Wachtrij Apple Store

In de wachtrij bij de Apple Store? Check deze 10 tips!

Onze survivalgids voor de wachtrij bij de Apple Store: hoe overleef je het urenlange wachten bij de Apple Store op dagen dat een nieuw toestel in de verkoop gaat? Met deze 10 tips ben je beter voorbereid!

Deze tip beschrijft de situatie dat er nog lange wachtrijen bij de Apple Stores stonden als er een nieuw product op de markt kwam. Door de invoering van reserveringen is dit niet meer het geval. Deze tip is daarom gearchiveerd.

Als je de nieuwste iPhone niet hebt kunnen reserveren, dan zit er niets anders op dan in de wachtrij te gaan staan bij een Apple Store. Dat kan in Nederland, maar ook in andere landen zoals Duitsland, Frankrijk en Engeland (let op: niet in België). Wil je weten wat je kunt verwachten als je in de wachtrij bij de Apple Store staat? Dan vind je in dit artikel allerlei tips om er het beste van te maken en de wachtrij te overleven.


Algemene informatie over het buitenland lees je in onze gids iPhone in het buitenland kopen.

Overlevingstips voor de wachtrij

Ga je lang in de rij staan, dan is het verstandig om je goed voor te bereiden. Het is sterk afhankelijk van het seizoen en de locatie. Daarom deze tips.

#1 Sta vroeg op

De afgelopen jaren was het niet nodig om ‘s nachts al in de rij te gaan staan, maar om op alles voorbereid te zijn kom je het beste de avond voorafgaand aan de verkoop al polshoogte nemen, om te zien of er zich een rij aan het vormen is. Soms staan er al een paar fanatieke fans, maar daar hoef je je in eerste instantie niet druk over te maken (tenzij je het leuk vindt om héél erg lang in de kou te wachten). Het eerste groepje blijft vaak een tijdje klein, totdat er opeens meer mensen gaan aansluiten. Dat is voor jou het moment om ook in de rij te gaan staan. Je wilt deel uitmaken van de eerste 100 mensen.

Wil je toch genieten van je nachtrust? Ga dan extra vroeg naar bed en sta vroeg op. En daarmee bedoelen we: vóór zessen. Want als je om zeven uur komt aanlopen wacht je uiteindelijk langer dan mensen die er al om vijf uur stonden. Het bedienen van de klanten die voor jou in de rij staan kost namelijk ook nog behoorlijk wat tijd.

Apple Store Amsterdam iPhone 7
Wachtrij voor de iPhone 7 in Amsterdam

We zijn de afgelopen jaren steeds bij de wachtrijen gaan kijken en de ene keer kon je ‘s ochtends nog gewoon aansluiten en was de rij rond het middaguur al weggewerkt, terwijl in andere gevallen mensen tot ver in de middag moesten wachten.

#2 Kies jouw Apple Store strategisch

In Nederland heb je keuze uit drie Apple Stores, in Amsterdam, Haarlem en Den Haag. Je zou voor Amsterdam kunnen kiezen, zodat je bij een te grote mensenmassa nog naar Haarlem kunt uitwijken. Al weet je natuurlijk niet of er in Haarlem net zoveel voorraad is. Je zult dus even goed moeten uitpuzzelen wat voor jou de beste oplossing is gezien de tijd, de weersverwachting en de vervoermiddelen die je tot je beschikking hebt.

Woon je in Zuid-Limburg vlakbij de grens, dan heb je keuze uit meerdere Duitse Apple Stores, in de centra van steden of meer afgelegen, in winkelcentra. Helaas is het vaak niet mogelijk om overdekt te overnachten, omdat de winkelcentra in Duitsland vaak al om 20:00 uur sluiten. Maar je spreidt wel je kansen als je naar een regio gaat met veel Apple Stores.

Bekijk ook

Zo krijg je in België snel een iPhone X, zonder wekenlang te hoeven wachten

De Apple Store in Brussel heeft op 3 november geen vrije verkoop voor de iPhone X, maar met deze tip krijg je toch snel een iPhone X in handen.

Je zou ook naar een stad of regio kunnen gaan met veel andere winkels die iPhones verkopen, zoals APR’s, telecomwinkels en grote ketens zoals Media Markt. Maar het is zeer de vraag hoeveel voorraad zij krijgen en of die voorraad is bestemd voor mensen die al op een reserveringslijst staan.

#3 Verken de omgeving van de Apple Store

Heb je al eerder in de rij gestaan, dan heb je waarschijnlijk goed inzicht wat de beste locaties en voorzieningen zijn. Dat hangt ook af van je behoeften: aan het Leidseplein in Amsterdam is veel horeca, zodat je tijdens het wachten wat te eten of drinken kunt halen, of een wc kunt opzoeken. In Haarlem is dat lastiger. Kom je met de auto, zoek dan naar een geschikte parkeerplek dichtbij zodat je overbodige spullen zoals stoeltjes en dekens vlak voordat de winkel open gaat kunt terugleggen in de auto.

