Man browsend op een iPhone

App Startgids: 15 onmisbare iPhone-apps voor beginners

Wat zijn de eerste apps die je op een nieuwe iPhone moet installeren? iCulture zet ze op een rij in deze App Startgids voor beginners, met apps voor nog mooiere foto's, apps om het nieuws te volgen en om in contact te blijven met vrienden. Ook handig: een app om je iPhone terug te vinden.

Heb je net een nieuwe iPhone, dan wil je er natuurlijk ook wat apps op zetten. In dit artikel helpen we je op weg met de 15 apps die elke iPhone-bezitter eens zou moeten proberen. Het maakt niet uit of je een gloednieuwe iPhone hebt of een al wat ouder tweedehands model: deze 15 zijn het overwegen waard!


Man browsend op een iPhone

15 onmisbare apps voor je iPhone

Er zijn ongelooflijk veel apps voorhanden in de App Store en elke dag komen er honderden bij. Als beginner is het lastig om te kiezen welke apps je echt nodig hebt. Vandaar dat we de 15 meest onmisbare iPhone-app voor je op een rijtje hebben gezet. Het zijn de apps die andere iPhone-gebruikers ook vaak geïnstalleerd hebben en waarmee je in één klap goed op weg bent. Het zijn overigens niet altijd de beste apps, maar wel de apps die iedereen gebruikt.


#1 WhatsApp

Eén ding is zeker: bijna iedereen gebruikt WhatsApp. Van de aannemer die je badkamer komt verbouwen tot de oppas voor de hond: allemaal zitten ze op WhatsApp. Er zijn zelfs WhatsApp-buurtgroepen, waarmee mensen elkaar op de hoogte houden van inbraken en ongure types in de buurt. Op je nieuwe iPhone vind je Apple’s Berichten-app al voorgeïnstalleerd, maar die werkt alleen als je contact wilt hebben met andere Apple-gebruikers. WhatsApp werkt op bijna elk toestel, zelfs op een BlackBerry.

Alternatieven: Facebook Messenger, Telegram, Signal, iMessage

 


#2 Facebook

Love it or hate it, over Facebook zijn de meningen nogal verdeeld. Sommige mensen kunnen er niet zonder, anderen vinden het helemaal niet nodig om er een account te hebben. Weer anderen vinden het privacybeleid van het bedrijf onprettig. Ben jij iemand die graag digitaal in contact blijft met je netwerk, dan moet je de Facebook-app hebben. Als je toch bezig bent: installeer ook meteen even de Facebook Messenger-app (link)

Alternatieven: Snapchat, Instagram, Twitter

 


#3 Instagram

Bij Instagram draait alles om foto’s, liefst voorzien van een fraai filter. Instagram is een op zichzelf staand netwerk, ook al is het onderdeel van Facebook. Je kunt er eigen foto’s op zetten en delen, maar je kunt er ook uren doorbrengen met het bekijken van foto’s van anderen. Instagram heeft kleurenfilters die een foto in een handomdraai een andere sfeer kunnen meegeven. Die gaan een stuk verder dan nostalgische sepia of zwart-wit.

Alternatieven: Hipstamatic, Snapchat, Pixlr-o-matic, Pinterest

 


#4 iCulture

Wil je bovenop het Apple-nieuws zitten, dan heb je de iCulture-app nodig. Daarmee word je dagelijks bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen: welke nieuwe iMacs komen eraan, wat kunnen we van de volgene iPhone verwachten? Maar we geven ook tips, zodat je meer haalt uit je iPhone, iPad of Mac.

Alternatieven (internationaal): iMore, AppleInsider, iDB app

 


#5 Marktplaats

Nederlanders zijn gek op handelen en daarom zou Marktplaats wel eens de meest actief gebruikte app van Nederland kunnen zijn. Vanuit de app kun je makkelijk zoeken naar producten, bieden en zelf nieuwe objecten toevoegen. Er zit ook een chatfunctie in om (anoniem) contact te leggen met andere kopers en verkopers.

Alternatieven: eBay, 2dehands.nl, Catawiki, AutoScout24

 


#6 Buienradar

Buienradar is eigendom van RTL en is de bekendste regenbuiendienst van Nederland. De app laat grafiekjes zien, toont een verwachting voor de komende 2, 3 of 24 uur en kan ook informatie over zonkracht, pollen, muggen en mist geven. Een grafiekje geeft aan wanneer de regenbui weer stopt. Erg veel info op je scherm.

Alternatieven: Buienalarm, Weerplaza, Weather Pro en diverse andere weerapps

 


#7 NU

De meest beknopte nieuwssite van Nederland heeft uiteraard ook een app. Op de voorpagina krijg je het nieuws in alle populaire categorieën te zien: algemeen nieuws, economie, sport, tech en overig. Via een knop bovenin het scherm en het tabblad Bladeren kun je ook naar de andere rubrieken. Het weerbericht, filenieuws, de laatste stand van de AEX, een complete tv-gids en live voetbalstanden zijn er allemaal snel te benaderen.

Alternatieven: Telegraaf, AD, NOS Teletekst, Volkskrant, Het Laatste Nieuws (BE), De Standaard (BE)

 


#8 NOS

Kijk je liever het nieuws met veel bewegende beelden, dan ben je beter af met de NOS-app. Bij belangrijke nieuwsgebeurtenissen vind je in deze app een liveblog, voorzien van journaalbeelden en andere aanvullende video’s. Vooral ook handig tijdens belangrijke sportevenementen. De app bevat een aantal belangrijke secties namelijk nieuws, sport, weer, verkeer en live tv.

