Apple Silicon M3 Series overzicht

Alles over de M3-chip: devices, specs en meer

De M3 is de nieuwste en snelste Apple Silicon-chip die momenteel beschikbaar is. Ontdek de specs en wat er nieuw is aan de M3-chip. Welke Macs zijn al voorzien van een M3-chip en welke krijgen nog de update?

M3-chip is de snelste tot nu toe

Na de M1-chip en de M2-chip is nu het tijdstip van de M3-chip aangebroken. Deze 3nm-chip is razendsnel en is al in meerdere producten van Apple te vinden. Er zijn drie varianten: M3, M3 Pro en M3 Max. Daarnaast verwachten we op termijn ook de M3 Ultra. Wat zijn de verbeteringen en welke producten zijn al voorzien van een M3-chip? Heeft het zin om te upgraden naar een M3 Mac? Je leest het hier!

M3-chip in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de aanstaande M3-chip:

 • Opvolger van de M2-chip van Apple
 • Aangekondigd tijdens oktober 2023-event
 • Derde generatie System on a Chip (soc) die in eigen huis is ontwikkeld
 • Gebaseerd op ARM-instructieset
 • 3-nanometer productieproces (voorgangers: 5-nanometer)
 • Nieuwe GPU-architectuur met dynamic caching
 • Hardware-versnelde ray tracing en mesh shading voor games
 • 25 miljard transistoren (standaard M3)
 • 4,05 GHz CPU kloksnelheid (standaard M3)
 • Eerste producten sinds najaar 2023
M3 chip varianten

Apple-producten met M3-chip

De eerste producten met M3-chip zijn inmiddels verkrijgbaar:

ProductM3-variantenRelease
MacBook Air 2024M3Maart 2024
iMac 2023M3November 2023
MacBook Pro 2023M3 Max, M3 UltraNovember 2023
Vrouw in rolstoel met MacBook Air M3 2024 achter een bureau

Daarnaast verwachten we nog de volgende Apple-producten met M3:

ProductM3-variantenVerwachte release
Mac miniM3, M3 ProVoorjaar 2024
Mac StudioM3 Max, M3 UltraNajaar 2024
Mac ProM3 Max, M3 UltraNajaar 2024
iPad ProM3Voorjaar 2024
iPad AirM3Najaar 2024

Moet ik upgraden naar een M3 Mac?

Of jij een Mac met M3-chip nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

 • Welke Mac heb je nu: Intel, M1 of M2?
 • Waarvoor gebruik je je Mac?

Bij de standaard M-chips is de snelheidswinst meestal niet zo heel erg groot, waardoor het geen zin heeft om te upgraden van M2 naar M3. Heb je een oudere Mac met M1 of Intel en heb je behoefte aan meer performance, dan kan het zin hebben om te upgraden. Mensen die voor het eerst een Mac kopen kunnen ook beginnen met een M2 Mac, zodat ze voor een redelijke prijs kunnen proberen of macOS bevalt.

Bij de krachtige varianten van de M-chip is de snelheidswinst vaak wat groter. Mensen die een Mac Studio of MacBook Pro kopen hebben vaak ook wat meer behoefte aan performance, dus in dat geval kan het zin hebben om naar de M3 Pro/Max/Ultra over te stappen.

Eigenschappen M3-chips

Dit zijn de eigenschappen van de verschillende chips:

 • Vernieuwde GPU-architectuur
 • Dynamic Caching
 • 25 tot 92 miljard transistors
 • Geproduceerd volgens 3-nanometer technologie
 • Tot 2,5x snellere GPU rendering
 • Snellere 16-core Neural Engine
 • Hardware-versnelde ray tracing en mesh shading
 • Geavanceerde Media Engine met AV1-decoding
M3 processoren

Veel mensen zullen kiezen voor een MacBook Air met M3-chip. Dit is de beste verkochte laptop in het assortiment van Apple. In onderstaande tabel zie je wat er bij deze chip is verbeterd:

EigenschapMacBook Air M3MacBook Air M2
Gebaseerd opA17 Pro van iPhone 15 Pro (2023)A15 Bionic van iPhone 13 (2021)
Ondersteuning voor externe schermen2 (bij gesloten MacBook)1
Productieproces3 nanometer (N3B)5 nanometer (N5P)
Aantal transistoren25 miljard20 miljard
Neural Engine15% sneller dan M2
Kloksnelheid4.05 GHz CPU3.49 GHz CPU
Nieuwe GPU-architectuur
Dynamic Caching
Hardware-accelerated ray tracing
Hardware-accelerated mesh shading
Ondersteuning voor AV1 decoding
Wifi-versieWifi 6EWifi 6

Hoeveel sneller is de M3-chip?

De M3-chip bestaat net als zijn voorgangers uit meerdere performance cores voor het zware werk en daarnaast enkele energiezuinige efficiency cores voor de lichte taken.

De performance cores van de M3-serie zijn tot 15% sneller dan de M2-serie en tot 30% sneller dan de M1-serie.

M3 performance cores

De efficiency cores van de M3-serie zijn 30% sneller dan de M2-serie en 50% sneller dan de M1-serie.

M3 efficiency cores

Apple maakte bij de aankondiging van de MacBook Air met M3 vooral de vergelijking met de M1-chip, vooral omdat de cijfers indrukwekkender klinken. De genoemde 60% prestatieverbetering heeft echter vooral te maken met grafische toepassingen en verbeteringen in de GPU.

