Evernote: dit zijn onze favoriete alternatieven

Zoek je een alternatief voor Evernote? Wij hebben de 4 beste Evernote-alternatieven op een rijtje gezet, voorzien van plus- en minpunten, zodat je nog beter kunt kiezen.

Evernote alternatieven
Evernote heeft een prijsverhoging doorgevoerd en tegelijk is het gratis Evernote Basic-account minder interessant geworden. Ben je op zoek naar alternatieven? Wij hebben ze al voor je gevonden!

Evernote alternatieven

Heel wat mensen zijn momenteel op zoek naar een alternatief voor Evernote. Niet alleen is het gebruik van Evernote een stuk duurder geworden, maar je zit ook vast aan beperkingen voor de hoeveelheid uploads. Daarnaast wordt regelmatig geklaagd dat Evernote door alle functies die ze hebben toegevoegd onoverzichtelijk is geworden. Steeds meer diensten van Evernote worden gesloten (zoals het populaire Skitch), omdat alle aandacht gaat naar het zo goed mogelijk exploiteren van de notitie-dienst. Ben je na jarenlang Evernote te hebben gebruikt toe aan iets nieuws, dan zijn deze 4 alternatieven de moeite waard. Bij elk alternatief hebben we voor- en nadelen opgesomd.

Help, mijn favoriete app … staat er niet bij!

Er zijn tientallen notitie-apps die met iCloud, Dropbox of andere online diensten synchroniseren. Daarnaast zijn er nog diverse andere diensten die als Evernote-alternatief gebruikt kunnen worden. Grote kans dus, dat jouw geheime pareltje niet genoemd wordt. Vandaar dat we dit lijstje ook met opzet ‘onze favoriete alternatieven’ hebben genoemd en niet ‘de beste’. Welke de beste is, hangt er namelijk sterk vanaf waar je Evernote voor gebruikt: voor tekstnotities, fotonotities, recepten, samenwerken aan notities met anderen en dergelijke.

#1 Microsoft OneNote

OneNote is een van de beste Evernote-alternatieven, zeker als je al gebruik maakt van de Office-apps. De interface van OneNote lijkt op Office, maar de manier waarop je werkt is totaal anders. Het duurt even voordat je eraan gewend bent. Ook iets om rekening mee te houden, is dat de Mac-versie van OneNote minder functies heeft dan de Windows-versie. Je kunt OneNote gebruiken op de iPhone, iPad, Mac, Windows via de apps die Microsoft beschikbaar stelt en op andere platformen via de website (onenote.com).

onenote-for-mac

Erg handig is de ingebouwde scanner, waarmee je snel een document of tekening kunt inscannen om vervolgens digitaal te bewaren. Net als bij Evernote kun je OneNote op allerlei manieren gebruiken: om webpagina’s op te slaan, notities te maken en takenlijstjes te beheren. Microsoft heeft er zelfs een Apple Watch-app bij gemaakt, zodat je ook op je pols toegang hebt tot je notities. OneNote is bizar veelzijdig. Gebruik het bijvoorbeeld als nieuwslezer, mediaspeler of OCR-lezer. Klaar voor de sprong? We hebben een aparte tip over het overzetten van Evernote-notities naar OneNote.

Het mooie van OneNote dat het compleet gratis is, ook als je geen betaald Microsoft- of Office 365-account hebt. Ook prettig is dat je een blanco canvas hebt voor alles wat je wilt vastleggen. Terwijl notitie-apps je dwingen om de structuur van een notitie te volgen, ben je bij OneNote heelmaal vrij om te doen wat je wilt: multimedia, tekeningen, audio, alles is mogelijk. Als extra pluspunt zijn de notitieboeken geordend en voorzien van tabbladen, zoals bij een ringband. Elk tabblad bevat een verzameling pagina’s. Voor Windows-gebruikers zijn er nog wat extra functies, zoals video-notities en het maken van sjablonen.

