AssistiveTouch bolletje

Alles over AssistiveTouch: scherm bedienen zonder knoppen

Met AssistiveTouch kun je een iPhone of iPad bedienen via het scherm, zonder dat je knoppen nodig hebt. Door te vegen, drukken en gebaren te maken bedien je alle functies.

Wat is AssistiveTouch?

AssistiveTouch is een functie om de toegankelijkheid van iOS-apparaten te verbeteren. Het is dan ook vooral gericht op mensen met een handicap, maar het komt ook in allerlei andere situaties van pas. Zo is AssistiveTouch erg handig als de homeknop defect is en zorgt het ervoor dat je je toestel alsnog kunt bedienen. Een andere toepassing is het gebruiken van een virtuele thuisknop op de iPhone X, voor mensen die maar niet aan de nieuwe veegbewegingen kunnen wennen. In deze tip leggen we alle opties uit.

AssistiveTouch inschakelen op iPhone en iPad

Voordat je AssistiveTouch kunt gebruiken zul je het eerst moeten inschakelen. Dit kan op drie manieren:

 • Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > AssistiveTouch en zet de schakelaar aan.
 • Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Activeringsknop en schakel AssistiveTouch in.
 • Zeg tegen Siri: ‘Schakel AssistiveTouch in’.

AssistiveTouch bolletje

Je ziet nu het AssistiveTouch-bolletje, dat je naar alle randen van het scherm kunt slepen. Tik op het menu om de opties te openen. Heb je de instelling via de Activeringsknop gebruikt, dan kun je AssistiveTouch in elke app in- en uitschakelen door driemaal op de activeringsknop te drukken. Op de meeste toestellen is dit de homeknop, maar op de iPhone X is het de zijknop.

AssistiveTouch-menu gebruiken

Als je AssistiveTouch hebt ingeschakeld zie je een speciaal menu op het scherm. Je kunt dit menu naar een andere locatie op het scherm slepen.

Met het menu kun je allerlei instellingen op je toestel aanpassen, zonder dat je knoppen nodig hebt. Denk daarbij aan: Volume, Roteer scherm, Vergrendel scherm en meer. Tik in het AssistiveTouch-menu op de instellingen die je wilt wijzigen.

AssistiveTouch gebruiken

AssistiveTouch komt bijvoorbeeld van pas als bepaalde knoppen niet meer werken. Is de homeknop kapot, dan kan dat erg vervelend zijn, want je kunt bijvoorbeeld niet meer terug naar het beginscherm en het lukt ook niet meer om van app te wisselen. Je kunt dit omzeilen door gebruik te maken van AssistiveTouch totdat de knop is gerepareerd.

Ook kun je je toestel herstarten en uitschakelen via AssistiveTouch. Normaal doe je dit via Instellingen > Algemeen > Zet uit, maar het kan ook via AssistiveTouch:

 1. Open het AssistiveTouch-menu en tik op Apparaat.
 2. Houd je vinger op het scherm totdat ‘zet uit’ verschijnt.

Op dezelfde manier kun je Siri activeren zonder op fysieke knoppen te drukken. In het AssistiveTouch-menu tik je op Siri en vervolgens spreek je de opdracht in. Dit werkt alleen op toestellen met iOS 5 of hoger. Op een soortgelijke manier geeft AssistiveTouch toegang tot het Bedieningspaneel, Berichtencentrum en meer.

Gebaren in AssistiveTouch

Je kunt met vegen of slepen allerlei handelingen uitvoeren. Ook kun je zelf een gebaar aanmaken. Dit werkt als volgt:

 1. Open het menu AssistiveTouch en tik op Apparaat > Meer > Gebaren.
 2. Kies het aantal vingers dat je voor het gebaar wilt gebruiken.
 3. Veeg of sleep in de gewenste richting zodra de cirkels op het scherm verschijnen.
 4. Tik op de menuknop wanneer je klaar bent.

Knijpbewegingen in AssistiveTouch

Voor het maken van een knijpbeweging (waarbij je de vingers naar elkaar toe beweegt) ga je in het AssistiveTouch-menu naar Favorieten > Knijp. Verplaats vervolgens de knijpcirkels naar een willekeurige plaats op het scherm. Sleep de knijpcirkels naar binnen of naar buiten en tik op de menuknop wanneer je klaar bent.

AssistiveTouch en 3D Touch

Je kunt ook 3D Touch in combinatie met AssistiveTouch gebruiken. Dit zijn snelkoppelingen naar activiteiten die je vaak uitvoert, zoals berichten versturen en een foto maken. 3D Touch is in het AssistiveTouch-menu te vinden onder de optie Aangepast.

Zo kies je een 3D Touch-gebaar:

 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > AssistiveTouch > Pas hoogste menu aan > 3D Touch-handeling.
 2. Kies de handeling die je wilt uitvoeren wanneer je 3D Touch met het AssistiveTouch-symbool gebruikt.
 3. Zo kun je met 3D Touch snel een voorvertoning krijgen van de inhoud van een bericht. Hiervoor tik je eenmalig, zonder hard te drukken (zoals normaal het geval is). Door nogmaals te tikken open je het gehele bericht.

  Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Devices iPad, iPhone
Software iOS