Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Mac Studio Display met Mac Studio

Wanneer komt er een Mac met M3-chip uit? Dit is de meest actuele informatie

Een nieuwe Mac kost een hoop geld en daarom zijn veel mensen benieuwd wanneer de M3-chip komt, als opvolger van de huidige M2. Dit zijn onze meest recente verwachtingen. Wordt het 2023 of moeten we wachten tot 2024?

Update 9 september 2023: Een verrassende wending: analist Ming-Chi Kuo denkt dat er dit jaar geen MacBooks met M3-chip komen. Volgens Kuo is Apple niet langer van plan om “voor het einde van dit jaar” nieuwe MacBook-modellen uit te brengen, voorzien van chips uit de M3-serie. Eerder werd nog gedacht dat Apple in oktober M3 Macs zou aankondigen, in de vorm van een 13-inch MacBook Pro, MacBook Air en 24-inch iMac. De iMac zou nog steeds dit jaar kunnen verschijnen, maar van aanstaande MacBooks is volgens Kuo geen sprake. Eén mogelijke reden is dat Apple niet genoeg M3-chips kan maken voor de MacBooks, die in grotere aantallen worden verkocht dan de iMac. De M3 is de eerste 3nm-chip en Apple zou volgens geruchten de volledige productiecapaciteit van 3nm-chips hebben geclaimd bij TSMC. Maar ook dat zou wel eens niet genoeg kunnen zijn.


Update 16 juli 2023: De eerste Macs met M3-chip komen wellicht toch eerder dan verwacht. Mark Gurman van Bloomberg zegt dat Apple de voorbereidingen treft om de eerste M3 Macs in oktober 2023 uit te brengen. Het zou vermoedelijk gaan om de iMac, 13-inch MacBook Air en 13-inch MacBook Pro met M3-chip. Het aantal cores van deze chip zal waarschijnlijk gelijk zijn, maar toch ligt de performance hoger en is het energieverbruik lager dankzij de overstap naar een nieuw 3-nanometer productieproces. Apple heeft nog maar net de M2-updatecyclus afgerond door de M2 Ultra uit te brengen voor de Mac Pro. Toch is dit volgens verwachting: Apple brengt eerst de basismodellen uit en daarna volgende krachtiger varianten voor de professionals. Mogelijk gaat Apple een oktober-event organiseren, waar de nieuwe Macs worden aangekondigd. Nieuwe modellen van de iPad hoeven we volgens Gurman niet te verwachten. Ze zijn wel in ontwikkeling, maar een update van bijvoorbeeld de iPad Pro hoeven we pas in 2024 te verwachten.

Update 11 juni 2023: Volgens Mark Gurman van Bloomberg werkt Apple aan een 15-inch MacBook Air met M3-chip. Hij komt met dit nieuws, vlak nadat de M2-versie van de 15-inch MacBook Air is uitgebracht. de nieuwere versie wordt echter pas in 2024 verwacht. Daarnaast zou Apple bezig zijn met een nieuwe iMac en 13-inch MacBook Pro, eveneens met M3-chip. De vernieuwde iMac wordt begin 2024 verwacht en zal hetzelfde design hebben als het huidige model uit 2020, die nog op een M1-chip draait.

Update 14 mei 2023: Mark Gurman van Bloomberg verwacht de eerste M3 Macs eind 2023 of begin 2024. Deze chip heeft meer CPU- en GPU-cores ten opzichte van de M2. Hij baseert zich daarbij op logbestanden van ontwikkelaars, waarin al prototypemodellen van de M3 Macs zijn opgedoken. Apple zou volgens Gurman al werken aan M3-versies van de MacBook Pro, MacBook Air en iMac. Voor één variant van de M3-chip heeft hij al meer details kunnen verzamelen.

Het zou gaan om de M3 Pro-chip met 12 CPU-cores, 18 GPU-cores en maximaal 36 GB RAM. Dit zijn 2 extra CPU-cores en 2 extra GPU-cores, vergeleken met de M2 Pro-chip. Ook zit er iets meer RAM in: het was 32GB en gaat naar 36GB. De overige M3-varianten zullen waarschijnlijk ook meer kernen en meer RAM krijgen.

De M3 Pro-chip heeft volgens deze geruchten zes high performan-cores en zes efficiency-cores, dus in totaal twaalf. Bij de overstap van M1 naar M2 nam het aantal cores ook toe, maar dit gold alleen voor de efficiency-cores. Het aantal performance-cores bleef hetzelfde.

De M3-chip wordt gemaakt op basis van een 3-nanometer fabricageproces, dat waarschijnlijk zorgt voor meer performance en minder energieverbruik.

Update 4 mei 2023: Een geruchtenlekker zegt dat Macs met M3-chip pas in 2024 komen. Producent TSMC zou onvoldoende ervan kunnen maken van de gewenste kwaliteit. Dat zegt Revegnus (@Tech_Reve) op Twitter. De M3-chip zou bedoeld zijn voor de iPad Pro en toekomstige Macs. Revegnus heeft al eerder voorspellingen gedaan, bijvoorbeeld over een 14-inch iPad Pro met M3-chip, maar heeft nog geen indrukwekkend trackrecord. Volgens DigiTimes heeft Apple de complete 3nm-chipproductie van TSMC ingekocht. Dit is nodig voor de A17 Bionic-chip, die ook een 3nm-productie vereist. Waarschijnlijk geven Apple en TSCM nu eerst prioriteit aan de A17 Bionic, waardoor de M3-chip langer op zich laat wachten. Dit zou ook betekenen dat er dit jaar nog maar weinig nieuwe Macs uitkomen. De 15-inch MacBook Air die binnenkort uit zou moeten komen, draait dan ook vermoedelijk op een M2-chip. De iPad Pro is al voorzien van een M2-chip en zou dit jaar wel eens overgeslagen kunnen worden.