Apple Store CentrO Oberhausen

Bij Apple Stores die in een winkelcentrum zitten is het slim om vooraf te kijken of er meerdere ingangen zijn en op welke plekken de wachtrij is gepland. Vaak is dat de avond tevoren al te zien aan de gereed staande dranghekken of beveiligers.

#4 Neem een vriend mee

Wachten is nooit leuk, maar met een vriend wordt het wel een stuk makkelijker. Je kunt tijdens het wachten even weglopen uit de rij, om iets te eten te halen of om een wc op te zoeken. Je hebt ook wat meer aanspraak en kunt spullen zoals stoeltjes en powerbanks makkelijker delen. Bovendien komt het van pas in onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld als jouw pinpas of creditcard het niet doet. Check ook even of de limiet op je pinpas voldoende is (soms geldt €1.000 en dat is voor huidige iPhones echt te weinig).

#5 Neem een powerbank mee

Over powerbanks gesproken: als je lang moet wachten is het wel zo leuk als je de tijd kunt doden met wat games, filmpjes of een goed boek. Een powerbank is dan onmisbaar, want je wilt niet halverwege de nacht met een lege accu zitten. Liefst twee of drie – en vergeet ook niet de Lightning-kabels.

Bekijk ook

De beste powerbanks voor iPhone, iPad en MacBook

Er zijn talloze powerbanks waarmee je je iPhone of iPad kunt opladen. De extra zware varianten zijn zelfs geschikt voor je MacBook. In deze gids bespreken we enkele goede powerbanks voor onderweg, vakantie en festivals, waarmee je nooit meer met een lege accu zit. Zorg dat je altijd een reservebatterij bij je hebt!

#6 Kleed je warm aan

Door de stad lopen is met dit weer nog prima te doen in een dikke trui. Maar als je urenlang stilstaat kan het behoorlijk koud worden. Denk niet alleen aan een jas en een extra paar sokken, maar trek ook een warme broek of een extra thermobroek aan. Omdat je de hele nacht stilzit kan dit vrij koud zijn. Een slaapzak kan ook handig zijn, maar bedenk je wel dat je alles mee moet dragen.

#7 Neem een simpele paraplu of capuchon mee

Een regenbui kan ervoor zorgen dat je extra snel afkoelt. Je staat ‘s nachts in de buitenlucht. Ook bij Apple Stores die in overdekte winkelcentra zijn gevestigd (zoals CentrO in Oberhausen) moet je in de buitenlucht wachten omdat het winkelcentrum ‘s nachts sluit. Een paraplu of capuchon kan dan het verschil betekenen tussen niks-aan-de-hand of eruit zien als een verzopen kat.

Rij bij Duitse Apple Store voor iPhone 6s

#8 Een stoel is niet altijd nodig

Als je om 4 uur ‘s ochtends in de rij gaat staan is een opklap- of vissersstoeltje helemaal niet nodig. Die paar uur wachten overleef je ook wel door te staan. Maar als je de hele nacht moet doorbrengen is het wel zo handig als je even kunt zitten. Gekke Amerikanen hebben tegenwoordig stoeltjes met daar omheen een tentje, die je helemaal kunt dichtritsen. Dat is misschien wat overdreven. Kies bij voorkeur een goedkoop stoeltje, omdat er altijd een kans bestaat dat je je spullen wachtrij kwijtraakt of gedwongen moet achterlaten.

Rij bij Apple Store Berlijn voor iPhone 6s

#9 Neem proviand mee

Je voelt je misschien een Hollander als je met een tas vol krentenbollen en een thermosfles koffie aan komt zetten, maar het kan handig zijn als je naar een winkelcentrum gaat dat ‘s nachts gesloten is en waarbij er geen verdere voorzieningen zijn.

#10 Ga niet ‘s middags naar de Apple Store

Je denkt misschien dat het slim is om tot in de loop van de middag te wachten, omdat dan de rijen voor het grootste gedeelte zijn verdwenen. Maar dat heeft meestal weinig zin, want de meeste modellen zullen al uitverkocht zijn.

Wachtrijen, is dat wel nodig?

Tegenwoordig is het eigenlijk niet meer nodig om in de wachtrij te staan. Apple geeft je vaak een week voordat nieuwe toestellen in de verkoop gaan de mogelijkheid om een pre-order te plaatsen. Je hoeft dan alleen maar op het afgesproken tijdstip bij de Apple Store te zijn om je toestel op te halen. Ook kun je het toestel vaak gewoon laten thuisbezorgen, zodat je helemaal niet de deur uit hoeft. De levertijden van bezorging lopen bij nieuwe toestellen wel snel op, dus afhalen in de winkel kan in dat geval sneller zijn. In een opiniestuk hebben we uitgelegd waarom we wachtrijen niet meer van deze tijd vinden.

