Apple AR/VR headset

Overzicht: 11 recente geruchten over Apple’s aankomende mixed reality-headset

Apple komt naar verwachting vandaag met de aankondiging van de eigen zogenaamde mixed reality-headset. De afgelopen tijd is er een aantal interessante geruchten over de headset voorbij gekomen en die zetten we hier voor je op een rij in een handig overzicht.

Geruchten Apple mixed reality-headset

Al jarenlang gaan er geruchten over een headset van Apple. Maar de laatste tijd worden deze geruchten steeds hardnekkiger en zijn ze afkomstig van meer betrouwbare bronnen. Dat kan maar één ding betekenen: de headset komt er echt aan! Sterker nog, Apple zou de headset vandaag aan willen kondigen, tijdens de WWDC. Voordat het zover is lees je hier wat er de afgelopen weken allemaal in het geruchtencircuit gezegd is over Apple’s mixed reality-headset en wat we al weten. Zo ben je in één keer bijgepraat over alle geruchten rondom Apple’s mixed reality-headset.

Dit artikel verscheen eerder op 16 maart 2023, maar is bijgewerkt op 31 mei 2023 en 5 juni 2023 in aanloop naar de WWDC 2023. De nieuwste geruchten zijn toegevoegd en zijn te herkennen aan het nieuw!-label.

#1 Naam: ‘Reality Pro wordt de naam’

Allereerst: hoe gaat Apple’s mixed reality-headset heten? Volgens bronnen bij Bloomberg kiest Apple uiteindelijk voor de naam Reality Pro. De Pro-aanduiding moet duidelijk maken dat dit niet zomaar een mainstream product is waar de meeste gebruikers voor in de rij zullen staan. Apple zou namelijk eerst de duurdere versie willen aankondigen en uitbrengen en daar past een naam als Reality Pro beter bij. Naast Reality Pro is ook de naam Reality One vastgelegd.

Bekijk ook

Apple wil merknamen Reality One en Reality Pro vastleggen

Apple heeft de merknamen 'Reality One' en 'Reality Pro' vastgelegd voor toekomstige producten. We hoeven niet lang te raden waar dat voor is.

#2 Mixed reality: ‘Wisselen tussen augmented en virtual reality’

Maar wat is mixed reality nou eigenlijk? Je hebt misschien al eens gehoord van augmented reality en virtual reality. Augmented reality is de echte realiteit waar digitale onderdelen aan toegevoegd zijn. Vaak worden daarbij camera’s gebruikt, die de omgeving vastleggen en daar digitale elementen aan toevoegen. Hierbij zie je dus nog gewoon de omgeving om je heen. Virtual reality is een compleet virtuele wereld. Denk daarbij aan een game waarin je (meestal met een afgesloten headset) meegezogen wordt in een compleet gecreëerde wereld. Mixed reality is dus een combinatie van deze twee werelden. Volgens bronnen kiest Apple hiervoor, omdat je zo de voordelen van beide methodes in één product kunt samenvoegen. Je zou met een Digital Crown-achtige knop kunnen wisselen tussen virtual en augmented reality, zo zegt een bron.

Bekijk ook

Mixed Reality: wat is het, wat doet Apple ermee?

Vision Pro is de eerste Mixed Reality-headset van Apple. Maar wat is Mixed Reality eigenlijk en op welke punten verschilt het van virtual reality (VR) en augmented reality (AR)? We leggen het uit in dit artikel!

#3 Design: ‘Aluminium, glas en zachte kussens’

Qua ontwerp zou de headset bestaan uit enkele bekende elementen die we al in andere Apple-apparaten gezien hebben. Zo is al eens gespeculeerd over een bevestigingsmechanisme dat wel wat weg heeft van een Apple Watch-bandje. Verder zou Apple gekozen hebben voor aluminium, glas (mogelijk voor de ingebouwde displays) en zachte kussens. Die laatste zorgt ervoor dat de headset toch nog enigszins comfortabel op je hoofd kan zitten. Aan brildragers zou Apple ook gedacht hebben: er zouden lenzen op sterkte beschikbaar komen zodat ook zij de headset kunnen gebruiken.

Headset AR-apps

Overigens is het nog maar de vraag of de headset net zo elegant wordt als we kennen van andere Apple-apparaten. De benodigde batterij zou namelijk via een kabel extern aan de headset verbonden moeten worden en dus niet ingebouwd zitten in het gehele systeem. Apple zou die keuze vanwege de warmte van de accu gemaakt hebben, maar wij moeten nog maar zien wat hiervan waar is. Een headset waarbij er altijd een kabel langs je gezicht loopt, is niet echt des Apple’s.