Dankzij de M3-chip is MacBook Air tot 60% sneller dan het model met de M1-chip en tot 13x sneller dan de snelste MacBook Air met een Intel-chip.

Hier zie je nog meer vergelijkingen die Apple heeft gemaakt met de M1-chip en Intel-chips:

 • Games als No Man’s Sky draaien tot 60% sneller dan op de 13‑inch MacBook Air met de M1-chip.
 • Met AI een afbeelding verbeteren met de Super Resolution-functie van Photomator gaat tot 40% sneller dan op het 13‑inch model met de M1-chip en tot 15x sneller dan op een Mac zonder Apple silicon.
 • Met Excel-spreadsheets werken gaat tot 35% sneller dan op het 13‑inch model met de M1-chip en tot 3x sneller dan op een Mac zonder Apple silicon.
 • Videobewerking in Final Cut Pro gaat tot 60% sneller dan op het 13‑inch model met de M1-chip en tot 13x sneller dan op een Mac zonder Apple silicon.
 • Vergeleken met een pc-laptop met een Intel Core i7-processor is MacBook Air tot 2x zo snel, kun je tot 50% sneller internetten en gaat de batterij tot 40% langer mee.

Wat maakt de M3-chip bijzonder?

De M3-chip is de derde generatie Apple Silicon voor Macs en iPads. Het gaat om een geïntegreerde System on a Chip (soc), bestaande uit meerdere componenten zoals een CPU, GPU en geheugenchips. De Apple M3 wordt door TSMC worden gefabriceerd op basis van een 3-nanometer productieproces. In december 2022 was TSMC volgens geruchten al begonnen met de productie en de eerste producten met M3-chip waren al voor eind 2023 voorspeld.

De overstap naar 3-nanometer brengt diverse voordelen met zich mee, vooral op het gebied van performance en energieverbruik. Omdat de transistoren dichter op elkaar zitten, ligt de dataoverdracht hoger. De M3-serie is de snelste en meest energiezuinige variant van Apple Silicon tot nu toe. De M3 Pro-chip in de nieuwe MacBook Pro’s is volgens Apple tot 40% sneller dan de M1 Pro.

Bekijk ook

iPhone en Mac krijgen dit jaar een 3 nanometer-chip: maar wat heb jij eraan?

iPhones en Macs zullen in 2023 voor het eerst voorzien zijn van 3 nanometer-chips. Maar wat zijn de voordelen daarvan en welke producten krijgen als eerste zo'n chip?

Op deze punten scoort de M3-chip slechter

De M3 Pro-chip gaat er niet op alle punten op vooruit: het blijkt dat deze chip 25% minder geheugenbandbreedte heeft, in vergelijking met de M1 Pro en M2 Pro.

Uit de hardwarespecificaties van Apple blijkt dat de M3 Pro een geheugenbandbreedte van 150GB/s heeft, terwijl dat eerder nog 200GB/s was. Bij de M3 Max is de geheugenbandbreedte maximaal 400GB/s, maar dat geldt niet voor alle modellen bij de M3 Max met 14-core CPU en 30-core GPU is het maar 300GB/s, terwijl dat nog 400GB/s was bij de M2 Max met 12-core CPU en 30-core GPU.

Apple Silicon M3 Pro specs

Ook de verhouding tussen de processorkernen is gewijzigd. De M3 Pro met 12-core CPU heeft 6 performance- en 6 efficiency-cores, terwijl dit bij de M2 Pro nog 8 performance- en 4 efficiency-cores waren. Ook is de M3 Pro voorzien van een 18-core GPU, terwijl dit bij de M2 Pro nog een 19-core GPU was.

Mogelijk hebben deze nieuwe specs te maken met aanpassingen die Apple heeft gedaan, zodat je er qua performance niet op achteruit gaat. In de M3 wordt bijvoorbeeld Dynamic Caching geheugenallocatie ondersteund, waardoor altijd de juiste hoeveelheid geheugen beschikbaar is voor elke taak.

Bij de Neural Engine is er ook een opmerkelijk verschil te zien met de eerder verschenen A17 Pro-chip in de iPhone 15 Pro-modellen. De M3 Neural Engine kan 18 TOPS (trillion operations per second) uitvoeren, terwijl de Neural Engine in de A17 Pro maar liefst 35 TOPS aan kan.

Verder lezen over de M3-chip

Apple heeft tot nu toe enkele Macs met M3-chip uitgebracht. De MacBook Pro was daarbij als eerste aan de beurt, gevolgd door de MacBook Air. Dat was op zich bijzonder, want voorheen koos Apple ervoor om eerst instapmodellen met standaard M-chip uit te brengen en pas later de krachtiger modellen met Pro/Max/Ultra-variant te releasen.

Er staan nog enkele Macs en iPads met M3-chip op de planning. In onderstaand overzicht lees je er meer over.

Bekijk ook

Wanneer brengt Apple nog meer Macs met M3-chip uit?

Een nieuwe Mac kost een hoop geld en je wil er lang plezier van hebben. heeft het voor jou zin om te wachten op de volgende modellen met M3-chip, of is nu het moment om nog een model met M2-chip te kopen? We kijken vooruit naar de verwachte release van de overige Mac-modellen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2024
Onderwerp

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon