Nieuwe knoppenbalk in YouTube-app.

YouTube op iPhone, iPad, Apple TV: alles wat je wilt weten

Alles over YouTube op de iPhone en iPad. Lees alles over de YouTube-app en andere officiële app, video's kijken, offline opslaan en meer.

YouTube is Google’s online videodienst. Met YouTube kun je je eigen video’s uploaden en kijken naar miljoenen video’s van anderen. Dagelijks worden er op YouTube ongeveer 300.000 nieuwe video’s geplaatst (2016), dus er is altijd wat te leuks bekijken. In dit uitlegartikel lees je alles over YouTube en wat je ermee kunt doen op de iPhone, iPad en Mac.

Nieuwe knoppenbalk in YouTube-app.

Wat is YouTube?

YouTube is veruit de populairste videowebsite ter wereld en werd in 2005 opgericht door drie voormalig medewerkers van PayPal: Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim. In 2006 werd YouTube overgenomen door Google, als vervanger van Google Videos.

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:

YouTube op iPhone, iPad en Apple TV

Je kunt YouTube-filmpjes bekijken in de Safari-browser op de iPhone, iPad en Mac. Daarnaast is er een officiële YouTube. Aanvankelijk werd ze YouTube-app ook standaard meegeleverd op de iPhone en iPad, maar sinds iOS 6 moet je de app handmatig installeren via de App Store.
Als je de YouTube-app op de iPhone of iPad installeert en opstart, krijg je een lijstje met populaire video’s in allerlei categorieën te zien. Je kunt ook zoeken naar video’s over een specifiek onderwerp. Heb je een eigen account en ben je geabonneerd op allerlei kanalen, dan kun je die in de YouTube-app terugvinden via de knop Abonnementen. Je kunt YouTube-afspeellijsten maken, de best gewaardeerde video’s bekijken en bladeren door eerder bekeken video’s.

Zodra je een video kiest, wordt deze aan de bovenkant van het scherm afgespeeld. Door je toestel te kantelen, schakelt de video over naar schermvullende weergave. Ook kun je het afspeelvenster kleiner maken, zodat je ondertussen alweer naar de volgende video kunt zoeken. Met de bedieningsknoppen kun je de video kunt bookmarken, achteruit- of vooruitspoelen, pauzeren of afspelen via AirPlay. Voor AirPlay heb je wel een Apple TV nodig.

Er is een aparte YouTube-app voor de Apple TV en op oudere Apple TV’s kun je het YouTube-kanaal bekijken. Kortom, er zijn allerlei manieren om YouTube op je iPhone, iPad, Mac en Apple TV te bekijken. Daarnaast zijn er nog allerlei alternatieve YouTube-apps, die net wat andere functies hebben. Wil je YouTube op de Mac kijken, dan kun je dat het beste doen via de browser.

Officiële YouTube-apps downloaden

Er zijn in de App Store vier officiële apps verkrijgbaar. De normale app is het bekendst, maar er zijn ook speciale apps waarmee je makkelijker video’s kunt uploaden. Je kunt met je iPhone zelf 4K-video’s en 60fps-video’s opnemen, die je vervolgens op YouTube kunt publiceren.

Hieronder zie je welke apps er beschikbaar zijn:

YouTube op de Apple TV

Je kunt YouTube ook op de Apple TV gebruiken. Op de vierde generatie Apple TV kun je de officiële YouTube-app installeren vai de App Store. Via deze app bekijk je al je favoriete video’s, blader je door je abonnementen en zoek je handmatig de nieuwste video’s op. Als je de YouTube-app al op een iPhone of iPad hebt geïnstalleerd, vind je hem op de Apple TV eenvoudig bij je eerdere aankopen.

Op de derde generatie Apple TV en eerder vind je een YouTube-kanaal, waarmee je ook toegang hebt tot al je filmpjes. Verder vind je op de meeste smart-tv’s een aparte app voor YouTube.

youtube-60fps

YouTube Red: betaalde variant

In oktober 2015 werd YouTube Red onthuld. Dit is een betaalde dienst voor $10 per maand, waarbij je meer mogelijkheden krijgt. Alle videos’ zijn reclamevrij te bekijken, offline op te slaan en op de achtergrond afspeelbaar. YouTube Red is momenteel alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Het is niet bekend wanneer YouTube Red naar Nederland komt.

YouTube Creator Studio: je eigen kanaal beheren

YouTube Creator Studio is bedoeld om je eigen YouTube-kanaal makkelijker te kunnen beheren. De app toont de statistieken en geeft je de mogelijkheid om reacties te beheren en te bepalen welke meldingen je wilt ontvangen. Deze app is dus niet bedoeld om zelf video’s te creëren. Daarvoor is de eerder genoemde app YouTube Capture bedoeld. Met YouTube Creator Studio beheer je de instellingen, statistieken en details van je video.

YouTube Gaming: gamefilmpjes kijken

Als je YouTube alleen maar gebruikt om filmpjes te kijken over videogames, dan is YouTube Gaming de beste optie. Deze app focust zich enkele en alleen op allerlei soorten content over games, zoals uitgebreide speelsessies of video’s met de nieuwste geruchten. Je logt ook in deze app in met je Google-account, waarna je vanzelf de kanalen ziet die iets met games te maken hebben. Bovendien kun je je abonneren op specifieke games, zodat je alleen video’s ziet over spellen die jouw boeien. De app laat je ook meekijken bij livestreams van de nieuwste games.

YouTube video’s downloaden en offline kijken

De afgelopen jaren zijn er veel apps verschenen die het mogelijk maakten om YouTube-video’s offline op te slaan. Al deze apps zijn inmiddels uit de App Store verwijderd, omdat het officieel niet is toegestaan. De enige officiële manier om YouTube-filmpjes offline te kijken is met een YouTube Red-abonnement. Dit is echter nog niet beschikbaar in Nederland.

Toch zijn er nog wel mogelijkheden om YouTube-filmpjes offline op te slaan en in onderstaand artikel lees je wat de meet recente truc is. offline opslaan van YouTube-filmpjes.

Alternatieve YouTube-apps

Als de standaard YouTube-app jou niet bevalt, dan zijn er veel andere mogelijkheden. Meerdere externe ontwikkelaars hebben alternatieve iPhone YouTube-apps ontwikkeld. De ene app laat je ook zonder account afspeellijsten aanmaken, terwijl de andere een apart onderdeel voor kinderen heeft. Er zijn voor de iPad bijvoorbeeld ook allerlei apps die het mogelijk maken om YouTube-filmpjes te kijken in de Picture-in-Picture-stand. Hierdoor bekijk je een YouTube-filmpje op je iPad terwijl je andere apps kunt blijven gebruiken.

Zoek je de beste tips voor YouTube op iPhone, dan hebben we daarover ook een aparte lijst:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017

YouTube

YouTube is het grootste online videoplatform met miljoenen video's waar iedereen zelf zijn eigen filmpjes kan uploaden. Lees hieronder de beste tips om alles uit YouTube te halen op je iPhone, iPad en Apple TV.

YouTube