MacBook Air M2

‘Dit is wanneer de MacBook een OLED-display krijgt’

Apple heeft plannen om MacBooks met OLED-scherm te maken, ter vervanging van de huidige LCD-schermen. Maar wanneer komt de eerste MacBook met OLED-display op de markt? In dit artikel verzamelen we alle geruchten.

Update 10 november 2023: Volgens analist Jeff Pu van Haitong Intl Tech Research krijgt de MacBook Pro een OLED-scherm, maar kan dat nog wel even duren. Pu denkt dat Apple erop mikt om in 2024 een iPad Pro met OLED-scherm uit te brengen en daarvan 10 miljoen stuks verwacht te verkopen. Ergens halverwege 2026 moeten dan de 14-inch en 16-inch MacBook Pro volgen. Op dit moment is de MacBook Pro voorzien van een mini-LED-scherm, dat Apple Liquid Retina XDR noemt.


Hoewel de mini-LED-schermen die in de MacBook Pro worden gebruikt goed zijn ontvangen, hebben OLED-schermen nog een aantal voordelen. Apple gebruikt ze al sinds de iPhone X in de smartphones. Een nadeel is dat OLED-schermen gevoeliger kunnen zijn voor doorbranden van het scherm.

Update 12 oktober 2023: Analist Ross Young geeft een update van zijn eerdere voorspellingen. Tijdens een webinar zei Young dat het nog wel een paar jaar duurt voordat de productiepartners van Apple hun massaproductie klaar zijn voor massaproductie van OLED-schermen voor MacBooks. Hij verwacht daarom dat er pas in 2026 of 2027 op z’n vroegst MacBook Pro’s met OLED-scherm uitkomen. Wel denkt Young dat er in 2024 al iPad Pro’s met OLED-scherm te koop zijn. De iPad Air en iPad mini volgen dan in 2026. Tot die tijd zullen ze voorzien zijn van LCD-schermen.

Update 30 maart 2023: Volgens display-expert Ross Young is Apple bezig om een 13,4-inch OLED-scherm voor de MacBook Air te ontwikkelen. Dit is iets kleiner dan het huidige formaat LCD-scherm van 13.6 inch. Young denkt echter dat de MacBook Pro pas in 2026 een OLED-scherm krijgt. Tot die tijd richt Apple zich op OLED-schermen voor tablets, zoals de iPad Pro. Eerder meldde Young dat hij een MacBook Air met OLED-scherm in 2024 verwacht.

Informatie uit de productieketen maakt ook duidelijk dat er momenteel een 13-inch MacBook Air met 6e generatie OLED-scherm in ontwikkeling is en dat Samsung Display de enige toeleverancier zal zijn. De MacBook Pro zal een geavanceerder OLED-scherm van de 8e generatie krijgen, meldt The Elec.

Ook zouden Apple’s plannen om OLED-schermen voor de iPad Pro te maken goed op schema liggen. Samsung maakt ze voor het 11-inch model terwijl LG zowel de 11-inch als de 12,9-inch produceert. Mogelijk komen volgend jaar eerst de iPads met OLED uit, gevolgd door de MacBook Pro en daarna pas de MacBook Air.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 11 januari 2023.

Apple’s MacBooks zijn veelal voorzien van een LCD-display, maar er zijn inmiddels ook modellen met een mini-LED-scherm. Maar hoe zit het eigenlijk met OLED op de MacBook? Er is nog geen MacBook met volledig OLED-display uitgebracht, al is de OLED-techniek niet onbekend bij de MacBooks. Volgens de nieuwste geruchten gaat Apple pas in 2024 de MacBook voorzien van een echt OLED-scherm.

Nieuwste gerucht: OLED in MacBook Air in 2024

De nieuwste informatie is afkomstig van analist Ming-Chi Kuo, die in een serie tweets beweert dat het in 2024 zover is. Het gaat zorgen voor dunnere en lichtere MacBooks. Kuo weet niet of de MacBook Air of MacBook Pro als eerste aan de beurt is.

Eerder noemde display-analist Ross Young ook al dat de MacBook in 2024 een OLED-scherm krijgt. Young is goed op de hoogte van de ontwikkelingen rondom display’s in Apple’s aankomende producten en heeft in het verleden vaker juiste voorspellingen gedaan. Hij zegt dat Apple in 2024 een 13-inch MacBook Air gaat uitbrengen, voorzien van een OLED-display. Dat zou een flinke upgrade zijn ten opzichte van de huidige MacBook Air. Met OLED kan Apple een hogere resolutie, mooiere kleuren en diepere zwarttinten tonen ten opzichte van de huidige schermtechniek in de MacBook Air.

Andere specificaties voor het scherm of de MacBook Air van 2024 zelf, geeft de analist niet. Wel voegt hij eraan toe dat er in 2024 ook een nieuwe 11-inch en 12,9-inch iPad Pro met OLED-schermen verwacht worden. Ook dat zou voor die devices een upgrade zijn ten opzichte van de bestaande displays. Er gaan al veel langer geruchten over iPads met een OLED-scherm.

Bekijk ook

Wanneer krijgt de iPad een OLED-scherm? Dit zijn de nieuwste geruchten

Apple zou volgens bronnen al een tijdje het plan hebben om iPads met OLED-scherm uit te brengen en er wordt nu zelfs al gesproken over de tweede generatie OLED-iPads. Welke iPads maken als eerste de overstap en wanneer kunnen we de eerste OLED-iPad verwachten? Hier zijn de nieuwste geruchten!

OLED geen onbekende voor MacBooks

Zoals eerder gezegd, is de OLED-techniek geen onbekende voor de MacBooks. De MacBook Pro had jarenlang een aanraakgevoelig langwerpige OLED-strip boven het toetsenbord, genaamd de Touch Bar. Dat Apple daar voor OLED gekozen had, was ook vrij logisch. De Touch Bar toont overwegend zwarte kleuren en door het diepzwart van OLED valt dit mooi samen met de zwarte toetsen van het toetsenbord. Maar een volwaardig OLED-scherm is toch wat anders dan een langwerpig stukje scherm boven je toetsenbord.

Naast LCD gebruikt Apple ook nog mini-LED voor de 2021 MacBook Pro in 14- en 16-inch. mini-LED heeft diverse voordelen die je ook bij OLED vindt, zoals diepere zwartinten en mooiere kleuren. Maar zowel OLED als mini-LED hebben hun eigen voor- en nadelen. Lees ook onze aparte uitlegartikelen over deze twee schermtechnieken:

Bekijk ook

Alles over OLED schermen in de iPhone, iPad en MacBook: voordelen en nadelen

Sinds de iPhone X gebruikt Apple OLED-displays. Wat zijn de voor- en nadelen van OLED ten opzichte van de normale LCD/LED-schermen? We zetten de plus- en minpunten van van deze schermtechnologie op een rijtje en vertellen welke Apple-producten al een OLED-display hebben.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 12 oktober: Ross Young heeft zijn verwachtingen bijgesteld en ziet in 2026 de eerste OLED MacBooks. We hebben daarom het artikel een update gegeven.

MacBook Air

De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het dunne design en het lichte gewicht. De meest actuele modellen zijn de MacBook Air 13- en 15-inch met Apple's M3-chip (begin 2024). Het schermformaat van 13-inch zit al jarenlang in het assortiment bij Apple en in juni 2023 kwam er een 15-inch variant bij. De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte laptop. Hij is beschikbaar in vier kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.

MacBook Air

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.