iPhone 7 review: vanaf nu waterbestendig: de vernieuwde thuisknop

Activeringsknop: snel toegankelijkheidsopties starten op je iPhone en iPad

Je kunt met de activeringsknop snel allerlei toegankelijkheidsfuncties starten op je iPhone of iPad. Je gebruikt hiervoor de thuisknop of zijknop.

De homeknop (‘thuisknop’) van je iPhone en iPad heeft meerdere functies: je kunt ermee terug naar het beginscherm of je kunt de spraakassistent Siri ermee starten. Maar je kunt de knop ook driemaal indrukken om snel naar de toegankelijkheidfuncties te gaan. Denk daarbij aan het inschakelen van voice-over, inzoomen of omkeren van de kleuren. Deze tip legt uit hoe het werkt.

Let op: de iPhone X, XS en XS Max hebben geen homeknop meer. In plaats daarvan druk je driemaal op de zijknop, aan de zijkant van het toestel.

Snelle toegankelijkheidsopties via thuisknop

Drie keer drukken voor Toegankelijkheid

De iPhone en alle andere iOS-apparaten zijn voorzien van toegankelijkheidsfuncties. Ze zijn bedoeld voor mensen met speciale behoeften, maar ze kunnen ook handig zijn voor andere gebruikers.

Vier functies van de thuisknop

Met de thuisknop kun je onderstaande vier acties uitvoeren op de iPhone, iPad en iPod touch (met uitzondering van de iPhone X / XS (Max), want daar werkt de bediening net iets anders):

  • Eenmaal drukken: toestel inschakelen of huidige actieve app verlaten (je gaat terug naar het beginscherm).
  • Tweemaal drukken: multitasking-functies, zodat je snel kunt wisselen tussen apps.
  • Driemaal drukken: snel de toegankelijkheidsfuncties inschakelen.
  • Ingedrukt houden: Siri of stembediening activeren.

Bonustip: is de homeknop defect, dan kun je bovenstaande acties niet uitvoeren. Maar Apple heeft hiervoor een oplossing gevonden: met Assistive Touch kun je alle homeknop-acties toch uitvoeren, dankzij een softwarematige knop op het scherm.

Activeringsknop inschakelen

Zoals hierboven aangegeven kun je de toegankelijkheidsfuncties snel starten door de zogenaamde activeringsknop te gebruiken. Dit houdt in dat je drie keer snel achter elkaar op de homeknop drukt. Op de iPhone X en XS (Max) druk je hiervoor driemaal op de zijknop.

Je zult de activeringsknop wel eerst moeten inschakelen:

  1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Blader naar Algemeen > Toegankelijkheid.
  3. Helemaal onderaan het scherm vind je de optie Activeringsknop.
  4. Je kunt nu kiezen uit meerdere opties, waaronder VoiceOver, Zoomen, Kleuren omkeren, Kleurfilters, Verminder witpunt, Schakelbediening en meer. Je kunt meerdere opties aanvinken en ze met de drie liggende streepjes achter elk item naar de gewenste volgorde slepen.

Bonustip: Heb je een leesbril nodig? Kies dan de optie Zoomen zodat je gedeeltes van het scherm ook zonder leesbril kunt lezen.

Activeringsknop voor snelle toegankelijkheidsopties

Als je één optie aanvinkt (bijvoorbeeld Zoomen) wordt deze meteen geactiveerd als je driemaal op de thuisknop of de zijknop drukt. Vink je meerdere opties aan, dan krijg je een keuzelijstje zodra je driemaal drukt. In onze uitleg over toegankelijkheid vind je veel meer info hoe je elke functie kunt gebruiken. Ook leggen we in een aparte tip uit welke toegankelijkheidsfuncties voor iedereen interessant zijn, ook als je geen handicap hebt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen homeknop, toegankelijkheid