Mac Studio Display met Mac Studio

Wanneer brengt Apple nog meer Macs met M3-chip uit?

Een nieuwe Mac kost een hoop geld en je wil er lang plezier van hebben. heeft het voor jou zin om te wachten op de volgende modellen met M3-chip, of is nu het moment om nog een model met M2-chip te kopen? We kijken vooruit naar de verwachte release van de overige Mac-modellen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft al meerdere Macs met M3-chip uitgebracht. Wanneer wordt jouw favoriete Mac vernieuwd? En hoe ziet het releaseschema er voor de andere modellen uit? We zetten op een rijtje welke Macs al zijn vernieuwd en welke nog de M3-chip moeten krijgen.

Verwachte Macs met M3-chip

Op sommige Macs met M3-chip zullen we nog wat langer moeten wachten. Dit zijn de modellen die nog een update moeten krijgen:

ProductVerwachte release
Mac miniM3, M3 ProVoorjaar 2024
Mac StudioM3 Max, M3 UltraNajaar 2024*
Mac ProM3 Max, M3 UltraNajaar 2024*
iPad ProM3Voorjaar 2024
iPad AirM3Najaar 2024

*Het is nog onzeker of er een Mac Studio en Mac Pro met M3 uitkomt. Apple zou wel de M3 Ultra hebben ontwikkeld en getest, maar volgens Mark Gurman van Bloomberg zou Apple tenminste enkele high-end desktops kunnen overslaan met de M3-chip. Ze krijgen wel de M4-chip.

Bekijk ook

'Dit is wanneer de eerste Macs met M4-processor worden verwacht'

Apple is van plan om vanaf later dit jaar alle Macs te voorzien van een M4-processor. Deze chip zal vooral zijn gericht op AI-functies. Maar voor die tijd zal Apple nog een paar Macs met M3-chip gaan uitbrengen.
Mac Studio man met bureau

Bij vorige generaties was de MacBook Air als eerste aan de beurt in de productcyclus, met standaard uitvoeringen van de M1- en M2-chip. Maar bij de M3-chip heeft Apple het anders aangepakt: de krachtige varianten van de M3-chip (Pro/Max) verschenen nog voordat de MacBook Air een update kreeg.


Macs met M3-chip: deze zijn al verschenen

Er is lange tijd onzekerheid geweest wanneer de eerste Macs met M3-chip zouden verschijnen. Er werd afwisselend gesproken over 2023 of 2024. Uiteindelijk is alles blijkbaar toch voorspoediger gegaan dan gedacht, want Apple bracht in oktober 2023 de eerste Macs met M3-chip uit, namelijk de vernieuwde iMac en MacBook Pro. Hieronder lees je welke Apple-devices met M3-chip al verkrijgbaar zijn.

13-inch en 15-inch MacBook Air 2024

Release: maart 2024

De MacBook Air 2024 met M3 werd in maart 2024 aangekondigd. De M3-chip brengt bij deze modellen een aantal verbeteringen met zich mee:

EigenschapMacBook Air M3MacBook Air M2
Gebaseerd opA17 Pro van iPhone 15 Pro (2023)A15 Bionic van iPhone 13 (2021)
Ondersteuning voor externe schermen21
Productieproces3 nanometer (N3B)5 nanometer (N5P)
Aantal transistoren25 miljard20 miljard
Neural Engine15% sneller dan M2
Kloksnelheid4.05 GHz CPU3.49 GHz CPU
Nieuwe GPU-architectuur
Dynamic Caching
Hardware-accelerated ray tracing
Hardware-accelerated mesh shading
Ondersteuning voor AV1 decoding
Wifi-versieWifi 6EWifi 6

De M3-chip in de MacBook Air bevat wel wat vernieuwingen, vooral op het gebied van grafische prestaties. Gebruik je je MacBook Air vooral om te typen, dan is het een relatief beperkte upgrade ten opzichte van de M2 MacBook Air.

De belangrijkste doelgroep zijn dan ook mensen die een oudere MacBook Air hebben met M1-chip of Intel. Heb je de iets betere performance nodig van de M3-chip of ben je van plan extra lang met je MacBook te doen, dan kun je het beste voor de M3-variant kiezen. Maar met de M2-variant kun je ook nog jarenlang vooruit.

Alles over de M3 MacBook Air 2024 lees je in ons overzicht en voor de prijzen van de MacBook Air M3 hebben we ook een apart artikel gemaakt.

Bekijk ook

Nieuwste M3 MacBook Air: snellere chip, betere specs

De M3 MacBook Air in 13- en 15-inch is Apple's nieuwste model van 2024. Apple belooft betere prestaties met dit nieuwe M3-model ten opzichte van de M2-variant. Lees hier alles over deze nieuwe MacBook Air en de vorige generaties.

24-inch iMac 2023

Release: november 2023

De 24-inch iMac 2023 is in oktober 2023 voorzien van een M3-chip. Deze bureaucomputer is verkrijgbaar in meerdere configuraties met M3-chip. Dit is meteen ook de belangrijkste vernieuwing. De kleuren, het scherm en alle verdere eigenschappen zijn hetzelfde gebleven. Apple heeft alleen de Bluetooth- en wifi-specs verbeterd en je kunt voortaan kiezen voor meer opslag, namelijk tot 2 terabyte.

