Waterslot op Apple Watch.

Waterslot gebruiken op de Apple Watch: zo werkt het

Met het waterslot op de Apple Watch kun je voorkomen dat het scherm onbedoeld wordt aangeraakt bij vocht. In deze tip lees je hoe het Apple Watch waterslot werkt.

Als je gaat sporten in een vochtige omgeving, is het handig om het waterslot van de Apple Watch te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat er geen onbedoelde aanrakingen van het scherm plaatsvinden en dat na het sporten de speaker-uitgang weer wordt leeggemaakt van water. In deze tip lees je hoe het werkt.

Nieuw in watchOS 9: Waterslot anders uitschakelen

In watchOS 9 en nieuwer schakel je het waterslot op een andere manier uit: je drukt daarbij wat langer op de Digital Crown met ‘press and hold’. Je draait dus niet meer aan de Digital Crown.

Dat Apple hiervoor heeft gekozen heeft te maken met de vernieuwde Workout-app in watchOS 9. Het draaien aan de Digital Crown wordt daarbij gebruikt om door de extra meetgegevens te bladeren zoals hartslagzones, vermogen en hoogteverschillen. Er zitten nog veel meer nieuwe sportfuncties in watchOS 9.

Bekijk ook

Hier zijn de 12 nieuwe sportfuncties in watchOS 9

De Apple Watch krijgt er in watchOS 9 heel wat nieuwe fitness- en sportfuncties bij. Hier zetten ze de belangrijkste voor je op een rijtje.

Waterslot op de Apple Watch: zo werkt het

Alle modellen van de Apple Watch zijn waterbestendig, maar de mate verschilt per type. Zo zijn de Apple Watch Series 0 en Series 1 alleen spatwaterbestendig, terwijl je de Apple Watch vanaf de Series 2 volledig kan onderdompelen zonder dat er waterschade optreedt.

Het waterslot is aanwezig op de Apple Watch Series 2 en nieuwer. Tijdens een zwemworkout is het waterslot automatisch ingeschakeld, maar als je tijdens andere sporten je Apple Watch beter wilt beschermen kun je het ook handmatig inschakelen.

Als je de functie inschakelt wordt het scherm van je Apple Watch compleet geblokkeerd. Het waterslot voorkomt dat een waterdruppeltje, of aanraking met je surfpak of ander nat kledingstuk, er onbedoeld iets op het scherm wordt aangetikt. Door te draaien aan de Digital Crown kun je het waterslot weer handmatig opheffen.

Waterslot op de Apple Watch activeren

Start je een zwemworkout via de Workout-app, dan zal het waterslot automatisch ingeschakeld worden.

Bij andere workouts en op andere momenten activeer je het als volgt (ook als je niet met een workout bezig bent):

  1. Veeg omhoog op de wijzerplaat, zodat het Bedieningspaneel van de Apple Watch zichtbaar wordt.
  2. Tik op de afbeelding met de waterdruppel. Het waterslot wordt nu meteen actief. Dit is te herkennen aan de blauwgroene waterdruppel op de wijzerplaat.
  3. Het scherm zal nu niet reageren op aanraking.

Waterslot Apple Watch

Apple Watch waterslot uitschakelen

Je kunt eenvoudig het waterslot weer uitschakelen. Dit doe je op twee manieren:

  • watchOS 9 en later: houd de Digital Crown even ingedrukt (‘press and hold’)
  • watchOS 8 en eerder: draai aan de Digital Crown

Je hoort nu een aantal piepjes. Deze veroorzaken trillingen, waardoor het eventuele resterende water uit de speaker wordt verwijderd. Je kunt nu het scherm weer normaal gebruiken.

Vind je de piepjes vervelend? Dan kan je ook direct na het uitschakelen van het waterslot je vlakke hand op het scherm houden. De Apple Watch maakt dan meteen geen geluid meer, maar doe dit alleen als je het waterslot gebruikt voor andere redenen dan zwemmen of andere watergerelateerde activiteiten. De piepjes zorgen er juist voor dat het water uit de speaker spuit. Hou je de piepjes tegen, dan blijft er mogelijk water achter in de speaker.

Wanneer moet ik het waterslot op de Apple Watch gebruiken?

Zoals gezegd wordt het waterslot automatisch geactiveerd zodra je een zwemworkout start op de Apple Watch. Maar ook in andere gevallen kan het gebruik van het waterslot goed van pas komen:

  • Tijdens het douchen met de Apple Watch.
  • Tijdens een workout buiten in de regen.
  • Tijdens recreatief zwemmen zonder workout.
  • Tijdens andere momenten dat je in aanraking komt met (veel) water, bijvoorbeeld bij het afwassen.
  • Als je wil voorkomen dat aanraking op het scherm resulteert in ongewenste acties. Denk bijvoorbeeld aan een jong kind die bij je op schoot zit en graag het scherm aan wil raken.

Het is niet verplicht om het waterslot te gebruiken. Het is ook niet zo dat de Apple Watch extra waterbestendig wordt als je het waterslot inschakelt. Het zorgt er vooral voor dat je niet onbedoeld knoppen op het scherm aanraakt en dat de speaker na het zwemmen weer goed klinkt. Klinkt de speaker dof nadat de Apple Watch in aanraking met water is geweest, dan kun je dus het beste het waterslot even in- en uitschakelen.

Bekijk ook

Hoe waterdicht is de Apple Watch? Lees hier alles over waterbestendigheid

Is de Apple Watch waterdicht? Mag je je Apple Watch omhouden onder de douche? Het zijn vragen die we vaak voorbij zien komen. Een horloge is immers bedoeld om de hele dag te dragen. In dit artikel zetten we de feiten over de waterbestendigheid op een rij, zodat je precies weet of de Apple Watch waterdicht is - of niet. Het is maakt daarbij wel verschil welk model Apple Watch je hebt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!