iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en België
iCulture: Nederlandse apps

Beste Nederlandse apps voor iPhone en iPad

We hebben de beste Nederlandse iPhone-apps voor je bijeen gebracht in dit overzicht van iCulture. Of je nou beginnend of ervaren iOS-gebruiker bent: deze apps wil je op je iPhone hebben!

Beste Nederlandse apps

Wekelijks bekijken we op de iCulture-redactie tientallen nieuwe apps die in de App Store verschijnen. Welke Nederlandse apps moet je hebben, welke zijn de moeite waard? Dat vind je in dit overzicht met de beste Nederlandse apps, die we hebben ingedeeld per categorie. Bekijk ook ons maandelijkse overzicht van de beste Nederlandse apps met alle nieuwkomers die de moeite zijn om te bekijken! We hebben in deze lijst alleen apps opgenomen die zich richten op Nederlandse gebruikers. Er zijn ook apps die door Nederlanders worden gemaakt maar in hoofdzaak internationaal zijn gericht, zoals Halide en Darkroom. Omdat deze apps niet ‘typisch Nederlands’ zijn vind je ze in gespecialiseerde applijsten zoals voor de beste fotobewerkings-apps.

Alle apps staan in willekeurige volgorde. Het wil dus niet zeggen dat de eerstgenoemde ook de beste is.

Het gaat in onderstaande lijst om Nederlandstalige apps, gemaakt door Nederlandse ontwikkelaars en bedrijven. Daardoor kan jouw favoriete app niet in het lijstje staan. We noemen bijvoorbeeld wel Videoland (want dat is Nederlands), maar niet Netflix.

Wil je weten welke apps in een bepaald jaar het best waren? Kijk dan eens naar de iCulture Awards. Tot en met 2018 hebben we elk jaar prijzen uitgereikt voor de beste Nederlandse apps, de beste Belgische apps en de beste nieuwkomer!


Beste Nederlandse nieuwsapps voor iPhone
In deze categorie vind je de beste nieuwsapps, gemaakt door kranten, nieuwssites en door tv-organisaties zoals NOS en RTL.

 • NOS (Gratis, iPhone/iPad/Watch/TV, iOS 14.0+) - Veelzijdige nieuwsapp van de NOS met nieuws, sport, video’s en weer/verkeer. Vaak de snelste met meldingen van belangrijk nieuws. Vaak ook live-uitzendingen tijdens belangrijke sportevenementen.
 • NU.nl (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Duidelijke categorieën en lekker korte artikelen, aangevuld met tv-gids en sportuitslagen, naast een snelle nieuwsselectie voor algemeen nieuws, economie, sport en tech.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Dé app die iedereen op zijn iPhone moet hebben. In de iCulture-app lees je elke dag het laatste nieuws over iPhone, iPad en Apple. Alles wat je nodig hebt om op de hoogte te blijven.

App Store webpagina iCulture-app

 • NOS Teletekst (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Teletekst op je iPhone, inclusief apart toetsenbord om pagina’s mee op te vragen. Favoriete pagina’s kan je direct bezoeken.
 • De Correspondent Audio (Gratis, iPhone, iOS 12.0+) - Audioverhalen en podcast van deze bekende nieuws- en opiniewebsite.
 • AD - Nieuws, Sport & Regio (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Interface met veel foto’s. Geeft meldingen bij belangrijk nieuws en de menuknoppen leiden je meteen naar de meest gelezen berichten, sport, showbizz en fotoseries. Maar pas op: het AD waarschuwt voor ‘mild seksuele inhoud en naaktheid’ in de artikelen.
 • de Volkskrant - Nieuws (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Uit dezelfde keuken als het AD, maar voor een wat meer intellectuele doelgroep. Er zijn aparte pagina’s voor politiek nieuws en opinie, met de columns waar Volkskrant bekend om staat. App Store-omschrijving waarschuwt voor ‘mild realistisch geweld’.
 • Blendle (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Was ooit de meest innovatieve nieuwsapp van Nederland. Nu je niet meer de artikelen per stuk kan afrekenen is de drempel een stuk hoger geworden.

Volkskrant op de iPad met koffie.

 • RTL Nieuws & Entertainment (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Multimediale nieuwsapp van RTL, met actuele nieuws- en sportberichten, een grote roddelsectie (RTL Boulevard), financieel nieuws (RTL Z), een livestream van RTL4, nieuwsuitzendingen en fragmenten uit nieuwsbulletins.
 • De Telegraaf (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.0+) - Overzichtelijke nieuws-app van De Krant van Wakker Nederland, met nadruk op entertainment, financieel nieuws, vrouwen en verschillende sporten. Je kan favoriet nieuws bewaren, populaire berichten bekijken en het nieuws in foto’s zien.
 • BNR | Nieuws, Radio & Podcasts (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - App van radiozender BNR met nieuws, live radio en file- en flitsinformatie. Ontvang pushberichten voor nieuwe programma’s, stel je eigen afspeellijst samen en luister die op elk moment (offline) terug.

Andere apps in de categorie nieuws zijn: NOS Jeugdjournaal, FD, NRC, Autoweek en Hart van Nederland. Er zijn ook diverse regionale nieuwsapps, onder andere van RTV Noord en Omrop Fryslân.

Nuttige Nederlandse apps voor je iPhone

Deze apps komen altijd van pas:

 • DigiD (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Onmisbaar als je dingen met de overheid wilt regelen.
 • CheckID voor DigiD (Gratis, iPhone, iOS 13.1+) - Identificeren voor als er geen NFC in je paspoort zit.
 • Aangifte Inkomstenbelasting (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Voor je belastingaangifte.
 • Berichtenbox (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Bekijk berichten van de overheid.
 • KopieID (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Veilige kopie maken van je ID-bewijs.
 • BeterDichtbij (Gratis, iPhone, iOS 14.0+) - Altijd in contact met je arts of zorgverlener.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Ontdek tuinvogels bij jou in de buurt.
 • Kenteken Check (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Kenteken checken, zodat je geen miskoop begaat of als je gewoon benieuwd bent naar meer details over een mooie auto.

Beste Nederlandse weerapps voor iPhone
Hieronder vind je de belangrijkste Nederlandse weerapps. Er zijn ook andere bekende apps zoals Weather Pro, maar die worden gemaakt door buitenlandse aanbieders.

 • Buienalarm (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 14.0+) - Stel maximaal drie locaties in om een melding voor verwachte regen te ontvangen. Toont de buienverwachting voor komende uren in een handige grafiek.
 • Weerplaza - complete weer app (Gratis + IAP, iPhone, iOS 15.0+) - Weerapp met bijna live informatie en veel aandacht voor cijfers en statistieken, bijvoorbeeld hoogste windsnelheid, de snelheid van de hoogste windstoot, de neerslagsom en de sneeuwdikte. Toont ook uitgebreide wintersportinformatie.
 • Buienradar - weer (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.0+) - De bekendste Nederlandse weersite doet zijn ding ook op de iPhone. Ontvang meldingen bij verwachte regen en weerwaarschuwingen. Zie waar het wanneer regent/sneeuwt en bekijk satellietbeelden van de bewolking. Kan niet inzoomen op de kaart, maar bevat wel file-informatie als extra.
 • Regenmelding (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Weten wanneer er een bui valt doormiddel van meldingen en inzoomen op een kaart. In een vloeiende animatie zie je wanneer de regen aan je voorbij trekt. De volwassen broer van Buienradar.
 • Weeronline (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Een buienkaart, de temperatuur, het weerbeeld per dagdeel, het weer per drie uur inclusief temperatuurindicatie, weercijfers op allerlei gebieden en een vooruitblik voor de komende 14 dagen: Weeronline biedt het allemaal.

