iPhone met AssistiveTouch

Alles over AssistiveTouch: iPhone bedienen zonder knoppen

Met AssistiveTouch kun je een iPhone of iPad bedienen via het scherm, zonder dat je knoppen nodig hebt. Door te vegen, drukken en gebaren te maken bedien je alle functies. Zo kun je je iPhone bedienen zonder knoppen!

Wat is AssistiveTouch?

AssistiveTouch is een functie om de toegankelijkheid van iOS-apparaten te verbeteren. Het is dan ook vooral gericht op mensen met een handicap, maar het komt ook in allerlei andere situaties van pas. Zo is AssistiveTouch erg handig als de homeknop defect is en zorgt het ervoor dat je je toestel alsnog kunt bedienen. Een andere toepassing is het gebruiken van een virtuele thuisknop op de iPhone X en latere toestellen met Face ID, voor mensen die maar niet aan de nieuwe veegbewegingen kunnen wennen. In deze tip leggen we alle opties uit.

AssistiveTouch inschakelen op iPhone en iPad

Voordat je AssistiveTouch kunt gebruiken zul je het eerst moeten inschakelen. Dit kan op drie manieren:

  • Zeg tegen Siri: ‘Schakel AssistiveTouch in’.
  • Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > AssistiveTouch en zet de schakelaar aan.
  • Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Activeringsknop en schakel AssistiveTouch in.

AssistiveTouch bolletje

Je ziet nu het AssistiveTouch-bolletje, dat je naar elke gewenste plek op het scherm kunt slepen. Tik op het bolletje om de opties te openen.

Heb je de instelling via de Activeringsknop gebruikt, dan kun je AssistiveTouch in elke app in- en uitschakelen door driemaal op de activeringsknop te drukken. Op sommige toestellen is dit de Touch ID-knop (thuisknop), terwijl het op toestellen met Face ID de zijknop is.

Bekijk ook

Activeringsknop: snel toegankelijkheidsopties starten op je iPhone en iPad

Je kunt met de activeringsknop snel allerlei toegankelijkheidsfuncties starten op je iPhone of iPad. Je gebruikt hiervoor de thuisknop of zijknop.

AssistiveTouch-menu gebruiken

Als je AssistiveTouch hebt ingeschakeld zie je een speciaal menu op het scherm. Je kunt dit menu naar een andere locatie op het scherm slepen, zodat het minder in beeld is.

Met het menu kun je allerlei instellingen op je toestel aanpassen, zonder dat je knoppen nodig hebt. Denk daarbij aan: Volume, Roteer scherm, Vergrendel scherm en meer. Tik in het AssistiveTouch-menu op de instellingen die je wilt wijzigen.

AssistiveTouch op iPhone

AssistiveTouch komt bijvoorbeeld van pas als bepaalde knoppen niet meer werken. Is de homeknop kapot, dan kan dat erg vervelend zijn, want je kunt bijvoorbeeld niet meer terug naar het beginscherm en het lukt ook niet meer om van app te wisselen. Je kunt dit omzeilen door gebruik te maken van AssistiveTouch totdat de knop is gerepareerd.

Ook kun je je toestel herstarten en uitschakelen via AssistiveTouch. Normaal doe je dit via Instellingen > Algemeen > Zet uit of door knoppen ingedrukt te houden, maar het kan ook via AssistiveTouch:

  1. Open het AssistiveTouch-menu en tik op Apparaat > Meer.
  2. Tik op Herstart.

Op dezelfde manier kun je Siri activeren zonder op fysieke knoppen te drukken. In het AssistiveTouch-menu tik je op Siri en vervolgens spreek je de opdracht in. Dit werkt alleen op toestellen met iOS 5 of hoger. Op een soortgelijke manier geeft AssistiveTouch toegang tot het Bedieningspaneel, Berichtencentrum en meer.

Assistive Touch: acties aanpassen

Gebaren in AssistiveTouch

Je kunt met vegen of slepen allerlei handelingen uitvoeren. Ook kun je zelf een gebaar aanmaken. Dit werkt als volgt:

  1. Open het menu AssistiveTouch en tik op Apparaat > Meer > Gebaren.
  2. Kies het aantal vingers dat je voor het gebaar wilt gebruiken.
  3. Veeg of sleep in de gewenste richting zodra de cirkels op het scherm verschijnen.
  4. Tik op de menuknop wanneer je klaar bent.

Knijpbewegingen en lang drukken in AssistiveTouch

Voor het maken van een knijpbeweging (waarbij je de vingers naar elkaar toe beweegt) ga je in het AssistiveTouch-menu naar Aangepast > Knijp en roteer. Verplaats vervolgens de knijpcirkels naar een willekeurige plaats op het scherm. Sleep de knijpcirkels naar binnen of naar buiten en tik op de menuknop wanneer je klaar bent.

Je kunt ook lang drukken (Haptic Touch) naar eigen wens aanpassen. Hiervoor ga je naar Aangepast > Lang drukken.

Meer tips over toegankelijkheid vind je hier:

Bekijk ook

Toegankelijkheid: dit zijn de iPhone-functies voor mensen met een beperking

Met de Toegankelijkheid-instellingen van iOS kun je allerlei instellingen aanpassen voor zien, horen en interactie. Dit is handig voor mensen met een beperking, zoals slecht zicht of een slecht gehoor. In dit artikel lees je er alles over.