YouTube ads

YouTube op iPhone, iPad, Apple TV: alles wat je wilt weten

Alles over YouTube op de iPhone en iPad. Lees alles over de YouTube-app en andere officiële app, video's kijken, offline opslaan en meer.

YouTube is Google’s online videodienst. Met YouTube kun je je eigen video’s uploaden en kijken naar miljoenen video’s van anderen. Dagelijks worden er op YouTube honderdduizenden nieuwe video’s geplaatst, dus er is altijd wat te leuks bekijken. In dit uitlegartikel lees je alles over YouTube en wat je ermee kunt doen op de iPhone, iPad en Mac.

Wat is YouTube?

YouTube is veruit de populairste videowebsite ter wereld en werd in 2005 opgericht door drie voormalig medewerkers van PayPal: Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim. In 2006 werd YouTube overgenomen door Google, als vervanger van Google Videos. YouTube is in de loop der jaren uitgegroeid tot het allergrootste videonetwerk ter wereld, waar iedereen zijn of haar eigen video’s op kan plaatsen. Je hoeft dus ook geen professionele filmmaker te zijn: iedereen kan een kanaal openen en filmpjes plaatsen.

YouTube bestaat uit allerlei verschillende onderdelen waar je in deze uitleg nog veel meer over leest. Check ook het iCulture YouTube-kanaal voor onze eigen video’s, zoals tips en besprekingen.

Hoe kan ik de YouTube-app downloaden op iPhone en iPad?

Je kunt YouTube-filmpjes bekijken in de Safari-browser op de iPhone, iPad en Mac. Daarnaast is er een officiële YouTube-app die je kan downloaden uit de App Store.

Als je de YouTube-app op de iPhone of iPad installeert en opstart, krijg je een lijstje met populaire video’s in allerlei categorieën te zien. Je kunt ook zoeken naar video’s over een specifiek onderwerp. Heb je een eigen account en ben je geabonneerd op allerlei kanalen, dan kun je die in de YouTube-app terugvinden via de knop Abonnementen. Je kunt YouTube-afspeellijsten maken, de best gewaardeerde video’s bekijken en bladeren door eerder bekeken video’s.

youtube-1440p

Zodra je een video kiest, wordt deze aan de bovenkant van het scherm afgespeeld. Door je toestel te kantelen, schakelt de video over naar schermvullende weergave. Ook kun je het afspeelvenster kleiner maken, zodat je ondertussen alweer naar de volgende video kunt zoeken. Met de bedieningsknoppen kun je de video bookmarken, achteruit- of vooruitspoelen, pauzeren of afspelen via AirPlay. Voor AirPlay heb je wel een Apple TV nodig. De app werkt ook met Chromecast zodat je het beeld door kan sturen naar je televisie. De YouTube-app werkt ook samen met de YouTube-apps op televisies en spelcomputers. Je kan dan eenvoudiger zoeken op je iPhone of iPad, terwijl de video op je televisie afgespeeld wordt.

Aanvankelijk werd ze YouTube-app ook standaard meegeleverd op de iPhone en iPad, maar sinds iOS 6 moet je de app handmatig installeren via de App Store.

Er is een aparte YouTube-app voor de Apple TV en op oudere Apple TV’s kun je het YouTube-kanaal bekijken. Kortom, er zijn allerlei manieren om YouTube op je iPhone, iPad, Mac en Apple TV te bekijken. Daarnaast zijn er nog allerlei alternatieve YouTube-apps, die net wat andere functies hebben. Wil je YouTube op de Mac kijken, dan kun je dat het beste doen via de browser.

Overige officiële YouTube-apps downloaden

Er zijn in de App Store vier officiële apps verkrijgbaar. De normale app is het bekendst, maar er zijn ook speciale apps waarmee je makkelijker video’s kunt uploaden. Je kunt met je iPhone zelf 4K-video’s en 60fps-video’s opnemen, die je vervolgens op YouTube kunt publiceren.

Hieronder zie je welke apps er beschikbaar zijn:

YouTube op de Apple TV

Je kunt YouTube ook op de Apple TV gebruiken. Op de vierde generatie Apple TV en nieuwer kun je de officiële YouTube-app installeren via de App Store. Via deze app bekijk je al je favoriete video’s, blader je door je abonnementen en zoek je handmatig de nieuwste video’s op. Als je de YouTube-app al op een iPhone of iPad hebt geïnstalleerd, vind je hem op de Apple TV eenvoudig bij je eerdere aankopen.

Op de derde generatie Apple TV en eerder vind je een YouTube-kanaal, waarmee je ook toegang hebt tot al je filmpjes. Verder vind je op de meeste smart-tv’s een aparte app voor YouTube.

Beginscherm van nieuwe YouTube op Apple TV.

