instagram-groot

Instagram: Alles over deze populaire foto-app

Instagram is de bekende foto-app voor iPhone en Android. Met filters geef je foto's en video's een bijzonder uiterlijk, tevens kun je Stories delen. Lees er alles over.

Instagram is één van de populairste foto-applicaties in de App Store, met miljoenen gebruikers. Instagram is bekend geworden door de fotofilters, waarmee je de kleuren van foto’s aanpast. De filters geven foto’s een bijzondere uitstraling, wat nog wordt versterkt door het vierkante formaat. Dit doet denken aan de oude Polaroidfoto’s. Inmiddels is de app uitgegroeid tot de belangrijkste app waarin mensen foto’s en video’s met elkaar delen. In dit uitlegartikel lees je alles over deze populaire foto-app.


Instagram met iCulture-pagina op de iPhone.

Inhoudsopgave:

Wat is Instagram?

Instagram is een eenvoudige iPhone-app waarin je foto’s en video’s kan opleuken met kleurenfilters, randen en eenvoudige bewerkingen. Je kan foto’s en video’s delen op sociale netwerken als Twitter, Facebook en Tumblr, maar deelt de foto’s ook in de app zelf. Instagram is ook een sociaal netwerk waar gebruikers elkaars werk kunnen liken en erop kunnen reageren. Sinds juni 2013 is het mogelijk om video’s te maken en te uploaden. Deze video’s konden in eerste instantie maximaal 15 seconden lang, maar dat is inmiddels opgerekt tot een minuut. In 2016 werd de app verder uitgebreid met Instagram Stories en de mogelijkheid om te livestreamen.

Instagram heeft nog enkele andere apps uitgebracht. In juli 2014 introduceerden ze de losse app Bolt om snel foto’s en video’s naar vrienden te versturen, maar deze app werd geen succes en is dus vrij snel weer verdwenen. In augustus volgde de video-app Hyperlapse. Met de app Instagram Layout kun je een fotocollage samenstellen. Ook hebben ze in oktober 2015 de app Instagram Boomerang uitgebracht. Hiermee maak je korte videoloops van maximaal een seconde.

Instagram downloaden

Instagram is gratis beschikbaar als iPhone-app en is nog niet geoptimaliseerd voor de iPad, al kun je hem desondanks wel gebruiken op de iPad. Daarnaast is de website van Instagram wel geoptimaliseerd voor de iPad en die kun je tegenwoordig ook gebruiken om foto’s te delen. De Android-app is verkrijgbaar via de Google Play Store.

Lees al onze artikelen over Instagram

Ontstaan en groei van Instagram

Instagram is dankzij een overname sinds april 2012 onderdeel van Facebook. Het bedrijf met 12 personeelsleden werd voor ca. 1 miljard dollar overgenomen. Op dat moment waren er meer dan 30 miljoen gebruikers. In april 2017 werd de grens van 700 miljoen gebruikers overschreden.

Aanvankelijk was de app alleen beschikbaar op de iPhone. Toen de applicatie in april 2012 ook beschikbaar kwam op Android, haakte een deel van de iPhone-gebruikers af (waaronder Phil Schiller). Ze waren bang dat de app overspoeld zou worden met lelijke foto’s. Instagram was aanvankelijk een app voor de wat meer kunstzinnige foto’s met als belangrijkste concurrent Hipstamatic. Later werd het een app ‘voor het volk’, waarbij de kwaliteit van de foto’s niet meer zoveel uitmaakt. De populariteit heeft ervoor gezorgd dat ook andere partijen fotofilters introduceerden, zoals Apple’s Camera-app, Twitter en Flickr.

In 2016 breidde Instagram zijn app in korte tijd flink uit, onder meer door diverse functies van Snapchat te kopiëren. Het ging in eerste instantie om Stories (lees: foto’s en video’s) die 24 uur te zien zijn voor je vrienden. Later volgde de mogelijkheid om foto’s en video’s naar vrienden te sturen die automatisch verdwijnen en om te livestreamen.

Instagram en foto’s

Bij het plaatsen van een nieuwe foto wordt de afbeelding automatisch vierkant gemaakt, al kun je ook een rechthoekige foto plaatsen. Daarna kun je diverse filters toepassen. Een paar populaire filters zijn: Amaro, Mayfair, Rise, Hudson, Valencia, X-Pro II, Sierra, Willow, Lo-Fi, Earlybird, Sutro, Brannan en Inkwell.

Bij al deze filters zie je knoppen om een scherpte-effect toe te voegen en het contrast te verhogen. Ook kun je de foto kantelen, zodat bijvoorbeeld een verkeerd georiënteerde foto rechtgezet kan worden. Nadat je op de kantelknop hebt gedrukt verschijnt er een schuifbalk waarmee je een schuine horizon recht kunt zetten. Sinds een update in juni 2014 kruipt Instagram meer in de richting van serieuze fotobewerker. Er zijn extra functies toegevoegd om bijvoorbeeld kleurverzadiging te regelen. Ook aan te passen zijn: kanteling, helderheid, contrast, warmte, highlights, schaduwen, vignettes (donkere randen om foto’s), scherpte en filtersterkte. Je kan de bewerking meteen vergelijken met de originele foto.

