Facebook Messenger bericht sturen

Facebook op iPhone en iPad gebruiken: het complete overzicht

Gebruik Facebook op iPhone en iPad om foto's te delen, berichten uit te wisselen en op de marktplaats te handelen. Je leest hier alles over de voor- en nadelen van de app, andere Facebook-apps alles wat je verder moet weten om Facebook op de iPhone en iPad te gebruiken.

Alles over Facebook op iPhone en iPad

Facebook is een van de bekendste en grootste sociale netwerken wereldwijd en is eigendom van het Meta-concern. Naast de Facebook-app voor iPhone en iPad zijn er nog meer manieren om Facebook te gebruiken. Op deze pagina lees je hoe je als Apple-gebruiker in contact blijft met vrienden, foto’s plaatst en berichten uitwisselt.

Hieronder lees je over:

Wat is Facebook?

Facebook is een sociaal netwerk dat in 2004 werd opgericht door Mark Zuckerberg. Sinds 2008 is Facebook ook beschikbaar in Nederland en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste sociale netwerken in ons land, hoewel het qua populariteit inmiddels is ingehaald door andere apps zoals Instagram en TikTok. Facebook telt wereldwijd miljarden gebruikers gebruikers en is aanzienlijk populairder dan Twitter. Gaandeweg zijn er steeds meer functies toegevoegd aan de apps en de website. Facebook is te gebruiken op iPhone, iPad, Mac en allerlei andere apparaten. Naast de bekende Facebook-app heeft het moederbedrijf Meta nog meer apps, zoals WhatsApp en Instagram.

Facebook op iPhone en iPad

Er zijn twee manieren om het sociale netwerk van Facebook op de iPhone te gebruiken:

  • Facebook-app: de app is te downloaden via de App Store en heeft als voordeel dat je notificaties ontvangt als er nieuwe berichten zijn. Maar er kleven ook enkele nadelen aan, die we verderop zullen bespreken.
  • Mobiele website van Facebook: ga naar facebook.com in een mobiele browser en je krijgt de website te zien. Hiermee heb je toegang tot bijna alle functies.

Daarnaast heeft Facebook een reeks apps voor zakelijke gebruikers. Voor gewone gebruikers zijn de standaard app en de Messenger-app het meest interessant.

 
 

Nadelen van de Facebook-app

Het ligt misschien voor de hand om de mobiele app te gebruiken, maar deze werkt niet altijd optimaal. We hebben een aantal artikelen geschreven over nadelen van de Facebook-app. Deze hebben vooral te maken met het trager maken van je toestel, het leegtrekken van de batterij en het massaal verzamelen van gebruiksgegevens:

Gaandeweg heeft Facebook dit wel verbeterd, maar de app is nog steeds berucht om het feit dat processen lang op de achtergrond blijven draaien en veel informatie verzamelen.

Een ander nadeel is dat Facebook veel A/B-tests en experimenten met de app uitvoert. Daardoor kan de indeling van de app en de knoppenbalk onderin het scherm voor iedereen verschillend zijn. Een ontwikkelaar verzamelde alle varianten van de knoppenbalk en ontdekte meer dan 66 verschillende. Daardoor kan het lastig zijn om bepaalde functies terug te vinden in de app, omdat het bij jou op een andere plek kan zitten dan bij een vriend.

Facebook knoppenbalk

Meer Facebook-apps voor iPhone en iPad

Er zijn nog meer Facebook-apps voor iPhone en iPad. Hieronder stellen we een aantal voor.

  • Meta Business Suite (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Een app om Facebook-pagina’s te beheren. Handig voor mensen die namens een organisatie pagina’s moeten onderhouden.
  • Workplace from Meta (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.4+) - Zakelijke netwerken met je collega’s, als alternatief voor LinkedIn, Slack en dergelijke.
  • Meta Ads Manager (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.4+) - Een app voor adverteerders op het sociale netwerk.
  • Origami Live (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Een designtool voor het maken van interactieve prototypes. Werkt samen met Origami voor Mac.

Meta Quest VR-headsets (voorheen Facebook Oculus)

Meta maakt ook een virtual reality-bril onder de naam Meta Quest, al zal de eerdere naam Oculus me waarschijnlijk bekender in de oren klinken. De bril is vooral gericht op games, maar er zijn ook andere toepassingen mogelijk. Voor Apple-gebruikers zijn de Meta Quest-headsets niet meteen interessant, aangezien ze niet samenwerken met macOS en iOS. De beste optie is op dit moment de HTC Vive-headset, die al wat ouder is.

Bekijk ook

Deze Virtual Reality-brillen zijn geschikt voor de Mac

Zoek je een Virtual Reality-bril die met de Mac werkt? Dan zijn dit je opties. We bespreken ook welke Mac je nodig hebt om virtual reality te kunnen gebruiken met macOS, want de content moet natuurlijk ergens vandaan komen.

Facebook-tips om meer uit de app te halen

We hebben heel wat tips voor Facebook-gebruikers:

Informatie

Laatst bijgewerkt
december 2022
Onderwerp
Software
iOS