iMac 2021 kleuren

Vooruitblik iMac 2023: dit kunnen we verwachten van de nieuwe iMac

Een nieuwe iMac is dichtbij! Mogelijk krijgen we vannacht de nieuwste alles-in-één Mac te zien. Maar wat weten we al over dit nieuwe model, qua specs, design en scherm? Lees hier over de geruchten en verwachtingen van de iMac 2023.

iMac 2023 verwachtingen

De iMac is nog altijd een favoriet van veel Apple-gebruikers, maar wordt door Apple regelmatig vergeten. In 2021 kreeg de iMac eindelijk een grote make-over, nadat deze jarenlang achter bleef qua design en specs. Ondertussen is het 2021-model alweer de oudste Mac in de line-up, waardoor de geschiedenis zich enigszins lijkt te herhalen. Maar er lijkt goed nieuws op komst: de nieuwste generatie iMac komt er mogelijk al snel aan! Maar wat kun je van de nieuwe iMac 2023 verwachten? Dat lees je hier!

Scary Fast

October 31, 2023 1:00 am

Loading…

#1 Scherm iMac 2023: wederom 24-inch

De iMac die dit jaar verwacht wordt, wordt de opvolger van het huidige 24-inch model. Het lijkt erop dat Apple aan het schermformaat dit jaar niets gaat veranderen. Volgens bronnen krijgt het nieuwe model opnieuw een 24-inch formaat en dat is voor veel gebruikers die op zoek zijn naar een stijlvolle desktop in het thuiskantoor of in de woonkamer vaak groot genoeg. Voor wie toch graag groter wil, is er nog wel goed nieuws: Apple werkt ook nog aan een grotere iMac, maar daarover lees je verderop meer.

De overige schermspecificaties blijven vermoedelijk gelijk: een 4,5K Retina-display met een resolutie van 4480 x 2520 pixels. We verwachten dat de helderheid 500 nits blijft en de brede kleurweergave en True Tone ondersteund worden. Een mini-LED display verwachten we daarentegen niet: dat is meer iets voor een meer high-end variant voor professionele gebruikers.

24-inch iMac met kind

#2 Design vermoedelijk onveranderd

Qua design denken we niet dat Apple wijzigingen gaat aanbrengen. De huidige iMac uit 2021 is pas het eerste model met dit strakke vernieuwde design en Apple kan hier nog jaren mee vooruit. Apple voert bij Macs doorgaans slechts eens in de vijf jaar een nieuw design door, waardoor de nieuwe iMac 2023 er vermoedelijk nog net zo uit ziet als het 2021-model.

Waar Apple wel veranderingen in aan kan brengen, zijn de kleuren. De huidige iMac staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan vrolijke kleuren: van geel tot paars en van blauw tot oranje. Volgens Mark Gurman van Bloomberg testte Apple eerder dit jaar nog de nieuwe iMac met dezelfde kleuren als het 2021-model. Hoewel dit geen garantie is dat de kleuren ook precies hetzelfde blijven, gaan we daar voor nu wel van uit. Mogelijk voegt Apple hier nog een nieuwe kleur aan toe (zoals zwart of donkergrijs), ter vervanging van een minder populaire kleur. De huidige kleuren zijn als volgt:

  • Zilver
  • Blauw
  • Groen
  • Roze
  • Geel
  • Oranje
  • Paars
iMac 2021 nieuwe kleuren

#3 Chip: een flinke upgrade

De huidige iMac uit 2021 draait nog op een M1-chip. Dat is de allereerste generatie Apple Silicon-chip voor de Mac die in 2020 voor het eerst verscheen. Dat betekent dat deze chip komend najaar alweer drie jaar oud is.