Instragram foto's bewerken

Delen van foto’s op Instagram

Is de foto eenmaal gemaakt en bewerkt, dan zal Instagram vragen hoe je de foto wilt delen met vrienden. Je hebt de keuze uit Instagram zelf, Facebook, Twitter en Tumblr. Je kunt de foto ook privé delen via e-mail. Instagram geeft je de optie om een locatie en personen toe te voegen aan een foto, zodat hij makkelijker terug te vinden is en automatisch wordt gedeeld met de personen die je hebt gefotografeerd.

Instagram is een op zichzelf staand netwerk met volgers en een berichtenstroom, die te bekijken is in de app. Gepubliceerde foto’s zijn zichtbaar voor alle gebruikers die jou volgen. Vrienden kunnen een foto ‘liken’ door op een hartje te klikken of reageren met een tekstbericht. In Instagram kun je ook foto’s als privé markeren, zodat anderen ze niet te zien krijgen.

Instagram foto's delen

Instagram Video

Sinds juni 2013 is het mogelijk om video’s te delen via Instagram. Het gaat hierbij om video’s van hooguit een minuut, met een effectfilter zoals we van Instagram-foto’s gewend zijn. Het is mogelijk om een eerder gemaakte video te importeren, of om een video vanuit de Instagram-app op te nemen. Een video hoeft niet te bestaan uit één shot, maar kan ook meerdere scènes bevatten. De app bevat hiervoor een simpele monteerfunctie.

Instagram’s videofunctie leek bij de introductie een reactie op Vine, het sociale videonetwerk dat eerder door Twitter werd geïntroduceerd. Het grootste verschil was destijds de lengte van de video’s: bij Instagram mag je 15 seconden filmen, terwijl Vine is beperkt tot 6 seconden. Inmiddels kun je op Instagram video’s van maximaal een minuut delen; Vine is ondertussen gestopt.

Instagram video

Instagram Direct: privéfoto’s sturen

Sinds december 2013 is het mogelijk om privéfoto’s te sturen naar vrienden, dankzij de functie Instagram Direct. Deze functie is later verder uitgebreid.

Het is binnen Instagram nu ook mogelijk om te chatten met je vrienden, zowel individueel als met een groep. Je kunt ze een foto of video sturen die ze slechts één keer kunnen bekijken, daarna verdwijnt hij. Foto’s die je tegenkomt in je timeline kun je via Instagram delen met vrienden. En je kunt ook gewoon tekstberichten uitwisselen in Instagram Direct. Dit kan bijvoorbeeld een reactie zijn op een foto of video die je hebt toegevoegd aan je publieke Verhaal.

Instragram Direct

Iedereen kan foto’s of chatberichten naar jou versturen, maar foto’s van mensen die je niet zelf volgt verschijnen op een aparte pagina. Om te voorkomen dat je helemaal wordt ondergespamd, kun je gebruikers blokkeren. Daarnaast kun je aangeven dat je geen berichten wilt ontvangen van mensen die je niet volgt.

Onderstaande video laat zien hoe deze nieuwe functie werkt:

Instagram en Facebook

Zoals hierboven al aangegeven werd Instagram in 2012 overgenomen door Facebook voor 1 miljard dollar. Facebook CEO Mark Zuckerberg maakte meteen na de overname duidelijk dat Instagram als losse app zou blijven bestaan en dat het originele ontwikkelteam zich zou blijven bezighouden met de app. Na de overname bleek echter wel dat Facebook informatie wilde uitwisselen. Facebook bracht daarnaast een losse fotografie-app uit genaamd Facebook Camera, die inmiddels weer is verdwenen. Veel functies die in Instagram zitten, zoals Stories en fotofilters, zijn inmiddels onderdeel geworden van de Facebook-app.

Alternatieven voor Instagram

Hoewel Instagram de populairste filter-app in de App Store is, zijn er genoeg alternatieven beschikbaar. Een greep uit de bekendste alternatieven en concurrenten vind je hieronder:

Instagram heeft ook concurrentie uit onverwachtere hoek. Twitter voegde in een eerdere update van de officiële Twitter-app ook fotofilters toe, die bij het toevoegen van een foto aan een tweet gebruikt kunnen worden. In iOS 7 voegde Apple zelf ook een alternatief toe aan de Camera-app. Daarin kun je tijdens of na het fotograferen een filter kiezen voor een foto. De Camera-app heeft sindsdien ook de optie om foto’s in een vierkant te plaatsen, waardoor ze perfect in de app passen. Uiteraard kun je foto’s gemaakt met de standaard camera-app van je iPhone en met andere Filter-apps achteraf ook gewoon in Instagram importeren, zodat je ze daar met je vrienden kunt delen.

Op het gebied van Instagram Stories en Instagram Direct is Snapchat de belangrijkste concurrent. Die app bedacht deze concepten, waarna Instagram zo over nam. Ook app als WhatsApp, Skype, Facebook Messenger en Facebook bevatten Stories. Wil je livestreamen? Dan kun je naast Instagram ook terecht op Facebook, Twitter of Youtube.

Verder lezen

Meer weten over Instagram? Deze tips en gidsen helpen je verder op weg!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2017
Onderwerp