Zo werkt Systeemvoorkeuren op de Mac

Doelschijfmodus gebruiken op de Mac

Heb je twee verschillende Macs en wil je snel data van de een overzetten naar de ander? Dat kan met de doelschijfmodus van je Mac. Je kunt het ook gebruiken als het beeldscherm van een MacBook kapot is.

Zo werkt Systeemvoorkeuren op de MacHeb je twee verschillende Macs en wil je snel data van de ene computer overzetten naar de andere? Dan kun je de doelschijfmodus gebruiken om via de FireWire- of Thunderbolt-kabel de bestanden van de ene Mac over te zetten naar de andere Mac, waardoor je geen tussenstap met een externe schijf nodig hebt. In deze tip leggen we uit hoe je de doelschijfmodus gebruikt om data tussen twee verschillende Macs uit te wisselen.

Doelschijfmodus op de Mac

De werking van de doelschijfmodus is eigenlijk vrij simpel: zodra deze functie inschakelt, herstart je Mac in deze speciale modus en kun je hem aansluiten op een andere Mac en gebruiken als ware een externe schijf. Dat is erg handig, want op die manier kun je gemakkelijk data van de ene machine overzetten naar de andere. Dit is handig als je vlot wilt overstappen van de ene naar de andere Mac, maar geen Time Machine wilt gebruiken. Je kunt de doelschijfmodus ook gebruiken als je het beeldscherm van een Mac stuk is; door deze modus in te schakelen kun je het beeldscherm van een andere Mac gebruiken om bij de inhoud van je Mac te komen.

Voer de volgende stappen uit om je Mac op te starten in de doelschijfmodus

  1. Ga in de menubalk naar  > Systeemvoorkeuren.
  2. Klik in het Systeemvoorkeuen-menu op de opties voor ‘Opstartschijf’. Hier kun je selecteren welke harde schijf je Mac moet gebruiken om op te starten. Dit moet een harde schijf zijn waar macOS op staat.
  3. doelschijfmodus

  4. Klik rechtsonder op ‘Doelschijfmodus…’ en druk daarna op ‘Herstart’ om opnieuw op te starten in een speciale modus. In de doelschijfmodus kun je de Mac gebruiken als harde schijf op een andere Mac.

Zodra je Mac herstart, sluit je simpelweg de ene Mac op de andere aan via de FireWire- of Thunderbolt-poorten. Je Mac is dan op de andere Mac te zien als externe schijf en je kunt de bestanden en programma’s die daar op staan kopiëren naar de huidige Mac. Dit werkt net zoals bij een normale externe schijf.

Andere Mac gebruiken als beeldscherm

Wil je de andere Mac gebruiken als beeldscherm? Dan moet je eerst de ene Mac in doelschijfmodus opstarten en aansluiten op de andere Mac. Start de andere Mac zoals normaal op en ga naar  > Systeemvoorkeuren > Opstartschijf en klik bij ‘Selecteer het systeem waarmee u de computer wilt opstarten’ dan op de Mac die je in de doelschijfmodus hebt opgestart. Druk op ‘Herstart’ om de Mac opnieuw op te starten en de Mac in doelschijfmodus te gebruiken als opstartschijf.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2016
Categorie Mac
Onderwerp mac
Devices Mac, MacBook
Software macOS