Zoek je nog meer Nederlandse weerapps voor je iPhone of iPad? Bekijk dan ook eens onderstaande lijst:

Bekijk ook

Dit zijn de beste weerapps voor iPhone en iPad

Dit zijn de beste weerapps voor de iPhone en iPad. Wat is de beste gratis weerapp en welke is het mooist? Welke andere weerapps zijn nog meer de moeite waard? In deze gids zetten we de leukste en meest betrouwbare weerapps voor je op een rij.

Beste Nederlandse reisapps voor iPhone
Bij de apps voor reizen vind je een breed aanbod, van trein- tot vakantie-apps.

 • 9292 reisplanner OV + e-ticket (Gratis, iPhone, iOS 16.0+) - De bekendste app voor het openbaar vervoer.
 • Yellowbrick Parkeren (Gratis, iPhone/iPad/Watch, iOS 14.0+) - Makkelijk parkeren op basis van je locatie, zonder dat je kleingeld nodig hebt.
 • VakantieVeilingen - Dagje uit (Gratis, iPhone/iPad, iOS 16.0+) - Bieden op dagjes uit.
 • OVinfo (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Een OV-app met actuele reisinformatie voor het openbaar vervoer.
 • NS (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Onmisbaar als je met de trein reist.

9292-app met reisopties.

 • Schiphol Amsterdam Airport (Gratis, iPhone/Watch, iOS 15.0+) - De app van Schiphol, met vertrek- en aankomsttijden en informatie op welke band je koffer ligt.
 • Reisapp (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Kijk naar welke landen je veilig kunt reizen.
 • GGD Reist mee (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Kijk welke vaccinaties je nodig hebt.

Kijk voor allerlei reis-apps rondom je vakantie ook in onze Vakantiespecial. Verder hebben we round-ups voor openbaar vervoer-apps in het algemeen en trein-apps.

Bekijk ook

iCulture Vakantiespecial: alles over de iPhone en iPad op vakantie

Op vakantie komen iPhone en iPad goed van pas! iCulture legt in ruim 80 artikelen uit hoe je de iPhone gebruikt voor hotel boeken, navigatie, kofferpakken, reisgids en restaurants vinden.

Beste Nederlandse financiële apps voor iPhone
Hier vind je de apps van bekende Nederlandse banken, maar ook apps die met budgetten en uitgaven te maken hebben.

 • ING Bankieren (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - De app van ING is op iPhone, iPad, iMessage en Apple Watch aanwezig. Handig afrekenen door het scannen van een QR-code.
 • Rabobank (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Allerlei bankzaken regelen, zoals pas blokkeren en geld overboeken.
 • ABN AMRO (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Saldo en bij- en afschrijvingen checken, geld overboeken, betalen met iDEAL en meer.
 • Tikkie (Gratis, iPhone, iOS 15.0+) - De bekendste app om betaalverzoeken te doen.

 • bunq (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Innovatieve bank, die alleen met een app werkt.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - iDEAL-codes aanmaken en scannen om een betaling te doen.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - App van deze milieubewuste bank.
 • BTW Pro - BTW Rekenmachine (€1,99, iPhone/iPad/Watch/Mac, iOS 17.0+) - Handige app voor je BTW-berekeningen.

Meer ideeën voor financiële apps vind je in ons overzicht van apps om geldzaken te beheren.

Bekijk ook

Beheer je persoonlijke financiën met deze apps voor iPhone, Mac en meer

Als je je regelmatig afvraagt waar je geld is gebleven, dan biedt de App Store een hoop handige apps voor je financiële zaken. Plan betalingen in, maak een budget en raadpleeg je uitgaven op meerdere apparaten. Met deze personal finance-apps krijg je weer grip op je geldzaken!