Maar welke chip gaat Apple kiezen in de nieuwe iMac? De meeste bronnen denken dat Apple kiest voor de snellere M3-chip. Deze heeft vooral betere grafische prestaties met meer cores, waardoor de iMac weer wat langer mee kan en de vereisten van meer grafische toepassingen kan bijbenen. Deze nieuwe iMac zou ook qua ontwikkeling gelijklopen met de nieuwe M3-chip, waardoor het erop lijkt dat deze Mac het eerste model is dat de nieuwe chip ingebouwd heeft. De iMac heeft dus de primeur als het gaat om de M3-chip. Er zijn ook wel geruchten geweest dat er nog een model met M2-chip komt, maar daar gaan we inmiddels niet meer vanuit. Dat is een veel te kleine update en te laat in de cyclus van de M2-chip, die op dit moment ook alweer bijna anderhalf jaar oud is.

#4 Overige functies: upgrade voor de camera, wifi en meer?

Tot slot kan Apple nog wat andere eigenschappen van de iMac aanpassen, waardoor een upgrade gerechtvaardigd is. Volgens bronnen zijn sommige onderdelen in dit nieuwe model opnieuw ontworpen en verplaatst, maar wat daarvan de reden is is nog even gissen. Mogelijk zorgt dit ervoor dat het produceren goedkoper is, maar het kan ook gedaan zijn om ruimte vrij te maken voor nieuwe mogelijkheden.

De iMac heeft sinds 2021 een 1080p FaceTime-camera, maar er is bijvoorbeeld geen ondersteuning voor Middelpunt. Inmiddels heeft Apple met het Studio Display een scherm uitgebracht waar functies als Middelpunt en een brede kijkhoek ingebouwd zijn.

Apple zou dit ook door kunnen voeren in de nieuwe iMac, al is nog de vraag of het model daar niet iets te dun voor is. Er moet namelijk wel ruimte zijn voor zo’n onderdeel. De huidige iMac is al zo dun, dat Apple genoodzaakt was om de koptelefoonaansluiting te verplaatsen naar de zijkant. Concrete aanwijzingen dat de nieuwe iMac een betere camera met Middelpunt krijgt, zijn er dan ook nog niet.

iMac 2021 FaceTime HD

Verder verwachten we wat kleine wijzigingen in de specs. Denk aan ondersteuning voor Bluetooth 5.3, zoals dat de afgelopen maanden ook bij de nieuwe MacBooks en Mac-desktops gedaan is. Ondersteuning voor Wifi 6E is ook welkom, al is het nog even de vraag of dat er ook echt gaat komen. Apple heeft de MacBook Pro’s uit begin 2023 en de Mac mini uit 2023 voorzien van Wifi 6E, maar bij de 15-inch MacBook Air van juni 2023 ontbrak dit gek genoeg weer. Maar om de ondersteuning met andere Mac-desktops gelijk te trekken, verwachten we dat Wifi 6E wel deel uit maakt van de nieuwe iMac.

#5 Magic-accessoires met usb-c

Apple zit volop in het proces van de overstap van Lightning naar usb-c. In 2022 was het de beurt aan de Siri Remote en afgelopen maand kregen alle nieuwe iPhones en de AirPods Pro-oplaadcase al usb-c. Apple is dit verplicht vanuit Europese regelgeving, dus is het te verwachten dat ook de Magic-accessoires zoals de Magic Mouse en het Magic Keyboard usb-c krijgen. En bij welke Mac worden deze accessoires standaard geleverd? Juist, de kleurrijke iMac! Dit lijkt dan ook het uitgelezen moment om de Lightning-poort in de Magic-accessoires te vervangen voor usb-c. Je gebruikt de poort om de accessoires te koppelen en op te laden. Het gaat dan dus om een drietal producten: de Magic Mouse, Magic Trackpad en het Magic Keyboard. We verwachten overigens dat deze ook weer geleverd worden in bijpassende kleuren.

#5 Prijs: wat gaat de nieuwe iMac kosten?

