Apple Watch waterbestendiger

Hoe waterdicht is de Apple Watch en kun je ermee douchen?

Alles over waterbestendigheid van de Apple Watch
Je houdt Apple Watch het liefst de hele dag om, ook tijdens het zwemmen, douchen of wanneer je de afwas doet. Maar hoe waterdicht is de Apple Watch? En hoe zit het met zweet en regen? In dit artikel leggen we je of de Apple Watch waterdicht is en hoe je waterschade kunt voorkomen.

Een horloge als de Apple Watch wil je het liefst de hele dag dragen, ook tijdens het sporten en douchen. Gelukkig is de Apple Watch waterbestendig, al zit er wel verschil tussen de modellen. Kun je bijvoorbeeld met een Apple Watch zwemmen? In deze tip leggen we uit hoe waterdicht de Apple Watch is.

Waterdicht vs waterbestendig: hoe zit het met de Apple Watch?

De Apple Watch is waterbestendig, maar niet waterdicht. Waterdicht wil zeggen dat de Apple Watch geen schade kan oplopen bij contact met water. Waterbestendig betekent dat de Apple Watch bestand is tegen een bepaalde mate van contact met water. Je kunt de Apple Watch bijvoorbeeld dragen tijdens het handen wassen, wandelen in de regen en sporten. Zweet is geen probleem, maar volledige onderdompeling en harde waterstralen moet je zoveel mogelijk zien te voorkomen. Voor watersporten zoals duiken, waterskiën en andere actiesporten op het water raden we aan om voor de Apple Watch Ultra te kiezen.

Apple Watch waterdicht? Je kunt ermee zwemmen

Hieronder zie je in een tabel wat de waterbestendigheid per model is.

Device Waterbestendig Geschikt voor duiken Stofbestendig
Apple Watch Ultra Waterdicht tot 100 meter Tot 40 meter Ja, IP6X
Series 7 en 8 Waterdicht tot 50 meter Nee Ja, IP6X
Apple Watch SE (2020/2022) Tot 50 meter Nee Nee
Apple Watch Series 2 t/m 6 Tot 50 meter Nee Nee
Apple Watch Series 1 Spatwaterbestendig Nee Nee
Originele Apple Watch Spatwaterbestendig Nee Nee

Als er om wat voor reden dan ook een defect ontstaat bij de Apple Watch door toedoen van water, valt dat niet onder de garantie. Bij de Apple Watch Ultra kun je een test aanvragen om te kijken of het horloge nog voldoende waterbestendig is. Bij de andere modellen kan dit niet.

Toch hoef je niet meteen bang te zijn bij contact met water. Je kunt met de Apple Watch zwemmen en andere wateractiviteiten doen, zonder dat dit meteen schade aanricht.

Douchen met Apple Watch

Het is mogelijk om te douchen met de Apple Watch (vanaf Series 2), maar Apple waarschuwt dat je contact met parfum, schoonmaakmiddelen, shampoo en andere vloeistoffen dan water moet vermijden. Zeep, oplosmiddelen en zuren kunnen de waterdichtheid van de rubberen afdichting aantasten. Ook moet je oppassen bij een sterke waterstraal of sterke stroming, dus een douchekop met harde straal kan negatief uitpakken. Is je Apple Watch meermaals opengemaakt voor reparaties, dan kan de rubberen afdichting ook wat minder goed aansluiten. Veroudering van het materiaal kan zorgen dat de waterbestendigheid afneemt.

Apple Watch Ultra waterdicht

Apple Watch Ultra: meest waterbestendig

De Apple Watch Ultra is geschikt voor duiken tot een diepte van 40 meter. Daarmee is dit de meest waterbestendige Apple Watch die tot nu toe is gemaakt. Het is dan ook de enige Apple Watch waarmee je (met goedkeuring van Apple) mag gaan duiken. Er zit een speciale Diepte-app op om te kijken hoe diep je bent gegaan.

De Apple Watch Ultra heeft een waterbestendigheidsclassificatie van 100 meter volgens ISO-norm 22810:2010 en voldoet aan EN13319.

Apple Watch Series 7 en 8: stofbestendig

Deze modellen hebben net als de Apple Watch Series 2 en nieuwer een waterbestendigheidsclassificatie van 50 meter volgens ISO-norm 22810:2010. Maar als extraatje zijn ze ook nog stofbestendig, met een rating van IP6X. Apple geeft geen volledige rating, zoals ze bij de iPhone doen. De meest recente iPhone-modellen hebben een rating IP68, maar dit geldt dus niet voor de Apple Watch.

Apple Watch Series 2 en nieuwer: waterbestendig tot 50 meter

De Apple Watch Series 2 en nieuwer zijn geschikt om mee te zwemmen en kunnen volledig in water ondergedompeld worden tot een diepte van 50 meter. Dit geldt ook voor de iPhone SE (2020 en 2022). Toch raadt Apple af om ze tijdens extreme watersporten zoals waterskiën of wildwaterkanoën te gebruiken, waarbij je te maken hebt met een sterke stroming.

De Apple Watch Series 2 en nieuwer zijn echter wel een stuk waterbestendiger dan de originele Apple Watch, die alleen bestand was tegen waterdruppels en korte onderdompeling.

Waterslot op Apple Watch.

Voor de Apple Watch Series 2 en nieuwer geldt de ISO-norm 22810:2010. Dit is de standaard voor veel waterbestendige horloges, die geschikt zijn voor normale zwemactiviteiten. In het geval van de Apple Watch gaat het om activiteiten in ondiep water, zoals zwemmen in zee of in een zwembad. Raak je de Apple Watch kwijt tijdens het zwemmen en zakt deze naar de zeebodem, dan kan dit tot een diepte van 50 meter.

