MacBook Air 2022: kleuren grijs blauw zwart

Vooruitblik 15-inch MacBook Air: dit zijn onze nieuwste verwachtingen

Het lijkt er steeds meer op dat Apple binnenkort met een nieuwe 15-inch MacBook Air komt. De afgelopen tijd zijn er al wat dingen uitgelekt, maar er zijn ook nog dingen onduidelijk. Lees hier wat we al weten en wat wij verwachten van de nieuwe 15-inch MacBook Air.

De MacBook Air is één van de meest geliefde MacBook-modellen, helemaal sinds het compleet vernieuwde M2-model uit de zomer van 2022. Maar sinds een aantal jaar heeft Apple de MacBook Air nog maar in één formaat, namelijk de 13-inch variant. Terwijl Apple vroeger een 11- en 13-inch versie had. Alles lijkt er nu op dat Apple binnenkort weer met een tweede MacBook Air-model komt, want de geruchten over een 15-inch MacBook Air stapelen zich op. Maar wat weten we al van dit model? Hoe gaat de 15-inch MacBook Air eruit zien en welke specs krijgt hij?

Dit artikel is in mei 2023 bijgewerkt met de nieuwste verwachtingen, die te herkennen zijn aan het update!-label.

#1 De naam: wordt het wel een MacBook Air?

In het geruchtencircuit wordt dit model de nieuwe grotere MacBook Air genoemd, maar het is nog niet 100% zeker of deze van Apple ook de Air-benaming krijgt. Een andere optie is dat dit model gewoon alleen MacBook gaat heten, als een aparte lijn binnen de line-up. Apple-analist Ming-Chi Kuo zei eerder in 2022 dat dit model de Air-benaming mogelijk niet krijgt. De meest actuele bronnen spreken nog steeds over MacBook Air, dus de kans is groot dat het toch deze benaming krijgt. Voor het gemak zullen we dit model in ieder geval aanduiden als de nieuwe grotere MacBook Air, om duidelijk te maken dat het niet om een MacBook Pro gaat.

#2 Scherm: een slagje groter

Het gaat dus om een grotere versie van de 13-inch MacBook Air, die vermoedelijk aangeduid wordt als 15-inch laptop. Maar om precies te zijn gaat het om een 15,5-inch display. Dat is een klein stukje groter dan de vroegere 15-inch MacBook Pro, die een 15,4-inch display had. Als we kijken naar de huidige MacBook Air, dan verwachten we dat het nieuwe model een gewoon LED-display krijgt (en dus geen mini-LED), maar wel met een notch bovenaan het scherm. De schermranden zijn waarschijnlijk dun, zodat de behuizing niet al te groot is. Naar verwachting krijgt dit nieuwe model geen ProMotion-scherm, maar zit er wel True Tone, P3-kleurweergave en meer bij. Volgens recente geruchten is de resolutie gelijk met die van de 14-inch MacBook Pro, maar door de iets mindere beeldtechniek ziet het scherm er dus wel wat minder mooi uit als van het veel duurdere Pro-model.

MacBook Air 2022 met Dolby Atmos

#3 Design: veel overeenkomsten met de nieuwste Air

We weten nog niet hoe de nieuwe MacBook Air er precies uit gaat zien, want er zijn immers nog geen afbeeldingen gelekt. Maar als we kijken naar de huidige MacBooks, dan is het niet lastig om te bedenken hoe dit model eruit kan gaan zien. Het model krijgt vermoedelijk het wat meer hoekige ontwerp dat we ook al bij de MacBook Pro en de 13-inch MacBook Air zien, waarbij de rand in een strakkere bocht afloopt naar de onderkant toe en de bovenkant van de klep volledig vlak is.

Als de nieuwe 15-inch MacBook echt alleen een grotere versie wordt van de 13-inch MacBook Air, dan zal hij er waarschijnlijk identiek uit zien, met dezelfde kleuren. Qua kleuren kun je in ieder geval rekenen op zilver en spacegrijs, maar middernacht en sterrenlicht zijn ook zeker opties.

