Apple Watch waterproof

Hoe waterdicht is de Apple Watch? Lees hier alles over waterbestendigheid

Is de Apple Watch waterdicht? Mag je je Apple Watch omhouden onder de douche? Het zijn vragen die we vaak voorbij zien komen. Een horloge is immers bedoeld om de hele dag te dragen. In dit artikel zetten we de feiten over de waterbestendigheid op een rij, zodat je precies weet of de Apple Watch waterdicht is - of niet. Het is maakt daarbij wel verschil welk model Apple Watch je hebt.

Apple Watch waterbestendig

Apple Watch Series 2 en nieuwer zijn waterdicht tot 50 meter

De Apple Watch Series 2 en nieuwer zijn geschikt om mee te zwemmen en kunnen dus volledig in water ondergedompeld worden. Toch raadt Apple af om ze tijdens extreme watersporten zoals diepzeeduiken te gebruiken. De Apple Watch Series 2 en nieuwer zijn daarmee een stuk waterbestendiger dan de originele Apple Watch, die alleen bestand was tegen waterdruppels en korte onderdompeling.


Voor de Apple Watch Series 2 en nieuwer gelden de ISO-norm 22810:2010. Dit is de standaard voor veel waterdichte horloges. Deze modellen zijn bestand tegen normale zwemactiviteiten. In het geval van de Apple Watch gaat het om activiteiten in ondiep water (tot 50 meter), zoals zwemmen in zee of in een zwembad. Apple benadrukt dat de Apple Watch Series 2 en nieuwer niet geschikt is voor duiken, waterskiën en andere activiteiten met hoge watersnelheden of onderdompeling in diep water. Op de Apple website wordt het volgende gemeld:

De Apple Watch Series 2 en nieuwer hebben een waterbestendigheidsclassificatie van 50 meter volgens ISO-norm 22810:2010. Dat betekent dat de modellen kunnen worden gebruikt voor activiteiten in ondiep water zoals zwemmen in een zwembad of de zee. De Apple Watch Series 2 en nieuwer zijn echter niet geschikt voor duiken, waterskiën en andere activiteiten waarbij sprake is van hoge watersnelheden of onderdompeling in diep water.

Om de Apple Watch zo waterdicht te maken, moest Apple wel het één en ander veranderen aan de speaker van de Apple Watch. De speaker kon niet volledig dichtgemaakt worden, want er is een luchtkamer nodig om geluid te kunnen produceren. Om te zorgen dat er geen water in de speaker achterblijft heeft Apple een ingenieuze oplossing bedacht: het waterslot. Na het zwemmen draai je aan de Digital Crown om het water eruit te trillen. De speaker maakt op dat moment een piepgeluidje op een zodanige frequentie dat het water er vanzelf uit loopt.

Apple Watch Series 2 speaker.

Tijdens het zwemmen wordt het scherm van de Apple Watch geblokkeerd en op zwart gezet. Dit is gedaan om een aantal redenen. Het uitzetten van het scherm bespaart batterij en zorgt ervoor dat er niet per ongeluk op het scherm getikt kan worden. Het scherm activeer je weer door aan de Digital Crown te draaien. Op dat moment wordt ook de speaker geactiveerd om het water eruit te laten lopen.

Pas wel op met water en Apple Watch-bandjes

Ben je van plan te gaan zwemmen met je Apple Watch, hou dan wel rekening met het bandje. Lederen horlogebandjes worden snel lelijk als je er regelmatig mee gaat zwemmen. Apple raad ook af om stalen horlogebandjes te dragen tijdens het zwemmen. Je bent beter af met de sportbandjes van fluorelastomeer. Die zijn waterbestendig en worden niet lelijk. Eventueel kun je ook nylon of textiel horlogebandjes gebruiken.

Apple Watch waterdicht

Apple Watch Series 1 zijn waterbestendig, niet waterdicht

Apple zegt dat de Apple Watch Series 1 waterbestendig is – maar niet waterdicht. Dit horloge is IPX7-gecertificeerd, wat strikt gezien betekent dat je het horloge dertig minuten lang één meter diep onder water kunt houden, maar Apple raadt dit ten zeerste af. Op de website van de Apple Watch staat namelijk het volgende:

De Apple Watch is spatwaterbestendig, maar niet waterdicht. Je kan bijvoorbeeld de Apple Watch dragen tijdens het sporten, als het regent of tijdens het handen wassen. Het wordt afgeraden om de Apple Watch onderwater te houden.

Douchen of in bad met Apple Watch Series 1: liever niet

In de handleiding van de Apple Watch staat meer over de waterbestendigheid. Apple raadt aan om het volgende met de Apple Watch te vermijden, omdat hij niet waterdicht is:

Vermijd het onderdompelen van de Apple Watch voor lange tijdsperiode. Ga niet zwemmen of in bad met de Apple Watch. Stel het horloge niet bloot aan waterdruk, bijvoorbeeld onder de douche, tijdens het waterskiën, wakeboarden, surfen, jetskiën, enzovoort. Draag de Apple Watch niet in de sauna of in een stoomkamer.

Apple Watch underwater

Originele Apple Watch: spatwaterdicht

Wat de waterbestendigheid van de eerste generatie Apple Watch uit 2015 betreft, geldt eigenlijk hetzelfde als voor de Apple Watch Series 1. Je kunt deze wel kortstondig onderdompelen, maar Apple raadt af dat je ermee gaat zwemmen. In de praktijk zijn er meerdere mensen geweest die dit (met succes) hebben geprobeerd, al is onduidelijk of er op termijn toch schade optreedt.

Er was enige tijd verwarring over het gebruik van de Apple Watch onder de douche. Vlak voor de verkoop van de Apple Watch zei Tim Cook namelijk te douchen met zijn horloge. Er verschenen ook filmpjes waaruit bleek dat de Apple Watch gewoon bleef functioneren tijdens het zwemmen. Er werd daarom voor korte tijd gedacht dat je de Apple Watch zonder zorgen wél onder de douche kunt gebruiken, maar de officiële documentatie beweert het tegendeel. Het lijkt er op dat Cook’s uitspraak niet op diepgravend onderzoek was gebaseerd, maar dat hij gewoon de gok had gewaagd.

Tot slot waarschuwt Apple ervoor dat de Apple Watch niet altijd even waterbestendig zal zijn. In de Apple Watch-handleiding staat het volgende:

Waterbestendigheid is niet permanent en de Apple Watch kan niet worden gecontroleerd en opnieuw worden verzegeld om hem weer waterbestendig te maken.

Met andere woorden: is je Apple Watch defect of laat je bijvoorbeeld de accu vervangen, dan is het horloge hierna minder goed bestand tegen water.

Verder lezen: in deze uitgebreide zwemtest, blijkt dat de Apple Watch Series 1 na 1000 meter zwemmen en waterdruk op 40 meter diepte nog steeds prima functioneert. Nadoen op eigen risico!

Is de iPhone waterdicht of moet je oppassen? Ook dat ligt aan het model. Vanaf de iPhone 7 heeft Apple de iPhone ook waterbestendig gemaakt. Meer over de waterbestendigheid van de iPhone lees je in onderstaande artikelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2020
Categorie Apple Watch
Onderwerpen apple watch, water, waterproof
Device Apple Watch