Om de Apple Watch zo waterdicht te maken, moest Apple wel het één en ander veranderen aan de speaker van de Apple Watch. De speaker kon niet volledig dichtgemaakt worden, want er is een luchtkamer nodig om geluid te kunnen produceren. Om te zorgen dat er geen water in de speaker achterblijft heeft Apple een oplossing bedacht: het waterslot. Na het zwemmen kun je het resterende water uit de speakerruimte trillen door een geluidje af te spelen, die vibraties veroorzaakt.

Bekijk ook

Waterslot gebruiken op de Apple Watch: zo werkt het

Met het waterslot op de Apple Watch kun je voorkomen dat het scherm onbedoeld wordt aangeraakt bij vocht. In deze tip lees je hoe het Apple Watch waterslot werkt.

Apple Watch Series 2 speaker.

Tijdens het zwemmen wordt het scherm van de Apple Watch geblokkeerd en op zwart gezet. Dit is gedaan om een aantal redenen. Het uitzetten van het scherm bespaart batterij en zorgt ervoor dat er niet per ongeluk op het scherm getikt kan worden. Het scherm activeer je weer door aan de Digital Crown te draaien. Op dat moment wordt ook de speaker geactiveerd om het water eruit te laten lopen.

Bekijk ook

Zwemmen met de Apple Watch: dit zijn de mogelijkheden

Je kan zwemmen met de Apple Watch, zodat je niet alleen het aantal baantjes maar ook je verbruikte calorieën kan bijhouden. Alles over het zwemmen en zwemtrainingen met je Apple Watch lees je in deze tip!

Apple Watch Series 1: niet geschikt voor onderdompeling

Apple zegt dat de Apple Watch Series 1 uit 2016 en de originele Apple Watch uit 2015 alleen ‘spatwater- en waterbestendig’ zijn. Het wordt niet aanbevolen om deze modellen onder te dompelen. Volgens Wikipedia zijn deze modellen IPX7-gecertificeerd, wat strikt gezien betekent dat je het horloge 30 minuten lang op een diepte van 1 meter kunt laten liggen. Toch raadt Apple dit ten zeerste af:

De Apple Watch is spatwaterbestendig, maar niet waterdicht. Je kan bijvoorbeeld de Apple Watch dragen tijdens het sporten, als het regent of tijdens het handen wassen. Het wordt afgeraden om de Apple Watch onderwater te houden.

Apple Watch Series 7 tijdens het zwemmen.

Er was enige tijd verwarring over het gebruik van de originele Apple Watch onder de douche. Vlak voor de introductie van de allereerste Apple Watch zei Tim Cook namelijk dat hij de Apple Watch ook onder de douche bleef dragen, terwijl Apple het aan klanten sterk afraadde. Er verschenen al snel filmpjes waaruit bleek dat de Apple Watch gewoon bleef functioneren tijdens het zwemmen. Blijkbaar viel het met de kans op waterschade wel mee, maar wilde Apple er de vingers niet aan branden.

Tot slot waarschuwt Apple ervoor dat de Apple Watch niet altijd even waterbestendig zal zijn. Apple zegt daarover het volgende:

Waterbestendigheid is geen permanente toestand en kan na verloop van tijd afnemen. Apple Watch kan niet opnieuw worden gecontroleerd op of verzegeld voor waterbestendigheid.

Bovendien zijn er een aantal situaties waarbij de waterbestendigheid af kan nemen:

  • Je laat de Apple Watch vallen of wordt blootgesteld aan schokken.
  • Je stelt de Apple Watch bloot aan zeep of zeepwater
  • Je stelt de Apple Watch bloot aan parfum, wasmiddelen, zuren of andere vloeistoffen zoals olie.
  • De Apple Watch wordt blootgesteld aan hoge watersnelheden.
  • Je draagt de Apple Watch in een sauna of stoomcabine.

Ook geldt: is je Apple Watch defect of laat je bijvoorbeeld de accu vervangen, dan is het horloge hierna minder goed bestand tegen water.

Waterbestendige Apple Watch-bandjes

Ben je van plan te gaan zwemmen met je Apple Watch, hou dan wel rekening met het bandje. Lederen horlogebandjes worden snel lelijk als je er regelmatig mee gaat zwemmen. Apple raad ook af om stalen horlogebandjes in het water te dragen. Je bent beter af met de sportbandjes van fluorelastomeer. Die zijn waterbestendig en worden niet lelijk. Eventueel kun je ook nylon of textiel horlogebandjes gebruiken.

Apple Watch waterdicht

En hoe zit het met de iPhone?
Is de iPhone waterdicht of moet je ook hiermee oppassen? Ook dat ligt aan het model. Vanaf de iPhone 7 heeft Apple de iPhone veel waterbestendiger gemaakt. Meer over de waterbestendigheid van de iPhone lees je in onderstaande artikelen.

Bekijk ook

Welke iPhones zijn waterdicht?

Welke iPhones zijn waterdicht? Kun je ermee douchen en in de regen lopen? Al je vragen over de waterbestendigheid van iPhones beantwoorden we in dit artikel. Want ook al is een iPhone waterdicht, er zijn vaak nog wel beperkingen wat garantie en blootstelling aan water betreft, die je moet kennen voordat je met je iPhone het zwembad in springt.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch