WWDC 2023 event

WWDC 2023: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie van dit jaar

WWDC 2023 is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie voor 2023. Elk jaar in juni kondigt Apple hier alle vernieuwingen op het gebied van software aan, met soms ook nieuwe producten. Wanneer is WWDC 2023 en hoe gaat Apple het deze keer organiseren? Dat lees je in ons overzicht van WWDC 2023.

Alles over WWDC 2023

Begin juni komen ontwikkelaars van over de hele wereld bij elkaar om de nieuwe software te bespreken en workshops bij te wonen. Ontwikkelaars kunnen rechtstreeks in contact komen met Apple-engineers om hun programmeerproblemen voor te leggen. Daarnaast is er op maandag altijd een keynote, die voor een veel grotere groep gebruikers interessant is. Hier worden de nieuwste versies van iOS, iPadOS, macOS en meer aangekondigd. Je hoort hier welke nieuwe functies eraan komen voor iOS en de andere platformen. In dit artikel brengen we alle informatie over WWDC 2023 bijeen. Wil je algemene informatie over WWDC en wat het is? Bekijk dan ons algemene overzicht.

Datum WWDC 2023

WWDC vindt ook in 2023 weer in juni plaats, namelijk van 5 tot en met 9 juni 2023. De traditionele keynote met alle aankondigingen staat gepland op maandag 5 juni 2023 om 19:00 uur.

Dit jaar heeft Apple weer wat mensen uitgenodigd, maar de gehele WWDC zal vooral online te volgen zijn. De mensen op uitnodiging kunnen in het Apple Park kijken naar de keynote van 5 juni en enkele Apple-engineers ontmoeten. Het publiek zal voornamelijk bestaan uit ontwikkelaars, media en eigen medewerkers. Wereldwijd kun je meekijken met de livestream van het Apple-event.

Alles over de WWDC 2023 datum lees je in ons aankondigingsartikel.

Bekijk ook

Apple kondigt WWDC 2023 aan: op deze datum weten we alles over iOS 17 en Apple's headset

Apple heeft de datum van de WWDC 2023 bekendgemaakt. Dit jaar wordt het een spannende editie, want Apple gaat naar verwachting veel meer aankondigen dan software-updates. We verwachten ook Apple's mixed reality-headset voor het eerst te zien. Blok je agenda, want dit zijn de data!

Apple WWDC 2022 keynote in Apple Park

De planning van de WWDC 2023 (met Nederlandse tijden) is als volgt:

  • Maandag 5 juni, 19:00: Keynote (onder andere aankondiging iOS 17)
  • Maandag 5 juni, 22:30: State of the Union (verdere technische uitleg van nieuwe mogelijkheden van Apple-platforms)
  • Dinsdag 6 juni, 03:30: Apple Design Awards winnaars
  • Dinsdag 6 juni tot en met vrijdag 9 juni: online sessies over nieuwe functies en ontwikkelaarstools, te volgen via Apple Developer-app en Apple’s website

Locatie WWDC 2023

WWDC 2023 vindt plaats op Apple Park in Cupertino. Voorgaande jaren organiseerde Apple het evenement eerst in San Francisco en later in San Jose, dichtbij het hoofdkantoor van Apple. Voor mensen die online kijken maakt de locatie niet zoveel uit. Zij kunnen alle sessies van de WWDC van dit jaar volgen via de Apple Developer-website en de -app. Hierin is een apart tabblad voor WWDC aanwezig, waar je alle video’s en presentaties vindt zodra ze beschikbaar zijn.

Wat kunnen we op WWDC 2023 verwachten?

Tijdens WWDC 2023 verwachten we de volgende aankondigingen:

Lees ook ons artikel met WWDC 2023-verwachtingen, waarin we dieper in alle verwachte aankondigingen duiken. We hebben ook aparte vooruitblikken waarin we de verwachtingen voor de individuele software-updates op een rijtje hebben gezet:

Bekijk ook

Dit zijn onze verwachtingen van de WWDC 2023-keynote

In juni houdt Apple traditiegetrouw de jaarlijkse WWDC-keynote en dit jaar is dat vandaag, op 5 juni! Wat zijn de verwachtingen voor WWDC 2023? Welke aankondigingen gaan er komen en gaat Apple ook nieuwe hardware onthullen? Dit is onze vooruitblik!

Apple maakt tijdens de WWDC bekend welke belangrijke nieuwe softwarefuncties in het najaar beschikbaar zullen komen en aan welke grote plannen wordt gewerkt. De beta’s van de verschillende platformen komen nog tijdens WWDC 2023 beschikbaar, zodat ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen.

Apple organiseert ook elk jaar een Swift Student Challenge tijdens WWDC. Studenten kunnen zich hiervoor aanmelden en hun beste project met Swift Playgrounds laten zien. Je maakt dan kans op speciale goodies, zoals een WWDC-jack of speldjes. Ook word je kosteloos lid van het Apple Developer Program en krijg je een gratis toegangsticket voor WWDC 2023. Je had tot 19 april 2023 om je hiervoor aan te melden.

Craig Federighi op WWDC

Hoe kan ik WWDC 2023 meebeleven?

De keynote van WWDC 2023 kun je volgen via de Apple-livestream, zodat je ook als gewone gebruiker niets hoeft te missen. Wil je live aanwezig zijn, dan zijn er drie mogelijkheden: aanmelden voor de loting voor ontwikkelaars, hopen dat je als media wordt uitgenodigd door Apple óf aanmelden als student voor de Swift Student Challenge. Inmiddels is het niet meer mogelijk om je hiervoor aan te melden. Het is niet mogelijk om via slinkse wegen gegarandeerd een ticket te bemachtigen.

Je kunt dus alles online meebeleven. iCulture is daarvoor de beste plek, want we zullen alle informatie die relevant is voor Apple-gebruikers in overzichtelijke artikelen voor je presenteren. Denk aan het laatste nieuws, maar ook praktische tips voor de nieuwste softwareversies, uitlegartikelen met wat de verbeteringen voor jou betekenen en vergelijkingen van nieuwe producten. De hele week (en de maanden daarna) pluizen we op iCulture alles door, dus er is vanaf juni weer genoeg te lezen.

Apple bespreekt de nieuwe functies uitgebreid in online workshops. Deze zijn voor gewone gebruikers vaak wat minder interessant, maar zijn vooral op de technische aspecten gericht. Je kunt ze bekijken via de Apple Developer-app.

Bekijk ook

Zo kijk je vannacht de livestream van Apple's Mac-event

Wil jij de livestream van Apple's Mac-event van oktober volgen? Via allerlei apparaten bekijk je de livestream van Apple-events zodat je met eigen ogen de aankondigingen van Tim Cook en anderen kunt zien.