#4 Scherm: ‘Indrukwekkende displays, beste van alle headsets’

Een belangrijk onderdeel van de headset, zou het ingebouwde scherm zijn. De headset zou bestaan uit twee schermen, elk gemaakt van micro OLED-technologie. Elk display heeft een diagonale afmeting van 1,41-inch en een pixeldichtheid van 4000 pixels per inch (resolutie van 4K per scherm/oog). De piekhelderheid is volgens display-expert Ross Young tot 5000 nits en dat is een stuk hoger dan in veel andere headsets. Dit zou vooral te maken hebben met de scherpte en het contrast, dus je hoeft niet bang te zijn dat je enorm verblind raakt bij het dragen van de headset. Met dergelijke specs zou de headset HDR-content aan kunnen. De meeste bestaande headsets ondersteunen HDR via de eigen displays niet.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

#5 Software: ‘xrOS wordt de naam van het besturingssysteem’

Net als alle andere Apple-apparaten, zou de headset draaien op een eigen besturingssysteem. Er is al gespeculeerd over diverse namen en er zijn in de code ook verwijzingen opgedoken naar beide varianten: realityOS en xrOS. Volgens Mark Gurman van Bloomberg draait de headset op xrOS en is realityOS slechts een naam die Apple jaren geleden intern gebruikt had. Hoe xrOS er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Maar dat er software-updates voor gaan komen, mag geen verrassing zijn. We verwachten in ieder geval wat overeenkomstige designelementen met de andere besturingssystemen, zoals iOS en macOS. Inmiddels zijn er ook al registraties voor xrOS en andere verwijzingen naar deze naam opgedoken.

https://www.iculture.nl/realityos/

#6 Bediening: ‘Oog- en handtracking’

Je draagt Apple’s mixed reality-headset dus op je hoofd, maar in tegenstelling tot andere headsets heb je verder niets vast in je handen. Je zou hem namelijk bedienen dankzij oog- en handtracking. Door naar de interface te kijken kun je onderdelen selecteren en met een pinch-to-zoom beweging met je hand bevestig je je selectie. Dat klinkt allemaal behoorlijk futuristisch, maar dankzij alle sensoren en camera’s moet dit volgens de bron allemaal mogelijk zijn. Je houdt dus geen losse controllers met knoppen in je hand, al krijgt de headset zelf mogelijk wel wat extra fysieke knoppen zoals de eerder genoemde Digital Crown.

#7 Functies: ‘Widgets, games, films en series kijken, FaceTimen en meer’

Qua functies lijkt de headset zich vooral te richten op games, productiviteit en communicatie. Volgens een recent gerucht zijn dit enkele functies die mogelijk zijn:

 • Virtuele meetingen via FaceTime
 • Games spelen
 • Widgets in je gezichtsveld instellen en populaire apps gebruiken, zoals Safari, Mail, Berichten en Agenda
 • Films en series kijken, waarbij het lijkt alsof je op een gigantisch groot scherm kijkt
 • Extern Mac-scherm, waarbij het scherm van je Mac getoond wordt op de headset

Bekijk ook

Gelekt: 'Zo bedien je Apple's Reality Pro-headset (en dit kun je ermee)'

Er zijn allerlei details gelekt van Apple's aankomende mixed reality-headset. Volgens een betrouwbare bron bedien je hem met oog- en handtracking en ziet het besturingssysteem eruit als het beginscherm van je iPhone en iPad. Je kunt hem zelfs gebruiken als extern scherm voor je Mac.

De headset zou een breed scala aan apps ondersteunen. Een betrouwbare bron zegt dat Apple nagenoeg alle van haar eigen standaardapps geschikt zou maken voor de headset. Denk aan Safari, maar ook aan Kaarten, Foto’s, Muziek en Weer. De apps zouden er nagenoeg gelijk uit zien als de iPad-versies. De iPad-varianten van de apps zouden dienen als basis. Daarbij zou het zelfs mogelijk zijn om bestaande iPad-apps van derden op de headset te gebruiken.

Bekijk ook

Gerucht: 'Deze apps vind je straks op Apple's mixed reality-headset'

Wat kun je straks met Apple's mixed reality-headset doen? Uit nieuwe informatie blijkt dat de headset uitgerust zal worden met veel standaardapps die je al kent van de iPad. De belangrijkste apps zijn er op het gebied van sport, gaming, workouts en productiviteit.

