MacBook Pro 2023

Wat Apple kan verbeteren in de nieuwe MacBook Pro’s (en wat er niet komt)

Apple komt al snel met nieuwe MacBook Pro's, maar wat is daar dan nieuw in? Lees hier wat je kunt verwachten van de nieuwe MacBook Pro 14- en 16-inch van eind 2023.

We zijn in 2023 al verwend met flink wat nieuwe Apple-producten. Al vroeg in het jaar bracht Apple de MacBook Pro 2023 uit, met M2 Pro- en M2 Max-chips. Maar we worden dit jaar getrakteerd op een tweede MacBook Pro-update! Tijdens Apple’s oktober 2023-event komen er zeer waarschijnlijk weer nieuwe MacBooks aan. Maar er is één vraag die blijft hangen: wat is er dan nieuw in de MacBook Pro’s van najaar 2023? In dit artikel lees je onze verwachtingen van de nieuwe MacBook Pro’s van eind 2023.

Nieuwe MacBook Pro’s in najaar 2023?

De voorspelling voor nieuwe Macs eind oktober was omhuld met mysterie, maar inmiddels weten we wel dat het er echt aan gaat komen. In de nacht van 30 op 31 oktober, om 1:00 uur Nederlandse tijd, onthult Apple de nieuwste generatie Macs, waarschijnlijk voorzien van een chip uit de M3-serie.

Toch klinkt het gek: een tweede nieuwe serie MacBook Pro’s binnen tien maanden na de vorige versies. Gaat het dan ook wel gebeuren? Wij denken van wel, want hoewel het ongebruikelijk is, is het niet uitzonderlijk. Als we naar het verleden kijken, zien we dat we jaren terug moeten tot het moment waarop Apple twee keer opeenvolgende modellen binnen één jaar uitbracht. Begin 2013 verschenen er nieuwe 13- en 15-inch MacBook Pro’s, die eind 2023 opgevolgd werden door gelijkende modellen. Sindsdien is dat niet meer gebeurd. Wel bracht Apple in de eerste helft van 2019 een 15-inch MacBook Pro uit, die later dat jaar opgevolgd werd door de eerste 16-inch MacBook Pro. Maar die modellen verschilden meer van elkaar dan nu volgens bronnen het geval lijkt.

MacBook Pro 2021 14-inch en 16-inch

Het lijkt nu dan ook te gaan om een simpele spec-bump met betere prestaties, met verder weinig andere vernieuwingen. Maar er speelt nog iets anders mee: het leek er eerder dit jaar op dat de 2023 MacBook Pro’s die Apple in januari uitbracht, oorspronkelijk gepland stonden voor eind 2022. Als Apple die deadline destijds had gehaald, klinkt een opvolgend model eind 2023 zo gek nog niet. Het lijkt er dus op dat Apple ervoor gekozen heeft om de 2023-modellen niet verder uit te stellen, ook al werden de modellen van begin 2023 wel met vertraging aangekondigd. Met als gevolg dus modellen die relatief kort op de vorige generatie komt.

In dit artikel focussen we vooral op de nieuwe 14- en 16-inch MacBook Pro die Apple volgens de bron uit zou brengen. Apple zou ook nog aan een nieuwe versie van het 13-inch instapmodel werken, maar dat model wordt niet binnenkort verwacht.

Verwachtingen MacBook Pro eind 2023: wat zit erin?

We noemden het eerder al: als Apple inderdaad op zeer korte termijn nieuwe MacBook Pro’s gaat aankondigen, gaat het zeer waarschijnlijk om kleine updates met verbeterde prestaties. Maar wat kan Apple allemaal nog meer verbeteren?

#1 Verbeterde chips: welke generatie gaat het worden?

Als Apple een nieuw product uitbrengt, dan zit daar altijd een betere chip in. De huidige modellen zijn voorzien van een M2 Pro- en M2 Max-chip. Het zou dus logisch zijn als Apple in de nieuwe modellen de M3 Pro- en M3 Max-chips stopt. Volgens de laatste voorspellingen is dat ook het geval. Apple zou deze krachtigere M3 Pro- en M3 Max-chips tegelijkertijd aankondigen met de gewone M3, die bedoeld is voor de nieuwe iMac. Het is uniek dat Apple meteen drie varianten van de nieuwe generatie M-chip aankondigt, als het inderdaad gaat gebeuren. Eerder lekten er al enkele details en specs van de M3-chips uit.