#4 Chip: Apple Silicon, met dezelfde M2-chip?

De huidige MacBook Air heeft een M2-chip, waarbij je kan kiezen uit een 8- of 10-core CPU. We verwachten dat diezelfde mogelijkheid ook terug te vinden is bij de 15-inch MacBook Air. Eerdere bronnen bij de productieketen stelden ook dat de nieuwe 15-inch MacBook dezelfde M2-chip krijgt. Inmiddels heeft Apple ook al de M2 Pro-chip uitgebracht, maar die blijft waarschijnlijk voorbehouden voor de MacBook Pro (samen met de M2 Max-chip).

M2 chip overzicht.

De kans dat er een nieuwere M3-chip in komt, is niet zo groot. Apple zou de M3-chip pas op z’n vroegst in het najaar uitbrengen. Bovendien heeft Apple ook nog geen M2 Ultra-chip, die misschien ergens dit jaar uitgebracht wordt. Pas daarna is het de beurt aan de derde generatie M-chip in de vorm van de M3. De release van de M3-chip is volgens verwachtingen pas eind 2023 of begin 2024.

Betrouwbare bronnen zeggen dat Apple in ieder geval een model aan het testen is met een 8-core CPU en 10-core GPU, inclusief 8GB RAM. Dit zijn exact dezelfde specs als in de huidige M2-versie, dus het lijkt erop dat dit nieuwe model dezelfde chip krijgt.

#5 Specs en overige functies

Maar hoe zit het met de overige specs van deze nieuwe MacBook? Daar zijn op dit moment nog maar weinig geruchten over. Wel zijn er aanwijzingen dat Apple de Bluetooth-versie gaat upgraden. In de Bluetooth-database is namelijk een melding opgedoken van nieuwe Apple-apparaten met Blueetooth 5.3. Vermoedelijk is dit voor de nieuwe 15-inch MacBook en/of de nieuwe Mac Pro. De meest recente Mac mini en MacBook Pro hebben al Bluetooth 5.3, dat betrouwbaarder en energiezuiniger is.

Daarnaast verwachten we ook ondersteuning voor Wifi 6E, de nieuwste wifi-standaard. Ook dit vinden we al in de huidige Mac mini en MacBook Pro, maar nog niet in de huidige 13-inch MacBook Air. Het lijkt daardoor niet meer dan logisch dat dit toegevoegd gaat worden aan de nieuwe grotere MacBook.

Dit zijn de overige verwachte specificaties van de nieuwe 15-inch MacBook Air:

 • Media Engine
 • Tot 24GB geheugen
 • Tot 2TB opslag
 • 1080p FaceTime HD-camera
 • Hifi-systeem met vier speakers, met ondersteuning van ruimtelijke audio
 • Verlicht Magic Keyboard met Touch ID-sensor
 • Force Touch-trackpad
 • Meerdere Thunderbolt 4-poorten (usb-c)
 • MagSafe-poort voor opladen
 • Minimaal 15 uur draadloos internetten
MacBook Air M2 met MagSafe

#6 Release: wanneer komt de nieuwe 15-inch MacBook Air?

Maar wanneer gaat Apple dit model aankondigen? Eerdere geruchten voorspelden dat dit model in de eerste helft van 2023 zou uitkomen. Volgens display-expert Ross Young is de productie van de schermpanelen eerder dit voorjaar begonnen. Hij voorspelde dat Apple dit model dan ook in april of mei 2023 uit zou brengen, maar dat is niet gebeurd. Hoewel Apple de 15-inch MacBook met een persbericht kan aankondigen (zoals ze ook gedaan hebben bij de recente MacBook Pro en Mac mini), lijkt de WWDC 2023 op 5 juni de meest logische plek. Mark Gurman van Bloomberg heeft meerdere keren laten weten dat de nieuwe MacBook Air tijdens de WWDC onthuld gaat worden.