Beste Nederlandse navigatie-apps voor iPhone
Je vindt in deze categorie allerlei apps om de weg te vinden in de auto, in het water en op de fiets,

 • ANWB Onderweg & Wegenwacht (Gratis, iPhone, iOS 16.0+) - Alles voor verkeer, parkeren en tanken.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Voor als je onderweg pech hebt.
 • TomTom GO Navigatie - Maps (Gratis + IAP, iPhone, iOS 15.0+) - De enige bekende navigatie-app die in Nederland wordt gemaakt.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Brandstofprijzen opzoeken.
 • Flitsmeister (Gratis + IAP, iPhone, iOS 16.0+) - Waarschuwt je voor flitspalen en andere vervelende zaken onderweg.

Flitsmeister app in de auto.

 • Fastned (Gratis, iPhone, iOS 14.0+) - Ideaal om snelladers voor elektrische auto’s te vinden langs de snelweg.
 • Vaarkaart Nederland (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 12.3+) - Watersportkaarten voor heel Nederland.
 • Fietsknoop fiets en wandel app (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Fietsknooppunten in Nederland.
 • Fietsnetwerk - Fiets app (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Fietsroutes in heel Nederland, leidt je langs alle fietsknooppunten.
 • Route.nl | Fietsen en wandelen (Gratis + IAP, iPhone, iOS 13.0+) - Meer dan 100.000 wandelroutes.

Voor meer navigatie-apps, kijk ook eens bij ons overzicht van de beste fietsapps, de beste watersport-apps en de beste wandelapps voor je iPhone. We hebben ook een overzicht met de beste navigatie-apps voor iPhone.

Bekijk ook

De beste navigatie-apps voor de iPhone

Welke navigatie-app voor iPhone werkt het best? Na uitgebreid testen met betaalde en gratis navigatie-apps hebben we het antwoord voor je. iCulture zet de beste navigatie-apps voor iPhone en iPad op rij.

Beste Nederlandse entertainment-apps voor iPhone
Lees of luister digitale boeken op je iPhone, luister podcasts of radio.

 • online Bibliotheek (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - App van de Nederlandse bibliotheken.
 • bol.com Kobo (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Digitale boeken lezen via Bol.com.
 • Storytel - luisterboeken app (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.0+) - Eigenlijk een Scandinavische uitgever, maar de content van de app is Nederlands gelokaliseerd
 • NPO Luister (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - De podcasts van NPO samengebracht in een app.
 • NRC Audio - Podcasts (Gratis, iPhone, iOS 14.0+) - Verzameling van podcasts, samengesteld door NRC.
 • KINK (Gratis, iPhone/iPad/TV, iOS 13.0+) - Luister naar de Nederlandse radiozender KINK FM.

Bekijk ook onze lijst met de beste podcast-apps voor je iPhone of de beste podcast- en radio-apps voor CarPlay.

Beste Nederlandse sportapps voor iPhone
Van voetbal tot sportzenders: hier vind je allerlei sportieve apps.

 • VI | Voetbal Uitslagen (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Bekendste voetbalblad en -site van Nederland.
 • Golf.nl app (Gratis, iPhone, iOS 13.4+) - Dé app voor liefhebbers van golf. Bekijk ook onze lijst met de beste golfapps.
 • VISplanner (Gratis, iPhone, iOS 13.0+) - Voor mensen die graag sportvissen.
 • Wedstrijdzaken (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - App van de KNVB voor voetbalwedstrijden.
 • NextMatch (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Bekijk wanneer de eerstvolgende wedstrijd van jouw favoriete voetbalclub is.

Bekijk ook onze lijst met de beste tennisapps voor iPhone.

Beste Nederlandse apps voor televisiekijken
Voor het kijken van televisieprogramma’s kun je terecht bij apps van tv-aanbieders, maar er zijn ook algemene apps waarmee je tv-programma’s kunt terugkijken.