Bekijk ook

Alles over de M3-chip: devices, specs en meer

De M3 is de nieuwste en snelste Apple Silicon-chip die momenteel beschikbaar is. Ontdek de specs en wat er nieuw is aan de M3-chip. Welke Macs zijn al voorzien van een M3-chip en welke krijgen nog de update?

Een andere optie is dat er MacBook Pro’s met M2 Ultra-chip komen. Apple gebruikt de M2 Ultra momenteel alleen bij de Mac Studio en Mac Pro, oftewel de twee high-end desktop Macs. Er zijn echter geen aanwijzingen dat de M2 Ultra zijn opwachting gaat maken in MacBooks. En bovendien: is een bestaande chip overzetten naar een MacBook nou echt een heel event waard? Dat lijkt dus zo goed als uitgesloten.

Welke generatie het ook wordt, we verwachten dat de prestaties vooral op het gebied van graphics een boost krijgen en dat wellicht ook de batterijduur nog wat langer wordt.

Bekijk ook

Wanneer brengt Apple nog meer Macs met M3-chip uit?

Een nieuwe Mac kost een hoop geld en je wil er lang plezier van hebben. heeft het voor jou zin om te wachten op de volgende modellen met M3-chip, of is nu het moment om nog een model met M2-chip te kopen? We kijken vooruit naar de verwachte release van de overige Mac-modellen.

#2 Verbeterde displays: hogere helderheid?

De huidige 14- en 16-inch MacBook Pro-modellen zijn al voorzien van een mini-LED display. De overstap naar OLED wordt nog lang niet verwacht. Maar toch kan Apple aan de displays sleutelen, bijvoorbeeld door de helderheid een boost te geven. Momenteel hebben de schermen voor standaadweergave een maximale helderheid van 500 nits. Bij HDR-content kan dit oplopen tot 1600 nits. Vooral de 500 nits maximale helderheid is aan de lage kant als je het vergelijkt met andere Apple-producten. Bovendien heeft Apple de laatste tijd vaker updates doorgevoerd qua schermhelderheid bij nieuwe producten. Zowel de iPhone 15, Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 hebben een boost gekregen qua maximale helderheid. Concrete aanwijzingen zijn er niet dat Apple de schermhelderheid daadwerkelijk gaat verhogen, maar het is zeker een denkbare verbetering voor een dergelijke spec-bump.

#3 Meer keuze voor configuraties

Apple zou zich met de nieuwe modellen ook kunnen focussen op de verschillende configuraties qua opslag en RAM. Standaard komen alle modellen met 16GB RAM (of 32GB met de M2 Max-chip). Wil je 16GB upgraden, dan kan je alleen kiezen voor een verdubbeling naar 32GB. Een optie voor 24GB ontbreekt, terwijl deze wel beschikbaar is bij de M2 MacBook Air. En wil je 64GB of zelfs 96GB, dan ben je gebonden aan de veel duurdere M2 Max-chip. Voor 96GB RAM moet je zelfs verplicht kiezen voor de M2 Max met 38-core GPU. Oftewel: je hebt qua configuraties lang niet zoveel vrijheid, dus het is niet bepaald mix & match. Daar kan Apple met dit nieuwe model verbetering in aanbrengen.

MacBook Pro 2023 in 14- en 16-inch

#4 Lagere prijs: dat kan wel wat minder

Het afgelopen jaar zagen we dat de prijzen bij Apple door het dak gingen. iPhones, iPads, Apple Watches en Macs: alles werd honderden euro’s duurder, vooral in Europa als gevolg van de koersschommelingen. Maar de laatste tijd zien we dit weer teruglopen. De iPhones zijn goedkoper geworden en de Apple Watches zijn in prijs gedaald als gevolg van gunstigere wisselkoersen en recent is ook de MacBook Air officieel door Apple in prijs gedaald. Een prijsdaling voor de MacBook Pro ligt dan ook in de lijn der verwachting.

