iPhone 7 review: waterdruppels op het scherm

Welke iPhones zijn waterdicht?

Welke iPhones zijn waterdicht? Kun je ermee douchen en in de regen lopen? En betekent het dat eerdere iPhones niet waterbestendig zijn? In dit artikel lees je welke iPhones wel en niet waterdicht zijn.

Je hebt een waterdichte iPhone. Maar hoe waterdicht is zo’n toestel eigenlijk? Kun je het toestel volledig onderdompelen, of kun je bij een paar spatjes water al problemen verwachten? Dat is af te lezen uit het IP-nummer van het toestel. Bij veel iPhones is dit IP67, maar bij de iPhone XS is het IP68. Hoe waterdicht zo’n toestel is lees je hieronder.

Waterdichte iPhones

Alle nieuwere toestellen sinds de iPhone 7 zijn waterdicht. De meeste modellen hebben een IP67-nummer, wat inhoudt dat je zo’n toestel maximaal 30 minuten kunt onderdompelen in water van maximaal 1 meter diep. Dit betekent dat je zonder problemen deze iPhones in de regen kunt gebruiken of in de vochtige omgeving van een badkamer kunt neerleggen. De iPhone XS voldoet zelfs aan de IP68-certificering, wat wil zeggen dat je het toestel maximaal een half uur kunt onderdompelen tot 2 meter diep. Een foto maken in het zwembad op vakantie is dan dus geen probleem.

iPhone 7 is waterbestendig

Je hoeft met deze waterdichte iPhones niet meer bang te zijn voor ongelukjes in de buurt van water. Zwemmen en douchen zijn echter af aan te raden, omdat een toestel nooit volledig waterdicht is. Je moet het vooral zien als bescherming als de iPhone per ongeluk uit je hand glipt en bijvoorbeeld in de wasbak. Voor de grap onderdompelen om een geintje uit te halen met je vrienden is dus geen goed idee. Na verloop van tijd zal er toch water in doordringen. Ook bij toestellen die op papier waterproof zijn.

Ondanks de IP67 en IP68-certificering kun je het beste voorzichtig blijven met deze iPhones. Apple vergoed namelijk geen waterschade. Laad je iPhone ook niet op als hij nat is, omdat dit kortsluiting en interne corrosie kan veroorzaken. Met een iPhone in bad liggen terwijl je aan het opladen bent is ronduit gevaarlijk, omdat je op die manier een elektrische schok kunt krijgen en zelfs geëlektrocuteerd kunt worden. Oppassen dus!

Deze iPhones zijn waterdicht:

Niet waterdichte iPhones

Toestellen voorafgaand aan de iPhone 7 zijn niet waterdicht. Met deze toestellen kun je beter niet in de regen bellen of tijdens het afwassen gebruiken om muziek te luisteren. Je kunt deze iPhones wel in de badkamer gebruiken, maar je kunt er beter niet mee onder de douche gaat staan. Dat geldt trouwens ook voor de modellen die wél waterdicht worden genoemd. Valt je niet-waterdichte iPhone in een emmer water, dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Lees daarvoor onze tips over waterschade en vocht.

Deze toestellen kun je beschermen met een Lifeproof-case (ca. 70 euro).

AirPods waterproof

Controleren of je iPhone waterproof is

Je kunt aan de buitenkant van een iPhone niet zien of het toestel waterdicht is. Je zult dus naar de waterbestendigheid moeten kijken en dat is IP67 bij toestellen vanaf de iPhone 7 en IP68 bij de iPhone XS.

Maar ook dan is het verstandig om voorzichtig met je toestel om te gaan, want de IP-waarde blijft niet constant en geldt alleen onder ideale omstandigheden. Heb je een iPhone reparatie laten uitvoeren en is je toestel open geweest, dan zal de waterbestendigheid iets minder zijn geworden.

Je zou kunnen controleren of je iPhone waterproof is door het toestel onder water te dompelen en te kijken of er problemen optreden, maar dat lijkt ons geen goed idee.

Belangrijk: echt waterdicht bestaat niet

Als je een waterdichte iPhone hebt, weet je in ieder geval dat je je niet te veel zorgen hoeft te maken. Maar voordat je je iPhone argeloos in het zwembad gooit is het goed om het volgende te weten:

  • De IP-nummer is vastgesteld onder gecontroleerde omstandigheden met schoon water. Het gaat hierbij om ideale omstandigheden en dat is een heel verschil met hoe het er in de echte wereld aan toe gaat met zout water en shampoo. Ga dus niet zomaar met de iPhone onder de douche staan of spring met je ‘waterdichte’ iPhone in het zwembad.
  • De tests zijn uitgevoerd op kamertemperatuur. Ga dus niet met je iPhone in de sauna zitten of gooi je toestel in een ijsbad.
  • De tests zijn uitgevoerd op gloednieuwe iPhones. Apple waarschuwt dat de waterdichtheid na verloop van tijd kan afnemen. Dit geldt vooral na een iPhone-reparatie.
  • Apple geeft geen iPhone-garantie op vochtschade. Apple beweert dan ook nergens dat de iPhone waterdicht is, maar spreekt over waterbestendigheid IP67 en IP68 volgens IEC‑standaard 60529.

Apple’s letterlijke tekst:

iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR zijn spat‑, water‑ en stof­bestendig en getest onder gecontroleerde omstandigheden. iPhone XS en iPhone XS Max voldoen aan bestendigheids­norm IP68 volgens IEC‑standaard 60529 (tot 30 minuten en 2 meter diep), en iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X en iPhone XR voldoen aan bestendigheids­norm IP67 volgens IEC‑standaard 60529 (tot 30 minuten en 1 meter diep). Spat‑, water‑ en stof­bestendigheid kunnen na verloop van tijd afnemen als gevolg van normale slijtage. Probeer een natte iPhone niet op te laden. Raadpleeg de handleiding voor instructies met betrekking tot reinigen en drogen. Vloeistofschade valt niet onder de garantie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen vocht, water, waterdicht, waterproof
Device iPhone
Software iOS