 • NPO (Gratis, iPhone/iPad/TV, iOS 15.0+) - Programma’s van de Publieke Omroep terugkijken, live televisie kijken en de tv-gids raadplegen via deze iOS-app. Je kan zoeken op laatste uitzendingen, populaire programma’s en de database van programma’s die je kan terugzien.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Recente programma’s van alle RTL-zenders terugkijken en je eigen afspeellijst samenstellen. Biedt ook toegang tot het complete archief van programma’s als Goede Tijden Slechte Tijden, VI en Expeditie Robinson, en bevat speciale modus gericht op kinderprogramma’s.
 • NLZIET | Online tv-kijken (Gratis, iPhone/iPad/TV, iOS 14.0+) - Programma’s terugkijken van de publieke omroepen en enkele commerciële zenders.
 • Ziggo GO (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Televisiekijken waar je maar wilt, tot 7 dagen terug. Je moet wel klant zijn bij deze kabelaanbieder.
 • Odido online TV (Gratis, iPhone/iPad/TV, iOS 9.0+) - Overal tv-kijken met T-Mobile Anywhere.

De volledige lijst voor televisiekijken op je iPhone en iPad vind je in onderstaand artikel.

Bekijk ook

Televisiekijken op je iPhone en iPad met Nederlandse apps

Televisiekijken doe je net zo makkelijk op je iPhone en iPad, waar je maar wilt. Met deze Nederlandse apps kijk je tv, overal en op elk moment.

Nederlandse apps voor shoppen op iPhone en iPad
Apps van supermarkten, om boodschappen te doen of om korting te krijgen.

 • Reclamefolder (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Bladeren door folders van vrijwel alle bekende winkels en winkelketens, nationaal en lokaal. Ingedeeld in handige categorieën en een handige alfabetische lijst met alle winkels. Biedt ook locaties en prikbord.
 • Albert Heijn supermarkt (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - De iPhone-app van de Albert Heijn toont aanbiedingen, het productassortiment en duizenden recepten. Je kan ingrediënten toevoegen aan je boodschappenlijst en zelfs direct bestellen.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Jumbo helpt je op weg met gezonde maaltijden.

Bekijk nog meer supermarkt-apps in onze round-up.

 • Marktplaats - koop en verkoop (Gratis, iPhone/iPad, iOS 16.0+) - Nederlands’ grootste online handelsplaats heeft ook een iPhone-app waarmee je uitgebreid kan zoeken en bladeren door het assortiment. Ook een advertentie met foto’s plaatsen is geen probleem.
 • Scoupy: cashback en korting (Gratis, iPhone, iOS 13.0+) - Een app met honderden digitale kortingsbonnen die je kan inleveren bij allerlei winkels, restaurants en diensten in de buurt.
 • Thuisbezorgd.nl (Gratis, iPhone/iPad/TV, iOS 15.0+) - Geen zin om de deur uit te gaan? Bestel chinees, turks, grieks, pizza of snackfood vanuit je luie stoel. Alle deelnemende bezorgers hebben hun menukaarten keurig in Thuisbezorgd.nl staan.

Nederlandse apps van telecomproviders op iPhone en iPad
Met je telecomprovider heb je dagelijks te maken. Bekijk hier welke providers een goede app hebben.

 • MijnKPN (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.4+) - MijnKPN kan je prima vertellen wat je hoeveel belminuten en dataverbruik je er deze maand al hebt opzitten. Ook kan je de laatste rekeningen terugzien.
 • Odido (Gratis, iPhone/Watch, iOS 14.0+) - De T-Mobile app geeft inzicht in je huidige verbruik van je belminuten, berichten en data. Je kan eveneens je laatste afschriften terugzien en het abonnement wijzigen.
 • My Vodafone (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Bekijk in My Vodafone het verbruik van je minuten en je data deze maand. Er zijn ook opties om landentarieven te bekijken en de dichtstbijzijnde Vodafone-winkel te vinden.
 • Mijn Simyo (Gratis, iPhone, iOS 12.0+) - Officiële app van telecomprovider Simyo. Snel inzicht in je huidige verbruik of verbruik in het verleden met de verbruikshistorie. Ook kun je eenvoudig facturen oproepen.