De iMac 2023 is een behoorlijke upgrade ten opzichte van het voorgaande model uit 2020, die was voorzien van een M1-chip. Gebruik je je iMac voor eenvoudige kantoortaken, dan kun je nog prima vooruit met de M1-chip. Ben je toe aan een nieuwe iMac, dan kun je het beste voor de nieuwere M3-variant kiezen.

Alles over de 24-inch iMac 2023 lees je in het overzicht.

Bekijk ook

24-inch iMac met M3: dit is er vernieuwd in 2023

Apple heeft de 24-inch iMac vernieuwd! De iconische desktopcomputer heeft nu een M3-chip en is ook op wat andere punten aangepast. Ontdek wat er nieuw is bij de 24-inch iMac 2023!

14- en 16-inch MacBook Pro 2023

Release: november 2023

De MacBook Pro is in 2023 tweemaal vernieuwd. In januari 2023 kwamen er nieuwe modellen met M2 Pro/Max uit en in oktober volgden al de opvolgers met M3 en M3 Pro/Max. Met de komst van deze nieuwe modellen verdween het verouderde instapmodel van 13-inch, dat nog het oude design had.

De complete line-up van Apple is sinds november 2023 voorzien van een modern design, waarbij je keuze hebt uit twee formaten: 14-inch en 16-inch. Het instapmodel is voorzien van M3-chip, maar de meeste gebruikers zullen kiezen voor de krachtiger modellen met M3 Pro- of M3 Max-chip. Of je het allernieuwste model nodig hebt is afhankelijk van je werkzaamheden: wie maximale performance nodig heeft, zal al snel voor de M3-variant kiezen. Heb je de MacBook Pro vooral gekocht voor het ‘Pro’-label, dan kun je nog prima bij de M1- of M2-variant blijven hangen.

Alles over de prijzen van de MacBook Pro 2023 lees je in een apart artikel. We hebben daarnaast een overzicht met alle vernieuwingen en nieuwe functies in de MacBook Pro 2023.

Bekijk ook

Alles over de nieuwste MacBook Pro met M3, M3 Pro en M3 Max

Alles wat je moet weten over de nieuwe MacBook Pro met M3, M3 Pro en M3 Max van eind 2023. Het zijn de nieuwste drie modellen van Apple's krachtigste laptop. Het gaat hier wederom om een 14- en 16-inch uitvoering. Wat zijn de prijzen, specs en andere functies?

Koopadvies: wachten op een M3 Mac of niet?

Over het algemeen geldt dat je je niet gek moet laten maken door de verwachte releases. Er valt namelijk altijd wel weer iets om naar uit te kijken en als je tot najaar 2024 wacht zijn er alwéér nieuwe geruchten dat er een M4-chip aan zit te komen. Koop daarom de best mogelijke Mac die binnen jouw budget valt, op het moment dat je een nieuwe nodig hebt.

Toch geldt dit niet voor iedereen. Zeker nu Apple de ontwikkeling van chips in eigen hand heeft, zie je dat er snel grote sprongen kunnen worden gemaakt bij de uitvoeringen met extra hoge performance (Pro/Max/Ultra). Uit benchmarks van de M3 Max-chip, blijkt dat deze net zo krachtig is als de M2 Ultra van een paar maanden eerder. Zoek je een extra krachtige Mac, dan kan het zin hebben om nog even op de volgende generatie te wachten. Zeker bij de duurdere chips worden grote sprongen in performance gemaakt.

Ben je in de markt voor een Mac met standaard M2- of M3-chip, dan heeft het minder zin om te wachten. De sprong in performance bij deze chips is minder groot. Het kan slimmer zijn om op een goede aanbieding van een M2 Mac te wachten, dan een gloednieuwe M3 Mac in huis te halen voor de (veel hogere) adviesprijs.

Verder geldt maar voor een kleine groep mensen dat ze acuut aan een nieuwe Mac toe zijn. Vaak merk je geleidelijk dat je Mac aan vervanging toe is en heb je voldoende tijd om over je aankoop na te denken. In dat geval heb je de luxe om de best mogelijke configuratie voor de beste prijs uit te zoeken.

Bekijk ook

Alles over de M3-chip: devices, specs en meer

De M3 is de nieuwste en snelste Apple Silicon-chip die momenteel beschikbaar is. Ontdek de specs en wat er nieuw is aan de M3-chip. Welke Macs zijn al voorzien van een M3-chip en welke krijgen nog de update?

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 25 oktober: Het artikel is helemaal herschreven en bijgewerkt naar de meest actuele informatie, naar aanleiding van het aankomende Mac-event.
  • 2023 - 09 september: Ming-Chi Kuo denkt dat er in 2023 geen MacBooks met M3 meer komen. We hebben het artikel daarom een update gegeven.
  • 2023 - 07 maart: Artikel geactualiseerd met de meest recente verwachtingen.

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon

Reacties: 12 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.