Bekijk ook

Opinie: wachtrijen bij de Apple Store zijn echt niet meer van deze tijd

Apple moet stoppen met wachtrijen bij de Apple Stores. Het doet niets voor het imago van Apple als luxemerk en het is ook helemaal niet nodig, nu er een reserveringensysteem is.

Hoe zit het met betalen?
Vanwege de drukte is het verstandig om met pinpas of creditcard te betalen en niet met cash op stap te gaan. Zorg dat je de pincode van je creditcard bij de hand hebt, eventueel in een wachtwoordenapp zoals 1Password.

Wil je in andere Europese landen met een normale pinpas betalen, check dan vooraf wat de limiet is bij pinnen in het buitenland. Sommige banken hanteren een limiet van 1000 euro per transactie, bij andere banken kun je tijdelijk ontheffing vragen als je een grote pintransactie wilt gaan doen. Veel banken hebben pinnen buiten Europa geblokkeerd vanwege fraude door buitenlandse bendes. Vergeet daarom bij de bank niet om je pinpas te activeren voor betalingen buiten Europa!

Bij de meeste Apple Stores is altijd wel een pinautomaat in de buurt. Het is handig als je meerdere pasjes/creditcards hebt, zodat je bij onverwachte limieten toch het benodigde bedrag bij elkaar kunt pinnen.

In welke Apple Stores is er losse verkoop?

Als de verkoop van iPhones in de eerste groep landen van start gaat, kun je vaak in tientallen landen terecht bij de Apple Stores. Wel zijn er een aantal punten om rekening mee te houden.

  • Bij de meeste Apple Stores is geen sprake van losse verkoop. Je kunt alleen terecht als je een afspraak hebt.
  • In China, Hongkong en Japan is er een groot probleem met handelaren in het grijze circuit. In het verleden is het wel eens voorgekomen dat er in deze landen aanvankelijk geen losse verkoop was. Bij toekomstige iPhone-verkopen is het daarom slim om vooraf even te controleren of er losse verkoop is in deze landen.
  • Verenigde Staten: er zijn aparte uitvoeringen voor de CDMA-netwerken van Sprint en Verizon en de GSM-netwerken van AT&T en T-Mobile. Het beste ben je af als je een toestel zonder contract bij de Apple Store koopt. Laat je niet verleiden tot een speciale aanbieding bij Best Buy en andere ketens, want die zijn vaak gebonden aan een provider.

Bovenstaande maatregelen hebben vooral te maken met scalpers, handelaren die vooral in Azië actief zijn om zoveel mogelijk toestellen in te slaan. Dat er in bepaalde Amerikaanse staten geen losse verkoop is, heeft ook te maken met handelaren. In staten zoals Delaware betaal je geen salestax, waardoor je relatief goedkoop aan het toestel kunt komen. Wie wel eens in de Apple Store in Delaware is geweest, heeft misschien wel eens gezien dat klanten met flinke stapels iPhone-doosjes de deur uit lopen. In Montana betaal je ook geen salestax, maar daar is geen Apple Store gevestigd.

Lees er meer over in ons artikel over iPhone in het buitenland kopen.

https://www.iculture.nl/iphone-kopen/iphone-buitenland/

Voor veel Nederlanders kan Duitsland een interessante plek zijn, vanwege het grote aantal Apple Stores vlak over de grens.

Bekijk ook

iPhone in Duitsland kopen: tips en handige weetjes

Wil je de iPhone in Duitsland kopen om dat het nét iets goedkoper is? Dan vind je in dit artikel alle tips: welke Apple Stores zijn ideaal, hoe zit het met prijzen en garantie?

In Parijs en Londen zijn meerdere Apple Stores, dus de mensenmassa verspreidt zich meer over de stad. Bovendien worden er meer beveiligingsmensen ingeschakeld en zijn de afzettingen meestal wat professioneler dan in de kleinere steden. Maar hou er rekening mee dat Londen en Parijs ook steden zijn die meer publiek trekken. De wachtrijen zijn langer, dus je loopt het risico dat je heel veel uren moet wachten.

In de Verenigde Staten is vooral New York populair maar je kunt ook in andere Amerikaanse steden terecht. KLM vliegt rechtstreeks op steden als Boston, Houston, Detroit en LA. Onze ervaring bij de introductie van eerdere iPhones was, dat de wachtrijen bij de Apple Stores in New York vrij lang waren, maar ook vrij snel waren weggewerkt. Als je het geduld kunt opbrengen en een minder populair model zoekt, kun je ook halverwege de ochtend naar de Apple Store gaan om te kijken of ze jouw model nog op voorraad hebben. Populaire modellen in spacegrijs zijn het eerste op.

