iPhone X waterbestendigheid

Dit betekent IP67 en IP68: zo water- en stofdicht is de iPhone

Wat betekent de rating IP67 en IP68 van de iPhone? Kun je ermee zwemmen, door het zand rollen en in de stromende regen laten liggen? In dit artikel praten we je bij over IP67 en IP68 en wat je wel en beter niet met de iPhone kunt doen.

De iPhones die de afgelopen jaar uitgekomen zijn veel meer waterbestendig en bestand tegen stof en vuil dan eerdere modellen. Apple spreekt over IP67 en IP68, maar wat betekent dit precies en is zo’n iPhone waterdicht? We praten je bij in hoeverre deze iPhones waterproof zijn en gebruikt kunnen worden in een vuile of stoffige omgeving.

Wat is IP67 en IP68?

De iPhone 7, iPhone 8, iPhone X en iPhone XR hebben een officiële certificering volgens de IP67-norm. Bij de iPhone XS en iPhone XS Max gaat het zelfs om de IP68-norm. Zo’n norm betekent in feite twee dingen.

Het eerste getal, in dit geval de 6, geeft aan hoe stofdicht de het toestel is. De 6 is hierbij de hoogste waarde en dit houdt in dat het toestel geheel stofdicht is. De behuizing is zo gemaakt dat er geen stof binnen kan dringen in het toestel en daarom beschermd is tegen stof.

Het tweede getal in de IP67 en IP68-norm geeft aan hoe het toestel beschermd is tegen vocht. Dit getal loopt van 0 tot 9. De 7 geeft aan dat het toestel dompeldicht is. Dit betekent dat de iPhone 30 minuten lang tot 1 meter onder water moet kunnen overleven. Douchen met een iPhone 7 of nieuwer is daarom in principe mogelijk, maar we raden aan om er geen gewoonte van te maken.

De 8 in de IP68-norm van de iPhone XS geeft aan dat het toestel waterdicht is. Dat betekent dat de iPhone het 30 minuten lang tot 2 meter diep onder water volhoudt. Een foto maken met je iPhone XS als je gaat zwemmen is dus mogelijk.

De waterbestendigheid neemt in de loop van de tijd af en op een gegeven moment kan er toch vocht in het toestel komen. Bovendien valt vochtschade niet onder de iPhone-garantie.

Huh? Wel een waterdichte iPhone, maar Apple vergoedt niets?
Veel mensen vinden het nogal raar dat de iPhone wel waterbestendig is, maar dat Apple er geen garantie op geeft. Dat heeft met een aantal zaken te maken. Ten eerste kan de waterbestendigheid in de loop van de tijd afnemen. De afdichting tegen water wordt ook minder als het toestel een paar keer open is geweest voor reparaties (al dan niet door Apple zelf). Er zouden dan erg ingewikkelde regels moeten gelden, afhankelijk van de toestand en leeftijd van je iPhone. Als Apple keiharde garanties zou geven, zouden er ook mensen zijn die hun iPhone een week in een emmer water leggen en daarna ‘eisen’ dat ze een gloednieuwe krijgen. Bij wie ligt dan de bewijslast hoe lang en hoe diep het toestel ondergedompeld is geweest? Apple wil liever niet dat hieruit langlopende discussies ontstaan. Het zou consumenten ook een vrijbrief te geven om achteloos met hun iPhone te gaan zwemmen.

Iets anders is, dat Apple’s waterbestendigheid bedoeld is als een extra service tegen ongelukjes. Je moet het vooral zien als een eigenschap die Apple aan de iPhones meegeeft, maar dat geeft Apple niet de verplichting om er ook garantie op te geven.

Wil je je iPhone beter beschermen, neem dan een waterproof iPhone-hoes zoals die van Lifeproof (vanaf ca. 70 euro).

De iPhone is waterbestendig

Dit betekent dus niet automatisch dat je ermee kunt gaan zwemmen, omdat volledig waterdichte iPhones nog niet bestaan. De toestellen kunnen tegen een flinke regenbui en zullen ook een korte onderdompeling overleven. Hou er echter wel rekening mee dat eventuele vochtschade niet door de iPhone-garantie gedekt wordt. Bovendien kan de stof- en waterbestendigheid door normale slijtage op den duur afnemen.

Apple meldt het volgende op de website:

iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR zijn spat‑, water‑ en stof­bestendig en getest onder gecontroleerde omstandigheden. iPhone XS en iPhone XS Max voldoen aan bestendigheids­norm IP68 volgens IEC‑standaard 60529 (tot 30 minuten en 2 meter diep), en iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X en iPhone XR voldoen aan bestendigheids­norm IP67 volgens IEC‑standaard 60529 (tot 30 minuten en 1 meter diep). Spat‑, water‑ en stof­bestendigheid kunnen na verloop van tijd afnemen als gevolg van normale slijtage. Probeer een natte iPhone niet op te laden. Raadpleeg de handleiding voor instructies met betrekking tot reinigen en drogen. Vloeistofschade valt niet onder de garantie.

iPhone 7 is waterbestendig

Douchen met een iPhone, kan dat?

Omdat de nieuwere iPhones spatwaterdicht zijn, kun je er inderdaad mee douchen. Het heeft eerder al geleid tot een nieuwe trend waarbij mensen selfies onder de douche maken of de iPhone gebruiken om bijvoorbeeld te kijken naar Netflix.

Wil je weten of jouw iPhone waterdicht is, check dan eens onderstaand artikel. Daarin leggen we precies uit welke modellen goed tegen water kunnen en bij welke je wat meer moet oppassen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen vocht, waterdicht
Devices iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max

Actuele iPhone 7 deals