Screenshot maken iPhone iPad

Screenshot maken op iPhone en iPad

Soms wil je anderen laten zien wat er op het scherm van jouw iPhone te zien is. Je kunt dan een screenshot maken (schermafbeelding) die je vervolgens als afbeelding met anderen kunt delen. In deze tip leggen we uit hoe je screenshots maken werkt op iPhone en iPad.

Screenshot maken op iPhone X, XS en XR

Op de iPhone X-familie werkt het maken van een screenshot als volgt:

 1. Houd de zijknop aan de rechterkant van ingedrukt.
 2. Druk gelijktijdig op de volume omhoog-knop.
 3. Het scherm flitst even.

Je hoort een sluitergeluidje van de camera en de schermafbeelding is klaar. Je vindt je screenshot in de camerarol. Sinds iOS 11 heb je de mogelijkheid gekregen om een screenshot meteen te bewerken. Er verschijnt een miniatuur van het genomen screenshot in de benedenhoek. Tik erop om erop te tekenen. Met pennen, stiften en gum kun je je screenshot nog verder verduidelijken.

Screenshot maken op iPhone 7 en iPhone 8

De iPhone 7 en iPhone 8 (ook de Plus-modellen) zijn voorzien van een thuisknop die je niet kunt indrukken. Daarom kun je bij deze toestellen het beste eerst zorgen dat je de sluimerknop ingedrukt houdt en daarna op de thuisknop drukt. Dit voorkomt dat je per ongeluk Siri of Touch ID activeert.

Screenshot maken op eerdere iPhones

Bekijk de afbeelding en volg deze stappen:

 1. Ga naar het scherm waarvan je een screenshot wilt maken.
 2. Houd de sluimerknop ingedrukt en druk tegelijkertijd kort op de thuisknop (homeknop). De sluimerknop bevindt zich bij de iPhone 4- en 5-serie bovenop het toestel en bij de iPhone 6- en 7-serie aan de rechter zijkant.
 3. Het scherm zal kort knipperen en je hoort ook een sluitergeluid.

Screenshot maken iPhone iPad

Het screenshot is nu klaar; je kunt de afbeelding terugvinden in de camerarol van de Foto’s-app. De screenshots zijn in PNG-formaat, dus ook erg geschikt om op een website te publiceren. Met AirDrop kun je ze doorsturen naar je Mac, maar je kunt ze ook verzenden via iMessage, WhatsApp of een andere app.

In de Foto’s-app van Apple kun je eventueel bepaalde schermonderdelen extra benadrukken door een vergrootglas te gebruiken of tekst op het scherm te tikken.

Screenshot maken op de iPad

Het maken van een screenshot op de iPad werkt op dezelfde manier als bij de meeste iPhones, namelijk door het indrukken van dezelfde twee knoppen. Hoe dit werkt is afhankelijk van het type iPad dat je hebt. Er geldt een uitzondering voor de iPad Pro:

Op de iPad Pro zonder thuisknop:

 1. Druk de aan/uitknop bovenop en de Volume Omhoog-knop gelijktijdig in.
 2. Laat beide knoppen daarna los.

Op alle iPads met thuisknop:

 • Druk gelijktijdig op de sluimerknop en de thuisknop van de iPad.
 • Je ziet een korte flits op het scherm en hoort een sluitergeluid.

ipad air knoppen

De schermafdruk is daarna te vinden in je camerarol. De screenshots hebben een grootte die gelijk is aan de resolutie van het scherm.

Screenshots bekijken

De gemaakte screenshot wordt automatisch opgeslagen op je iPhone, iPad en iPod touch. Je vindt deze het makkelijkst op de volgende plek:

 1. Open de Foto’s-app op je iPhone, iPad of iPod touch.
 2. Ga naar het tabblad Albums.
 3. Kies daar voor de optie Schermfoto’s.

In deze map worden alle schermfoto’s die op je toestel gemaakt zijn opgeslagen. Heb je iCloud-fotobibliotheek aan staan, dan vind je op je iPhone ook de screenshots van je iPad en vice versa.

We hebben nog meer tips over het maken van screenshots:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerp screenshot