Pluspunten

 • Gratis op alle platformen (iOS, Android, OS X, Windows 7 t/m 10, Windows Mobile, Mac)
 • Synchroniseren tussen alle apparaten, niet slechts twee
 • Werkt samen met andere Microsoft-diensten
 • Notities importeren van andere diensten is makkelijk
 • Delen en samenwerken aan notities via OneDrive
 • Bulletlijstjes maken, die je ook kunt inklappen
 • Handige indeling met notitieboeken en tabbladen
 • Veel opmaakmogelijkheden, zoals tabellen en tekstblokken
 • Goede beveiligingsopties, zoals wachtwoorden en encryptie per notitie of de hele map

Minpunten

 • Beperkte hoeveelheid opslag, namelijk 5GB standaard (oud-gebruikers hebben nog 15GB)
 • Niet beschikbaar voor Linux
 • Synchroniseren levert wel eens problemen op (vooral op Windows)

#2 Google Keep

Als je van één ding zeker kan zijn, dan is het wel dat Google synoniem is met ‘gratis’. Met Google Keep zit je dan ook niet vast aan een uploadlimiet, zoals bij Evernote. Wel zit er een limiet aan de hoeveelheid notities die je kunt opslaan, die afhankelijk is van de grootte van je Google-account. Standaard geeft Google je 15GB opslag, die je kunt gebruiken voor Gmail, Google Drive en andere diensten. Alleen Google Foto’s valt daarbuiten, want bij deze fotodienst heb je een onbeperkte hoeveelheid opslag. Foto’s van whiteboards, tijdschriftpagina’s en handgeschreven papieren notities kun je daarom het beste in Google Foto’s bewaren en niet als fotonotitie in Google Keep.

Google Keep

Eigenlijk is Google Keep een eigen variant van Evernote. In een overzicht krijg je alle notities en todo’s te zien, gemarkeerd in verschillende kleuren. Die kleuren zorgen voor het overzicht bij Google Keep en daarnaast kun je natuurlijk Google’s onovertroffen zoekalgoritmes gebruiken om een notitie terug te vinden. De lijsten deel je gemakkelijk met anderen, als ze ook een Google-account hebben. Het werkt eigenlijk op dezelfde manier als Google Docs, maar dan voor kleinere notities. Handig is dat Google Keep al je notities netjes in categorieën verdeelt.

Pluspunten

 • Onbeperkt te gebruiken op al je apparaten waarop Google beschikbaar is
 • Duidelijke interface, sluit aan op de vertrouwde Google-diensten die je al gebruikt
 • Werkt goed samen met Google Drive
 • Snelle zoekfunctie
 • Delen en samenwerken aan items, ook lijstjes
 • Kan teksten in foto's omzetten naar getypte tekst
 • Automatisch groeperen op categorie, of handmatig via labels
 • Werkt ook met tekst-naar-spraak

Minpunten

 • Weinig opmaakmogelijkheden, waardoor je je notities lastiger kunt structureren
 • Voor offline gebruik heb je Google Chrome nodig

#3 Apple Notities

Apple’s Notities-app is gratis te gebruiken voor iedereen met een iPhone, iPad of Mac. Sinds iOS 9 zitten er flink wat nieuwe functies in, waardoor Notities een volwaardiger alternatief is geworden voor allerlei andere notitie-apps. Je kunt het voor allerlei dingen gebruiken: brainstormen van ideeën, Frequent Flyer-nummers, routebeschrijvingen, cijfercombinaties van een slot, lijsten met films die je nog wilt kijken, songteksten van een mooi liedje… en sinds iOS 9 ook voor tekeningen en handgeschreven aantekeningen. Je kunt notities beveiligen met een wachtwoord en met al je apparaten synchroniseren.

Apple Notities: schetsen

We hebben een aparte tip voor het overzetten van je Evernote-notities naar Apple’s Notities-app:

Je kunt in de Notities-app ook takenlijstjes maken, afbeeldingen invoegen en nog veel meer. Omdat de Notities-app standaard op elk Apple-apparaat geïnstalllerd gaat is de drempel erg laag om er gebruik van te maken. Wel zijn er een aantal beperkingen: je kunt bijvoorbeeld geen audio toevoegen, maar wel een video. Verder is de ondersteuning voor Windows-gebruikers wat beperkt. Er is bijvoorbeeld wel een iCloud Drive-app voor Windows, maar deze synchroniseert niet de Notities van je iPhone. Eventueel kun je via de browser toegang krijgen tot de iCloud-diensten, zoals Notities. Maar een eigen app zou handiger zijn geweest.