In januari ging de prijs van het 14-inch model van €2.249,- naar €2.449,-, terwijl de 16-inch van €2.749,- naar €3.049,- ging. Oftewel: een prijsstijging van €200,- tot €300,-. Of de nieuwe modellen weer op hetzelfde niveau als voorheen komen is nog afwachten, maar we denken dat de prijs zeker €100,- tot €200,- lager kan, zeker voor een simpele tussentijdse update als waar nu sprake van lijkt.

Bekijk ook

MacBook kopen: de koopgids voor aanschaf van jouw MacBook

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

#5 Nieuwe kleur: eindelijk zwart?

Een nieuwe kleur is altijd een eenvoudige manier om een product nieuw leven in te blazen. Apple doet dat bij de iPhones meestal in het voorjaar, maar bij MacBooks zien we dat veel minder vaak. De MacBook Pro is al jarenlang alleen beschikbaar in zilver en spacegrijs. Met name spacegrijs is een kleur die we inmiddels niet meer zo vaak bij Apple zien. Middernacht is een populaire kleur bij de huidige MacBook Air en het zou de MacBook Pro niet misstaan als er een gelijkwaardige donkerdere uitvoering komt. Er was al eens een gerucht dat Apple aan een diepzwarte MacBook zou werken, dus wie weet dat Apple dit moment aan grijpt om deze nieuwe kleur realiteit te laten worden.

Zwarte MacBook

MacBook Pro eind 2023: dit verwachten we (nog) niet

Omdat het zeer waarschijnlijk om een model met betere prestaties gaat, is er ook een aantal zaken die je sowieso niet hoeft te verwachten in een nieuwe MacBook Pro. Deze verbeteringen komen er volgens ons nog niet:

#1 Nog geen MacBook met touchscreen

Eerder dit jaar schreven we dat Apple zou werken aan een MacBook met touchscreen. Maar het gaat nog jaren duren voordat we zo’n model zien. Volgens diverse bronnen komt zo’n MacBook met aanraakscherm op z’n vroegst pas in 2025 uit.

#2 Overstap naar OLED komt later

Een touchscreen in een MacBook zou gepaard gaan met de overstap naar OLED. Op dit moment gebruikt Apple mini-LED. Dit is pas in 2021 ingevoerd, dus deze techniek kan nog jaren mee en heeft al eigenschappen die in de buurt komen van OLED. En volgens recente berichten zou Apple zelfs pas in 2026 of 2027 op z’n vroegst een OLED MacBook uit willen brengen.

Bekijk ook

'Dit is wanneer de MacBook een OLED-display krijgt'

Apple heeft plannen om MacBooks met OLED-scherm te maken, ter vervanging van de huidige LCD-schermen. Maar wanneer komt de eerste MacBook met OLED-display op de markt? In dit artikel verzamelen we alle geruchten.

#3 Nog geen nieuw design

Een nieuw design lijkt voor de huidige MacBooks onwaarschijnlijk. Apple heeft in 2021 het ontwerp helemaal vernieuwd en pas sinds 2022 is de MacBook Air over naar dit ontwerp. Apple doet meestal zo’n vijf jaar met een MacBook design, dus tijd voor een nieuw ontwerp is het nog lang niet. Het vorige design werd geïntroduceerd in 2016 en dus in 2021 opgevolgd door het huidige ontwerp.

#4 Geen Face ID

Om jezelf als eigenaar kenbaar te maken bij de MacBook, kun je je wachtwoord invoeren of je vingerafdruk laten scannen dankzij Touch ID (of de Mac automatisch ontgrendelen als je een Apple Watch hebt). Face ID lijkt echter een logische opvolger van de Touch ID-sensor te zijn, aangezien de frontcamera altijd naar je gezicht gericht is. Maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat Face ID op korte termijn naar de Mac komt, laat staan de MacBook. Ruimtegebrek bij de camera zou ook één van de redenen kunnen zijn. Er zijn wel meermaals patenten opgedoken van MacBooks met Face ID, maar dat is nog geen bewijs dat het er snel aan komt.

Bekijk ook

Vooruitblik: dit zijn onze verwachtingen van Apple's oktober 2023-event

Wat kun je verwachten van Apple's oktober 2023-event? In dit artikel lees je welke producten mogelijk aangekondigd worden. We verwachten in ieder geval een sterke focus op de Mac.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.