We gaan er niet vanuit dat de nieuwe iMac 2023 een grote prijsverhoging krijgt. Sterker nog: bij de MacBook Air zagen we onlangs juist nog een prijsverlaging. Bovendien heeft Apple de iMac 2021 sinds zijn introductie al in prijs laten stijgen, waardoor we niet denken dat dit nu nogmaals gaat gebeuren. Hou dus rekening met een prijs van rond de €1.600,-. We denken dat Apple wederom twee modellen gaat uitbrengen: eentje met twee poorten en een variant met vier poorten. Laatstgenoemde is een kleine €200,- duurder.

Prijzen 24-inch iMac (2021)

#6 Release iMac 2023: aankondiging in oktober

Zoals we eerder al zeiden, loopt volgens bronnen de ontwikkeling van deze nieuwe iMac gelijk met die van de M3-chip. En niet geheel toevallig houdt Apple op 31 oktober (30 oktober in de VS) een nieuw Mac-event. Het Scary Fast-event draait geheel om nieuwe Macs, zo heeft Apple al verklapt. Zeer grote kans dus dat de nieuwe iMac daar aangekondigd wordt. De release volgt dan mogelijk ergens in de weken erna, begin november.

Bekijk ook

Vooruitblik: dit zijn onze verwachtingen van Apple's oktober 2023-event

Wat kun je verwachten van Apple's oktober 2023-event? In dit artikel lees je welke producten mogelijk aangekondigd worden. We verwachten in ieder geval een sterke focus op de Mac.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Apple nieuwe Macs onthult in oktober. Oktober is echt een Mac (en iPad) maand. Andere nieuwe Macs die als eerste een M3-chip krijgen, zijn de nieuwe MacBook Pro. Deze verwachten we ook tijdens dit event. Lees daarover meer in ons artikel met verwachtingen voor de MacBook Pro’s van eind 2023.

Bekijk ook

Wat Apple kan verbeteren in de nieuwe MacBook Pro's (en wat er niet komt)

Apple komt al snel met nieuwe MacBook Pro's, maar wat is daar dan nieuw in? Lees hier wat je kunt verwachten van de nieuwe MacBook Pro 14- en 16-inch van eind 2023.

Waar blijft toch die grotere iMac?

Je vraagt je misschien af: waar blijft nou toch die grotere iMac, als opvolger van het 27-inch model uit 2020 en eerder? De huidige 24-inch iMac verving ten slotte de 21,5-inch iMac, maar de grotere versie heeft nooit een officiële opvolger gekregen. Apple zou werken aan een nieuwe grote 32-inch iMac. De vraag is echter wanneer dit model komt. Het lijkt erop dat je daar nog wat langer op moet wachten. Volgens bronnen komt dit model pas in 2025, vermoedelijk met een nieuwere en snellere chip (zoals een M4 Pro-chip) en een nog beter display.

Voorlopig blijft Apple zich dus alleen focussen op de 24-inch iMac, maar liefhebbers van de grotere modellen krijgen (hopelijk) ook nog een waardige opvolger.

Bekijk ook

Gerucht: 'Grotere 32-inch iMac met mini-LED komt pas in 2025'

Apple is bezig grotere iMacs te testen, waaronder een 32-inch exemplaar. Erg snel hoef je deze modellen groter dan 30-inch niet te verwachten. Het kan wel tot 2025 duren voordat we er eentje zien.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 25 oktober: Artikel bijgewerkt na aankondiging van Scary Fast-event van oktober.
  • 2023 - 14 oktober: We hebben het artikel bijgewerkt met de nieuwste geruchten over de chip in de nieuwe iMac.

iMac

De iMac is Apple's alles-in-één desktopcomputer. De iMac bestaat uit een scherm met een voet waarin de computer ingebouwd zit. De iMac is ideaal om thuis of op kantoor te gebruiken. Het nieuwste model is de 24-inch iMac uit 2023 met M3-chip en een kleurrijk design. Het M3-model biedt betere specificaties en is de opvolger van de iMac uit 2021. De iMac 2023 is nog het enige model dat in Apple's assortiment zit. Alles over de iMac, een Mac-desktop kopen en desktop Macs vergelijken lees je hier.

iMac

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.