#8 ‘Werkt zonder iPhone’

Belangrijk om op te merken, is dat de headset een opzichzelfstaand apparaat lijkt te worden. In tegenstelling tot de Apple Watch, heb je voor Apple’s headset vermoedelijk geen iPhone nodig. Hij zou volledig los van de iPhone gebruikt kunnen worden, al vragen wij ons wel af hoe het zit met de internetverbinding als je niet bij een bekend wifi-netwerk in de buurt bent. Mogelijk kun je dan toch de mobiele data van een iPhone gebruiken dankzij de hotspotfunctie. In het volgende punt lees je daarover meer.

#9 Overige details uit geruchten

Daarnaast zijn er nog wat kleine dingetjes in het geruchtencircuit voorbij gekomen:

 • Het eerste model heeft geen mogelijkheid tot mobiele dataverbinding. Je bent dus afhankelijk van wifi of de verbinding via je iPhone.
 • Een voor Apple-volgers onbekende bron zegt dat de headset in zes kleuren beschikbaar komt, namelijk zwart, blauw, grijs, groen, roze en een nog onbekende zesde kleur. Of het hier gaat om de headset zelf of alleen de hoofdband, is onduidelijk. De informatie komt van een bron die in het verleden juiste informatie wist te geven over onaangekondigde Samsung-producten, maar op Apple-gebied heeft hij nog geen trackrecord.
 • Diezelfde bron zegt ook dat de headset beschikbaar komt met 128GB of 256GB opslag en dat je dus twee keuzes hebt. Of Apple echt twee opslagcapaciteiten aan gaat bieden, is nog maar de vraag.

#10 Prijs: ‘Gaat duizenden dollars kosten’

Dat de headset niet bedoeld lijkt voor het mainstream publiek, blijkt wel uit de prijs. Apple zou een prijs van zo’n $3.000,- in gedachte hebben, zo zeggen bronnen. Dat is aanzienlijk duurder dan virtual reality-headsets van andere bedrijven, zoals Meta en Sony. Maar bij Apple’s headset zou dan ook veel meer mogelijk zijn. De eerste versie van de headset zou dan ook vooral professionals aanspreken en minder voor de massa zijn. De prijs komt ongeveer overeen met een 16-inch MacBook Pro. Uiteindelijk zou Apple de headset tegen kostprijs gaan verkopen.

Reality Pro headset zwart

#11 Wanneer komt hij? ‘Aankondiging tijdens WWDC, release in het najaar’

De release van Apple’s mixed reality-headset laat nog wel even op zich wachten. Apple had oorspronkelijk het plan om de headset in het voorjaar van 2023 als preview aan te kondigen. Gelukkig komt van dit uitstel geen afstel: de headset staat op het punt om aangekondigd te worden, tijdens de WWDC 2023. Meerdere bronnen hebben dit onlangs nog eens bevestigd. De headset gaat volgens Mark Gurman van Bloomberg “de ster van de show” worden.

WWDC is wat ons betreft een logische timing. Dit event draait vooral om ontwikkelaars en door hen tijdens dat event al kennis te laten maken met de mogelijkheden en tools die nodig zijn om voor de headset apps te ontwikkelen, is er genoeg content beschikbaar zodra de headset daadwerkelijk uit komt. De daadwerkelijke release zou namelijk pas veel later dit jaar plaatsvinden, waarschijnlijk ergens in het najaar. En het is dan nog maar de vraag in welke landen de headset beschikbaar komt.

https://www.iculture.nl/nieuws/apple-ar-headset-release/

De mixed reality-headset genaamd Reality Pro is waarschijnlijk de belangrijkste aankondiging tijdens Apple’s WWDC-keynote van dit jaar. Naast de headset verwachten we ook de aankondiging van het besturingssysteem xrOS, updates zoals iOS 17 en watchOS 10 en meerdere nieuwe Macs. In ons artikel met verwachtingen voor de WWDC 2023 lees je nog veel meer.

Bekijk ook

Dit zijn onze verwachtingen van de WWDC 2023-keynote

In juni houdt Apple traditiegetrouw de jaarlijkse WWDC-keynote en dit jaar is dat vandaag, op 5 juni! Wat zijn de verwachtingen voor WWDC 2023? Welke aankondigingen gaan er komen en gaat Apple ook nieuwe hardware onthullen? Dit is onze vooruitblik!

Revisiegeschiedenis:

 • 2023 - 05 juni: Artikel bijgewerkt met nieuwe last-minute geruchten.
 • 2023 - 31 mei: Artikel bijgewerkt met de nieuwste geruchten over Apple's mixed reality-headset.
 • 2023 - 16 april: Extra bevestiging omtrent aankondiging op WWDC 2023 toegevoegd.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.