Update 7 maart 2023: Volgens recente bronnen komt de M3-chip mogelijk eerder dan gedacht. Apple zou zowel een nieuwe 15- als 13-inch MacBook Air, een nieuwe 13-inch MacBook Pro als een nieuwe iMac op de planning hebben, allemaal met M3-chip. De nieuwe MacBook Air zou als eerste komen, mogelijk al in de zomer tijdens de WWDC. Dat betekent dat de M3-chip eerder komt dan verwacht. De rest van het artikel is hiervoor aangepast.

Apple M3-chip

M3 komt in 2023

Apple heeft inmiddels meerdere varianten van de M2-chip uitgebracht. Na de basisuitvoering verschenen de extra krachtige varianten M2 Pro en M2 Max voor de veeleisende gebruikers. Maar omdat je voor het kopen van een Mac of MacBook vaak wat verder vooruit kijkt, is het verstandig om alvast vooruit te kijken naar de Macs met M3. Ook bij deze chip verwachten we dat de M3 eerst in de instapmodellen zal verschijnen en dat er daarna de M3 Pro en M3 Max uitkomen voor meer performance.

Dit zijn onze verwachtingen voor de M3-chip in 2023/2024:

Derde generatie Apple Silicon

De derde generatie Apple Silicon voor de Mac en iPad zal in de loop van 2023 beschikbaar komen. Volgens een gerucht van DigiTimes is Apple’s belangrijkste chipfabrikant TSMC al begonnen met de productie van 3nm chips. Een groot deel daarvan is bestemd voor Apple. Het 3 nanometer-proces houdt in dat de transistors dichter bij elkaar zitten, wat gunstig is voor de performance en het energieverbruik. De M2 Pro-chips in de nieuwste MacBook Pro’s worden nog gemaakt met een 5nm-productieproces.

TSCM zal in de loop van 2023 de productie van 3nm-chips verder opvoeren. Concreet zullen hiermee de M3-chip voor de Macs en iPads en de A17 Bionic-chip voor de iPhone 15 Pro worden gebruikt.

Mac Studio man met bureau

Wanneer producten met M3-chip?

We verwachten dat de standaard M3-chip eerst in de instapmodellen zal verschijnen.

De eerste producten met M3-chip die we in 2023 verwachten zie je hieronder.

Najaar 2023:

Eerste helft 2024:

  • iPad Pro 2024 met M3-chip en mogelijk met OLED-scherm
  • iPad Air 2024 met M3-chip

Tweede helft 2024:

  • 14- en 16-inch MacBook Pro met M3 Pro/Max (bron)
  • Mac mini met M3 en M3 Pro (bron)

Volgens Mark Gurman van Bloomberg werkt Apple aan de nieuwe 13-inch MacBook Air. Deze zou dus een M3-chip krijgen, omdat een verbeterd model met wederom een M2-chip te weinig aantrekkelijk zou zijn. Een nieuwe grotere 15-inch MacBook Air met M2-chip kan nog wel voor veel mensen de moeite waard zijn, maar die zou dan snel achterhaald zijn als in de maanden daarna de M3-chip komt. Daarom verwachten we dat beide modellen een M3-chip krijgen. Dit zeggen ook bronnen tegen 9to5Mac.

We verwachten niet dat er dit jaar nog een Mac mini met M3-chip uitkomt, aangezien dit model net in januari 2023 is vernieuwd. De 24-inch iMac is eind 2023 wél dringend aan een upgrade toe, want die draait nu nog op de M1-chip. De ontwikkeling van een nieuwe iMac 2023 met M3-chip zou voorspoedig lopen en in de tweede helft van 2023 kunnen verschijnen.

Wanneer producten met M3 Pro/Max/Ultra?

Voor de krachtiger varianten M3 Pro en M3 Max zullen we nog iets langer moeten wachten. MacBook Pro-modellen met M3 Pro en M3 Max zullen volgens analist Ming-Chi Kuo in de eerste helft van 2024 in massaproductie gaan.

  • 14- en 16-inch MacBook Pro met M3 Pro/Max (eerste helft 2024)
  • Mac Studio met M3 Max/Ultra (in de loop van 2024)

Bij de Max Studio is het ook goed denkbaar dat Apple eerst nog een M2 Max/Ultra uitbrengt. Dit geldt ook voor de Mac Pro, die volgens geruchten in 2023 al wordt vernieuwd en dat is te vroeg voor een extra krachtige variant van de M3-chip.

https://www.iculture.nl/nieuws/apple-3nm-chips-2022/

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 09 september: Ming-Chi Kuo denkt dat er in 2023 geen MacBooks met M3 meer komen. We hebben het artikel daarom een update gegeven.
  • 2023 - 07 maart: Artikel geactualiseerd met de meest recente verwachtingen.

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon

Reacties: 11 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.