Pluspunten

 • Standaard op elke iPhone, iPad en Mac.
 • Makkelijk notities delen met andere Apple-gebruikers
 • Losse notities beveiligen met een wachtwoord/pincode
 • Alle notities worden standaard gesynchroniseerd via iCloud
 • Zelf bepalen welke mappen je lokaal bewaart (voor extra privacy)

Minpunten

 • Beperkte opmaakmogelijkheden voor tekst (alleen vet/schuin en inspringen)
 • Geen uitwisselmogelijkheden met Android-gebruikers
 • Apple geeft maar beperkte opslag van 5GB
 • Beperkte Windows-ondersteuning, bekijken van Notities kan alleen via de browser, niet via de iCloud Drive-app

#4 Quip

Quip is ongetwijfeld de minst bekende aanbieder in dit rijtje. De app is te gebruiken als takenlijst of als tekstverwerker voor langere documenten. Ook zit er een ingebouwde chatfunctie in, om met andere Quip-gebruikers te overleggen. Quip is erg overzichtelijk en synchroniseert alle notities met alle gekozen apparaten én naar collega’s waar je notities mee deelt.

Quip op Mac en iPhone

Quip is anders dan de opties hierboven veel sterker gericht op het samen werken aan documenten en notities. Het is daardoor minder geschikt voor een privécollectie met notities, hoewel je het er wel voor kunt gebruiken. Ook doet Quip wel wat denken aan Google Docs, omdat je er ook (eenvoudige) spreadsheets mee kunt maken. In Evernote heb je meer vrijheden, ook bijvoorbeeld wat tekenen betreft. Maar heb je wat meer structuur nodig, dan kan Quip een goede oplossing zijn. Quip is gratis te gebruiken. Wil je met meerdere mensen samenwerken (en dat is meestal de reden om voor Quip te kiezen), dan wordt het al snel duurder. Het goedkoopste abonnement is $30 per maand voor een team van vijf personen. Elk extra teamlid kost $10 per maand.

Pluspunten

 • Vooral gericht op het samenwerken aan notities
 • Ook geschikt voor spreadsheets
 • Exporteren in allerlei formaten, zoals doc, html of pdf
 • Offline bewerken van notities
 • Notities delen met een linkje, zelf kiezen of de ander mag bewerken of alleen lezen
 • Mobiele app is erg goed

Minpunten

 • Beperkte mogelijkheden voor spreadsheets, dit is geen vervanger voor Excel of Google Spreadsheets
 • Minder bekend, dus als je wilt samenwerken zul je anderen moeten overhalen om ook Quip te gebruiken

Andere Evernote-alternatieven

Er zijn nog veel meer alternatieven voor Evernote. Hieronder zie je nog een paar:

 • Pocket (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 13.0+) - Zoek je een oplossing om weblinkjes, artikelen en andere leuke vondsten makkelijk op te slaan, dan is Pocket erg geschikt. Voor de betaalde versie betaal je echter wel €44,99 per jaar dus je bespaart niet ten opzichte van Evernote.
 • Simplenote (gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Een minimalistische tekstverwerker waarmee je snel een herinnering of boodschappenlijstje kunt aanmaken. Minder veelzijdig dan de diensten die we hierboven hebben genoemd. Synchroniseert tussen apparaten en is ook als app verkrijgbaar op Windows, Mac, Kindle, Android en Linux.
 • iA Writer (€32,99, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Een iets duurder alternatief voor als je vooral een notitie- en schrijf-app zoekt. Alle notities worden gesynchroniseerd met iCloud. Omdat het vaak om snelle en korte notities gaat, valt iA Writer’s belangrijkste voordeel (geconcentreerd kunnen werken) een beetje weg. Nadeel: geen Windows-app, wel apps voor iOS, Mac en Android.
 • Box — Cloud Content Management (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 13.3+) - Met Box Notes kun je simpele notities maken in je Box-mappen. Gratis bij een Box-account en geschikt voor iOS, Android en web.
 • Hackpad: Zoek je een app om samen te brainstormen, dan is Hackpad misschien wat je zoekt. Helaas is Hackpad overgenomen door Dropbox, maar de code is vrijgegeven als open source, zodat je zelf Hackpad op je server kunt draaien. Gratis tot 5 gebruikers.
 • Dropbox Paper: de oplossing van Dropbox om samen aan documenten te werken. Werkt alleen op het web en is gratis tijdens de betaperiode.
 • Zim Zim is eigenlijk een grafische tekstverwerker waarmee je een collectie wiki-pagina’s kunt bijhouden. Je kunt ook onderling linken. Vooral handig als je rond een bepaald onderwerp een collectie notities wilt aanleggen, bijvoorbeeld als je een boek schrijft of een film maakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2016
Categorie Apps
Onderwerpen evernote, notities