Wat is YouTube Premium?

YouTube Premium is de betaalde variant van YouTube. YouTube Premium biedt allerlei extra opties, zoals het afspelen van video’s op de achtergrond, de mogelijkheid om YouTube-filmpjes te downloaden en zonder advertenties te kijken. YouTube Premium werd in oktober 2015 aangekondigd als YouTube Red. Toentertijd was YouTube Red alleen in enkele landen beschikbaar, maar sinds augustus 2018 is YouTube Premium ook in Nederland en België te gebruiken.

YouTube Premium kost €11,99 per maand. Je krijgt dan ook meteen toegang tot YouTube Music, de streaming muziekdienst van YouTube. Ben je met meer mensen, dan kan je ook extra voordelig het gezinspakket voor YouTube Premium afsluiten. Dit kost €17,99 per maand. Voor het individuele pakket is een proefperiode van 3 maanden beschikbaar. De gezinsversie kan je één maand kosteloos proberen.

De voordelen van YouTube Premium zijn dus als volgt:

  • Advertentievrij YouTube kijken
  • Filmpjes offline opslaan
  • Afspelen in de achtergrond
  • Originele series en films alleen voor Premium-leden
  • Inclusief YouTube Music
Bundel via web via app
YouTube Music Premium €9,99 €12,99
YouTube Music Premium gezin €14,99 €19,99
YouTube Premium €11,99 €15,99
YouTube Premium gezin €17,99 €22,99

Wat is YouTube Music?

YouTube Music is de bijbehorende muziekdienst van YouTube. Van deze dienst is zowel een gratis als betaalde versie beschikbaar. Met YouTube Music luister je niet alleen naar de officiële tracks, maar ook naar remixes en live optredens. YouTube Music is dus een concurrent voor Spotify en Apple Music en onderscheid zich met het grote aanbod. De gratis versie heeft een aantal beperkingen, zoals reclame’s. Ook kun je dan geen muziek offline bewaren of afspelen in de achtergrond. Wil je dat wel, dan moet je een vast bedrag vanaf €9,99 betalen voor YouTube Music Premium. De app werkt dan ook gewoon op de achtergrond en je kan al je muziek offline met je meenemen.

YouTube Music-app.

Van YouTube Music Premium is ook een gezinspakket beschikbaar voor €14,99. Je kan dan met maximaal zes personen in totaal onbeperkt muziek luisteren. Voor het gebruik van de gezinsfuncties moeten de gezinsleden wel op hetzelfde adres wonen. Voor extra functies kun je YouTube Music Premium combineren met YouTube Premium, zoals hierboven besproken is. Voor een paar euro per maand extra kun je dan onbeperkt en reclamevrij naar YouTube kijken.

Wat is YouTube Creator Studio?

YouTube Creator Studio is bedoeld om je eigen YouTube-kanaal makkelijker te kunnen beheren. De app toont de statistieken en geeft je de mogelijkheid om reacties te beheren en te bepalen welke meldingen je wilt ontvangen. Deze app is dus niet bedoeld om zelf video’s te creëren. Daarvoor is de eerder genoemde app YouTube Capture bedoeld. Met YouTube Creator Studio beheer je de instellingen, statistieken en details van je video.

Wat is YouTube Gaming?

Als je YouTube alleen maar gebruikt om filmpjes te kijken over videogames, dan is YouTube Gaming de beste optie. Deze app focust zich enkele en alleen op allerlei soorten content over games, zoals uitgebreide speelsessies of video’s met de nieuwste geruchten. Je logt ook in deze app in met je Google-account, waarna je vanzelf de kanalen ziet die iets met games te maken hebben. Bovendien kun je je abonneren op specifieke games, zodat je alleen video’s ziet over spellen die jouw boeien. De app laat je ook meekijken bij livestreams van de nieuwste games.

Alternatieve YouTube-apps

Als de standaard YouTube-app jou niet bevalt, dan zijn er veel andere mogelijkheden. Meerdere externe ontwikkelaars hebben alternatieve iPhone YouTube-apps ontwikkeld. De ene app laat je ook zonder account afspeellijsten aanmaken, terwijl de andere een apart onderdeel voor kinderen heeft. Er zijn voor de iPad bijvoorbeeld ook allerlei apps die het mogelijk maken om YouTube-filmpjes te kijken in de Picture-in-Picture-stand. Hierdoor bekijk je een YouTube-filmpje op je iPad terwijl je andere apps kunt blijven gebruiken.

Meer handige YouTube tips
In aparte artikelen hebben we diverse YouTube-tips voor je op een rijtje gezet. Hieronder een greep uit de selectie:

Zoek je de beste tips voor YouTube op iPhone, dan hebben we daarover ook een aparte lijst

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2018