Bekijk ook

Gerucht: '15-inch MacBook Air komt tijdens WWDC'

Apple zou werken aan een nieuwe 15,5-inch MacBook Air, maar wanneer komt deze uit? De productie van nieuwe schermen zou opgeschroefd worden en een release zou de komende maanden plaatsvinden. Dit zijn de nieuwste geruchten!

Ons lijkt de WWDC, die dit jaar gehouden wordt vanaf 5 juni, op dit moment inderdaad de meest logische keuze. Hoewel de presentatie met alle software-updates én Apple’s compleet nieuwe mixed reality-headset al goed gevuld lijkt, heeft Apple voor de nieuwe 15-inch MacBook Air vast nog wel een gaatje vrij.

#7 Prijs: een slag duurder dan de huidige MacBook Air

De huidige 13-inch MacBook Air heeft bij Apple een adviesprijs van €1.519,-. Waarschijnlijk wordt de nieuwe 15-inch versie een stukje duurder. We denken dat de nieuwe MacBook qua prijs tussen de 13-inch M2 MacBook Pro (€1.619,-) en de 14-inch M2 Pro MacBook Pro (€2.449,-) in zit. Tussen deze modellen zit een gat van ruim €800,-, waardoor een 15-inch MacBook Air daar prima tussen past. We verwachten dan ook een prijs tussen de €1.700,- en €2.000,-.

Bonus: ook een nieuwe 13-inch MacBook Air?

Tot slot nog een bonusverwachting over een gerelateerd nieuw model. Naast de nieuwe 15-inch MacBook Air, waren er ook geruchten dat Apple een update gepland zou hebben voor de huidige 13-inch MacBook Air. Dat betekent dat Apple beide formaten tegelijkertijd aan zou kunnen kondigen. Het is nog niet duidelijk wat er precies nieuw is in de vernieuwde 13-inch MacBook Air, maar vermoedelijk krijgt het dezelfde verbeteringen als de grote versie (als hij er inderdaad komt). We hebben het dan onder andere over Bluetooth 5.3 en Wifi 6E. Misschien houdt Apple nog wel een andere verbetering achter de hand. De nieuwe M3-chip hoeven we ook in dit model nog niet te verwachten. Het is echter alweer een tijdje stil rondom dit gerucht over een nieuwe 13-inch MacBook Air, dus het is nog maar de vraag of die er nog aan zit te komen.

Meer weten over welke nieuwe Macs we in 2023 nog verwachten? Lees dan onze vooruitblik over de Macs van 2023, waarin we ook kijken naar de nieuwe Mac Pro of misschien wel een nieuwe iMac.

Bekijk ook

Vooruitblik Mac in 2023: wat heeft de Mac dit jaar nog meer te bieden?

Met twee nieuwe Macs reeds aangekondigd, begon het jaar 2023 voor de Mac al vroeg. Maar komt er nog meer aan? Welke nieuwe Macs verwachten we in 2023 nog meer en hoe zit het met de iMac en Mac Pro?

Prijzen 13-inch MacBook Air 2022 met M2-chip instapmodel

Revisiegeschiedenis:

 • 2023 - 25 mei: Artikel bijgewerkt met de nieuwste geruchten en voorspellingen.
 • 2023 - 17 april: Vooruitblik bijgewerkt met de nieuwste informatie aan de hand van nieuwe geruchten.

MacBook Air

De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het dunne design en het lichte gewicht. De meest actuele modellen zijn de MacBook Air 13- en 15-inch met Apple's M3-chip (begin 2024). Het schermformaat van 13-inch zit al jarenlang in het assortiment bij Apple en in juni 2023 kwam er een 15-inch variant bij. De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte laptop. Hij is beschikbaar in vier kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.

MacBook Air

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.