Facebook op een iPhone

Facebook op iPhone en iPad gebruiken: het complete overzicht

Gebruik Facebook op iPhone en iPad om foto's te delen, berichten uit te wisselen en op de marktplaats te handelen. Je leest hier alles over de nadelen van de app, andere Facebook-apps en waar de Facebook-integratie in iOS is gebleven.

Facebook is het bekendste en grootste sociale netwerk wereldwijd. Naast de Facebook-app voor iPhone en iPad zijn er nog meer manieren om Facebook te gebruiken. Op deze pagina lees je hoe je als Apple-gebruiker in contact blijft met vrienden, foto’s plaatst en berichten uitwisselt.


Hieronder lees je over:

Wat is Facebook?

Facebook is een sociaal netwerk dat in 2004 werd opgericht door Mark Zuckerberg. Sinds 2008 is Facebook ook beschikbaar in Nederland en is sindsdien uitgegroeid tot het grootste sociale netwerk in ons land. Facebook telt wereldwijd miljarden gebruikers gebruikers en is aanzienlijk populairder dan Twitter. Gaandeweg worden er steeds meer functies toegevoegd, zoals de Facebook Marktplaats voor het verkopen van tweedehands spullen.

Facebook herinneringen van berichten.

Facebook is te gebruiken op iPhone, iPad, Mac en allerlei andere apparaten. Naast de bekende Facebook-app heeft het bedrijf nog meer apps, zoals WhatsApp en Instagram.

Voorheen was het in iOS mogelijk om eenmalig in te loggen met je Facebook-account, waarna je apps van derden gemakkelijk toegang kon geven tot je account. In iOS 11 is dit weggehaald, waarschijnlijk uit privacy-overwegingen.

Facebook op iPhone en iPad

Er zijn twee manieren om het sociale netwerk van Facebook op de iPhone te gebruiken:

 • Facebook-app: de app is te downloaden via de App Store en heeft als voordeel dat je notificaties ontvangt als er nieuwe berichten zijn. Maar er kleven ook enkele nadelen aan, die we verderop zullen bespreken.
 • Mobiele website van Facebook: ga naar facebook.com in een mobiele browser en je krijgt de website te zien. Hiermee heb je toegang tot bijna alle functies.

Daarnaast heeft Facebook een reeks apps voor zakelijke gebruikers, zoals Facebook Paginabeheer en Advertentiebeheer. Voor gewone gebruikers zijn de standaard app en de Messenger-app het meest interessant.

Nadelen van de Facebook-app

Het ligt misschien voor de hand om de mobiele app te gebruiken, maar deze werkt niet altijd optimaal. We hebben een aantal artikelen geschreven over nadelen van de Facebook-app. Deze hebben vooral te maken met het trager maken van je toestel, het leegtrekken van de batterij en het massaal verzamelen van gebruiksgegevens:

Gaandeweg heeft Facebook dit wel verbeterd, maar de app is nog steeds berucht om het feit dat processen lang op de achtergrond blijven draaien en veel informatie verzamelen.

Een ander nadeel is dat Facebook veel experimenten met de app uitvoert. Daardoor kan de indeling van de app en de knoppenbalk onderin het scherm voro iedereen verschillend zijn. Een ontwikkelaar is bezig alle varianten van de knoppenbalk te verzamelen en ontdekte meer dan 66 varianten. Daardoor kan het lastig zijn om bepaalde functies terug te vinden in de app, omdat het bij jou op een andere plek kan zitten dan bij een vriend.

Facebook knoppenbalk

Andere Facebook-apps

Naast de standaard app zijn er nog meer officiële apps die door Facebook zijn uitgebracht.

 • Messenger (gratis, iPhone/iPad/ Watch, iOS 11.0+) - Met Messenger kun je chatten en foto’s uitwisselen, bellen en audio-opnames sturen. Aanvankelijk zaten de Messenger-functies in de standaard-app, maar Facebook heeft dit later losgetrokken.
 • WhatsApp Messenger (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - De populaire berichtenapp WhatsApp is sinds februari 2014 eigendom van Facebook, dankzij een overname van 19 miljard dollar.
 • Instagram (gratis, iPhone + IAP, iOS 12.0+) - De Foto-app Instagram is sinds 2012 in handen van Facebook en kostte het bedrijf ‘slechts’ 1 miljard dollar. Instagram bracht later de app Bolt uit, maar die is inmiddels weer verdwenen. De video-app Hyperlapse bestaat nog wel.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Als je de bewegingstracker Moves gebruikt, weet Facebook waar je geweest bent, hoe lang je ergens geweest bent en hoe je van A naar B bent bewogen (lopen, fietsen, auto of openbaar vervoer). Moves werd in 2014 overgenomen en heeft daarna niet meer zoveel updates gehad.

Nog meer Facebook-apps voor iPhone en iPad

Er zijn nog veel meer Facebook-apps voor iPhone en iPad. Hieronder stellen we een aantal voor.

 • Facebook Business Suite (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Een app om Facebook-pagina’s te beheren. Handig voor mensen die namens een organisatie pagina’s moeten onderhouden.
 • Workplace from Facebook (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Zakelijke netwerken met je collega’s, als alternatief voor LinkedIn, Slack en dergelijke.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Met deze app houden bekende artiesten en andere publieke figuren de reacties van fans in de gaten. Alleen op uitnodiging te gebruiken.
 • Facebook Advertentiebeheer (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Een app voor adverteerders op het sociale netwerk.
 • Origami Live (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Een designtool voor het maken van interactieve prototypes. Werkt samen met Origami voor Mac.

Facebook en Oculus Rift

Facebook is ook eigenaar van Oculus Rift, de virtualrealitybril. De bril is vooral gericht op games, maar er zijn ook andere toepassingen mogelijk. Het plan is om Oculus Rift verder te ontwikkelen en nieuwe toepassingen mogelijk te maken, zoals het bijwonen van lessen op school of evenementen, waarbij het lijkt alsof je er persoonlijk bij aanwezig bent. Voor Apple-gebruikers is Oculus Rift niet meteen interessant. Apple heeft wel plannen met virtual reality op de Mac, maar werkt daarvoor samen met de HTC Vive-bril.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2018
Onderwerp
Software
iOS