlandse bodem, die je afspraken in een tijdlijnweergave zet. Door de lengte zie je in één oogopslag de duur van je afspraak, al is het horizontaal scrollen misschien even wennen.

Timepage by Moleskine

Als het oog ook wat wil zit je goed met deze agenda-app van Moleskine. Het werkt samen met iCloud, Google Agenda en Outlook. Handig is bijvoorbeeld de maand-heatmap om te zien welke momenten je het druk hebt, maar ook de automatische reistijd-planner.

Pocket Informant

Af te raden voor de doorsnee gebruiker, maar een uitkomst als je agenda, taken en notities in één app wilt uitvoeren. Overweldigend met mogelijkheden, maar pas goed bruikbaar na een in-app aankoop van €8,99 voor alle functies en €14,99 per jaar voor iPhone- en iPad-synchronisatie.

Supercal 2

Net zo veelzijdig en bijna net zo goed als Week Calendar, behangen vol verschillende agendaweergaven. Is hier en daar wat minder verfijnd en helaas alleen voor de iPhone, maar wel goed.

CalenMob Calendar

Agenda-app die bol staat van verschillende weergaven, zoals dag, week en maand. Afspraken aanmaken gaat snel, maar een paar basisfuncties als mensen uitnodigen en herhaalde afspraken komen pas vrij na een in-app aankoop van €6,99. Daarvoor blijf je reclame zien.

PlanBE

Als je ogen goed zijn, heeft PlanBe de overzichtelijkste papieren agenda-weergave. De maandweergave is helaas rommelig en de ‘natuurlijke zin’ invoermethode voor nieuwe afspraken is ingewikkeld in plaats van laagdrempelig. De takenintegratie met de Herinneringen-app is goed.

Week Agenda Ultimate

Letterlijk een papieren agenda: nog simpeler dan Easy Calendar, maar soms zit de kracht juist in eenvoud. Je betaalt eenmalig voor de app en daarmee krijg je alle functies zoals Apple Watch-ondersteuning, weeknummers en meerdere agenda’s.

Openingsfoto: Alejandro Escamilla/Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2016
Categorie Apps
Onderwerp agenda
Devices iPad, iPhone
Software iOS