Welke Nederlandse Apple Store is geschikt?

Er zijn in Nederland drie Apple Stores (zie ons overzicht Nederlandse Apple Stores). Bij de Apple Store in Amsterdam verwachten we de grootste drukte, omdat dit een grote flagship store is. Wil je een korte wachtrij, dan is Haarlem wellicht de beste optie omdat het vooral lokaal publiek trekt. Haarlem is voor veel mensen net iets verder weg en minder bekend.

Apple Store Amsterdam blijft klappen 8.12 uur

Wachtrij bij Apple Store Amsterdam

De Apple Store Amsterdam is gevestigd aan het Leidseplein in Amsterdam, een vrij druk uitgaansgebied. De wachtrij loopt rechts van de winkel richting het Vondelpark. Voordeel is dat er ‘s nachts veel te doen is, zodat het vinden van een toilet en een drankje ook na middernacht geen probleem zal zijn. Maar het is ook de drukste Apple Store en als je verderop in de rij staat heb je geen beschutting meer van de gebouwen. De dichtstbijzijnde (prijzige) parkeergarage is Byzantium, vlakbij het Leidseplein. De tramrit vanaf Amsterdam CS naar het Leidseplein duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Wachtrij bij Apple Store Haarlem

apple-store-haarlem-42De Apple Store Haarlem is gevestigd in een winkelstraat in het centrum van Haarlem, in een voetgangersgebied. De wachtrij loopt niet in de richting van de Grote Markt, maar de andere kant op. ‘s Nachts zijn er weinig voorzieningen. Parkeren is mogelijk in de parkeergarages De Kamp, Appelaar, Zijlvest en Houtplein (allemaal op nog geen 500 meter loopafstand). Het station bevindt zich op ongeveer een kwartier lopen.

Wachtrij bij Apple Store Den Haag

In Den Haag bevindt de Apple Store zich in de Passage, een overdekte winkelgalerij. Helaas betekent dat niet dat je de hele nacht overdekt kunt wachten, want ‘s avonds na 23 uur gaat de winkelgalerij dicht. De volgende ochtend sta je gelukkig wel een groot deel van de tijd beschut. Meer informatie over het wachten bij de Apple Store Den Haag lees je in onze survivalgids Apple Store Den Haag.

Apple Store Den Haag wachtrij in passage 6.57 uur

Hoeveel iPhones per persoon?

Er geldt vaak meestal een maximum van twee iPhones per klant (maar de regels bij Apple veranderen nog wel eens, dus het kan elk jaar anders zijn). Apple verkoopt geen iPhones aan heel jonge kinderen, dus neem een ouder gezins- of familielid mee als je nog niet meerderjarig bent. Officieel geldt een grens van 13 jaar.

Hoeveel iPhones worden er verkocht?

Apple maakt nooit bekend hoeveel nieuwe producten er op de dag van verkoop in de Apple Store verkrijgbaar zijn. Wel zijn in de loop van de dag de populaire modellen al snel uitverkocht en moet je de daaropvolgende dagen steeds terugkomen om te kijken of er weer nieuwe voorraad is. We hebben een apart artikel over de iPhone X voorraden.

Bekijk ook

iPhone X levertijd: welke winkels en providers hebben voorraad?

De levertijd van de iPhone X is verbeterd bij de Apple Store naar 1-2 weken. Maar hoe zit het met de iPhone X levertijden bij providers en webwinkels? In dit artikel vind je informatie waar je de iPhone X nog op voorraad is en waar je de kortste levertijden kunt verwachten.

Hoe weet ik zeker dat mijn iPhone nog op voorraad is?

iPhone 5 ticketsIn het verleden deelde Apple ‘s ochtends altijd kartonnen kaartjes uit, waarop jouw gewenste toestel staat vermeld (zie foto). Zodra je zo’n kaartje in handen had, wist je zeker dat het betreffende toestel voor jou klaar ligt zodra je aan de beurt bent.

In 2014 is Apple overgestapt op een digitaal ticketsysteem: een medewerker loopt met een iPad langs de wachtrij en voert jouw Apple ID in een ticketsysteem in. Je krijgt niet meer kartonnen kaartjes in handen, maar ontvangt de reservering per e-mail op jouw Apple ID. Het tijdstip waarop deze digitale tickets worden uitgedeeld varieert per winkel, maar meestal is het vanaf zo’n 6:00 uur ‘s ochtends. Bij grote drukte kunnen de medewerkers ook ‘s nachts al beginnen met het registreren van de eerste wachtenden. En als je geluk hebt, delen de medewerkers meteen ook wat flesjes water, koffie, broodjes of appels uit of komt er een medewerkers van Starbucks langs.