Alternatieven: RTL Nieuws, VTM Nieuws (BE)

 


#9 NPO

De Wereld Draait Door, Pownews, Nieuwsuur en natuurlijk het NOS Journaal. Ze zijn niet langer voorbehouden aan je televisie, maar ook allemaal te bekijken in de palm van je hand. De NPO-app heette voorheen Uitzending Gemist en bevat alle eigen programma’s van de publieke omroepen, vlak nadat ze op televisie zijn uitgezonden. Op de Uitgelicht-pagina maken de omroepen zelf een selectie van de meest interessante uitzendingen, maar je kan ook zoeken in de laatst toegevoegde afleveringen, meest bekeken programma’s en op titel. De afleveringen zijn in de app maar korte tijd beschikbaar en alleen in standaard resolutie.

Alternatieven: RTL XL, NL Ziet, Ziggo GO, KNIPPR, Stievie (BE), VTM (BE)

 


#10 9292

Meteen de vertrektijden en bestemmingen zien van bussen, trams en metro’s in de buurt en een uitgebreide routeplanner op de koop toe. Dat biedt de iPhone-app 9292, die je gratis inzicht geeft in de vervoerstijden van het openbaar vervoer in Nederland. Je kan op het tabblad Meldingen ook meteen storingen en andere problemen onderweg zien. Veel mensen zullen daarnaast de NS Reisplanner Xtra gebruiken, naar 9292 geeft een completer beeld van de reis van voordeur tot bestemming. In de reisplanner kun je ook aangeven welke vervoermiddelen je wilt gebruiken, bijvoorbeeld door de metro en tram weg te strepen als je liever met de bus gaat. Je kan ook via een ander station of via een adres reizen.

Alternatieven: NS Reisplanner Xtra, Citymapper, Connexxion, De Lijn (BE), NMBS (BE), Railer voor NMBS (BE)

 


#11 Spotify

Grote kans dat je geen lid bent van Apple Music maar van Spotify, zeker als je recent bent overgestapt van een andere smartphone. Geen punt, want ook voor de iPhone is de Spotify-app beschikbaar, die de meeste functies biedt als je Spotify Premium-lid bent. Bewaar muziekalbums offline, bekijk je persoonlijke aanbevelingen en luister altijd en overal. Bij sommige providers mag je zelfs datavrij muziek streamen en kost het je helemaal geen data als je onderweg bent.

Alternatieven: Apple Music, Deezer, Tidal en andere streaming muziekdiensten met app

 


#12 Netflix

Niets op tv? Op Netflix is altijd iets te zien. Wil je tv-series en films kijken op je toestel, dan is de eerder besproken NPO-app niet genoeg. Daarmee zie je alleen het aanbod van de publieke omroepen, terwijl je voor een tientje per maand een veel groter aanbod hebt. Netflix is de populairste on demand-dienst in Nederland, die je op de iPhone, iPad, Mac, smart-tv en allerlei andere apparaten kunt bekijken. Je kunt de video’s ook offline opslaan, zodat je verder kunt kijken als er geen internetverbinding is. In ons dossier Netflix vind je nog veel meer tips om het maximale uit Netflix te halen.

Alternatieven: Videoland, NL Ziet, Film1, Amazon Prime Video en andere diensten voor streaming video’s

 


#13 DataMan

Databundels worden steeds ruimer, maar toch loont het de moeite om je dataverbruik in de gaten te houden. DataMan is een handige app om meteen even te installeren. De app registreer je totale dataverbruik in de maand en laat zien of je nog goed op schema zit om het einde van de maand te halen. Van tevoren kun je aangeven op welke dag je nieuwe bundel ingaat en bij welk verbruik je een notificatie wilt ontvangen. Je kunt bij elk gewenst percentage een melding krijgen, zodat je je verbruik een beetje in de gaten kunt houden. De Pro-versie bevat extra functies.

Alternatieven: My Data Manager, Data Manager, Data Usage, Data Counter en andere apps om dataverbruik te meten

 


#14 Zoek mijn iPhone

Zoek mijn iPhone is de enige Apple-app die we in de lijst hebben gezet. Dit is namelijk dé reddende engel die iedereen zou moeten installeren. Ben je je iPhone kwijt of is deze gestolen, dan kun je alleen met Zoek mijn iPhone op de kaart terugvinden waar hij is. Misschien heb je je iPhone thuis laten liggen of in een bioscoop waar je net geweest bent. De app laat het zien op een duidelijk plattegrondje en kan er ook voor zorgen dat de iPhone op afstand wordt gewist of een hard geluid laat horen. Dat laatste kan handig zijn als je haastig teruggaat naar de eerder genoemde bioscoop en geen idee hebt waar je moet beginnen te zoeken.

Alternatieven: geen

 


#15 Camera+

De camera in de iPhone wordt steeds beter, maar je haalt met de standaard camera-app maar een fractie van de mogelijkheden eruit. Camera+ is al jarenlang de best verkochte camera-app voor de iPhone en dat heeft een goede reden. De app barst namelijk van de functies. Je kunt een foto niet alleen scherpstellen door op het scherm te tikken, maar je kunt met een tweede vinger op het scherm ook de belichting regelen. Standaard wordt de belichting namelijk afgesteld op het gedeelte dat je scherp stelt, wat veel te grote contrasten kan opleveren als de omgeving beduidend donkerder of lichter is dan het onderwerp. Met Camera+ bepaal alles zelf, ook de ISO-waarde, sluitertijd en presets voor witbalans, zoals bewolking, schaduw, schemering en flitslicht. Er zit ook een macro-stand op. Wat kan Camera+ eigenlijk niet?

Alternatieven: VSCO Cam, Manual, Manual Cam, ProCamera en andere professionele foto-apps voor de iPhone.